miercuri, 25 februarie 2009

ROMÂN, PRIN EUROPA

Zilele trecute, trecind prin Italia catre Elvetia, incercam sa inteleg cam cit de greu trebuie sa le fie romanilor nostri raspinditi prin lume sa faca fata valului de acuze care planeaza asupra lor si a noastra, a tuturor, din cauza unor delicventi, pe al caror pasaport, ne place sau nu, scrie Romania...

De multe ori, trecind prin diverse vami, am trait momente destul de umilitoare atunci cind, la vederea pasaportului romanesc, in mintea celor care imi controlau actele vedeam cum rasar tot felul de scenarii, urmate de tot felul de intrebari stupide.

Am avut rabdare, de cele mai multe ori, si am raspuns calma tuturor intrebarilor...

Mi s-a intimplat insa si sa ma revolt cind am vazut cum erau tratati unii romani care, neintelegind limba pe care o vorbeau ceilalti, nu reuseau sa-i convinga de buna lor credinta pe lucratorii neinfricati din frontiera.

Odata cu intrarea in Comunitatea Europeana, parca reactiile adverse la adresa noastra s-au mai calmat. Totusi, ceva pluteste in aer...

Incet-incet, romanii risca sa fie transformati in ochii opiniei publice europene intr-o natiune de infractori...

Ma intreb: De ce nu sintem in stare sa ne "vindem marfa" cu incredere si siguranta?!

De ce nu ne facem singuri imagine, acum cit mai este timp si perceptia generala nu este total influentata?!

De ce nu vorbim noi despre atitea realizari ale romanilor care sint folositoare unei lumi intregi?!

De ce nu ne adunam cu totii sa protestam impotriva unei discriminari mincinoase si nemeritate?!

De ce nu intelegem ca numai impreuna, uniti de adevaruri si realizari, ii putem determina pe ceilalti sa ne respecte si sa ne priveasca ca pe egalii lor?!

Irina

luni, 23 februarie 2009

E nevoie de o reforma morala a Politiei

In ultima vreme s-au inmultit in tara incidentele legate de crima organizata. Asistam la jafuri, reglari de conturi intre clanuri, agresiuni asupra reprezentantilor autoritatii statului.

Mi-e teama ca toate acestea sa nu fie semnul unei tendinte. Tot ce sper este ca Romania sa nu ajunga in situatia Bulgariei – si a altor tari din zona, Albania, Ungaria, fosta Iugoslavie – unde gruparile implicate in crima organiza sint foarte puternice, sfidind cu succes puterea autoritatilor. In Romania sint deja zone – precum Craiova, Brasov, Timisoara – unde organizatiile de crima organizata constituie, practic, stat in stat.

Intre timp, Romania este la al treilea ministru de Interne pe parcursul citorva saptamini. Nu pot sa nu pun in legatura instabilitatea de la virful sistemului cu recrudescenta violentei organizate. Politia este afectata in plus de lipsa fondurilor, a echipamentelor, de proasta organizare si de numeroasele cazuri de coruptie. Politistii sint demoralizati, defetisti si tind sa nu-si mai faca treaba asa cum trebuie.

Este nevoie, cred, de o reforma radicala a Politiei, dupa reguli moderne si precise, precum si de o gestionare rationala drastica a fondurilor alocate – nu multe, dar nici putine. In plus, trebuie sa existe toleranta zero pentru cazurile de coruptie si nerespectare a legilor din interiorul Politiei. Daca politistii nu se vor bucura de autoritate in fata populatiei, puterea lor se va diminua constant.

Cred ca nu (doar) banii constituie cheia problemei. Ca un corolar, ar fi nevoie de o reforma morala a Politiei, care, pe de o parte, sa restabileasca autoritatea acesteia in fata cetatenilor, si, pe de alta, sa le redea politistilor increderea in sine, motivatia si hotarirea de a apara legea.
Irina

duminică, 22 februarie 2009

FELICITARI DOMNULE POGEA!

Am urmarit emisiunea de la Realitatea TV (Romania politica), care l-a avut ca invitat pe ministrul de Finante al Romaniei, dnul Gheorghe Pogea.

Este pentru prima oara cind un ministru de Finante explica corect, fara a folosi un limbaj de lemn, si raspunde clar la problemele ridicate de invitatii si moderatoarea emisiunii.

Este pentru prima oara cind aud, de exemplu, ca politica investitionala a Romaniei va fi prezentata pe larg publicului. Ca se va efectua un control eficient si transparent al cheltuirii banului public.

Am auzit de asemenea o explicatie logica a ratiunii imprumutarii banilor de care este nevoie la buget de pe piata internationala (Comisia Europeana si FMI) si anume faptul ca acei bani sint mai ieftini decit cei imprumutati din Romania (unde rata dobinzii de imprumut ajunge si la 14%).

S-a reafirmat inca o data soliditatea sistemului bancar romanesc, care nu a avut expunere pe instrumente toxice - ceea ce mai linisteste putin temerile existente.

Acestea sint doar citeva dintre ideile prezentate de ministru pe parcursul emisiunii.

Astept cu mare curiozitate expunerea anuntata a ministrului in fata Parlamentului, pe tema bugetului de stat consolidat.

Nu vreau sa par entuziasmata excesiv, pentru ca am auzit cu totii destule discursuri care nu au fost niciodata puse in practica, dar m-a bucurat extrem de mult sa constat ca exista si politicieni care nu se tem de explicatii angajante si care nu isi construiesc raspunsurile invaluite in nuante care creaza aparenta unei intentii bune, dar in fapt sint doar golul din interiorul unui mare balon umplut cu nimic.

Irina

sâmbătă, 21 februarie 2009

FORZA NUOVA DIN ITALIA - NEOFASCISTI IMPOTRIVA ROMANILOR

Aderenta slaba la manifestatiile anuntate cu mare tam tam de formatiunea politica neofascista din Italia Forza Nuova impotriva imigrantilor din Peninsula, in special romani, demonstreaza ca cetatenii italieni nu sint de acord cu actiunile acestei formatiuni.

La ora 18 nu erau adunati mai mult de 30 de italieni in piata din Roma in care era anuntata actiunea, probabil majoritatea fiind formata din membrii partidului.

Cu mare bucurie am vazut, in aceeasi locatie, membri ai comunitatii romanesti din Roma, care au venit sa se alature asociatiilor care apara drepturile romanilor din aceasta tara.

Din pacate, nu am observat nici un politician sau reprezentant al Ambasadei Romaniei alaturi de cetatenii romani care s-au adunat sa apere reputatia si buna credinta a tarii noastre si a romanilor care muncesc cinstit acolo.

Dar de ce ne miram???

Politicienii iau in calcul, probabil, ca doar 20000 de voturi vin la alegeri din diaspora. Insa ei nu par a tine cont de voturile pe care membrii comunitatii romanesti de peste hotare le influenteaza in tara...

Din pacate se demonstreaza inca o data lipsa de consideratie si de responsabilitate a celor care ar trebui sa vegheze la respectarea drepturilor romanilor oriunde s-ar afla ei!

Irina

vineri, 20 februarie 2009

DIPLOMATIE DE DIMBOVITA

Consulul General al Romaniei din Torino-Italia (Iulia Buje) aplica ''retetele de succes ' 'din politica romaneasca in relatiile diplomatice romano-italiene, intr-un moment in care numai de asta nu mai aveam nevoie!

Acuzatiile lansate de diplomatul roman angajeaza Romania pe o panta extrem de periculoasa, punind in cauza, in fata lumii, pregatirea si profesionalismul demnitarilor romani, precum si increderea pe care celelalte tari europene (si nu numai) o pot avea in acestia.

Dincolo de continutul acestor afirmatii - in care dna Buje il acuza (fara probe) pe ministrul italian Roberto Maroni ca ar fi intervenit la Consulat in urma cu aprox 8 ani pentru reglementarea unor acte pentru 3 romani - gestul si modul de comunicare al diplomatului roman dovedesc carente profesionale majore si lipsa unui control periodic din partea Ministerului Afacerilor Externe, lipsa care face ca relatiile si asa tensionate ale Romaniei cu diversele tari din Comunitatea Europeana sa fie expuse si mai mult, intr-un mod absolut gratuit.

Cum era de asteptat, presa din Romania nu remarca penibilul situatiei din punctul de vedere al comportamentului diplomatic, ci incepe sa toace subiectul denuntului calomnios facut de ''extraordinarul'' diplomat roman!!

Din pacate se pare ca usurinta cu care sint aruncate afirmatiile calomnioase in Romania, fara ca acestea sa fie urmate vreodata de pedepse legale usturatoare, creeaza falsa senzatie ca la fel de simplu se "rezolva'" problemele peste tot...!!

Asa cum era previzibil reactiile nu au intirziat sa apara: purtatorul de cuvint al ministrului italian de interne anunta ca stirea este complet inventata si ca ministrul a imputernicit avocatii sai sa actioneze pe cale legala!

Poate asa va invata si justitia din Romania una dintre nenumaratele lectii ale lumii in care ne dorim sa traim , dar pentru care din pacate nu sintem nici pe departe pregatiti!
Irina

marți, 17 februarie 2009

GUVERNATORUL BANCII NATIONALE - PIONUL CEL MAI IMPORTANT

O declaratie a presedintelui Bancii Raiffeisen Romania confirma temerile exprimate aici de mult timp: o reducere a rezervei minime obligatorii de catre BNR ar scoate a doua zi acei bani din Romania!

O declaratie surprinzatoare, dar care dovedeste un profund realism si o mare onestitate fata de interesele Romaniei!

Iata unul dintre cercurile vicioase carora trebuie sa le facem fata cu totii si iata una dintre marile presiuni careia trebuie sa-i faca fata Guvernatorul BNR!

Din acest moment, miscarile si deciziile Bancii Nationale - de pe care a fost ridicat brusc valul declaratiilor politice corecte - devin mult mai vizibile si usor interpretabile chiar si de catre noi, oamenii obisnuiti!

Guvernatorul BNR devine astfel incontestabil pionul cel mai important in gestionarea actualei crize din Romania!

Astept cu nerabdare urmatoarele mutari!

P.S. Trei reactii mi-au atras atentia si mi-au creat semne de intrebare in legatura cu deciziile BNR in ultima perioada:

- sustinerea tendintei de intarire a leului (pina in vara lui 2007) - care a decimat exporturile romanesti;

- pastrarea reglementarilor in vigoare pentru creditul de consum (cu buletinul etc) in conditiile in care toti producatorii semnalau o directionare a consumurilor spre o zona mare consumatoare de valuta si fara un beneficiu real pentru societatea romaneasca;

- interventiile constante pe piata pentru sustinerea monedei nationale, intr-un algoritm cunoscut probabil doar de catre ''initiati'', pe care chiar daca le inteleg, neputind aprecia durata crizei, le consider hazardate!...

Irina

vineri, 13 februarie 2009

COMPARATIE

Vazind stirile de seara din Romania al caror cap de afis a fost tinut de jaful de la sucursala Bancii Transilvania din Cluj, m-am gindit ca poate n-ar fi rau sa va povestesc ce vad eu ca face politia din Elvetia pentru siguranta cetatenilor din aceasta tara:

- pe strazile elvetiene este practic imposibil sa mergi timp de 2 minute si sa nu intilnesti cel putin un politist (patrule in masina, pe motocicleta sau pe jos);
- nu te deranjeaza cu absolut nimic, dar, fara exagerare, i-am vazut atenti la tot ce se intimpla in jurul lor (chiar daca vorbesc intre ei, atentia le este indreptata spre strada);
- in zona in care circul eu cel mai mult, patrulele de politie sint cam aceleasi, astfel incit cred ca in mai putin de 2 zile isi dau seama daca locuiesti in zona respectiva;
- timpul de interventie la un apel telefonic este de maximum 3 minute.

Si acum 2 intimplari traite de mine in Elvetia:

Intr-o zi, am observat ca toate strazile de iesire din zona in care locuiesc erau blocate de baraje de politie. Practic nu puteai iesi din zona fara a fi controlat. Era controlata fiecare masina, si asta civilizat, cu calm. Mai tirziu am aflat de la stiri ca fusese jefuita o banca...

Alta data a sunat la usa un politist. I-am dat drumul, s-a legitimat si ne-a comunicat foarte politicos ca in zona se daduse o spargere si ca daca am fi dispusi sa ii raspundem la citeva intrebari , i-am fi de mare ajutor...
Dupa cele citeva intrebari de rutina, in urma carora am aflat si eu cu surprindere ca mama a fost deranjata la usa de tot felul de persoane care dispareau atunci cind li se raspundea la interfon, politistul ne-a comunicat foarte calm ce ne sfatuieste sa facem (geamuri, terase, usi inchise etc...), ne-a lasat un numar de telefon la care sa apelam in caz de urgenta si ne-a spus sa nu ne panicam, pentru ca in zona sint patrule de politie care intervin in maximum 3 minute la orice apel.

Amenzile sint foarte mari pentru orice incalcare a legii!

Doar un ultim comentariu despre accesul in banci:
In toate bancile in care am intrat pina acum, accesul se face doar dupa ce te legitimezi la interfonul la care suni.

Peste tot esti avertizat ca te afli intr-o incinta aflata sub videosupraveghere!!

NU PARE ATIT DE COMPLICAT!!

ELVETIA ESTE CONSIDERATA CEA MAI SIGURA TARA DIN EUROPA!
Irina

miercuri, 11 februarie 2009

NU INTELEG!!...

Multe decizii m-au contrariat in ultimul timp in Romania. Au fost multe situatii in care politicienii au luat masuri '"contra naturii" si m-au facut sa simt un gust foarte amar atunci cind cochetam cu ideea unei implicari serioase in politica...

Unele dintre ele, desi in contradictie totala cu ideologia si doctrina partidelor respective, au reusit totusi sa treaca de filtrul logicii mele, care manifesta in ultimul timp o permeabilitate mai mare, justificata de realitatile economice cu care ne confruntam.

Totusi, o decizie ca aceea de numire a lui Gabriel Oprea in fruntea comisiei de control a SRI din partea PDL ma arunca din nou intr-o stare de perplexitate totala.

Nu am nimic de reprosat d-lui Gabriel Oprea - dimpotriva, gestul de a face un pas inapoi din conducerea MAI atunci cind era pusa in pericol alianta PDL-PSD m-a facut sa remarc ca mai exista si politicieni care nu se agata de functii cu orice pret...

ACUM, INSA, NU INTELEG!!

Am senzatia, subliminal, ca aceasta neputinta de bun simt a mea de a intelege se poate deconta mai rau decit apreciaza consilierii presedintelui, exact la alegerile prezidentiale.

Cineva parca se joaca prea mult cu limitele rabdarii noastre, impingind prea riscant lucrurile peste o bariera dincolo de care nici cei mai deschisi dintre noi nu mai inteleg nimic!!!

Irina

luni, 9 februarie 2009

AVEM BUGET

Sper sa avem si banii care sint prevazuti a fi cheltuiti insa...

Nu vreau sa fiu nici panicarda si nici pesimista, dar dincolo de o prima concluzie care ma face sa recunosc ca acest buget pare destul de bine alcatuit pe partea de cheltuieli, am dubii mari ca economia noastra va putea produce banii prevazuti a fi incasati acolo.

Argumentele sint multe, dar cele mai importante din punctul meu de vederear fi urmatoarele:

- incapacitatea structurilor din ministere de a asigura o buna circulatie a dosarelor depuse pentru atragerea de bani europeni, ceea ce va determina o slaba absorbtie a fondurilor; din pacate, de la instalarea noului guvern nu s-a schimbat nimic in bine la aceste ministere;

- neincrederea ca acele 20 de procente din buget prevazute pentru investitii in infrastructura vor gasi o cale corecta de gestionare si nu se vor rataci printre interesele clientelei politice; aici as sugera chiar organizarea unei societati de stat care sa administreze acesti bani si care sa raspunda de toate aspectele legate de realizarea si finalizarea investitiilor in parametrii internationali de calitate;

- convingerea ca masurile anticriza anuntate sint insuficiente si nu reusesc sa identifice bine zonele care trebuie cu adevarat sustinute;

- senzatia ca Banca Nationala este prea rigida in anumite directii - ma refer, in special, la conditiile de creditare - si ca genereaza o spirala periculoasa prin valorile dobinzilor oferite de banci atit la depozitele in lei cit si in valuta;

Fara a avea pretentia ca inteleg in profunzime fenomenele economice la nivel macro, acestea sint totusi citeva semne de intrebare pe care experienta ultimilor ani de economie capitalista romaneasca ma indreptateste, sper, sa le pun.

Sint foarte curioasa sa vad incasarile la buget pe luna decembrie si apoi pe ianuarie, dupa care mai vedem cum este cu cresterea economica/recesiune si cu deficitul bugetar prognozat...

Irina

duminică, 8 februarie 2009

ELVETIA - PRO SAU CONTRA ROMANIEI SI BULGARIEI

In Elvetia astazi are loc un important referendum pentru Romania. Asa par a spune stirile transmise pe aproape toate canalele media din tara...

Pentru ca sint in Elvetia acum, poate relatarea citorva discutii avute zilele acestea cu citiva cetateni ai tarii cantoanelor nu sunt lipsite de interes...

Intrebarile le-am adresat direct persoanelor cu care s-a intimplat sa intru in contact in aceasta perioada (bancheri, arhitecti, vinzatori, ospatari, stilisti, florari, designeri de interior, terapeuti, profesori...) si au vizat exclusiv parerea lor despre referendumul la care urmeaza sa participe, ce ii intereseaza in decizia pe care urmeaza sa o ia si care este subiectul pe care il urmaresc cel mai mult in aceasta initiativa legislativa.

Concluzia care se desprinde este una singura: elvetienii obisnuiti nu au deloc manifestari xenofobe. Nu au nimic impotiva romanilor, sunt foarte toleranti si vad partea plina a paharului. Atita timp cit romanii vin in Elvetia si aduc bani, oamenii de aici nu vad o mare problema, avind o mare incredere in capacitatea statului elvetian de a le asigura securitatea.

Problema principala care ii preocupa este cea legata de repercursiunile pe care un vot negativ le-ar putea avea asupra tarii din partea Comunitatii Europene.

Majoritatea celor pe care i-am intrebat nu erau interesati de mesajele transmise de extremistii elvetieni, ba chiar erau jenati cind auzeau intrebarea.

Cu toate acestea, merita mentionat faptul ca nu au auzit - si nici eu nu am auzit - de vreo actiune de imagine facuta de ambasadele celor doua tari implicate.

Ca de obicei, ne multumim sa privim pasivi si sa asteptam ca altcineva sa ne rezolve problemele...

Irina

P.S. Intre timp, rezultatul referendumului a confirmat cele spuse. 60% dintre cei prezenti la urne au votat in favoarea extinderii dreptului la libera circulatie pentru romani si bulgari.


vineri, 6 februarie 2009

TESTUL NASTASE

Cazul Adrian Nastase va fi un test important pentru coalitia PDL – PSD. Faptul ca trimiterea dosarelor sale penale in instanta depinde de votul Parlamentului aduce subiectul in zona negocierilor politice. Asa cum se stie, Comisia juridica a Camerei a votat deja impotriva trimiterii dosarelor mai departe, deputatii PDL si cei ai PSD gasindu-se in tabere opuse.

Acum Adrian Nastase recomanda Parlamentului sa voteze pentru trimiterea dosarelor, dar nimic nu este sigur pina nu vedem votul final al Legislativului. Avem deja presiuni asupra PSD din partea presedintelui, a premierului si a presedintelui Camerei Deputatilor. Adrian Nastase striga peste tot, dar neconvingator, ca este victima politica a unui regim autoritar si ca va sfirsi ca tap ispasitor.

Am doua comentarii aici. Sint convinsa ca o buna parte din imaginea proasta a Parlamentului este cauzata de faptul ca parlamentarii sint privilegiati in relatia cu justitia, in comparatie cu cetatenii obisnuiti. Exista senzatia ca ei beneficiaza de impunitate in fata legii, datorita imunitatii parlamentare. Acest lucru trebuie sa se schimbe. Oamenii politici si cetatenii obisnuiti trebuie sa fie egali in fata legii. Daca se va intimpla acest lucru, probabil ca si imaginea Parlamentului se va imbunatati.

Nu stiu cit de politizata este justitia. Probabil ca este destul de tare, pentru ca se fac presiuni teribile din toate partile. Dar nu poti rezolva aceasta problema printr-un plus de politizare. Atita timp cit judecarea cauzelor parlamentarilor depinde de tot felul de manevre si negocieri politice atunci nu vom progresa prea mult in instaurarea statului de drept.

Irina

PROCEDURA DE DEFICIT EXCESIV - SI CE DACA?

Comisia Europeana declanseaza procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, aferenta anului 2008.

Intr-o traducere simplificata si dupa cum rezulta din declaratia unui europarlamentar roman, in afara unui control riguros facut de Comisia Europeana pe incasarile si platile bugetare, s-ar putea ajunge pina la blocarea fondurilor europene.

Declaratia fostului ministru de Finante Varujan Vosganian este incredibil de primitiva si strabatuta de o unda de indiferenta, care demonstreaza o realitate politica premeditat infractionala si care beneficiaza indubitabil de privilegiul situarii mai presus de lege a alesilor nostri: ''Am avut cheltuieli foarte mari cu investitiile (...) A trebuit sa facem fata unei presiuni imense a Parlamentului (...) Administratia locala a cheltuit aproape cit un procent din deficit (...)''.

Revin, din pacate, cu aceeasi idee pe care am mai scris-o pe acest blog:

DACA NICI ACUM NU VA FI ACTIVATA RASPUNDEREA MINISTERIALA pentru ca acei responsabili de dezastrul executiei bugetare pe anul 2008 sa raspunda in fata legii, inseamna ca aceasta tara este la discretia unei caracatite pe care nici macar obligatiile care decurg din apartenenta la marea familie europeana nu o mai infrineaza din convingerea ca poate jefui la nesfirsit!

Irina

marți, 3 februarie 2009

O VICTORIE IMPORTANTA

Un fost ministru de Externe imi povestea odata despre stilul dur de negociere al diplomatilor ucrainieni. Formati la scoala sovietica, ei au continuat sa foloseasc stilistica cinica si intransigenta si in timpul democratiei. Ucraina s-a schimbat mult in ultimele doua decenii, dar, ca si la noi, comunismul a lasat inca urme adinci.

Asa stind lucrurile cu atit mai valoroasa este decizia Curtii de Justitie Internationala de la Haga in favoarea Romaniei. Daca ar fi ramas ca diferendul istoric sa se rezolve bilateral, prin negocieri directe, nu am fi ajuns prea departe. In ciuda relatiilor altfel bune dintre Romania si Ucraina, tara vecina a jucat fara scrupule in a-si apara interesele economice din zona Insulei Serpilor. Va aduceti aminte ca a apelat la o inginerie, plantind cladiri si oameni pe Insula Serpilor, pentru a pretinde ca insula este locuita si pentru a extinde astfel dimensiunea platoului continental aflat sub jurisdictia sa. Pina la urma, insula nu a fost considerata “tarm”, cum a dorit Ucraina, si limitele platoului au fost trasate mai aproape de dorintele Romaniei.

Este de laudat prestatia echipei romane prezente la Haga. Am urmarit cu atentie stirile privind desfasurarea procesului si am fost incitata. Am prieteni in Ministerul de Externe si stiu ca sint multi oameni profesionisti acolo, incurcati adesea de cei numiti pe criterii politice. Probabil, seful echipei romane, Bogdan Aurescu, va avea o cariera publica stralucita.

Asigurarea accesului Romaniei la rezervele de hidrocarburi din preajma Insulei Serpilor vine ca o gura de oxigen in actuala criza a combustibililor. Se vede foarte clar din evenimentele ultimilor ani – este suficient sa urmarim prestatia Rusiei – ca resursele naturale sint o sursa de putere economica, dar si politica. Din cite inteleg, valoarea resurselor de gaze naturale la care are acces Romania se ridica la circa 30 de miliarde de dolari.

Sa ne bucuram, pentru ca nu primim astfel de stiri bune in fiecare zi.

Irina

luni, 2 februarie 2009

ILIESCU PROCLAMA SFIRSITUL CAPITALISMULUI

Nu intotdeauna timpul lucreaza in avantajul oamenilor. Oricit as fi fost de sceptica, speram ca Ion Iliescu sa fi invatat ceva in 20 de ani democratie. Speram sa-si fi schimbat ceva din convingerile comuniste, pentru care a militat alaturi de alti ideologici incurabili, si care au nenorocit o tara in peste patru decenii de dictatura.

Sau, macar, speram ca Ion Iliescu, de doua ori - sau trei ori - presedinte al Romaniei democratice, sa pastreze mai bine aparentele. Daca ne uitam in urma, acel act ratat cu "tovarase" a fost comic, dar nu si intimplator. Iliescu nu reuseste inca sa-si controleze nostalgiile ideologice.

Se pare ca in 20 de ani de democratie, Ion Iliescu nu a invatat alfabetul democratic, ci a acumulat frustrari. Care, iata, acum, scapa de sub controlul si calculele machiavellice ale "marelui" lider politic post decembrist!...

Asadar, vedem cu stupefactie ca Ion Iliescu proclama sfirsitul capitalismului si instaurarea unei noi ordini mondiale! Este exact ceea ce au tot visat in van activistii comunisti de-a lungul dictaturii. Ei au tot proclamat sfirsitul capitalismului in fituicile lor ideologice si, din fericire, capitalismul s-a incapatanit sa nu se sfirseasca.

Poate macar acum intelectualii de marca ai Romaniei vor avea o reactie comuna si isi vor face auzita vocea!!!

Poate vom reusi macar acum sa punem surdina monstrilor care se nasca din nepasarea noastra.

Irina

duminică, 1 februarie 2009

CRIZA VAZUTA DE LA PARIS

Asa cum v-am spus, de citeva zile sunt la Paris la cel mai mare tirg de moda din lume.

Va promiteam atunci o relatare a impresiilor mele legate de felul cum este perceputa criza aici, din prisma contactelor cu parteneri de pe toate continentele, care vin in capitala modei pentru a-si comanda colectiile.

In primul rind, am remarcat o scadere importanta a numarului de firme participante. In mod normal, la acest tirg veneau aproximativ 1100 de companii din toata lumea. Senzatia mea este ca acum sint cu aproximativ 40% mai putini expozanti.

Se simte, de asemenea, o scadere importanta a numarului de cumparatori. Traficul este mult mai mic, desi suprafata ocupata de colectii este mult mai mica

Clientii si-au schimbat foarte mult optiunea. Cauta solutii de buna calitate, dar cu preturi mult mai mici.

Modelele cele mai vindute sint mult mai putin sofisticate, dar care inglobeaza o experienta si solutii tehnice pe care nu multe companii le au.

Despre comentariile clientilor din diverse tari va pot rezuma urmatoarele:

- americanii sint convinsi ca urmeaza o perioada foarte dificila, dar au incredere in Obama; ei sint convinsi ca dolarul va cistiga teren in urmatoarea perioada; surprinzator, au fost mai multi clienti din SUA decit la ultimele 3 editii.

- englezii sint socati de evolutia lirei sterline; nu sint deloc multumiti de premier si echipa lui; nici pe Blair nu il regreta, insa si-ar dori-o pe Margaret Thatcher din nou in fruntea executivului.

- au aparut mult mai multi clienti din tarile africane, care nu par deloc afectati de criza.

- nici australienii nu par deloc ingrijorati.

- a scazut dramatic numarul clientilor rusi - aproape inexistenti.

- japonezi foarte putini.

- chinezi deloc - de obicei, veneau la fel ca si turcii, sa vada modele.

- din Europa, grecii par cei mai increzatori si, observ, au crescut mult fata de ultimele editii ca putere de cumparare.

Delegatia Romaniei este una dintre cele mai mici prezente la ultimele editii. Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Paris sint mult mai activi decit in alte editii (nu am gasit explicatia), ceea ce este de-a dreptul imbucurator pentru noi.

Mica mea echipa prezenta la tirg (echipa de criza) a lucrat nonstop. As putea spune ca, pentru mine, este una dintre cele mai bune editii din ultimii 2 ani!

Voi intelegeti ceva??! Eu sincer va spun ca nu!...

Irina

Avem din nou presedinte jucator

Presedintele Traian Basescu se implica mai mult, in ultima vreme, in chestiuni executive.

Reactiile fata de activismul sefului statului sint diferite. Unii striga in gura mare ca Traian Basescu are tentatii dictatoriale. Ca ar dori sa controleze tot ce misca. Ca vrea sa modifice Constitutia ca sa-si consolideze puterea. Si tot asa.

Am urmarit cu atentie argumentele celor care sustin astfel de lucruri, dar, sincer, nu prea le consider intemeiate. Din cite imi dau eu seama, presedintele Basescu este un om de actiune, nu un cripto-dictator. Nu suporta sa stea deoparte, sa fie de decor. Acest lucru mi se pare onorabil.

Sa nu uitam ca traim vremuri in care este nevoie de implicarea oamenilor politici cu autoritate. In situatia actualei crize economice, acestia au datoria sa-si asume responsabilitatea in fata societatii. Traian Băsescu a avut in nume propriu iniativa (extrem de delicata) de inghetare a salariilor si s-a amestecat in dificilele negocieri cu sindicatele. Aici sint doua din punctele cheie ale guvernarii din perioada urmatoare.

Autoritatile trebuie sa stringa punga si sa nu faca cheltuieli necugetate. Iar sindicatele trebuie sa-si tina cumpatul si sa nu faca cereri care nu pot fi indeplinite sau sa provoace tulburari sociale.

Presiunile populiste pe care le face PSD chiar din interiorul guvernarii nu mi se par de bun augur. Partidul lui Mircea Geoana vrea sa fie cu un picior la guvernare si cu altul in opozitie. Or asa ceva nu se poate. In aceasta perioada dificila ultimul lucru de care avem nevoie este ca partidele sa inceapa sa supraliciteze populist in fata electoratului, pentru a iesi bine la alegerile europarlamentare si cele prezidentiale.

Irina

P.S. Privesc cu aceeasi atentie atitudinea liderilor liberali si sint realmente socata de tupeul unora dintre ei care vin si fac teoria bunei guvernari, uitind complet jaful pe care l-au patronat in bugetul statului. Ma intreb intr-una cind vor realiza liberalii ca unele personaje de genul Relu Fenechiu nu fac decit rau partidului si ar trebui scoase definitiv din fata pentru a nu compromite total sansele acestui partid.