joi, 14 februarie 2008

Nu mai mintiti poporul cu repartitorul

Jumatate dintre iesenii bransati la sistemul de incalzire centrala si-au montat repartitoare crezand ca scapa de facturile umflate la caldura. S-au inselat. In fiecare iarna sunt mii de reclamatii referitoare la modul de calcul al facturilor la incalzire. Cealalta jumatate, fara repartitoare, se plange ca are facturile exagerate tocmai din cauza vecinilor ori pentru ca factura data de CET este umflata. In final, modul de calcul, cine l-a facut, cum l-a facut si costurile la incalzire produc nemultumiri. Sistemul repartizarii costului caldurii are mari probleme pe traseul CET - asociatie - firma de citire - beneficiar.

Scandalul se intampla periodic, de cativa ani incoace. Cu regularitate, la fiecare inceput de an, primarul Gheorghe Nichita redevine activ: se face ca-i asculta pe ieseni in probleme legate de incalzirea apartamentelor. Punerea in scena se realizeaza in sedinte speciale, televizate, de obicei prin luna ianuarie, cand apar facturi aberante, alaturi de invitati din partea firmelor de repartitoare, sefi de asociatii ori a unui director de pe la CET. Rezultatul „sedintelor” din iernile lui 2005, 2006, 2007 e acelasi: avem probleme, dar nu stim sa le rezolvam. La fel si in acest an. Primarul si directorii CET-ului au inteles sa se dezvinovateasca rapid: firmele de repartitoare sunt de vina.
Personal ma indoiesc ca ar fi numai asta. Ma intreb cu aprobarea cui si pe baza caror criterii au fost lasate sa intre pe piata ieseana firmele de repartitoare ? Ce contin protocoalele dintre CET si aceste firme? Cine expertizeaza profesionalismul acestora? Nu cumva si facturile la CET sunt calculate gresit, in defavoarea iesenilor?
In problema cu incalzirea, situatia e la fel de incurcata ca in urma cu patru ani. Tot mandatul sau, Nichita s-a facut ca lucreaza. Ca sa arate cat e de ferm si stapan pe situatie, primarul ii mai urecheste, periodic, in public, pe sefii regiilor. E tipul sau de reactie limitat si animat de interese pur electorale. In realitate, toate acest probleme nerezolvate ii apartin. Lipsa unui plan, a unei viziuni, incapacitatea de a duce o singura actiune la bun sfarsit in mod serios il caracterizeaza in toata activitatea sa. Primaria vopseste gardul in fiecare iarna cu banii dati de ieseni pe incalzire.

Irina

5 comentarii:

  1. De ce am senzatia ca tindeti sa incurcati lucrurile, raspunzind la intrebari cu alte intrebari?

    Mda, incepe campania...
    Ne-am cam saturat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Happy Valentine's Day!! (daca exista aşa ceva la români)

    V-am văzut nu cu mult timp in urma pe TVR Internaţional, nu mai ţin minte in ce emisiune si nici nu am stat sa vad ce aveţi de zis. Mi-am zis ca "lumea modei" e prea departe de realităţile din lumea noastră.

    Azi am găsit din întâmplare blog-ul dumneavoastră si am descoperit ca aveţi si alte activităţi (fotografie, matematica, etc...).

    A dovedi ca poţi face ceva ca primar este foarte greu in România. Pana acum nimeni nu a făcut nimic. Din aceasta cauza încrederea in clasa politica este foarte mica. Dar uneori poţi realiza mai multe pentru ceilalţi din afara pereţilor primăriei.

    Este alegerea fiecăruia...

    RăspundețiȘtergere
  3. Situatia descrisa de tine e exacta si m-as bucura mult ca tu sa intrezaresti o rezolvare pentru ca, din cite stim noi, cei patiti, situatia caldurii, a repartitoarelor, toate la un loc, sint in mina PSD. Ei gestioneaza la modul cel mai miselesc banii romanilor ce nu-si permit centrale de apartament. In anumite perioade se fac ca ne compatimesc pentru ca mai apoi sa bage adinc mina in buzunarul nostru fara teama ca cineva i-ar trage la raspundere. Daca in alte orase toti bransatii s-au debransat in totalitate de la CET-uri, la Iasi,prin masinatiuni mizerabile, prin cirdasii de tot felul, toti pun umarul la spolierea cetatenilor. Exemple sint multe: directorul Termoservice e fiul unui PSD-ist ce pastoreste o asociatie de locatari din Tatarasi, pesedist ce face legea in asociatie. Acelasi Termoservice e plin de rude si rubedenii care la rindul lor isi bat joc de locatari, administratori incompetenti dar tinuti in pozitii cheie tocmai pentru ca stiu sa fure "bine". Si crezi ca Nechita nu cunoaste toate astea? Da, stie tot, dar e de o perfidie sora cu nesimtirea (iarta-ma! am observat ca nu agreezi limbajul indecent).Apoi, CET Iasi a achizitionat nu stiu ce instalatie pe care o firma straina o testeaza in orasul nostru. Cu ce drept? Cu ce scop au primit aprobarea? Cu ce foloase? Pentru cine? Salariile celor de la CET, de zeci de milioane bune, lunar, sint facute din banii nostri fara ca ei sa faca nimic. Dar cine-i controleaza cind din consiliile de administratie fac parte cei ce ar trebui sa vegheze la bunul mers al lucrurilor. Gindeste-te bine, vei putea lua taurul de coarne? Ai puterea sa lupti cu hidra comunista?
    Eu zic ca poti. Esti o femeie desteapta iar cei ce ne saracesc nu sint nici la degetul tau mic. Crede-ma! Au o frica teribila de oamenii destepti si din acest motiv se inconjoara de nulitati care iata unde i-au adus pe iesenii de buna credinta.

    RăspundețiȘtergere
  4. draga florin,
    de una singura nu as putea face f multe ,dar impreuna cu oameni care isi doresc cu adevarat sa lase ceva in urma lor ,carora le pasa de parintii care ne-au crescut si care vor sa creasca o generatie pregatita pt noua epoca in care traim,sunt convisa ca pot reusi!...
    cred in sansele orasului nostru si sunt convisa ca il putem transforma in orasul cel mai frumos al Romaniei!
    iti multumesc pt energia pe care ai reusit sa mi-o transmiti ...
    irina

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevarul e ca reapartitoarele astea tare "bune" mai sunt. Luna trecuta, vecinul de deasupra mea a platit mai mult deca mine la caldura, desi el are in dotare repartitoare si eu nu. Practic, el a inghetat de frig in casa incercand sa faca ceva economii iar eu am stat bine mersi la caldurica. Cand a venit factura, stupoare: el are mai multi bani de dat :)) Trageti de aici concluziile singuri. Iasul e un santier si la ora actuala, in Cantemir s-au inceput lucrarile de reabiltare a retelei termice si lucrarile au ramas la acelasi stadiu de ceva vreme: adica transee, transee si iar transee, de parca am fi in razboi, nu intr-un oras european. Un punct in plus pentru Irina pentru faptul ca vede ce probleme sunt in oras, si zece in minus pentru actualul primar, fiindca la robinetul de apa calda susura izvorul rece din poeziile lui Eminescu...

    RăspundețiȘtergere