vineri, 17 octombrie 2008

DESPRE PALAS

Pana acum m-am abtinut sa vorbesc aici despre Palas, din motive usor de inteles. Orice as fi spus, ar fi fost tradus din perspectiva “razboiului grupurilor de interese” din Iasi. A venit totusi timpul sa rup cu aceasta discretie autoimpusa, pentru ca observ ca in orasul Iasi nu sunt prea multi cei care indraznesc sa deschida gura pe acest subiect.

Care este “interesul” meu in problema Palas tot nu am aflat. La fel cum nu am aflat care este “grupul meu de interese”, desi am cerut de nenumarate ori inaintea campaniei electorale din vara, atat ziaristilor cat si oamenilor politici, sa-mi arate, cu nume, care sunt membrii asa-zisului “grup de interese” din jurul meu.

Partea scandaloasa este ca aceia care vorbesc mai mult despre “grupuri de interese” sunt tocmai cei care fac parte din increngatura complicata tesuta in jurul proiectului Palas, in care se amesteca interesele, coruptia, oportunismul, lasitatea, conformismul si ingoranta. Aceasta caracatita deja foarte mare, formata din demnitari, politicieni, oameni de afaceri, functionari, arhitecti, juristi, ziaristi, arheologi, fosti membri ai politiei secrete et etc arata spre altii pentru a deturna atentia de la ceea ce face chiar ea, sub privirile indiferente ale comunitatii.

Sunt intrigata de tacerea instalata in oras de cativa ani pe tema Palas. Abia daca gasesti cateva informatii razlete in presa scrisa, in rest multa, foarte multa reclama data de Iulius Group In media electronica, doar Tele M se zbate sa afle cate ceva, dar si efortul lor este interpretat ca venind dintr-un interes de afaceri. In rest, nici nu poate fi vorba despre dezbateri deschise, de implicarea societatii civile, de luari de pozitie ale unor asociatii profesionale care au legatura cu problematica de la Palas.

Stiu ca unii si-au vandut constiinta pentru a pastra tacerea. Unii mai scump, altii dezolant de ieftin. Stiu ca unii tac de frica, pentru ca tac si cei din jurul lor. Asistam, indraznesc sa spun, la unul din cele mai rusinoase episoade de lasitate colectiva din istoria Iasului.

Dar, pe de alta parte, cunosc si o multime de oameni revoltati de ce se intampla in spatele Palatului Culturii. Ei bine, vocea acestora nu razbate deloc in public, ei nu sunt gazduiti de presa si nici invitati sa-si spuna punctul de vedere.

In discutii private, o multime de oameni s-au aratat nemultumiti de dezastrul urbanistic produs de Palas, de negocierea proasta a contractului Primariei cu Iulius Group, de nerespectarea legii in diferite faze ale contractului, de distrugerea patrimoniului arheologic cu excavatorul sub privirile nepasatoare ale arheologilor si istoricilor din oras. Speranta mea este ca, intr-un sfarsit, acesti oameni se vor hotari sa spuna cu voce tare, cu vocea constiintei lor, ceea ce cred.

Si mai sper ca intrebarile pe care le repetam cu obstinatie unii dintre noi vor incepe sa primeasca raspunsurile, macar in virtutea respectului pe care un oras ca Iasul il merita de la autoritati.

Irina

10 comentarii:

  1. nu e clar de ce afirmati ca nu ati avut interes in zona respectiva - sau daca este/a fost interesul sotului dumneavoastra, nu este si interesul dumneavoastra?

    sunt de acord pe de alta parte ca acolo nu a fost adoptata o solutie echitabila - dar dat fiind ca avem un management atat de defectuos la nivelul administratiei imi ramane speranta ca acolo va fi mai mult spatiu verde decat era nisip inainte.

    cat despre un strand nou cu piscine si alte facilitati facute de administratia publica locala - nu voi vedea prea curand filmul acesta la Iasi.

    despre cladirea lui Surdu de alaturi ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna Schrotter, am o singura nelamurire. Ce a dus la schimbarea radicala a atitudinii d-voastra fata de d-l Nichita, dupa ce, in 2004, il sustinuseti in campanie. Nu imi luati intrebarea in nume de rau; sunt, altfel, un admirator al d-vostra. Vreau doar, daca se poate un raspuns clar.

    RăspundețiȘtergere
  3. ghe nichita inainte de alegerile din 2004 (in peroada cit a fost primar interimar)analiza orice proiect si lua deciziile doar in folosul orasului
    l-am sustinut cu inima deshisa considerind ca e o varianta buna pt iasi
    dupa aproximativ un an,am inceput sa realizez ca ghe nichita si-a schimbat radical comportamentul..
    convingerea ca am fost cu totii pacaliti de ghe nichita am avut-o in clipa in care am constatat ca a luat decizii complet opuse celor afirmate inainte de alegerile din 2004,care prejudiciau clar interesele orasului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate ca devin prea insistent, dar as vrea sa stiu care au fost aceste decizii luate de dl. Nichita in folosul Iasilor, inainte de 2004. Macar un exemplu, doua. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iasul oras cultural...ce pompos suna... dar daca stai sa privesti lucrurile cu mai multa atentie, observi ca nu e chiar asa. Pe actualul loc unde se construieste PALAS-ul se afla vechea curte domneasca; practic dam istoria la gunoi, saracu' Alexandru Lapusneanu...cred ca se zvarcoleste in mormant..

    RăspundețiȘtergere
  6. problema e alta....CU CE MA INCANTA PE MINE IESHEAN...SIMPLU K FAC 2000 DE LOCURI DE PARCARE SUBTERANA??ORICUM NOI NU NE BUCURAM DE ELE..NUMAI CEI CU IMOBILE DE ACOLO!!!

    lumea se va trezi la realitate doar in momentul finalizarii lucrarilor...asa e!!!PROSTIA COSTA!!!VA FI PREA TARZIU..pt ca va fi o aglomeratie de cladiri..

    A ce mai face dracu ala de BUNIC K NIK NU MAI AUD DE LA EL...GTG S-A INSTALAT LA CALDURICA???

    pacat pentru cele 7 coline!!!
    fly fish

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa fim sinceri, vechea zona a strandului arata jalnic, cu aspect de scandura revopsita, fieful unor persoane dubioase si tot felul de miresme. Trebuia facut ceva.
    Nu asta e problema, pentru ca in lipsa unei decizii administrative sustinuta financiar din bani publici si cu ajutorul unor arhitecti inspirati se putea schimba ceva.
    Dar ca peste tot in tara asta, cei de la carma urbei si-au dat mana cu rechinii imobiliari prin contracte paguboase pentru prostime si profitabile pentru ei, devenind veritabili gropari ai apectului de cetate si de oras itoric si cultural al Iasului si asa pocit de monstruozitatile de tip sovietic de care cel putin doua-trei generatii nu au cum sa se lepede.
    Pacat de lipsa unor barbati adevarati, puternici si hotarati, decisi sa ramana in istorie prin influienta asupra Iasului in toate privintele, de la arhitectura pana la schimbarea in bine cu ceva a localnicilor, pentru ca actualii constipati de frunte alesi de bunicute si de primitivii de la galerie nu vor face decat sa-si rezerve locurile de la periferia (suburbia, mahalaua, toloaca)ilustrelor cazaturi ale neamului.
    Sau poate avem printre noi si niste mama lui Stefan cel Mare. Oare?

    RăspundețiȘtergere
  8. Bag seama, ca e liniste si pe forumul de aici cind vine vorba de Palas.
    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut,

    Te invit miercuri, 22 octombrie 2008, la o intalnire a bloggerilor ieseni ce va avea loc la Diverta, Iulius Mall, ora 20:00.

    Invitati speciali pana in prezent: Ioan T. Morar si Cristian Teodorescu.

    Mersi si te astept,

    Andrei

    PS: detalii in zilele care urmeaza si pe

    http://blog.ziaruldeiasi.ro/andrei.sava/

    RăspundețiȘtergere
  10. draga doamna, nesimtirea nu are limite. Numarati etajele cladirii in constructie din apropierea caminului de batrani si comparati cu prezentarea de pe situl palas. Au inceput déjà constructia etajului 7 al cladirii P+6. Oricum, de ceva vreme nu se mai misca nimic la acel bloc, semn ca s-a insemnat inspectoratul in constructii.

    RăspundețiȘtergere