Un fost ministru de Externe imi povestea odata despre stilul dur de negociere al diplomatilor ucrainieni. Formati la scoala sovietica, ei au continuat sa foloseasc stilistica cinica si intransigenta si in timpul democratiei. Ucraina s-a schimbat mult in ultimele doua decenii, dar, ca si la noi, comunismul a lasat inca urme adinci.
Asa stind lucrurile cu atit mai valoroasa este decizia Curtii de Justitie Internationala de la Haga in favoarea Romaniei. Daca ar fi ramas ca diferendul istoric sa se rezolve bilateral, prin negocieri directe, nu am fi ajuns prea departe. In ciuda relatiilor altfel bune dintre Romania si Ucraina, tara vecina a jucat fara scrupule in a-si apara interesele economice din zona Insulei Serpilor. Va aduceti aminte ca a apelat la o inginerie, plantind cladiri si oameni pe Insula Serpilor, pentru a pretinde ca insula este locuita si pentru a extinde astfel dimensiunea platoului continental aflat sub jurisdictia sa. Pina la urma, insula nu a fost considerata “tarm”, cum a dorit Ucraina, si limitele platoului au fost trasate mai aproape de dorintele Romaniei.
Este de laudat prestatia echipei romane prezente la Haga. Am urmarit cu atentie stirile privind desfasurarea procesului si am fost incitata. Am prieteni in Ministerul de Externe si stiu ca sint multi oameni profesionisti acolo, incurcati adesea de cei numiti pe criterii politice. Probabil, seful echipei romane, Bogdan Aurescu, va avea o cariera publica stralucita.
Asigurarea accesului Romaniei la rezervele de hidrocarburi din preajma Insulei Serpilor vine ca o gura de oxigen in actuala criza a combustibililor. Se vede foarte clar din evenimentele ultimilor ani – este suficient sa urmarim prestatia Rusiei – ca resursele naturale sint o sursa de putere economica, dar si politica. Din cite inteleg, valoarea resurselor de gaze naturale la care are acces Romania se ridica la circa 30 de miliarde de dolari.
Sa ne bucuram, pentru ca nu primim astfel de stiri bune in fiecare zi.
Irina
...cu toate ca am putea primi macar vesti normale, din pacate cele ...uimitoare ne asalteaza ! e greu de inteles !... cel putin pentru mine.
RăspundețiȘtergereIrina...economic efectul e zero...victoria e politica si atat
RăspundețiȘtergereChestia cu victoria e relativa...rotitele "baietilor destepti" incep deja sa se invarta. Mult prea-dorita independenta energetica (gaz metan) va fi doar un mare fasss. Romanii n-or sa beneficieze absolut de nimic, posibilul gaz extras (daca chiar exista) va fi vandut ieftin, iar noi vom continua sa importam scump (vezi cazul graului sau a carnii, produsele alimentare in genearal). Si asta pentru ca interesele personale sunt mai presus de cele ale omului de rand.
RăspundețiȘtergereSi nu inteleg de ce d-nul Boc este rezervat in a-l numi secretar de stat pe Aurescu !! Eu cred ca se teme tare-tare de el!!! Omu' merita cel putin decorat pentru asta !!! Si declarat omul anului!
Parerea mea!
o realitate trista din pacate e aceea ca in tara noastra exista categorii de persoane situate mai presus de lege..
RăspundețiȘtergereatita timp cit premierii, ministrii, parlamentarii,presedintii ,sefii de partide,primarii...etc, nu raspund pt faptele pe care le comit si se sustrag in permanenta raspunderii legale prin diverse
tertipuri juridice sau cirdasii transpartinice, niciodata nu ne va fi mai bine!!!!
mai e ceva nou de furat....iar obtinerea acestei victorii se datoreaza faptului ca noi suntem mebrii ai uniunii iar ucrainieni nu sunt
RăspundețiȘtergereuite ce firma a a concesionat drepturile teritoriului revendicat de romani: Printr-o Hotărâre de Guvern, emisă de Guvernul Tariceanu pe final de mandat, petrolul şi gazele din jurul Insulei Şerpilor au fost concesionate unei firme, Midia Resources SRL, ce are un capital social de doar 200 de lei. Bilanţul pe 2007 al acestei firme arată că nu are angajaţi iar cifra de afaceri a fost 0 lei. Midia Resources SRL nu are sucursale, nu are sedii secundare şi nu are administratori cenzori persoane juridice. Anexele Hotărârii de Guvern amintite sunt secrete.
RăspundețiȘtergerenu e bine ca am fost iar furati...
probabil ca nu ne dorim sa traim mai bine...pot accepta ca e greu sa-ti asumi riscul de a incerca aceasta; nu pot accepta cum se poate sa nu ne dorim sa traim mai demn ?!...
RăspundețiȘtergere