joi, 22 octombrie 2009

CHIAR POT EXISTA INDEPENDENTI IN POLITICA MARE DIN ROMANIA?


Zilele acestea a fost resuscitat mitul “independentului” din politica. Ni se spune pe toate canalele media si din gura majoritatii oamenilor politici ca asta ar fi solutia magica pentru Romania, acum in plina criza economica si politica. Klaus Iohannis este obiectul didactic favorit al celor care proslavesc aceasta idee.

In ce ma priveste, ma indoiesc profund ca un independent poate face vreo isprava intr-o inalta functie publica. Iar cel mai bun argument este experienta proprie. Asa cum stiti, am incercat sa candidez la Primaria Iasi de pe pozitia de independent. Foarte repede, am simtit ca lupt cu morile de vant. Pe langa faptul ca legea de la noi nu favorizeaza deloc independentii, dimpotriva, ii obstructioneaza, am realizat si ca modul de functionare a politicii din Romania plaseaza majoritatea covarsitoare a deciziilor importante in curtea partidelor, cu modul lor complicat si adeseori netranstransparent de functionare, bazat pe prietenii, conivente, interese si complicitati dintre cele mai diverse.

Pe termen scurt, a avut rost implicarea mea ca independent, pentru ca am incurcat o multime de calcule si de jocuri considerate ca gata facute. Pe termen lung, insa, nu sunt sanse sa supravietuiesti pe scena politica fara sustinere politica.

Sa nu uitam ca majoritatea institutiilor publice sunt politizate si in orice directie te misti si vrei sa iei decizii dai de reprezentantii de partid, care te ajuta sau te boicoteaza in functie de cum primesc semnal. Plus ca marile decizii nu se iau fara OK-ul de la varful partidelor care sunt la putere.

Asadar, pentru independentii din politica exista trei posibilitati: ori sa accepte sa fie marioneta celor din spate, partide si grupuri de interese; ori sa joace rolul unui monarh constitutional, care domneste dar nu guverneaza, multumindu-se cu o pozitie de decor, in timp ce partidele tin in mana fraiele; ori sa se asocieze cu un partid, incercand sa impuna din interior viziunea pe care o au.

Irina

miercuri, 12 august 2009

GINDURI.....DE SEARA

Lucrurile se complica?...sau mi se pare mie?

Situatia se agraveaza din ce in ce mai tare?.....

Scenariile de pina acum par a fi rasturnate precum carul cel mare....de buturuga cea mica...

Cine vor fi urmatorii sacificati?...

Si acum m-am referit doar la politicieni....pentru ca noi, cei multi ,demult nu mai contam in aceasta ecuatie....

Nu sunt trista...poate doar un pic prea realista....

:)))

luni, 10 august 2009

Politicieni.ro


Am primit pe email de la Marius Alexa o prezentare a site-ului www.politicieni.ro, o interesanta retea de socializare pe teme politice:

-1.000 membri la acest moment intre care se incing discutii si controverse serioase pe teme politice actuale;
- doi candidati la prezidentiale, doi ministri, parlamentari si alti politicieni importanti prezenti pe site, cu care oamenii pot intra in legatura;
- peste 50% din utilizatori au peste 30 de ani si peste 84% din utilizatori au peste 20 de ani;
- majoritatea utilizatorilor lucreaza in domenii de activitate cu venituri mari (mult peste medie: finante, adminsitratie publica, IT, medical);
- 100.000 afisari, aproximativ 10 average page view per visit, 7 minute time on site in luna iulie.

joi, 6 august 2009

GANDURI...DE DIMINEATA


Interesul politic pare a justifica si a permite orice...


Singura competitie valabila pentru politicienii romani este cine pacaleste si cine minte mai frumos...

Nimeni nu pare a fi interesat de soarta acestei tari si de viitorul copiilor pe care ii crestem. Vocile care ar mai fi putut conta tac inlemnite intr-o indiferenta stupefianta.

O singura valoare s-a impus incontestabil in aceasta tara: banii...

Sa fie acesta sfirsitul sau inceputul ... sfarsitului?

joi, 16 iulie 2009

CRIZA, BAT-O VINA!


In ultima perioada (din ctombrie pana azi), am auzit tot felul de afirmatii legate de criza cu care ne confruntam.

Am ascultat discursuri optimiste care ne vorbeau despre economia care duduie (la PNL) sau adevaruri partiale si promisiuni fara acoperire (la PDL si PSD). Am vazut radiografii mai mult sau mai putin exacte ale unei economii din ce in ce mai grav afectate de contextul international. In fine, am remarcat si unele incercari, corecte, de a tine in frau cheltuielile bugetare, precum si timide solutii de stimulare a economiei romanesti, cat a mai ramas din ea.

Nu imi propun sa fac o analiza a masurilor bune si a celor gresite luate de decidentii politici. Sunt destui analisti economici care ar trebui sa isi faca vocea auzita in aceasta perioada.

Sunt insa cateva lucruri care imi atrag atentia. De exemplu, nu pot sa nu remarc, cu regret, ca programul “prima casa” pare nascut mort. Pur si simplu, nu are cum sa functioneze in conditiile imaginate de oamenii politci, care nu prea reusesc sa inteleaga ca nu este suficient sa imbraci frumos o decizie politica, trebuie sa o faci si sa functioneze.

Observ apoi ca domenii precum agricultura, infrastructura, industriile creative, cercetarea, industria farmaceutica, exporturile romanesti nu beneficiaza de nici un fel de masuri de sustinere si stimulare din partea autoritatilor.

Birocratia in ministere este la fel de mare, sufocanta, absurda, iar termenele de rezolvare sau de adoptare a unor masuri sunt de-a dreptul revoltatoare tinand cont de urgentele cu care se confrunta economia romaneasca.

Asa cum merg lucrurile in Romania, probabil ca singura solutie va fi conectarea economiei la “aparate de respiratie artificiala” (contractarea de noi imprumuturi). Nu vad nici o minima sansa de a profita in vreun fel de actuala conjunctura pentru a pune bazele serioase pentru una sau doua directii de dezvoltare in viitor, cu suport european si nu numai – american sau asiatic.

Ne lipsesc viziunea, curajul, contactele, dar in primul rand vointa si determinarea politicienilor pentru binele acestei tari.

Asa ca nu ne ramane decat sa dansam pe melodia pe care ne-o canta politicienii. Problema este ca primim nu un cantec de leagan, ci un cantec al bocitoarelor la propriul prohod. Criza, bat-o vina!..

Irina

duminică, 12 iulie 2009

O NOUA ADRESA A BLOGULUI


Dragi prieteni,


Iata noua adresa a blogului meu:
http://irina-schrotter.blogspot.com

Vechii prieteni stiu deja, cei noi afla acum: veti gasi aici gandurile, proiectele si opiniile mele pe subiectele care imi atrag atentia, din orice domeniu.

Poate experienta mea recenta in lumea politica, care se adauga experientei indelungate ca manager, ar putea fi utila pentru a intelege mai bine situatia in care ne aflam cu totii, pentru a intui incotro ne indreptam si pentru a descifra scenariile cu care suntem asaltati in permanenta.

Imi pastrez convingerea, in ciuda tuturor dezamagirilor de pana acum, ca implicarea in zona politica a tuturor celor care au energie si viziune este singura sansa de a schimba lucrurile in mai bine.

Irina

joi, 26 martie 2009

FMI - O SOLUTIE DE CRIZA


Am urmarit cu mare atentie reactiile pro si contra acordului cu FMI si cu toate institutiile pe care acesta le va antrena in sustinerea economiei si finantelor Romaniei in aceasta perioada de criza.

Am observat o inversunare acerba a majoritatii politicienilor aflati intr-o relativa opozitie, precum si a vectorilor de opinie controlati de acestia, desi argumentele pe care le folosesc nu sint nici pe departe convingatoare.

Ultimele informatii din presa despra conditiile impuse de FMI contrazic total convingerile exprimate de FMI-scepticii din Romania. De fapt, se pare ca FMI impune o organizare si un control mai riguros si eficient al traseului acestor bani si impune niste masuri care, daca ar fi implementate, nu ar face decit bine societatii romanesti.

Probabil ca un control asupra interventiei BNR pe cursul de schimb al leului incomodeaza anumite grupuri de interese, dar economia nu poate fi decit ajutata in acest fel.

Probabil ca o reluare a creditarii de catre banci va ajuta sute de firme sa evite falimentul, ceea ce va da peste cap planul unora (speculanti de diverse origini) de a achizitiona firme pe un pret de nimic, dar asta nu face decit sa puna umarul la ajutarea economiei private existente si functionale pina nu demult, singura in stare sa mentina Romania pe linia de plutire in actuala criza.

Probabil ca este frustrant sa vezi ca statul imprumuta bani de la FMI cu o medie de 3,2%, cind unele grupuri erau dispuse sa imprumute ''doar'' cu 14%.

Probabil ca este greu sa accepti ca, atunci cind vaporul se scufunda si barcile de salvare sint doar citeva, cineva se incapatineaza sa ia veste de salvare si pentru cei mai saraci dintre noi..

Probail ca valoarea imprumutului este mare, chiar cea mai mare, dar si criza cu care ne confruntam este cea mai mare de pina acum, iar banii la buget nu pica din cer asa cum dau unii senzatia prin comentariile pe care le fac.

Nu sint un fan a ceea ce a insemnat FMI pina acum, dar refuz sa cred ca cineva dirijeaza totul spre falimentul intregii lumi, in beneficiul unor forte obscure pe care nimeni nu reuseste sa le numeasca.

Scurta mea experienta (de 20 de ani) in economia reala romaneasca, m-a invatat insa ca sint momente in care trebuie sa iti asumi riscuri.

Cred ca acum e un astfel de moment!

Cred ca puterea de rezistenta si disponibilitatea romanilor de a trece prin aceasta criza, tinind cont de problemele tuturor, este un atu pe care nu multe tari il au (vezi cazul Frantei, de exemplu).

CRED CA ESTE ESENTIAL INSA SA COMUNICAM SIMPLU SI CINSTIT OPINIEI PUBLICE SITUATIA CU CARE SE CONFRUNTA ROMANIA IN FIECARE MOMENT.

CRED CA APARTENENTA ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA AR TREBUI SA NE DEA MAI MULTA INCREDERE SI MAI MULT CURAJ IN A PRIVI VIITORUL CU INCREDERE SI A AVEA PUTEREA DE A FOLOSI ACEASTA CRIZA PENTRU A DEVENI O VOCE CARE SA INCEAPA SA SE AUDA IN EUROPA SI IN LUME.

Irina

luni, 9 martie 2009

DE CE NU COMENTEZ AFIRMATIILE ALINEI MUNGIU-PIPPIDI


- Pentru că sintem femei si pentru ca, personal, cred in valoarea dialogului argumentat si nu in disputele gratuite.

- Pentru ca am fost colege de facultate (amindoua am absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie din Iasi), iar in breasla noastra a vorbi de rau un coleg este ceva de neacceptat.

- Pentru ca imi repsect dascalii care m-au format si m-au ajutat sa devin ceea ce sint astazi (printre ei numarindu-se si profesorul Mungiu, tatal Alinei Mungiu-Pippidi).

- Pentru ca ii cunosc si ii respect familia.

- Pentru ca sintem iesence si cred ca putem face multe lucruri bune pentru orasul nostru fara a ne implica in polemici inutile.

- Pentru ca despre mine – ca si despre Alina Mungiu – vorbesc toate realizarile de pina acum.

- Pentru ca sustinerea miilor de romani care cred in bunele mele intentii imi asigura energia necesară si suportul moral pentru a depasi toate obstacolele pe care le voi intimpina.

- Pentru ca alegerile pentru Parlamentul European se desfasoara pe criterii europene, care respecta drepturile fiecarui cetatean la libera participare si alegere.

- Pentru ca intr-o tara democratica, cetatenii sint singurii care decid cine este ales si cine nu (atunci cind vorbim de alegeri si nu de numiri).

- Pentru ca si cea mai puternica voce a societatii civile – si aici vreau sa punctez reusitele Alinei Mungiu-Pippidi si recunoasterea de care are parte in domeniul in care activeaza – va trebui sa accepte vointa cetatenilor, oricare ar fi aceasta!

Irina

miercuri, 25 februarie 2009

ROMÂN, PRIN EUROPA

Zilele trecute, trecind prin Italia catre Elvetia, incercam sa inteleg cam cit de greu trebuie sa le fie romanilor nostri raspinditi prin lume sa faca fata valului de acuze care planeaza asupra lor si a noastra, a tuturor, din cauza unor delicventi, pe al caror pasaport, ne place sau nu, scrie Romania...

De multe ori, trecind prin diverse vami, am trait momente destul de umilitoare atunci cind, la vederea pasaportului romanesc, in mintea celor care imi controlau actele vedeam cum rasar tot felul de scenarii, urmate de tot felul de intrebari stupide.

Am avut rabdare, de cele mai multe ori, si am raspuns calma tuturor intrebarilor...

Mi s-a intimplat insa si sa ma revolt cind am vazut cum erau tratati unii romani care, neintelegind limba pe care o vorbeau ceilalti, nu reuseau sa-i convinga de buna lor credinta pe lucratorii neinfricati din frontiera.

Odata cu intrarea in Comunitatea Europeana, parca reactiile adverse la adresa noastra s-au mai calmat. Totusi, ceva pluteste in aer...

Incet-incet, romanii risca sa fie transformati in ochii opiniei publice europene intr-o natiune de infractori...

Ma intreb: De ce nu sintem in stare sa ne "vindem marfa" cu incredere si siguranta?!

De ce nu ne facem singuri imagine, acum cit mai este timp si perceptia generala nu este total influentata?!

De ce nu vorbim noi despre atitea realizari ale romanilor care sint folositoare unei lumi intregi?!

De ce nu ne adunam cu totii sa protestam impotriva unei discriminari mincinoase si nemeritate?!

De ce nu intelegem ca numai impreuna, uniti de adevaruri si realizari, ii putem determina pe ceilalti sa ne respecte si sa ne priveasca ca pe egalii lor?!

Irina

luni, 23 februarie 2009

E nevoie de o reforma morala a Politiei

In ultima vreme s-au inmultit in tara incidentele legate de crima organizata. Asistam la jafuri, reglari de conturi intre clanuri, agresiuni asupra reprezentantilor autoritatii statului.

Mi-e teama ca toate acestea sa nu fie semnul unei tendinte. Tot ce sper este ca Romania sa nu ajunga in situatia Bulgariei – si a altor tari din zona, Albania, Ungaria, fosta Iugoslavie – unde gruparile implicate in crima organiza sint foarte puternice, sfidind cu succes puterea autoritatilor. In Romania sint deja zone – precum Craiova, Brasov, Timisoara – unde organizatiile de crima organizata constituie, practic, stat in stat.

Intre timp, Romania este la al treilea ministru de Interne pe parcursul citorva saptamini. Nu pot sa nu pun in legatura instabilitatea de la virful sistemului cu recrudescenta violentei organizate. Politia este afectata in plus de lipsa fondurilor, a echipamentelor, de proasta organizare si de numeroasele cazuri de coruptie. Politistii sint demoralizati, defetisti si tind sa nu-si mai faca treaba asa cum trebuie.

Este nevoie, cred, de o reforma radicala a Politiei, dupa reguli moderne si precise, precum si de o gestionare rationala drastica a fondurilor alocate – nu multe, dar nici putine. In plus, trebuie sa existe toleranta zero pentru cazurile de coruptie si nerespectare a legilor din interiorul Politiei. Daca politistii nu se vor bucura de autoritate in fata populatiei, puterea lor se va diminua constant.

Cred ca nu (doar) banii constituie cheia problemei. Ca un corolar, ar fi nevoie de o reforma morala a Politiei, care, pe de o parte, sa restabileasca autoritatea acesteia in fata cetatenilor, si, pe de alta, sa le redea politistilor increderea in sine, motivatia si hotarirea de a apara legea.
Irina

duminică, 22 februarie 2009

FELICITARI DOMNULE POGEA!

Am urmarit emisiunea de la Realitatea TV (Romania politica), care l-a avut ca invitat pe ministrul de Finante al Romaniei, dnul Gheorghe Pogea.

Este pentru prima oara cind un ministru de Finante explica corect, fara a folosi un limbaj de lemn, si raspunde clar la problemele ridicate de invitatii si moderatoarea emisiunii.

Este pentru prima oara cind aud, de exemplu, ca politica investitionala a Romaniei va fi prezentata pe larg publicului. Ca se va efectua un control eficient si transparent al cheltuirii banului public.

Am auzit de asemenea o explicatie logica a ratiunii imprumutarii banilor de care este nevoie la buget de pe piata internationala (Comisia Europeana si FMI) si anume faptul ca acei bani sint mai ieftini decit cei imprumutati din Romania (unde rata dobinzii de imprumut ajunge si la 14%).

S-a reafirmat inca o data soliditatea sistemului bancar romanesc, care nu a avut expunere pe instrumente toxice - ceea ce mai linisteste putin temerile existente.

Acestea sint doar citeva dintre ideile prezentate de ministru pe parcursul emisiunii.

Astept cu mare curiozitate expunerea anuntata a ministrului in fata Parlamentului, pe tema bugetului de stat consolidat.

Nu vreau sa par entuziasmata excesiv, pentru ca am auzit cu totii destule discursuri care nu au fost niciodata puse in practica, dar m-a bucurat extrem de mult sa constat ca exista si politicieni care nu se tem de explicatii angajante si care nu isi construiesc raspunsurile invaluite in nuante care creaza aparenta unei intentii bune, dar in fapt sint doar golul din interiorul unui mare balon umplut cu nimic.

Irina

sâmbătă, 21 februarie 2009

FORZA NUOVA DIN ITALIA - NEOFASCISTI IMPOTRIVA ROMANILOR

Aderenta slaba la manifestatiile anuntate cu mare tam tam de formatiunea politica neofascista din Italia Forza Nuova impotriva imigrantilor din Peninsula, in special romani, demonstreaza ca cetatenii italieni nu sint de acord cu actiunile acestei formatiuni.

La ora 18 nu erau adunati mai mult de 30 de italieni in piata din Roma in care era anuntata actiunea, probabil majoritatea fiind formata din membrii partidului.

Cu mare bucurie am vazut, in aceeasi locatie, membri ai comunitatii romanesti din Roma, care au venit sa se alature asociatiilor care apara drepturile romanilor din aceasta tara.

Din pacate, nu am observat nici un politician sau reprezentant al Ambasadei Romaniei alaturi de cetatenii romani care s-au adunat sa apere reputatia si buna credinta a tarii noastre si a romanilor care muncesc cinstit acolo.

Dar de ce ne miram???

Politicienii iau in calcul, probabil, ca doar 20000 de voturi vin la alegeri din diaspora. Insa ei nu par a tine cont de voturile pe care membrii comunitatii romanesti de peste hotare le influenteaza in tara...

Din pacate se demonstreaza inca o data lipsa de consideratie si de responsabilitate a celor care ar trebui sa vegheze la respectarea drepturilor romanilor oriunde s-ar afla ei!

Irina

vineri, 20 februarie 2009

DIPLOMATIE DE DIMBOVITA

Consulul General al Romaniei din Torino-Italia (Iulia Buje) aplica ''retetele de succes ' 'din politica romaneasca in relatiile diplomatice romano-italiene, intr-un moment in care numai de asta nu mai aveam nevoie!

Acuzatiile lansate de diplomatul roman angajeaza Romania pe o panta extrem de periculoasa, punind in cauza, in fata lumii, pregatirea si profesionalismul demnitarilor romani, precum si increderea pe care celelalte tari europene (si nu numai) o pot avea in acestia.

Dincolo de continutul acestor afirmatii - in care dna Buje il acuza (fara probe) pe ministrul italian Roberto Maroni ca ar fi intervenit la Consulat in urma cu aprox 8 ani pentru reglementarea unor acte pentru 3 romani - gestul si modul de comunicare al diplomatului roman dovedesc carente profesionale majore si lipsa unui control periodic din partea Ministerului Afacerilor Externe, lipsa care face ca relatiile si asa tensionate ale Romaniei cu diversele tari din Comunitatea Europeana sa fie expuse si mai mult, intr-un mod absolut gratuit.

Cum era de asteptat, presa din Romania nu remarca penibilul situatiei din punctul de vedere al comportamentului diplomatic, ci incepe sa toace subiectul denuntului calomnios facut de ''extraordinarul'' diplomat roman!!

Din pacate se pare ca usurinta cu care sint aruncate afirmatiile calomnioase in Romania, fara ca acestea sa fie urmate vreodata de pedepse legale usturatoare, creeaza falsa senzatie ca la fel de simplu se "rezolva'" problemele peste tot...!!

Asa cum era previzibil reactiile nu au intirziat sa apara: purtatorul de cuvint al ministrului italian de interne anunta ca stirea este complet inventata si ca ministrul a imputernicit avocatii sai sa actioneze pe cale legala!

Poate asa va invata si justitia din Romania una dintre nenumaratele lectii ale lumii in care ne dorim sa traim , dar pentru care din pacate nu sintem nici pe departe pregatiti!
Irina

marți, 17 februarie 2009

GUVERNATORUL BANCII NATIONALE - PIONUL CEL MAI IMPORTANT

O declaratie a presedintelui Bancii Raiffeisen Romania confirma temerile exprimate aici de mult timp: o reducere a rezervei minime obligatorii de catre BNR ar scoate a doua zi acei bani din Romania!

O declaratie surprinzatoare, dar care dovedeste un profund realism si o mare onestitate fata de interesele Romaniei!

Iata unul dintre cercurile vicioase carora trebuie sa le facem fata cu totii si iata una dintre marile presiuni careia trebuie sa-i faca fata Guvernatorul BNR!

Din acest moment, miscarile si deciziile Bancii Nationale - de pe care a fost ridicat brusc valul declaratiilor politice corecte - devin mult mai vizibile si usor interpretabile chiar si de catre noi, oamenii obisnuiti!

Guvernatorul BNR devine astfel incontestabil pionul cel mai important in gestionarea actualei crize din Romania!

Astept cu nerabdare urmatoarele mutari!

P.S. Trei reactii mi-au atras atentia si mi-au creat semne de intrebare in legatura cu deciziile BNR in ultima perioada:

- sustinerea tendintei de intarire a leului (pina in vara lui 2007) - care a decimat exporturile romanesti;

- pastrarea reglementarilor in vigoare pentru creditul de consum (cu buletinul etc) in conditiile in care toti producatorii semnalau o directionare a consumurilor spre o zona mare consumatoare de valuta si fara un beneficiu real pentru societatea romaneasca;

- interventiile constante pe piata pentru sustinerea monedei nationale, intr-un algoritm cunoscut probabil doar de catre ''initiati'', pe care chiar daca le inteleg, neputind aprecia durata crizei, le consider hazardate!...

Irina

vineri, 13 februarie 2009

COMPARATIE

Vazind stirile de seara din Romania al caror cap de afis a fost tinut de jaful de la sucursala Bancii Transilvania din Cluj, m-am gindit ca poate n-ar fi rau sa va povestesc ce vad eu ca face politia din Elvetia pentru siguranta cetatenilor din aceasta tara:

- pe strazile elvetiene este practic imposibil sa mergi timp de 2 minute si sa nu intilnesti cel putin un politist (patrule in masina, pe motocicleta sau pe jos);
- nu te deranjeaza cu absolut nimic, dar, fara exagerare, i-am vazut atenti la tot ce se intimpla in jurul lor (chiar daca vorbesc intre ei, atentia le este indreptata spre strada);
- in zona in care circul eu cel mai mult, patrulele de politie sint cam aceleasi, astfel incit cred ca in mai putin de 2 zile isi dau seama daca locuiesti in zona respectiva;
- timpul de interventie la un apel telefonic este de maximum 3 minute.

Si acum 2 intimplari traite de mine in Elvetia:

Intr-o zi, am observat ca toate strazile de iesire din zona in care locuiesc erau blocate de baraje de politie. Practic nu puteai iesi din zona fara a fi controlat. Era controlata fiecare masina, si asta civilizat, cu calm. Mai tirziu am aflat de la stiri ca fusese jefuita o banca...

Alta data a sunat la usa un politist. I-am dat drumul, s-a legitimat si ne-a comunicat foarte politicos ca in zona se daduse o spargere si ca daca am fi dispusi sa ii raspundem la citeva intrebari , i-am fi de mare ajutor...
Dupa cele citeva intrebari de rutina, in urma carora am aflat si eu cu surprindere ca mama a fost deranjata la usa de tot felul de persoane care dispareau atunci cind li se raspundea la interfon, politistul ne-a comunicat foarte calm ce ne sfatuieste sa facem (geamuri, terase, usi inchise etc...), ne-a lasat un numar de telefon la care sa apelam in caz de urgenta si ne-a spus sa nu ne panicam, pentru ca in zona sint patrule de politie care intervin in maximum 3 minute la orice apel.

Amenzile sint foarte mari pentru orice incalcare a legii!

Doar un ultim comentariu despre accesul in banci:
In toate bancile in care am intrat pina acum, accesul se face doar dupa ce te legitimezi la interfonul la care suni.

Peste tot esti avertizat ca te afli intr-o incinta aflata sub videosupraveghere!!

NU PARE ATIT DE COMPLICAT!!

ELVETIA ESTE CONSIDERATA CEA MAI SIGURA TARA DIN EUROPA!
Irina

miercuri, 11 februarie 2009

NU INTELEG!!...

Multe decizii m-au contrariat in ultimul timp in Romania. Au fost multe situatii in care politicienii au luat masuri '"contra naturii" si m-au facut sa simt un gust foarte amar atunci cind cochetam cu ideea unei implicari serioase in politica...

Unele dintre ele, desi in contradictie totala cu ideologia si doctrina partidelor respective, au reusit totusi sa treaca de filtrul logicii mele, care manifesta in ultimul timp o permeabilitate mai mare, justificata de realitatile economice cu care ne confruntam.

Totusi, o decizie ca aceea de numire a lui Gabriel Oprea in fruntea comisiei de control a SRI din partea PDL ma arunca din nou intr-o stare de perplexitate totala.

Nu am nimic de reprosat d-lui Gabriel Oprea - dimpotriva, gestul de a face un pas inapoi din conducerea MAI atunci cind era pusa in pericol alianta PDL-PSD m-a facut sa remarc ca mai exista si politicieni care nu se agata de functii cu orice pret...

ACUM, INSA, NU INTELEG!!

Am senzatia, subliminal, ca aceasta neputinta de bun simt a mea de a intelege se poate deconta mai rau decit apreciaza consilierii presedintelui, exact la alegerile prezidentiale.

Cineva parca se joaca prea mult cu limitele rabdarii noastre, impingind prea riscant lucrurile peste o bariera dincolo de care nici cei mai deschisi dintre noi nu mai inteleg nimic!!!

Irina

luni, 9 februarie 2009

AVEM BUGET

Sper sa avem si banii care sint prevazuti a fi cheltuiti insa...

Nu vreau sa fiu nici panicarda si nici pesimista, dar dincolo de o prima concluzie care ma face sa recunosc ca acest buget pare destul de bine alcatuit pe partea de cheltuieli, am dubii mari ca economia noastra va putea produce banii prevazuti a fi incasati acolo.

Argumentele sint multe, dar cele mai importante din punctul meu de vederear fi urmatoarele:

- incapacitatea structurilor din ministere de a asigura o buna circulatie a dosarelor depuse pentru atragerea de bani europeni, ceea ce va determina o slaba absorbtie a fondurilor; din pacate, de la instalarea noului guvern nu s-a schimbat nimic in bine la aceste ministere;

- neincrederea ca acele 20 de procente din buget prevazute pentru investitii in infrastructura vor gasi o cale corecta de gestionare si nu se vor rataci printre interesele clientelei politice; aici as sugera chiar organizarea unei societati de stat care sa administreze acesti bani si care sa raspunda de toate aspectele legate de realizarea si finalizarea investitiilor in parametrii internationali de calitate;

- convingerea ca masurile anticriza anuntate sint insuficiente si nu reusesc sa identifice bine zonele care trebuie cu adevarat sustinute;

- senzatia ca Banca Nationala este prea rigida in anumite directii - ma refer, in special, la conditiile de creditare - si ca genereaza o spirala periculoasa prin valorile dobinzilor oferite de banci atit la depozitele in lei cit si in valuta;

Fara a avea pretentia ca inteleg in profunzime fenomenele economice la nivel macro, acestea sint totusi citeva semne de intrebare pe care experienta ultimilor ani de economie capitalista romaneasca ma indreptateste, sper, sa le pun.

Sint foarte curioasa sa vad incasarile la buget pe luna decembrie si apoi pe ianuarie, dupa care mai vedem cum este cu cresterea economica/recesiune si cu deficitul bugetar prognozat...

Irina

duminică, 8 februarie 2009

ELVETIA - PRO SAU CONTRA ROMANIEI SI BULGARIEI

In Elvetia astazi are loc un important referendum pentru Romania. Asa par a spune stirile transmise pe aproape toate canalele media din tara...

Pentru ca sint in Elvetia acum, poate relatarea citorva discutii avute zilele acestea cu citiva cetateni ai tarii cantoanelor nu sunt lipsite de interes...

Intrebarile le-am adresat direct persoanelor cu care s-a intimplat sa intru in contact in aceasta perioada (bancheri, arhitecti, vinzatori, ospatari, stilisti, florari, designeri de interior, terapeuti, profesori...) si au vizat exclusiv parerea lor despre referendumul la care urmeaza sa participe, ce ii intereseaza in decizia pe care urmeaza sa o ia si care este subiectul pe care il urmaresc cel mai mult in aceasta initiativa legislativa.

Concluzia care se desprinde este una singura: elvetienii obisnuiti nu au deloc manifestari xenofobe. Nu au nimic impotiva romanilor, sunt foarte toleranti si vad partea plina a paharului. Atita timp cit romanii vin in Elvetia si aduc bani, oamenii de aici nu vad o mare problema, avind o mare incredere in capacitatea statului elvetian de a le asigura securitatea.

Problema principala care ii preocupa este cea legata de repercursiunile pe care un vot negativ le-ar putea avea asupra tarii din partea Comunitatii Europene.

Majoritatea celor pe care i-am intrebat nu erau interesati de mesajele transmise de extremistii elvetieni, ba chiar erau jenati cind auzeau intrebarea.

Cu toate acestea, merita mentionat faptul ca nu au auzit - si nici eu nu am auzit - de vreo actiune de imagine facuta de ambasadele celor doua tari implicate.

Ca de obicei, ne multumim sa privim pasivi si sa asteptam ca altcineva sa ne rezolve problemele...

Irina

P.S. Intre timp, rezultatul referendumului a confirmat cele spuse. 60% dintre cei prezenti la urne au votat in favoarea extinderii dreptului la libera circulatie pentru romani si bulgari.


vineri, 6 februarie 2009

TESTUL NASTASE

Cazul Adrian Nastase va fi un test important pentru coalitia PDL – PSD. Faptul ca trimiterea dosarelor sale penale in instanta depinde de votul Parlamentului aduce subiectul in zona negocierilor politice. Asa cum se stie, Comisia juridica a Camerei a votat deja impotriva trimiterii dosarelor mai departe, deputatii PDL si cei ai PSD gasindu-se in tabere opuse.

Acum Adrian Nastase recomanda Parlamentului sa voteze pentru trimiterea dosarelor, dar nimic nu este sigur pina nu vedem votul final al Legislativului. Avem deja presiuni asupra PSD din partea presedintelui, a premierului si a presedintelui Camerei Deputatilor. Adrian Nastase striga peste tot, dar neconvingator, ca este victima politica a unui regim autoritar si ca va sfirsi ca tap ispasitor.

Am doua comentarii aici. Sint convinsa ca o buna parte din imaginea proasta a Parlamentului este cauzata de faptul ca parlamentarii sint privilegiati in relatia cu justitia, in comparatie cu cetatenii obisnuiti. Exista senzatia ca ei beneficiaza de impunitate in fata legii, datorita imunitatii parlamentare. Acest lucru trebuie sa se schimbe. Oamenii politici si cetatenii obisnuiti trebuie sa fie egali in fata legii. Daca se va intimpla acest lucru, probabil ca si imaginea Parlamentului se va imbunatati.

Nu stiu cit de politizata este justitia. Probabil ca este destul de tare, pentru ca se fac presiuni teribile din toate partile. Dar nu poti rezolva aceasta problema printr-un plus de politizare. Atita timp cit judecarea cauzelor parlamentarilor depinde de tot felul de manevre si negocieri politice atunci nu vom progresa prea mult in instaurarea statului de drept.

Irina

PROCEDURA DE DEFICIT EXCESIV - SI CE DACA?

Comisia Europeana declanseaza procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, aferenta anului 2008.

Intr-o traducere simplificata si dupa cum rezulta din declaratia unui europarlamentar roman, in afara unui control riguros facut de Comisia Europeana pe incasarile si platile bugetare, s-ar putea ajunge pina la blocarea fondurilor europene.

Declaratia fostului ministru de Finante Varujan Vosganian este incredibil de primitiva si strabatuta de o unda de indiferenta, care demonstreaza o realitate politica premeditat infractionala si care beneficiaza indubitabil de privilegiul situarii mai presus de lege a alesilor nostri: ''Am avut cheltuieli foarte mari cu investitiile (...) A trebuit sa facem fata unei presiuni imense a Parlamentului (...) Administratia locala a cheltuit aproape cit un procent din deficit (...)''.

Revin, din pacate, cu aceeasi idee pe care am mai scris-o pe acest blog:

DACA NICI ACUM NU VA FI ACTIVATA RASPUNDEREA MINISTERIALA pentru ca acei responsabili de dezastrul executiei bugetare pe anul 2008 sa raspunda in fata legii, inseamna ca aceasta tara este la discretia unei caracatite pe care nici macar obligatiile care decurg din apartenenta la marea familie europeana nu o mai infrineaza din convingerea ca poate jefui la nesfirsit!

Irina

marți, 3 februarie 2009

O VICTORIE IMPORTANTA

Un fost ministru de Externe imi povestea odata despre stilul dur de negociere al diplomatilor ucrainieni. Formati la scoala sovietica, ei au continuat sa foloseasc stilistica cinica si intransigenta si in timpul democratiei. Ucraina s-a schimbat mult in ultimele doua decenii, dar, ca si la noi, comunismul a lasat inca urme adinci.

Asa stind lucrurile cu atit mai valoroasa este decizia Curtii de Justitie Internationala de la Haga in favoarea Romaniei. Daca ar fi ramas ca diferendul istoric sa se rezolve bilateral, prin negocieri directe, nu am fi ajuns prea departe. In ciuda relatiilor altfel bune dintre Romania si Ucraina, tara vecina a jucat fara scrupule in a-si apara interesele economice din zona Insulei Serpilor. Va aduceti aminte ca a apelat la o inginerie, plantind cladiri si oameni pe Insula Serpilor, pentru a pretinde ca insula este locuita si pentru a extinde astfel dimensiunea platoului continental aflat sub jurisdictia sa. Pina la urma, insula nu a fost considerata “tarm”, cum a dorit Ucraina, si limitele platoului au fost trasate mai aproape de dorintele Romaniei.

Este de laudat prestatia echipei romane prezente la Haga. Am urmarit cu atentie stirile privind desfasurarea procesului si am fost incitata. Am prieteni in Ministerul de Externe si stiu ca sint multi oameni profesionisti acolo, incurcati adesea de cei numiti pe criterii politice. Probabil, seful echipei romane, Bogdan Aurescu, va avea o cariera publica stralucita.

Asigurarea accesului Romaniei la rezervele de hidrocarburi din preajma Insulei Serpilor vine ca o gura de oxigen in actuala criza a combustibililor. Se vede foarte clar din evenimentele ultimilor ani – este suficient sa urmarim prestatia Rusiei – ca resursele naturale sint o sursa de putere economica, dar si politica. Din cite inteleg, valoarea resurselor de gaze naturale la care are acces Romania se ridica la circa 30 de miliarde de dolari.

Sa ne bucuram, pentru ca nu primim astfel de stiri bune in fiecare zi.

Irina

luni, 2 februarie 2009

ILIESCU PROCLAMA SFIRSITUL CAPITALISMULUI

Nu intotdeauna timpul lucreaza in avantajul oamenilor. Oricit as fi fost de sceptica, speram ca Ion Iliescu sa fi invatat ceva in 20 de ani democratie. Speram sa-si fi schimbat ceva din convingerile comuniste, pentru care a militat alaturi de alti ideologici incurabili, si care au nenorocit o tara in peste patru decenii de dictatura.

Sau, macar, speram ca Ion Iliescu, de doua ori - sau trei ori - presedinte al Romaniei democratice, sa pastreze mai bine aparentele. Daca ne uitam in urma, acel act ratat cu "tovarase" a fost comic, dar nu si intimplator. Iliescu nu reuseste inca sa-si controleze nostalgiile ideologice.

Se pare ca in 20 de ani de democratie, Ion Iliescu nu a invatat alfabetul democratic, ci a acumulat frustrari. Care, iata, acum, scapa de sub controlul si calculele machiavellice ale "marelui" lider politic post decembrist!...

Asadar, vedem cu stupefactie ca Ion Iliescu proclama sfirsitul capitalismului si instaurarea unei noi ordini mondiale! Este exact ceea ce au tot visat in van activistii comunisti de-a lungul dictaturii. Ei au tot proclamat sfirsitul capitalismului in fituicile lor ideologice si, din fericire, capitalismul s-a incapatanit sa nu se sfirseasca.

Poate macar acum intelectualii de marca ai Romaniei vor avea o reactie comuna si isi vor face auzita vocea!!!

Poate vom reusi macar acum sa punem surdina monstrilor care se nasca din nepasarea noastra.

Irina

duminică, 1 februarie 2009

CRIZA VAZUTA DE LA PARIS

Asa cum v-am spus, de citeva zile sunt la Paris la cel mai mare tirg de moda din lume.

Va promiteam atunci o relatare a impresiilor mele legate de felul cum este perceputa criza aici, din prisma contactelor cu parteneri de pe toate continentele, care vin in capitala modei pentru a-si comanda colectiile.

In primul rind, am remarcat o scadere importanta a numarului de firme participante. In mod normal, la acest tirg veneau aproximativ 1100 de companii din toata lumea. Senzatia mea este ca acum sint cu aproximativ 40% mai putini expozanti.

Se simte, de asemenea, o scadere importanta a numarului de cumparatori. Traficul este mult mai mic, desi suprafata ocupata de colectii este mult mai mica

Clientii si-au schimbat foarte mult optiunea. Cauta solutii de buna calitate, dar cu preturi mult mai mici.

Modelele cele mai vindute sint mult mai putin sofisticate, dar care inglobeaza o experienta si solutii tehnice pe care nu multe companii le au.

Despre comentariile clientilor din diverse tari va pot rezuma urmatoarele:

- americanii sint convinsi ca urmeaza o perioada foarte dificila, dar au incredere in Obama; ei sint convinsi ca dolarul va cistiga teren in urmatoarea perioada; surprinzator, au fost mai multi clienti din SUA decit la ultimele 3 editii.

- englezii sint socati de evolutia lirei sterline; nu sint deloc multumiti de premier si echipa lui; nici pe Blair nu il regreta, insa si-ar dori-o pe Margaret Thatcher din nou in fruntea executivului.

- au aparut mult mai multi clienti din tarile africane, care nu par deloc afectati de criza.

- nici australienii nu par deloc ingrijorati.

- a scazut dramatic numarul clientilor rusi - aproape inexistenti.

- japonezi foarte putini.

- chinezi deloc - de obicei, veneau la fel ca si turcii, sa vada modele.

- din Europa, grecii par cei mai increzatori si, observ, au crescut mult fata de ultimele editii ca putere de cumparare.

Delegatia Romaniei este una dintre cele mai mici prezente la ultimele editii. Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Paris sint mult mai activi decit in alte editii (nu am gasit explicatia), ceea ce este de-a dreptul imbucurator pentru noi.

Mica mea echipa prezenta la tirg (echipa de criza) a lucrat nonstop. As putea spune ca, pentru mine, este una dintre cele mai bune editii din ultimii 2 ani!

Voi intelegeti ceva??! Eu sincer va spun ca nu!...

Irina

Avem din nou presedinte jucator

Presedintele Traian Basescu se implica mai mult, in ultima vreme, in chestiuni executive.

Reactiile fata de activismul sefului statului sint diferite. Unii striga in gura mare ca Traian Basescu are tentatii dictatoriale. Ca ar dori sa controleze tot ce misca. Ca vrea sa modifice Constitutia ca sa-si consolideze puterea. Si tot asa.

Am urmarit cu atentie argumentele celor care sustin astfel de lucruri, dar, sincer, nu prea le consider intemeiate. Din cite imi dau eu seama, presedintele Basescu este un om de actiune, nu un cripto-dictator. Nu suporta sa stea deoparte, sa fie de decor. Acest lucru mi se pare onorabil.

Sa nu uitam ca traim vremuri in care este nevoie de implicarea oamenilor politici cu autoritate. In situatia actualei crize economice, acestia au datoria sa-si asume responsabilitatea in fata societatii. Traian Băsescu a avut in nume propriu iniativa (extrem de delicata) de inghetare a salariilor si s-a amestecat in dificilele negocieri cu sindicatele. Aici sint doua din punctele cheie ale guvernarii din perioada urmatoare.

Autoritatile trebuie sa stringa punga si sa nu faca cheltuieli necugetate. Iar sindicatele trebuie sa-si tina cumpatul si sa nu faca cereri care nu pot fi indeplinite sau sa provoace tulburari sociale.

Presiunile populiste pe care le face PSD chiar din interiorul guvernarii nu mi se par de bun augur. Partidul lui Mircea Geoana vrea sa fie cu un picior la guvernare si cu altul in opozitie. Or asa ceva nu se poate. In aceasta perioada dificila ultimul lucru de care avem nevoie este ca partidele sa inceapa sa supraliciteze populist in fata electoratului, pentru a iesi bine la alegerile europarlamentare si cele prezidentiale.

Irina

P.S. Privesc cu aceeasi atentie atitudinea liderilor liberali si sint realmente socata de tupeul unora dintre ei care vin si fac teoria bunei guvernari, uitind complet jaful pe care l-au patronat in bugetul statului. Ma intreb intr-una cind vor realiza liberalii ca unele personaje de genul Relu Fenechiu nu fac decit rau partidului si ar trebui scoase definitiv din fata pentru a nu compromite total sansele acestui partid.

joi, 29 ianuarie 2009

PARIS - 1 MILION DE MANIFESTANTI IN STRADA

Am plecat pentru citeva zile la Paris unde incepe Tirgul Pret-a-Porter, cel mai mare tirg de confectii din lume ( o sa va pot spune in citeva zile cum se simte criza aici ...)

Astazi, alergind pe strazile pline de manifestanti ale Parisului si neintelegind de ce au iesit in strada aproximativ 1 milion de parizieni, am incercat si eu sa aflu motivatia. Nu mica mi-a fost surpriza cind am aflat ca acea mare de oameni protesta impotriva scaderii puterii de cumparare a francezilor.

M-am tot gindit ce cred manifestantii ca pot obtine de la guvern prin aceasta manifestatie...

Nereusind sa intuiesc logica si avind in vedere ca eram blocata in trafic, am inceput, ascultind radioul din taxi, sa discut cu soferul - un batrin simpatic si foarte bucuros sa schimbe citeva idei cu clientii lui.

Si ce credeti ca spunea batrinul?... ''Francezii sint renumiti pentru faptul ca nu inteleg niciodata realitatile momentului, iar conducatorii nostri sint recunoscuti prin aceea ca nu reusesc niciodata sa explice populatiei ce se intimpla. Nimeni nu e dispus sa renunte la nimic din confortul pe care l-a avut pina anul trecut si senzatia majoritatii este ca cineva poate, actionind o bagheta magica, sa le rezolve problemele. Sa nu uitam ca francezii au fost primii care au introdus saptamina de lucru de 35 de ore, dar acum nimeni nu se gindeste ca poate si de aia am ajuns aici....''

Intre timp, la radio, comentatorii anuntau ca este pentru prima data cind intre manifestantii la un protest cu caracter social se numara un numar mare de angajati in privat.
Tensiunea si replicile invitatilor de la emisiunea transmisa la radio deveneau din ce in ce mai infierbintate pe masura ce motivele care ii scosesera pe manifestanti in strada erau discutate.

La un moment dat, o replica data de unul din invitati mi-a atras atentia. Am crezut ca nu inteleg bine. Era reprezentantul Partidului Comunist Francez care isi spunea punctul de vedere....

Batrinul taximetrist mi-a spus ca Partidul Comunist, aflat intr-un regres la ultimele alegeri, este foarte activ in ultima vreme.

Stiti vorba aceea ca "istoria se repeta". Pina acum nu m-a impresionat niciodata. Acum insa imi provoaca fiori reci pe sira spinarii.
Oare are cineva urechi sa auda si minte sa inteleaga?
Irina

luni, 26 ianuarie 2009

MASURILE ANTICRIZA SI BUGETUL PE 2009

Am citit si eu pachetul de masuri anticriza propus de Executiv.

Doar citeva comentarii pentru moment:

Senzatia mea este ca masurile vizate urmaresc mai mult efectele de la unul din capetele care trebuie stimulate (protectia celor cu venituri mici - ceea ce este corect), investitii in infrastructura, subventionarea (insuficienta, dar si prost gindita, a agriculturii), prelungirea ajutorului de somaj si marirea valorii acestuia - acestea fiind doar citeva dintre ele...

Unele dintre masuri suna corect si dovedesc o grija mult mai extinsa pe diversele paliere si sectoare in care actuala criza are sau se previzioneaza ca va avea impact.

Dar remarc o indiferenta fata de masurile care sa directioneze consumul, prin diverse facilitati, spre produsele fabricate in Romania.

Asa cum mi se pare periculoasa spirala care poate fi generata de un ajutor de somaj extins, fara obligatii din partea celui asistat fata de comunitate.

Investitiile in infrastructura trebuie sa fie bine controlate prin normele de realizare astfel incit sa avem garantia ca vor folosi intr-un procent foarte mare forta de munca si materiale fabricate in Romania.

Mai concret spus, toate masurile sustinute prin efort bugetar de stat ar trebui conditionate de cheltuirea lor in folosul societatilor care produc in Romania.

Cite despre bugetul de stat, sint curioasa care va fi reactia Executivului dupa colectarea taxelor aferente lunii decembrie si care vor fi reactiile si declaratiile oficiale in acel moment. Nu stiu de ce, dar cred ca situatia se va schimba din rea in foarte rea!...
Irina

sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Cit ne va tine binele?


Parca a fost altceva anul acesta de 24 ianuarie. Mi-a placut mai mult decit alta data.

A fost un aer mai normal, mai relaxat. A fost mai putin festivism si mai multa sarbatoare veritabila. A fost mai putin despre politica si mai mult despre ieseni.

Probabil a contat ca sintem dupa alegeri, cind pasiunile politice s-au mai consumat. Anul trecut a fost neplacut de-a binelea, pentru ca multimea prezenta in Piata Unirii a fost impartita in mai multe insule politice.

Probabil a contat ca, acum, in coalitia guvernamentala intra majoritatea celor cu reprezentare politica semnificativa.

Trag speranta ca a contat si ce doresc oamenii, care s-au saturat sa vada toata ziua harta politica. Acum lumea chiar s-a simtit bine in oras.

Apoi, sa nu uitam ca traim momente grele, si vin vremuri si mai grele. O alta panarama politica in vazul lumii ar fi fost de prost gust.

Poate a contat si experienta americana. Statele Unite au dat o lectie de solidaritate, de decenta si de bucurie naturala in momentul instalarii lui Barack Obama.

Putem avea oare sperante ca pe viitor lucrurile vor fi mai linistite? Tare mi-ar place sa cred asta. Voi ce credeti?

Irina

miercuri, 21 ianuarie 2009

O DECLARATIE SOC

Claudiu Saftoiu a facut o declaratie soc, ieri seara, pe un post de televiziune: "...presedintele Romaniei stia ce vorbesc Iliescu si Mircea Geoana..." (referindu-se la presupuse interceptari telefonice, facute in urma cu unul sau doi anii, de care acesta fusese informat...).

Am auzit intre timp tot felul de comentarii si reactii din presa si de la diversi comentatori politici...

Cei mai multi sint de parere (surprinzator pentru mine) ca o asemenea declaratie venita din partea unui fost sef SIE, nu se face!!...

Doar citeva considerente personale:

Am lucrat cu Claudiu Saftoiu in calitate de consultant in campania de la locale.

As putea spune ca de la el am invatat multe dintre regulile discursului politic.

Declaratia lui de ieri nu a fost facuta in calitate de fost sef SIE si nu este o greseala de exprimare!

As putea spune ca este un semnal de alarma grav, dar asumat!

Unul din putinele gesturi kamikaze la care am asistat in Romania ultimelor 20 de ani.... Deloc intimplator, declaratia aparut in ziua in care, in tara, intra in vigoare legea care obliga operatorii de telefonie sa stocheze pentru 6 luni date despre toate convorbile telefonice, smsuri, mailuri, efectuate prin retelele lor.

Stau uneori si ma intreb de ce asemenea gesturi stirnesc reactii paradoxale? Sa fie oare acea gena colaborationista din majoritatea romanilor?

De ce nu vedem padurea din spatele copacilor?

Mi-as fi dorit o reactie oficiala rapida si lamuritoare din partea Presedintiei, ca sa pot dormi linistita!...

Irina

P.S. Intre timp, a aparut reactia Cotroceniului. Astept lamuriri suplimentare si sper ca temerile noastre sa nu se confirme...



marți, 20 ianuarie 2009

AMERICA - O LECTIE PENTRU INTREAGA OMENIRE

America isi inscauneaza azi noul vis!

Cu fast, cu bucurie, cu incredere, americanii se bucura si o lume intreaga priveste cu speranta spre primul presedinte afro-american.

Artisti, oameni politici, celebritati, aproximativ 2milioane de persoane prezente la aceasta ceremonie..

Respect, decenta, profesionalism! Emotii, greseli omenesti ... care au impresionat o lume intreaga!

Un presedinte care pare mai uman si mai relaxat decit predecesorii...

O lume intreaga zimbeste cu inima deshisa!

DOMNUL SA BINECUVINTEZE ACEASTA PLANETA!!!

Presa, incotro?


Semnalez aici un foarte bun interviu acordat de Alina Mungiu-Pippidi pentru RFI/Hotnews.ro.

Pozitia acesteia ma bucura pentru ca se opreste asupra unor probleme pe care le-am resimtit pe propria piele si le-am semnalat public, inclusiv pe acest blog. Este vorba despre mass-media si modul in care isi intelege aceasta rolul public in ultimii ani. Directorul Societatii Academice din Romania observa ca presa din Romania este intr-un proces periculos de concentrare, fiind capturata de interese corupte, foarte puternice. Am ajuns acum in situatia cu totul anormala ca presa importanta scrisa si audio-vizuala de la nivel national sa depinda de vreo patru patroni importanti.

Asa cum am mai povestit, relatia mea cu presa pe parcursul implicarii politice a fost un cosmar. S-a intamplat ca invitatii la televiziuni nationale sa fie anulate cu o jumatate de ora inainte de emisiune pentru ca cineva a dat un telefon sau a platit sa nu apar. Diferite institutii de presa locale au incercat sa faca bani buni de pe urma implicarii mele publice.

Greseala politicienilor este ca incearca sa cumpere, sa mituiasca presa, intrind intr-un cerc vicios din care ies prost in cele din urma. In loc sa-si foloseasca puterea politica pentru a promova legi si seturi de reguli pe care sa le respecte toti si care se impiedice concentrarea mass-media, ei isi fac iluzia – ma rog, unii chiar reusesc – ca devin privilegiati ai presei dind bani sau apasind butoane din institutiile pe care le controleaza. Efectul este ca presa si lumea politica se angajeaza intr-un comert jenant si nefast in care interesele cetateanului, cel care are nevoie de o informare corecta, sint lasate la urma. Presa devine ciomagul unor interese politice si de afaceri, care nu au nici o treaba cu interesul public, cu agenda cetateanului.

Impresia mea este ca actuala criza economica va inrautati situatia si in presa. Au scazut vinzarile, au scazut incasarile din publicitate. Asta face presa si mai vulnerabila si mai flaminda. Depinde acum de politicieni, daca vor raspunde presiunilor sau vor incerca in sfirsit sa reglementeze situatia printr-o legislatie de tip european, care limiteaza concentrarea si coruptia din presa.

Irina

luni, 19 ianuarie 2009

BRUXELLES - PROGNOZE PROASTE PENTRU ROMANIA

Optimismul rezervat al guvernului roman este contrazis repede de Comisia Europeana.

Datele prognozate de Bruxelles pentru Romania suna cu mult mai rau decit ambitiosul proiect de buget anuntat de cabinetul de la Bucuresti.

Crestere economica de 1,75 % si deficit bugetar de 7,5% din PIB - asa arata cifrele estimate de specialistii de la Bruxelles pentru Romania.

In traducere libera, fara a avea la dispozitie datele lunii decembrie, este evident ca se aduna nori grei deasupra noastra.

Bine ar fi daca, in situatia data, echipa care gindeste acum destinele tarii si-ar stabili prioritatile ca intr-o situatie de criza:

1. verificare a executiei bugetare a fostului cabinet facuta de specialisti, cu raport clar prezentat conform legislatiei in vigoare la finalul controlului;

2. analiza obiectiva a situatiei, luind in considerare realitatea incontestabila a unor incasari la buget cu cel putin 25% mai mici decit in 2008 din economie (aceasta fiind o situatie fericita);

3. solutii de finantare a bugetului in conditii de deficit bugetar chiar mai mare decit cel prognozat de Comisia Europeana (scenariile si procedurile trebuie demarate imediat);

4. raportori speciali ai primului ministru la ministerel responsabile de accesarea fondurilor europene cu rapoarte lunare pe toate palierele;

5. facilitati pentru exportatori (doar la sumele incasate in cont) care trebuie urgent anuntate la Bruxelles, unde negociatorii nostri trebuie sa fie capabili sa argumenteze si sa sustina cererile cabinetului de la Bucuresti;

6. stabilirea industriilor si ramurilor care pot recupera cel mai usor din comenzile pierdute, printr-o politica de subventionare pe durata crizei actuale (aici ma refer la industriile care pina acum au exportat mai multa mina de lucru ieftina - exemplu industria textila, care este cel mai usor de reanimat si care, pina in urma cu un an. aducea 25% din incasarile Romaniei la export);

7. agricultura - program de subventionare astfel incit preturile incasate de producatorii romani sa acopere cheltuielile acestora, iar pretul de vinzare al produselor romanesti sa fie comparabil cu cel al produselor de import

8. campanie de sensibilizare si de implicare a fiecarui roman in depasirea acestei perioade dificile, ceva de genul: traiesc in Romania, cumpar produse romanesti!

9. industria farmaceutica romaneasca trebuie sustinuta astfel incit sa fie capabila sa asigure parte din necesarul de medicamente la preturi suportabile de catre populatie si sistemul sanitar;

10. program social pentru situatii de criza cu solutii pentru diferite situatii care ar putea aparea in urmatoarea perioada (de ex. 500.000 someri, 750.000 someri sau 1.000.000 de someri).

Irina

vineri, 16 ianuarie 2009

RASPUNDEREA MINISTERIALA - intre enunt demagogic si ciine de paza

Am asteptat cu mare nerabdare conferinta de presa sustinuta in aceasta seara de premier pe tema bugetului 2009.

Desi unii analisti spun ca nu am aflat mare lucru, din pozitia mea de mic investitor pot spune ca s-au desprins citeva idei interesante pentru mediul de afaceri si nu numai.
Ma refer aici la cresterea economica preconizata pentru 2009, de 2,9% - ceea ce este o veste buna. Senzatia mea era ca avem toate sansele de a intra in recesiune economica anul acesta.

Ma refer la acoperirea deficitului bugetar existent cu o tinta in jur de 2% pentru 2009 - ceea ce mi se pare ambitios, sper ca nu si imposibil.

La investitiile mari anuntate pentru infrastructura - o masura anuntata de mai toate guvernele tarilor mult mai puternice decit a noastra.

La intentia de a sprijini categoriile sociale defavorizate, la care se adauga alte citeva principii care suna corect.

Am mai remarcat de asemenea constructia bugetara in jurului unui curs de schimb prognozat de 4 ron/euro, precum si implicarea unor institutii serioase si importante pentru economia noastra (Banca Nationala, asociatii patronale si sindicate, Asociatia bancilor din Romania) in proiectarea acestui buget.

As vrea sa ma opresc putin asupra primei parti a interventiei de azi a premierului si anume la analiza executiei bugetare a vechiului guvern pe anul 2008. Constat cu profunda dezamagire ca nu s-a pus deloc problema raspunderii ministeriale pentru fostul executiv. Pana acum, nici unul din guvernele Romaniei nu a dat niciodata socoteala de felul cum a cheltuit banii publici.

Ma intreb de ce mai marii acestei tari se feresc atit de tare de aceasta lege si de ce nu incep asa cum ar face orice om chibzuit: tragem linie - pina aici raspund cei dinainte, de aici incolo raspundem noi!

Desi Emi Boc mi se pare a fi un om politic responsabil ,cu bune intentii, care isi doreste sincer sa aiba o prestatie corecta si cinstita in fruntea executivului, cred ca fiecare trebuie invatat ca raspunde in dreptul semnaturii pe care o pune.

Mi-as dori sa aud ca in Romania RASPUNDEREA MINISTERIALA nu este doar un enunt demagogic, ci un adevarat ciine de paza al celor pentru care nu poate nimeni baga mina in foc!
Irina

joi, 15 ianuarie 2009

Cumularzii

Delicata dezbaterea despre cumulul salariului cu pensia…

Stiu ca in cazul multora dintre pensionari doar acest cumul le asigura un trai decent. Pensiile sint inca scandalos de mici si, de multe ori, oricite calcule si economii s-ar face, banii nu ajung. Mai stiu ca prin aceasta formula institutiile tin in activitate specialisti de a caror experienta au nevoie.

Dar la fel de bine stiu ca in spatele acestui mecanism al cumulului se ascund numeroase abuzuri, favoritisme si coruptie. Este unul din mijloacele prin care se intretin clientele in institutiile publice. In multe cazuri, nu conteaza experienta si profesionalismul celui tinut in activitate, ci tipul relatiilor pe care le are cu seful institutiei. Daca sefu’ are nevoie de niste aliati si de oameni ale carora servicii sa le ceara la un moment dat, ii tine pe pozitii. Daca vrea sa scape de niste indezirabili, ii lasa doar cu pensia.

Interventia Curtii Constitutionale in aceasta problema – mai mult de forma decit de fond – nu face decit sa intirzie reglementarea chestiunii. Nu ma pronunt asupra fundamentului legal al deciziei CC. Dar am doua observatii.

In conditiile in care patru dintre judecatorii Curtii Constitutionale sint in situatia prevazuta de ordonanta guvernului mi se pare ca exista un conflict de interese evident. In al doilea rind, dupa parerea mea, Curtea Constitionala intervine cam mult in ultimii ani in actul de guvernare. Curtea a inceput sa ofere la tot pasul retete de interpretare a Constitutiei si a legii, care nu sint intotdeauna obiective, si sa directioneze lucrurile spre un tip de parcurs politic, conform unor interese care nu sint tocmai transparente. Curtea Constitutionala este, prin modul de compunere, foarte politizata si acest lucru trebuie sa se schimbe. De altfel, asa ceva cere si Raportul Comisiei prezidentiale de modificare a Constitutiei, despre care am vorbit deja. Raportul solicita depolitizarea Curtii si extragerea acesteia din solutionarea unor chestiuni marunte si din rolul de arbitru in diferitele conflicte dintre autoritatile publice – elemente care ii diminueaza serios autoritatea.

Irina

Pasi mici, dar siguri

Mi-am luat ragaz pentru a citi cu atentie Raportul Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania. Este un text elegant, inteligent, comparabil cu o lucrare buna de analiza politica.

Ceea ce apreciez cel mai mult este ca autorii Raportului nu au venit cu propuneri utopice de modificare a Constitutiei si a regimului politic din Romania. Pana acum, am privit cu rezerva proiectele revolutionare de reformare a sistemului politic – de la cele care propuneau trecerea la monarhie pana la cele care cereau instituirea unei democratii parlamentare sau prezidentiale. Pe cit de bine arata pe hirtie aceste proiecte, pe atit sint de dificil de pus in practica.

Chiar si citiva intelectuali influenti din anturajul presedintelui Traian Basescu au venit cu astfel de propuneri radicale, care, este clar, nu ar fi atras niciodata sprijinul unei majoritati parlamentare. Ma bucur ca pina la urma a invins intelepciunea si ca aceasta Comisie prezidentiala a mers pe o cale minimalista, dar sanatoasa.

De bine, de rau avem o experienta de 18 ani in aplicarea actualei Constitutii si ceea ce trebuie sa facem in continuare este sa reparam defectele din functionarea actualului regim politic semiprezidential, decit sa inventam un alt regim politic, pentru care nu avem experienta si ale carui defecte sa le aflam in urmatorii 18 ani. Este nevoie, asadar, de un reglaj fin pe actualul sistem, nu de inlocuirea sistemului cu ceva necunoscut.

Daca este un moment prielnic pentru modificarea Constitutiei, atunci acesta este. Se stie de altfel ca politologii spun ca reformele constitutionale trebuie facute, in general, imediat dupa alegeri – cind se instaleaza asa numitul “val al ignorantei” – pentru ca atunci inceteaza, pentru o vreme, luptele politice si este mai mic riscul ca modificarile sa fie dictate de o anumita conjuctura politica.

Sint de acord cu principala concluzie a Raportului, ca exista un decalaj intre legitimitatea presedintelui obtinuta prin vot universal direct si atributiile sale. Presedintele trebuie sa obtina citeva prerogative suplimentare care sa ne ajute sa iesim din blocaje atunci cind intervine un conflict cu guvernul sau parlamentul. Nu ne mai putem permite sa stam blocati ani de zile, asa cum s-a intimplat in ultima legislatura. Vin vremuri grele si este nevoie de o putere functionala, care sa poata lua decizii rapid, in timp real.

Cred ca propunerile Comisiei – adoptarea unui regim semiprezidenţial coerent; instituirea prerogativei la indemina sefului statului de a dizolva Parlamentul în situatii de criza politica; trecerea la Parlament unicameral; eliminarea imunitatilor in fata legii in cazul alesilor care comit fapte penale; limitarea guvernarii prin ordonante; reforma administrativa prin constituirea de regiuni; depolitizarea Curtii Constituţionale; referendum obligatoriu pentru Parlament; regindirea rolului şi structurii CSM; garantarea drepturilor economice si sociale pentru cetatean – sint corecte si ar trebui luate cit mai repede in discutie de catre Parlament.

Irina

luni, 12 ianuarie 2009

DORMITI LINISTITI, PARTIDUL VEGHEAZA!...

Politica se ghideaza dupa legi paradoxale - aceasta era una din concluziile scurtei mele experiente politice.

Fiecare zi care trece confirma aceasta afirmatie - lasandu-ne tot mai nedumeriti (ca sa fiu blanda) in fata unor situatii foarte putin transparente pentru noi.

Asa muritori de rand cum suntem, indiferenti sau neinteresati de marile incurcaturi din inaltele sfere de influenta, suntem totusi uneori trasi de maneca de situatii hilare care ascund cu siguranta secrete bine pazite, de importanta capitala pentru unii dintre cei care ne conduc.

Cum altfel s-ar explica reactia incredibil de puternica si de rapida a PSD-ului care, cu o forta naucitoare si fara precedent, isi loveste propriul ministru vinovat de indisciplina de partid?!!

Nu se dau explicatii, ni se servesc ca de obicei replici ieftine intr-o mascarada care, cu siguranta, ascunde o caracatita cu multiple tentacule.

Iar noi, cei multi si ocupati cu platirea taxelor si supravietuirea in criza, nu mai suntem nici macar batuti pe crestet ca sa avem sentimentul ca apreciaza cineva cumintenia noastra...

E de la sine inteles aproape ca vom merge linistiti la culcare..
PARTIDUL VEGHEAZA!!... PENTRU LINISTEA LOR...
Irina

miercuri, 7 ianuarie 2009

Unde ne sunt intelectualii?

Dupa alegeri, m-am uitat cu mare curiozitate spre tabara intelectualilor de dreapta, ca sa vad cum se pozitioneaza, ce spun, cum vad lucrurile. Ceea ce cred eu ca le caracterizeaza cel mai bine starea de spirit din prezent este: nauceala.

Ei sunt bulversati de alianta neasteptata incheiata intre PD-L, partidul pe care il prefera majoritatea dintre ei, si PSD, partidul pe care il detesta toti.

O parte s-au retras jenati din prim planul vietii publice, nefiind in stare sa justifice in ochii lor si nici ai cititorilor lor ”monstruoasa coalitie” creata. Altii continua sa scrie – despre sexul ingerilor – ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Unii isi exerseaza din nou aerul analitic, de care uitasera in ultima vreme. Exista si categoria celor care au trecut cu arme si bagaje in tabara noii cauze, cautand argumente pentru a legitima inedita alianta de guvernare.

Nauceala si fragmentarea intelectualitatii de dreapta si cvasi-inexistenta celei de stanga sunt semne de slabiciune pentru sistemul democratic de la noi. O democratie puternica are nevoie ca vocea intelectualului sa se auda puternic si coerent in cetate.

In cazul intelectualitatii de dreapta, cred ca doua sunt sursele slabiciunii: utilizarea discursului anti-comunist ca un panaceu pentru reforma societatii romanesti si focalizarea pe persoane, nu pe idei.

Coerenta intelectualitatii de dreapta a fost data, mult timp, de discursul anti-comunist. Insa vremurile se schimba. Si spun asta ca o persoana cu convingeri anti-comuniste. Ion Iliescu este deja in afara Parlamentului. Societatea romaneasca se confrunta cu alte provocari, iar criza economica de acum este cea mai noua si mai grava dintre acestea. A venit vremea ca intelectualii sa-si largeasca perspectiva si sa fie ceva mai adaptati la prezent, pentru ca oamenii au nevoie de ghidajul lor.

A doua idee: intelectualii au inca obiceiul de a se afilia unor personalitati politice si de se raporta critic, virulent, la altele. Cand personalitatile de la cei doi poli se misca imprevizibil pe scena politica, dispare si sistemul de referinte al intelectualilor. Asta nu este in regula. Mai util ar fi ca intelectualii sa ne ofere idei in care sa credem, pe care sa ne bazam, nu sa ne arate personalitati pe care sa le iubim sau sa le dispretuim.

Daca intelectualii ar fi mai aproape de menirea lor publica, atunci ar avea si oamenii ceva folositor de invatat de la ei.


Irina

marți, 6 ianuarie 2009

PRESA - SALVATORUL NATIUNII??

Rusia inchide conducta de gaz care asigura mai putin de 6% din consumul de gaz al Romaniei.

Motiv numai bun pentru presa si politicieni sa starneasca panica in randul populatiei!

Pe langa problemele ridicate de criza globala care da dureri de cap tuturor, ce importanta mai are daca facem din tantar armasar, prezentand o situatie cu implicatii deloc importante, in momentul de fata, pentru Romania ca pe o problema a carei rezolvare pare ca depinde de zelul jurnalistic al moderatorilor diverselor emisiuni politico-economico interesate!

Incep sa ma intreb din ce in ce mai des care este totusi rolul institutiei numita CNA in Romania?!!

Am convingerea din pacate ca trusturile media de la noi ne considera pe toti redusi mintali si ignoranti, usor de manipulat in directiile stabilite de strategiile lor corporatiste!...

Ma intreb insa de ce oamenii politici care ar trebui sa fie responsabili nu ies cu date si declaratii ferme atunci cand subiecte cu impact dar fara fundament imediat genereaza populatiei un stres inutil.

Pentru asemenea probleme exista INSTITUTIILE STATULUI CARE TREBUIE SA-SI FACA TREABA !

P.S. Intre timp, a aparut un articol pe aceeasi tema, bine argumentat, pe www.hotnews.ro. Vezi aici.

luni, 5 ianuarie 2009

IMI PARE RAU CA AM PRIVIT ACELE STIRI!

O stire din aceasta seara m-a facut sa scriu primele randuri care nu au nici o legatura cu temele abordate pe acest blog:

Mircea Stanescu, baiatul lui Sorin Rosca Stanescu, s-a sinucis...

Nu stiu motive, nu stiu nici o declaratie a politiei, stiu doar ceea ce am vazut in presa din momentul accidentului pana la acest anunt.

Cred ca e momentul sa ne intrebam foarte serios daca presa in Romania are un rol benefic sau nu?!

Cred ca este mometul sa meditam foarte serios daca este normal sa acceptam aceasta presiune exercitata de presa doar din dorinta senzationalului aducator de audienta, care insa nu tine cont nici un moment de prezumtia de nevinovatie!

Oare dorinta si placerea ipotetica a oamenilor de a privi aceste stiri justifica tragediile generate de acestea?

Oare deontologia profesiei de jurnalist nu presupune existenta unor limite omenesti in abordarea subiectelor? Adica cel putin pana la stabilirea vinovatiei?

Sigur, subiectul este foarte sensibil si poate fi abordat din multe unghiuri, care cu siguranta prezinta si multe avantaje pentru societate...

Totusi o intrebare imi rasuna in permanenta in minte: Daca Mircea Stanescu nu era fiul lui Sorin Rosca Stanescu, acum ar fi trait?

Cu siguranta cu totii facem greselile noastre in aceasta lume, dar oare este chiar atat de greu sa incepem sa privim cu interes stirile bune, pozitive si sa nu mai cumparam stirile care aduc atata nenorocire oamenilor de langa noi?

Este o intrebare pe care mi-o adresez si mie pentru ca si eu m-am uitat la stirile legate de accidentul respectiv ... uitand de prezumtia de nevinovatie!

Nu judec, nu condamn, nu ma antepronunt!...

Imi urmez doar instinctul primar care imi spune ca, in felul nostru, toti suntem partasi la aceste tragedii!

Sa se odihneasca in pace!

sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Austeritate

Guvernul a luat in ultimele zile mai multe masuri de austeritate. Au fost eliminate facilitati, au fost taiate fonduri, au fost abandonate, cel putin pentru moment, unele promisiuni electorale.

Nu toate masurile au fost fericite. Ma refer aici la eliminarea reducerii de 5% pentru plata cu 10 zile inainte de termen a impozitelor pentru firme.

Guvernul ar trebui sa inteleaga ca masurile sociale, care aduc atatea voturi, pot fi aplicate doar daca sunt incasati bani la buget. Iar banii la buget vin preponderent din sectorul privat!

Masurile care urmeaza a fi luate trebuie sa se concentreze in primul rand pe conservarea locurilor de munca sau crearea de alternative!

Indisciplina fiscala este, poate, cel mai mare pericol viitor, pentru ca riscam in Romania ca legea sa nu poata fi respectata chiar de institutiile statului (vezi legea de marire a salariilor profesorilor cu 50% sau a punctului de pensie la 45% din valoarea salariului mediu). Cum va putea statul sa aplice legea pe care nici macar Guvernul nu o mai respecta?

De aceea cred ca stimulentele de genul reducerii de 5% sus amintite sunt binevenite.

Decizile pe care urmeaza sa le ia Guvernul trebuie discutate si verificate de data aceasta si cu Banca Nationala, si cu mediul de afaceri. Dar nu in cadrul clasic, pentru ca asta presupune pierdere de timp, iar acum masurile trebuie luate contra cronometru.

Solutii sunt, si mediul de afaceri real le poate propune, sustine si justifica!

Trebuie insa curaj, coeziune si deschidere catre dialog.

Partenerii sociali trebuie sa stea la aceeasi masa si sa spuna lucrurilor pe nume.

Numai transparenta dublata de comunicare inteligenta, si nu mincinoasa, este solutia!

In speranta unor decizii politice inteligente,

Irina

joi, 1 ianuarie 2009

IASI - 2009

Am inceput un nou an!... Cu lumini de sarbatoare (reusite, de altfel), cu un spectacol de dimensiunea nazuintelor noastre – nu si a banilor din bugetul orasului.

A inceput cu un buget modificat – adica mult micsorat (ceea ce era de asteptat) – fara insa a ni se comunica ce capitole au fost ajustate, care este distributia si dimensiunea reducerilor, care sunt influentele asupra asa-zisului standard de viata al iesenilor.

Cu un primar care pare foarte preocupat si implicat in deciziile politice de la nivel central, dar care altceva decat imagine – de un penibil greu de suportat de noi cei astfel reprezentati – nu a reusit sa puncteze.

Cu imprumuturi, datorii, proiecte cu finalitate incerta, somaj in crestere, falimente si multe foarte multe altele asemenea (si m-am referit aici doar la proiectele de suflet atat de mult trambitate ale primarul nostru).

Ma plimb cu gandul pe strazile Iasului, prin locuri care ar trebui sa fie pline de istorie sau incarcate de frumusetea intalnirii cu oamenii acestei cetati.

Nu reusesc insa decat sa constat cu adanca mahnire ca zambesc unui vis, care ar fi putut fi al nostru, al tuturor, dar care din pacate se transforma pe zi ce trece intr-o ruina dintre daramaturile careia se aude un ranjet sarcastic...

SA ZAMBIM TOTUSI AZI, PENTRU CA MAINE VA FI MAI RAU!!!