joi, 27 noiembrie 2008

Doua episoade palpitante

Se apropie alegerile, dar nimic nu este clar deocamdata. Nu se stie cine va castiga alegerile si mai ales cine va forma guvernul si alianta de guvernare.

Campania electorala a fost destul de apatica. Lucrurile s-au precipitat abia pe ultima suta de metri, când, ca de obicei, au apărut și murdariile.

Cand s-a discutat despre introducerea votului uninominal, ni s-a spus ca unul din marele avantaje ale acestuia sta in faptul ca produce efect majoritar, adica asigura o majoritate stabila. Ei bine, vedem ca votul uninominal in formula introdusa la noi nu produce majoritatea confortabila a unui partid puternic, ci, practic, conserva starea de fapt. Nici PD-L, nici PSD, nici PNL nu vor fi in stare sa guverneze singure, fara probleme. Vom avea din nou coalitiii de guvernare.

Asadar, presedintele Traian Basescu va avea un rol decisiv in noua configuratie politica din Romania. A tinut sa sublinieze deja acest lucru. Ulterior, a insistat ca totul va fi decis prin negocieri, dupa alegeri.

Aceasta este si pozitia la care au ajuns liderii partidelor politice. Desi initial pretindeau ca pot decide singuri majoritatea, au admis apoi ca totul va fi stabilit in discutii cu seful statului. A venit momentul presedintelui.

Asadar, vor avea doua episoade palpitante: alegerile si negocierile de dupa.

Speranta mea este ca nu vom vedea la aceste negocieri personaje care s-au compromis dupa 2004. Trag nadejde ca votul uninominal va filtra cat de cat viitorul Legislativ. Sper ca figurile patate sa se retraga, daca nu din rusine, macar la presiunea opiniei publice. Sper ca liderii politici care vor negocia mandatele declarate castigatoare sa fie asistati de liderii de la centru pentru a evita noi aranjamente paguboase atat pentru cetateni, cat si pentru lumea politica.

Irina

5 comentarii:

  1. Hihihi,

    N-AI SA VEZI!!!!!!!!!!

    Cat despre domniiiiiiiii de la bartide care se tot ajita shi cred ca o sa faca shi o sa desfaca
    ....hihihi:

    LASA-I DOMNULE SA CREADA, CE AI CU EI?.....
    DACA AU CHEF DE CREZUT..SA CREADA,
    CA ANTICIPATE SCRIE PE EI!
    HIHIHI IAR LE-O TRAGE MARINARUL DE-I POTOLESHTE !


    Jiji primaru'

    PS ....apropos , matale de ce nu candidashi?

    RăspundețiȘtergere
  2. doua episoade palpitante: descoperirea ca sistemul actual de vot e cam la fel ca ala de pana acum si schimbarea catre un sistem mai anglo-american.
    pai in punctele esentiale a ramas cum era: e proportional cu redistribuire, e cu dedicatie pt partidele nu foarte mici(alea care trec de 5% sigur) nici foarte mari care nu pot mai mult de 30 si ceva la suta(PNL, PSD, PDL sunt).
    parlamentul va fi la fel de fragmentat ca si acum- va avea cam aceasi componenta de partide si procente.
    candidatii nu sunt rezultatul alegerilor interne din partide ca in SUA, sunt numiti de sefii lor. de aia si apar cam tot aia.
    nu exista o competitie deschisa pt a deveni candidat si parlamentar, sa vii cu o agenda.
    Premierul si guvernul o sa fie,ca si acum, lipsiti de putere, pentru ca depind de numirea presedintelui si de votul parlamentarilor numiti de sefii lor de partid.
    Premierul nu are mandat direct de la cetateni sa faca ceva/ nu poate veni cu o agenda proprie si sa stea tare pe pozitie ca depinde de jocurile dintre presedinte si parlamentari. nu e ca in SUA cum e presedintele.
    nu e nici macar ca un primar ales direct de cetateni.
    nici macar nu stim daca e unul din aia 3 anuntati de marile partide.
    asta e o forma primitiva de democratie.
    Premierul tre sa se inscrie in cursa si daca e ales sa conduca. La noi e propus de unii, apoi numit etc.
    Liderii adevarati nu sunt numiti de unul de sus, nu sunt in relatii de subordonare, pt ca asa nu pot schimba nimic in sistem. Tre sa riste o candidatura, pe care si-o asuma, se angajeaza intr-o relatie de contestare si daca castiga sprijinul popular conduce.
    In Romania, batem pasul pe loc. Tot asteptam sa fie numit unul providential care nu mai apare...

    RăspundețiȘtergere
  3. SUNT IMPOTRIVA PNL-ULUI SI PD-L , sunt cetatean obisnuit nu vreau sa credeti ca sunt un membru al PSD sau altui partid ... cu toata sinceritatea va spun ca imi doresc sa iasa psd la guvernare ;) , domnule nu zic poate mai baga si ei bani in buzunar dar macar mai fac ceva pt noi oamenii care traim in conditii normale ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ IS-06-UWV (io am B-0..-WTA, ca deh sunt mai schmek):

    ....sincer chiar daca urasc comunishtii, m-ash tavali de ras sa-i vad la guvernare....nu de alta dar m-am cam saturat de furaciunile shi tunurile PNL/PD-L-iste. In plus, la urmatoarele alegeri sper ca Traian Basescu sa nu mai cashtige ca m-am saturat de minciunile, intrigile shi politzia lui politica!

    JOS DICTATORUL BASESCU IMPREUNA CU STAFF-UL LUI DE SECURISHI!

    ........apropos de ce ziceai tu, multzi spun acum ca era mai bine pe vremea PSD....aia daca furau totdeauna mai lasau firimituri shi la altzii, pe cand ashtia de acum sunt precum termitele...curatza tot!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am si eu o curiozitate si nu este legata de alegerile din Moldova ...
    cum este acum vremea prin dulcele targ al Iesilor? Ninge?

    RăspundețiȘtergere