sâmbătă, 30 ianuarie 2010

PRIMARUL „LAS-O BĂ, CĂ MERGE-AŞA!”


Periodic, primarul nostru cel puternic este pus să dea o probă a abilităţilor sale manageriale. Nu ştiu cum se face, dar mai niciodată nu reuşeşte să treacă aceste probe. Reuşeşte însă să găsească cele mai insolite explicaţii pentru eşecurile sale: ba proba a fost prea grea şi nu a avut timp să se achite de ea (ştiţi cum e: lucurile importante au nevoie de timp), ba pisica portocalie i-a mâncat foaia cu subiectele, ba a fost şi bolnav când a fost mic.
Culmea, îi merge. Cu o presă interesat anesteziată şi cu o societate civilă practic inexistentă, nu e de mirare. Iar dacă mai adăugăm la această situaţie ingredientul esenţial numit cârdăşie politică, un alt verdict ar fi imposibil de dat: primarul nostru pică examenele cu brio şi... şi ce dacă?!

Mai nou, explicaţia pentru previzibilul eşec al folosirii celor 110 milioane de euro, fonduri europene, puse la dispoziţia municipalităţii în cadrul Polului de Creştere Nord-Est, ticluită din timp de către Gheorghe Nichita, este aceea că E-On Moldova dă avizele prea încet. Presa şi celelalte voci ale cetăţii acceptă, fără o umbră de dubiu, această explicaţie cel puţin hilară. În orice proiect sunt necesare acest tip de avize, dar lucrul la aceste proiecte nu este întrerupt în aşteptarea avizului, ci se merge mai departe, urmând ca avizele cu pricina să fie integrate pe măsură ce sunt eliberate. Acestea însă sunt noţiuni străine celui mai eficient manager de regie autonomă, aşa cum singur se gratula primarul în funcţie, dar şi mândrul departament de proiecte europe din cadrul Primăriei, sublim, dar absent cu desăvârşire ca rezultate.

Acesta este însă cel mai mic rău care se poate întâmpla. Dacă avem curiozitatea să dăm frunzele deoparte, avem surpriza să vedem că proiectele pentru care primarul Nichita a decis să ceară finanţare se pot încadra cu greu în conceptul de dezvoltare a polului de creştere. Iată cum caracterizează finanţatorul ideea acestor poli de creştere: „prin implementarea strategiei de dezvoltare a polilor de creştere se urmăreşte în fapt urbanizarea rapidă a zonelor adiacente oraşelor mari, extensia infrastructurii, a dotărilor şi funcţiunilor urbane. În vederea aplicării cu succes a acestei politici, Guvernul a hotărât concentrarea fondurilor structurale pentru finanţarea proiectelor iniţiate de polii de creştere”. Ce legătură are cu obiectivele declarate ale programului de finanţare un proiect cum ar fi cel de reabilitare faţade clădiri zona Baş-Ceauş? Sau programul Marea asfaltare, care are grijă, între altele, ca între blocuri aleile să fie asfaltate sau pavate la preţuri de autostradă? Sau construirea pasarelei Octav Băncilă pentru a facilita accesul între două cartiere mari ale Iaşului? Cu siguranţă, astfel de proiecte vor fi picate cu brio de către comisia responsabilă. Atunci, primarul Nichita ne va explica că este persecutat politic pentru că nu se dă cu noua putere portocalie, deşi de la alegerile prezidenţiale încoace ar intra şi în UDMR dacă din asta ar ieşi în avantaj.

Nu vreau să fiu greşit înţeleasă: consider că Iaşul trebuie să se schimbe la faţă şi să-şi modernizeze străzile, consider că pasarela Băncilă este importantă şi nepermis amânată, consider că dezvoltarea unui pietonal cu adevărat european începând din Lăpuşneanu şi terminând, de-a lungul străzii Cuza-Vodă, în Târgul Cucu este o idee pentru care merită să luptăm cu toţii. Asta însă nu înseamnă că ne ducem să cerem bani pentru asemenea proiecte de la Bill Gates, pretinzând că în felul acesta luptăm împotriva epidemiilor, nu? Şi, apoi, banii din bugetul Iaşului pentru ce sunt? Impozitele şi taxele pentru ce le plătim? Scuze, am uitat: trebuie finanţată Poli Iaşi cu 20 de milioane de euro, în dispreţul legii. Spre exemplu.

Atâta vreme cât presa locală va înghiţi pe nerăsuflate orice explicaţie abracadabrantă a edilului ieşean, societatea civilă va avea grijă doar de câinii vagabonzi şi de liniile telefonice de urgenţă pentru alergicii la praf anonimi, iar partidele politice prin liderii lor îşi vor da mâna peste Iaşi doar în interes de căpătuială, primarul Nichita are tot dreptul să spună, la sfârşitul zilei, zâmbind subţire: „las-o bă, că merge-aşa!”

Irina

12 comentarii:

  1. Într-o Românie în care binele şi bun-simţul este semnalat cu aplauze, domnia voastră vă miraţi că ceva merge rău?

    RăspundețiȘtergere
  2. ... problema e ... "cit" va mai merge asa ?

    RăspundețiȘtergere
  3. În primul rând ţin a salută pe "americanul" Dănuţ Chidon şi în al doilea rând:
    ACEASTA-I PĂREREA DUMNEAVOSTRĂ! PĂREREA CELORLALŢI CARE ESTE?
    Încă mai credeţi în utopicul slogan:
    "DREPTATEA ESTE REZULTATUL LEGII"?
    Încă nu aţi înţeles că oriunde te duci, legea este interpretabilă, deci implicit şi dreptatea este interpretabilă?

    RăspundețiȘtergere
  4. nu ma mira!...
    inca ma revolta!!..
    ceea ce imi place sa cred ca e un semn bun....

    RăspundețiȘtergere
  5. dreptatea e relativa...
    depinde din ce parte privesti...
    pentru unii dreptatea poate fi o mare nedreptate si invers...

    RăspundețiȘtergere
  6. Rovolta nu este un semn de normalitate al democraţiei doamna mea! Revolta este un semn al neputinţei dialogului!

    Plină de normalitate afirmaţia dumneavostră:
    "dreptatea e relativa...
    depinde din ce parte privesti..."
    Hmmmmm, aţi încercat vreodată să nu priviţi nici din dreapta baricadei, nici din stânga baricadei ci exact de pe baricadă?

    RăspundețiȘtergere
  7. De ce nu spunem lucrurilor pe nume totusi si ne tot invartim pe dupa deget? Crezi ca dom' primar n-ar vrea? Eu sunt convins ca da ! Numai ca, stie orice muritor de rand, fondurile europene sunt al draqului de bine monitorizate : multe acte (adevarate!), ba e posibil sa incepi si cu banii tai si abia apoi sa ti se deconteze ...si cate si mai cate. Si atunci pe unde sa tragi cei 10% !!!! Pana nu se gaseste un mecanism suficient de sigur nu pupam din fondurle europene!

    RăspundețiȘtergere
  8. @ăl mic
    Să crape piatra capul caprei în patru, cum a crăpat şi capra piatra în patru de te-oi crede că Canea vrea aşa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Procurorul virtual
    Legea nu are nici o legătură cu dreptatea, legea reprezintă o sumă de reguli sociale.

    Idealul Justiţiei ar putea fi dreptatea, alături de echitate şi adevăr.

    Dreptatea trebuie să fie interpretabilă, pentru că este urmare a unei judecări. Atunci când există două părţi aflate în conflict, este firesc ca dreptatea unuia să nu fie şi dreptatea celuilalt.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu scuzele de rigoare pentru dubla identitate de pe aici, cauzată doar din motive de lene la autentificare, am să replic:

    Curios atacul dumneavoastră la beregata mea şi de felu-mi, fiind o fiară, voi scoate şi eu o gheară:
    1.
    "legea reprezintă o sumă de reguli sociale" (precum spuneţi dumneavoastră)
    pe care noi cei ce ni le-am asumat prin acceptarea cetăţeniei, trebuie musai a le respecta pentru a avea dreptate!
    (precum spun eu!)
    Doar dacă respecţi totdeauna legea, totdeauna ai dreptate!
    (precum spun ei, cei pe care noi i-am ales să împartă dreptatea, adică judecătorii!)
    :)))))))

    2.
    Dumneavoastră spuneţi:
    "Idealul Justiţiei ar putea fi dreptatea, alături de echitate şi adevăr"
    .....trist, foarte trist!
    Eu spun:
    "Normalul Justiţiei este dreptatea susţinută de echitate şi adevăr."
    .....utopic foarte utopic!
    Interesant de aflat ar fi ce spun judecătorii!
    :))))))))))

    3.
    La judecată:
    - "Eu" am dreptate într-o cauză, dacă comunitatea (reprezentată de judecător) îmi dă dreptate!
    - "El" nu are dreptate în aceeaşi cauză, dacă comunitatea (reprezetată de acelaşi judecător) nu-i dă dreptate!
    "Eu" şi "el" care ne judecăm în aceeaşi cauză, nu putem avea dreptate în acelaşi timp, deoarece nu există "dreptatea mea" sau
    "dreptatea lui"...există doar dreptatea comunităţii în care trăim (legea!), exprimată de judecător!
    :))))))))))

    SFAT
    Între mine şi stăpâna blogului există o amiciţie virtuală în virtutea unor vremuri nebune când din prea multă lipsă de ocupaţie şi enorm plictis "cârcoteam vesel" prin această ogradă!
    Tot în virtutea acelor vremuri şi tot în virtutea existente-i amiciţii virtuale, din când în când ne mai tragem niscaiva "pumni virtuali" direct în nas! Apreciez gestul dumneavoastră cavaleresc de a sări în ajutorul "domniţei neajutorate" dar vă asigur că este total gratuit!
    :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  11. Salutare,
    irina imi poti da o adresa d email la care sa te pot contacta personal? Vreau sa te intreb cateva chestii legate de domeniul tau de activitate nu despre politica, Romania sau despre poporul roman, pentru ca oricate am spune degeaba le spunem.

    RăspundețiȘtergere