joi, 16 iulie 2009

CRIZA, BAT-O VINA!


In ultima perioada (din ctombrie pana azi), am auzit tot felul de afirmatii legate de criza cu care ne confruntam.

Am ascultat discursuri optimiste care ne vorbeau despre economia care duduie (la PNL) sau adevaruri partiale si promisiuni fara acoperire (la PDL si PSD). Am vazut radiografii mai mult sau mai putin exacte ale unei economii din ce in ce mai grav afectate de contextul international. In fine, am remarcat si unele incercari, corecte, de a tine in frau cheltuielile bugetare, precum si timide solutii de stimulare a economiei romanesti, cat a mai ramas din ea.

Nu imi propun sa fac o analiza a masurilor bune si a celor gresite luate de decidentii politici. Sunt destui analisti economici care ar trebui sa isi faca vocea auzita in aceasta perioada.

Sunt insa cateva lucruri care imi atrag atentia. De exemplu, nu pot sa nu remarc, cu regret, ca programul “prima casa” pare nascut mort. Pur si simplu, nu are cum sa functioneze in conditiile imaginate de oamenii politci, care nu prea reusesc sa inteleaga ca nu este suficient sa imbraci frumos o decizie politica, trebuie sa o faci si sa functioneze.

Observ apoi ca domenii precum agricultura, infrastructura, industriile creative, cercetarea, industria farmaceutica, exporturile romanesti nu beneficiaza de nici un fel de masuri de sustinere si stimulare din partea autoritatilor.

Birocratia in ministere este la fel de mare, sufocanta, absurda, iar termenele de rezolvare sau de adoptare a unor masuri sunt de-a dreptul revoltatoare tinand cont de urgentele cu care se confrunta economia romaneasca.

Asa cum merg lucrurile in Romania, probabil ca singura solutie va fi conectarea economiei la “aparate de respiratie artificiala” (contractarea de noi imprumuturi). Nu vad nici o minima sansa de a profita in vreun fel de actuala conjunctura pentru a pune bazele serioase pentru una sau doua directii de dezvoltare in viitor, cu suport european si nu numai – american sau asiatic.

Ne lipsesc viziunea, curajul, contactele, dar in primul rand vointa si determinarea politicienilor pentru binele acestei tari.

Asa ca nu ne ramane decat sa dansam pe melodia pe care ne-o canta politicienii. Problema este ca primim nu un cantec de leagan, ci un cantec al bocitoarelor la propriul prohod. Criza, bat-o vina!..

Irina

7 comentarii:

  1. Atunci când România numeşte ca şef al unei rezidenţe SIE externe un "personaj potent", care-i filmat de duşman cum aleargă duşmanca prin patul de hotel, cu ciorapii în picioare şi cu albiturile pe el, ce pretenţii să mai ai de la guvernanţi? Pe vremuri, pe la şcoala de şpioni venea dom Profesor şi spunea:
    - Bă viitorilor şpioni, dacă vă apucă poftele păcătoase, respectaţi următoarele reguli:
    1. rezervati cameră doar cu o jumătate de oră înainte, de la un telefon public.
    2. spargeţi toate becurile din cameră şi trageţi draperiile ca să fie intuneric
    beznă - în caz că n-o nimeriţi, faceţi: Bau!
    ...şi ascultaţi atent, că orice peşteră are ecou!
    3. aparatul de radio trebuie dat la volum maxim pe UK, neacordat pe vreun post...să se audă doar fîşîitul de fond.
    Mda....aşa zicea dom' Profesor!

    Bun, revenind la topic:
    1.Am vazut radiografii mai mult sau mai putin exacte ale unei economii......
    Preşedintele a avut radiografia exactă din momentul în care FMI şi-a încheiat evaluarea
    (că ăştia de la FMI, nu pune botu' nici la caşcaval, nici la caltaboşi). De ce domnul Preşedinte nu a ieşit atunci şi nu ne-a spus-o verde-n faţă:
    - Băi nene, situaţia e lată rău că bagabonţii ăştia de liberali au făcut varză bugetul şi economia nu duduie, ba dimpotrivă e duduie…adică e spartă rău!

    2. discursuri optimiste, adevaruri partiale si promisiuni fara acoperire (la PDL si PSD)
    .......

    Clipul acela de pe you tube cu "V..AM PĂCĂLIT, V..AM ŢEPUIT, DA DA DA" nu-l ştiţi?

    3. Observ apoi ca domenii precum agricultura, infrastructura, industriile creative, cercetarea, industria farmaceutica, exporturile romanesti nu beneficiaza de..
    Eu sincer cred că ar trebui mai bine să producă, nu să beneficieze!

    4. conectarea economiei la “aparate de respiratie artificiala” (contractarea de noi imprumuturi)
    "Aparate" din astea găsim peste tot prin vest, doar că-i al dracului de scump "oxigenul"!

    5. Ne lipsesc viziunea, curajul, contactele, dar in primul rand vointa si determinarea politicienilor pentru binele acestei tari.......
    Stimati pasageri, vă rugăm treziţi-vă şi nu mai visaţi, puneţi-vă centurile, faceţi-vă cruce şi ţineţi-vă bine, că-i pista lu' Henri Coandă plină de hârtoape! Aterizăm în România, ţara tuturor posibilităţilor şi rizdilelilor!

    5. ci un cantec al bocitoarelor la propriul prohod......
    Al cui propriu prohod? Al lor sau al nostru?
    ....hmmmmm cred că al tuturor!
    hihihi

    PS Cine are curaj să pună pariu că:
    1. lu' marinaru' o să-i mai cânte încă un mandat cucul din deal la Cotroceni, dacă candidează.....REPET: DACĂ!
    2. marinarul dacă îl înjuri, te înjură, dar dacă te pune necuratul să te iei de fetele lui, nici nu te uită, nici nu te iartă!
    3. Tolontan e omul lui!
    4. deocamdată FIARA stă şi rânjeşte amuzată la animăluţele care ţinute în lesă de patricianul
    stăpân, latră de zor la ea! Încă nu i s-a făcut foame şi ochii nu-i sticlesc a vânătoare
    dar când o da frigu' şi crinii se vor vesteji în turul doi îl înghite pe animăluţul de contracandidat cu tot cu fulgii lui de răţoi mac, mac care rimează cu......ce-a zis Iliescu!

    Mda....dacă doriţi să ne spuneţi ceva doamnă, cred că mai bine ne-aţi povesti ceva despre adevărata democraţie de pe cele coclauri străine pe unde bântuiţi dumneavoastră, ce înseamna respectul pe care ţi-l dau cei din jurul tău atunci când văd că ştii să faci ceva, că eşti un om de onoare, că eşti onest,
    educat şi nu arunci chiştocul de ţigară pe strada care totdeauna o traversezi numai prin locurile marcate!
    Haides paides, bag la somn că noaptea trece şi mâine este-o altă zi!

    Acelaşi prieten virtual şi real anticomunist turbat
    hihihi

    PS Editorialul de ieri a lu' comunistul ăla din Găgeşti e tare rău!

    RăspundețiȘtergere
  2. Agricultura Romaniei in fatza globalizarii,
    Ar fi ca Basescu in fatza unui Bilderberg...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua. Sunt o tanara absolventa de facultate dornica de a munci...cu regret insa va spun ca m-am confruntat cu o sumedenie de refuzuri din cauza lipsei de experienta. Pana acum doar acest lucru l-am auzit la toate inteviurile la care am fost : "ne pare rau dar nu aveti experienta si sincer, nu ne ajuta cu nimic dorinta si capacitatea dumneavoastra de a acumula noi experiente". Si printre mii de intrebari si regrete sper ca se va gasi, mai devreme sau mai tarziu, un angajator care sa se bazeze pe faptul ca dorinta mea de a munci este atat de mare, incat voi putea acumula cunostintele necesare intr-un timp cat mai scurt.
    Am cautat adresa dumneavoastra de e-mail pentru a vedea daca nu aveti nevoie de un consilier de vanzari/ vanzatoare la magazinul dumneavoastra. adresa mea de e-mail este capriciosa10@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Ete că fiind nervos, băgai geana şi p-aci....
    Bre anonimo, dacă după ce ai absolvit o facultate, matale crezi că spunând unui patron:
    "faptul ca dorinta mea de a munci este atat de mare, incat voi putea acumula cunostintele necesare intr-un timp cat mai scurt"
    ăla o să pice-n cur şi-o să te angajeze, ori io sunt nebun şi Băsescu n-a fost marinar, ori eu sunt nebun şi voi în facultatea aia nu aţi învăţat cel mai important lucru:
    CUM SĂ VĂ VINDEŢI MUNCA!
    hihihi

    PS Să nu te superi pentru ce am spus, deoarece sunt un biet.....nebun, nebunul care aruncă piatra!
    hihihi

    RăspundețiȘtergere
  5. ar fi multe de spus la capitolul ''a sti sa iti vinzi munca''..adevarul insa e ca perioada e extrem de dificila si oferta de locuri de munca e destul de limitata..:((
    totusi pentru cineva care isi doreste cu adevarat se gaseste intotdeauna un loc de munca

    trimite un cv si toate datele pe adresa ltoma@cimiasi.ro

    RăspundețiȘtergere
  6. Hihihi, aha ia să trimit şi io un CV!

    RăspundețiȘtergere
  7. Aha ....bine că am aflat unde trebuie să bag....CV-ul! Deci la LTOMA! Aha, gata m-am hotărât să bag şi eu!

    RăspundețiȘtergere