joi, 25 septembrie 2008

Ghicitoare cu politicieni

Am fost foarte atenta la evenimentele din ultima vreme din jurul introducerii votului uninominal. Am așteptat cu interes și decizia Curtii de Apel Bucuresti, care, iata, lasa in vigoare noul sistem de vot.

Care vor fi efectele uninominalului pe termen lung este greu de anticipat. Nici politicienii și nici președintele Traian Basescu nu prea stiu la ce sa se astepte si cred ca asa se explica o buna parte din agitatia de pe scena politica din ultima vreme.

Voi ce parere aveti, care vor fi efectele uninominalului?

Personal, nu-mi fac iluzii ca noul sistem electoral este solutia magica pentru insanatosirea democratiei din Romania, nu consider ca varianta de vot uninominal adoptata de Guvern este cea mai buna si nici nu cred ca oamenii politici vor invata din prima lectia impusa de noul sistem, dar pe ansamblu tind sa cred ca introducerea uninominalului este un mic pas inainte.

Din ce pot sa imi dau seama acum, exista o parte buna a noului sistem de vot, una proasta si o mare zona de necunoscut.

Partea cea mai buna este ca oamenii politici vor participa ca individualitati in alegeri, cu meritele si defectele fiecaruia, nu ca parti indistincte dintr-un grup (si, uneori, dintr-o gasca). Asta va ajuta la scoaterea pe tusa a unor politicieni eterni si ratati, care nu reprezinta pe nimeni si nu au facut nimic pentru comunitate. Alegatorii vor sti ceva mai bine chipurile si numele celor pe care trebuie sa-i traga de maneca atunci cand ceva nu merge in tara, in orasul lor, chiar in cartierul unde locuiesc. Candidatura uninominala in circumscriptii mai mici decat inainte va aduce procesul electoral mai aproape de oameni. Temele de campanie vor fi mai apropiate de agenda cetateanului, nu atat de abstracte ca pana acum.

Sunt cu totul constienta si de parte negativa a povestii. Am vazut si eu, ca si voi, ca decuparea colegiilor s-a facut prin diferite aranjamente de culise intre PSD si PNL. Liberalii – si, prin intermediu lor, pesedistii – dispun discretionar de bugetul statului, cu care pot impresiona oameni si cumpara voturi. Apoi, am informatii detaliate despre cum s-au realizat listele la fiecare din filialele din Iasi ale partidelor importante si nu am motive de entuziasm, dimpotriva. Clientelismul inca face ravagii. Sunt constienta ca, in ultima instanta, multi dintre parlamentari vor intra in Parlament tot de pe o lista, printr-un soi de sistem proportional. In fine, stiu ca noul sistem este mai vulnerabil la populism, la tot felul de tranzactii si la mita electorala.

Partea cea mai interesantă vine insa din necunoscutele noului sistem de vot. Desi teoretic sistemul uninominal ar trebui sa produca un efect majoritar, este greu de anticipat daca va exista o majoritate solida pentru a guverna si care va fi aceasta. Care vor fi aliantele din Parlament? De unde va alege președintele premierul, din partidul care va castiga cele mai multe voturi, dar nu si majoritatea de 50 plus 1, sau din alianta care i se va opune acestuia? Apoi, va fi interesant de vazut care vor fi efectele uninominalului in interiorul partidelor. In ciuda calculelor pe care si le-au facut unii pentru a-si asigura colegiile, vor fi surprize la vot. Vor aparea figuri noi, iar figuri consacrate in vechiul sistem pe liste vor esua acum. Noul tip de vot asigura o legitimitate mai mare asa incat se vor produce schimbari de ierarhii in partide. Si, fara indoiala, vor fi si mari convulsii. Ramane sa vedem daca, pana la urma, partidele vor iesi mai intarite din aceasta poveste sau vor fi mai fragmentate sub presiunea noilor veniti.

Deocamdata singura constanta a ecuatiei este presedintele Basescu. Doar el este sigur de locul lui. In rest, un frison de nesiguranta strabate scena politica. Lucru care este, pana la urma, benefic, pentru ca prea erau unii siguri de pozitia lor pe care nu o meritau. Insa si viitorul politic al lui Traian Basescu depinde de rezultatul alegerilor si deciziile pe care le va lua atunci.

Cine a zis ca Romania este o tara plictisitoare?

Irina

14 comentarii:

  1. Efectele o sa se vada mai bine abia peste citiva ani. Dar, intr-adevar, va fi interesant.
    Insa tare mi-e teama ca lumea nu mai este interesata, oricit de misto va fi spectacolul. Daca ar trai in Elvetia sau in Finlanda unde se impusca aia de plictiseala si nevroza si-ar da si ei seama ce tara interesanta este Romania.
    gabriel

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot papagalul de Fenechiu o sa iasa, stati pe pace.

    Dan

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce o sa-mi placa sa-l vad pe Basescu prezident peste o coalitie PSD PNL. O sa fie ca isus intre tilhari.
    GOG

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmmmmmm, oameni buni voi chiar nu vedetzi evidentza ?.....de 2 runde elctorale ...europene, primarii, PD-L-ul pierde constant !!!!!! Incercarile disperate de a transforma infrangerile in victorii sunt perfect cretine shi idioate precum tot gardul viu ridicat in jurul Preshedintelui de cand in PD au aparut tradatorii PNL-ului !
    Gafele curg in PD-L precum apa pe Dunare ...de-mi vine sa cred ca Preshedintele este sabotat constant chiar din interiorul partidului sau !
    Unii spun ca Preshedintele inca detzine controlul, altzii spun ca l-a pierdut !....oare care sunt cei ce au dreptate ?
    Sigur este ca resuscitatul TRI(NE)BUN a latrat astazi multe ore pe REALITATEA-SOV dand un adevarat regal privind lipsa de caracter, demagogia shi oportunismul ce caracterizeaza marea majoritate a celor din jurul troacei numita politica !......un nesimtzit de comunist ce este el comunist jegos !
    La comentariul de cap inca nu postez .....rog pe Maestru sa traga primul !..... dupa aceea trag shi io !

    Jiji primarul

    PS

    hihihi tot ma manaca limba ....au am greshit : buricutzele degetelor , shi pun o intrebare binentzels tampa :

    bre nene , dara patratzelele alea in text ce dracu litere sunt ?...sau te pomeni ca a inceput I_S sa tasteze cifrat ! ......

    hihihi

    Maestre ashtept analiza matali ca dupa asheea o bag shi io p-a mea !

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar n-am nici un punct de vedere foarte dezvoltat, deci nu stiu ce se poate intampla. Singura observatie : Basescu=constanta ??? E doar din cauza ca prezidentialele "e" la anul. Basescu deja e sub semnul intrebarii si va vea nevoie sa-si puna toata inteligenta (diabolica) sa reuseasca sa mai prinda un mandat. Marea lui problema va fi alegerea unui premier si cu siguranta va fi un PD-L cu sprijin minoritar. Pentru ca nici un partid nu va castiga mai mult de 30-35% dintre fotoliile parlamentare. In rest, cred ca va fi confuzie mare !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ GOG .....hihihi, man dar daca ipotetic shi utopic luam in considerare ca preshedintele o sa aibe o majoritate PD-L in Guvern(deci repet: ipotetic shi utopic) cum o sa fie :

    CA ISUS INTRE IUDE ???????

    ca dupa ultimile cretinitatzi PD-L-istice emise de anumitzi membrii, incep personal sa cred ca in acest moment Preshedintele este intens faultat shi lovit la gioale chiar de oamenii lui !
    Shi apropos de Preshedinte am o rugaminte persoanala la adresa Excelentzei Sale :

    DOMNULE PRESHEDINTE, MAI INCET DOM'LE CU :

    COOPERATIVA OCHIUL SHI TIMPANUL !

    .......CA AM AJUNS MAI RAU CA PE VREMEA OLTEANULUI ASASINAT !
    ATUNCI ACEASTA COOPERATIVA AVEA O SINGURA "SECTZIE" ....ACUM S-AU IMULTZIT "SECTZIILE" CA CIUPERCILE DUPA DICTATURA !
    MAI PRIDIDITZI CU CITITUL RAPOARTELOR ????
    POATE MIROBOLANTZI CONSILIERI AI EXCELENTZEI DUMNEAVOASTRA CARE SE OCUPA DE ACEASTA COOPERATIVA AU UITAT SA VA COMUNICE CA O DATA CU CRESHTEREA PERFOMANTZEI "SCULELOR" DEDICATE ACESTEI ZONE, DIRECT PROPORTZIONAL A CRESCUT SHI PERFORMANTZA "CONTRASCULELOR" !!!! .....ADICA EXACT CA IN ORICE "RAZBOI SUBTERAN", WOOOW SCUZE !!!! ...EXACT CA IN ORICE "RAZBOI SUBMARIN" :

    ORICE TORPILA CU CONTRAMASURA EI
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    Apropos de ascultari, interceptari
    , ascultatori shi altzi interceptori ....monseur Maior a ieshit la rampa ca sa-shi ixprime nemultzumirea precum ca, vezi doamne, organiliiii de resort nu percuteaza rapid shi iute la informarile sale !....bre nea shefu' de la serviciu, lasa-ne-n durerea noastra cu mancaruri d-astea traditzionale ca prea au gust de sarmale a la' PSD-Cluj !

    :)))))))))))))))))))))))

    Jiji primarul

    PS
    Hai breeeee Maestre cu comentarilu ala ca ma man'ca buricele la des'te !

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Stefan cel Junior :

    NATARAU E CEL CE NU ASCULTA DE O CURVA BATRANA !!!!!!

    deci juniorule nu fii natarau shi asculta-ma :

    NU FACE GRESHEALA CARE ACUM O FAC TOTZI DESHTEPTZII DE PSEUDO- ANALISHTI, PSEUDO-JURNALISHTI SHI ALTE HAITE PAFARISTE SHI VANDUTE ! .....DELIMITEAZA TOTAL PRESHEDINTELE DE CRETINITATEA SHI PROSTIA ACTUALA A PD-L-ului !!!!!

    Ultimul sondaj care vine din curtea Cluj - Dancu !!!!!... ii ridiculizeaza pe totzi adversarii TB-ului .....un raport 10:1 in favoarea TB-ului, la capitolul imagine shi incredere acordata de populatziei !!!!!!!


    Jiji primarul

    RăspundețiȘtergere
  8. Hai sa lasam un pic politica shi procesul intentat de Preshedinte handicapatului ala care-l shtergea la fund pe Milica shi acum e mare ziarist pe la Cotidianul !!!!!!!
    Bagatzi la adresa asta shi radetzi romani de pretutindeni ......

    http://www.youtube.com/watch?v=_6-O-tuDLck&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  9. Referitor la comentariile voastre despre acest subiect, astazi am vazut la TV un interviu cu Iliescu.

    Privindu-l mai atent m-am intrebat: Si-a facut lifting?

    RăspundețiȘtergere
  10. Ioane Maestre, mentor al gandirilor mele profundiste,
    spirit calauzitor al idealurilor mele pirsonale, vaz ca dupa multa haladuiala pi sheli coclauri, in marinimia princiara a lu' persoana matali, bagashi postarea ....deci ca sa fiu parolist o sa postez shi io comentariu la ce spuse propetara blogului ....

    Comentarii cartitoare shi bashcalioase ale unei slugi nemernice !

    :)))))))))))))

    1. Am fost foarte atenta la evenimentele din ultima vreme din...
    Hihihi: prea multa concentrare
    ....OBOSESHTE !

    2......iata, lasa in vigoare noul sistem de vot....
    Hihihi: oare au existat natarai care sa creada ca zbaterile sterilului TRI(NE)BUN au puterea sa schimbe ceva ?...COMUNIST A FOST, SENIL A AJUNS !

    3. Nici politicienii, nici presedintele Traian Basescu nu prea stiu la ce sa se astepte..
    Hihihi: asta treaba s-o crezi matale …..POLTICIENII SHI TB-UL SHTIU FOARTE IXACT CE-I ASHTEAPTA !

    4. Voi ce parere aveti, care vor fi efectele uninominalului?...

    Hihihi: parerea noastra este ca.. PLECA AI NOSHTRII, VIN AI NOSHTRII !

    5.Apoi, va fi interesant de vazut care vor fi efectele uninominalului in interiorul partidelor...
    Hihihi: efectul sigur al uninominalului are sa fie unul singur....CLASA POLITICA VA AVEA CONTRACTZII SPASMODICE ALE MUSHCHILOR ANALO-FESIERI !(exprimarea neaosha este : o sa le tzatzaie cururile de frica ca nu obtzin sau ca pierd locul la marea ciolaneala !)

    6. Am vazut si eu, ca si voi, ca decuparea colegiilor s-a facut prin diferite aranjamente de culise intre PSD si PNL. Liberalii si prin intermediu lor pesedistii dispun discretionar de bugetul statului
    Hihihi: hai sa nu fim farisei,
    daca PDL-ul era la butoane...SHI-AR FI TRAS TOATA SPUZA PE TURTA LOR !

    7. Noul tip de vot asigura o legitimitate mai mare asa incat se vor produce schimbari de ierarhii in partid...
    Hihihi: a se vedea Radu Mazare – Constantza, cum il doare exact in varful ciocatelor de Iliescu, Bombonescu, Jhonescu shi altzi Shefule-escu de la partidulescu!

    8. Si, fara indoiala, vor fi si mari convulsii....
    Hihihi: nu intratzi in panica deoarece anticonvulsivele se dau fara retzeta la orice farmacie shi-s foarte ieftine ....CUM APARE O CONVULSIE CUM PAC DAM CU ANTICONVULSIVUL !

    9.Insa si viitorul politic al lui Traian Basescu depinde de rezultatul alegerilor si deciziile pe care le va lua atunci.
    Hihihi: viitorul politic al Preshedintelui nu depinde decat de un singur vector :
    POPULATZIA CU DREPT DE VOT !......shi deocamdata populatzia intr-o majoritate covarshitoare ii acorda incredere shi sprijin ( a se vedea rezultatul ultimului sondaj !)

    10. punctul zece ....pe toate le intrece prin indrazneala nesimtzita
    a sugestiei ce am sa i-o fac stapanei acestui blog :

    Preamarita stapana VA IMPLOR sa pedepsitzi aspru, infamul scrib ce transcrie invatzamintele,
    crezurile shi convingerile prea-Mariei dumneavoastra, intru nemurire shi mereu aducere aminte pentru urmashii urmashilor noshtrii, ce-or sa ceteasca aceste cronici bloguliste.
    Infamul scrib prezinta grave carentze in jocul cuvintelor, topica frazei shi pusul virgulelor
    Consider imperios necesar ca limba scribului sa fie controlata deoarece pare a fi de lemn !
    Recomand pedepsirea cu lovituri de bici pe schinare ( fara numar, fara numar... ca de la nashul mare) !!!!!!

    Jiji primarul

    PS
    Maestre Ioane, privitor la treaba cu lifting-ul, sustzin virulent, vocal shi total nesimtzit ca eshti in eroare !
    De fapt avem de-a face cu simtomul caracteristic premergator metastazei, care inshelator, creaza impresia unei aparento- miraculoase insanatoshiri shi revigorari a organismului bolnav !

    :DDDDDDD ( ranjesc ca shtiu io di shi ! )

    RăspundețiȘtergere
  11. De cand cu noile aliante, ce des il vad pe Iliescu la Antena 1.
    Mai des decat pe Chuck Norris, Lorenzo Lamas si Steven Seagal la Pro TV.

    RăspundețiȘtergere
  12. Maestre ai uitat de actorul din MUMIA, ca shi filmul asta a rulat la PRO-TV !!!!!!.....adica Norris, Lamas si Seagal merg mai bine la comparatzia cu Putin cel cu neagra shi multzi dani .....la Iliescu hai sa ramanem totushi la MUMIA !

    :)))))))))))))))

    Jiji primarul

    RăspundețiȘtergere
  13. @ jijitsu

    Da, asa e. Nu prea le am cu asocierile. Drept dovada am datorii la asociatie.
    Sa inteleg ca Iliescu e prima mumie cu lifting? Lenin nu cred, am auzit ca era sensibil cand i se tragea pielea... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Maestru..............

    Observ din postarea ta
    Ca matale Maestre cunoashtetzi
    ca de fapt :

    Cand Lenin a crapat.
    In loc de ingropat,
    S-a trezit impaiat!

    Acum eu te intreb,
    Maestre pe tine :
    A noastra mumie
    Cu chipul liftat,
    Cum o sa fie tratat ?

    Doar mort shi-ngropat
    sau
    Belit shi impaiat ?

    ........oricum mult prea ambigua expremirea domniei matale :

    ...am auzit ca era sensibil cand i se tragea pielea...

    ....multe subintzelesuri ascunde !

    Jijiyo primarul

    RăspundețiȘtergere