duminică, 21 septembrie 2008

Unde este societatea civila?

Scena publica din Iasi imi face deseori impresia unei scene in parasire. In afara de cateva ziare si televiziuni locale cu succes mai mare sau mai mic la public si a una-doua organizatii ale societatii civile, restul oamenilor isi vad cu predilectie de treburile lor private. Doar autoritatile si politicienii locali sunt pe scena, dar spectacolul dat de acestia intereseaza tot mai putin.

Ma intreb unde este elita diferitelor profesii – ingineri, profesori, artisti, oameni de afaceri? De ce nu se implica mai mult in treburile publice ale Iasului? De ce nu pun presiune mai mare pe autoritatile si oamenii politici din Iasi?

Din cand in cand se intampla sa vedem cate un om de calitate intrand, precaut si sceptic, in politica. Dar nu s-a format inca o masa critica, iar vocea acestor oameni de calitate este repede acoperita de domnii cu vechime in politica, harsiti in rele, care mananca cinism pe paine si pentru care supravietuirea cu orice pret in politica este o chestiune de viata si de moarte.

Acum, la alcatuirea listelor pentru uninominale, vedem din nou dimensiunea ingrijoratoare a crizei de oameni din partide. Pentru ca partidele sunt dominate de gasti inchise, prea putini din cei cu buna credinta se incumeta sa-si riste reputatia pentru a intra in lupta. Si, lucrul cel mai important, nimeni din partide nu-i incurajeaza pentru ca le-ar incurca socotelile. Sefii de partide au nevoie ori de clienti, ori de oameni de vitrina.

Asadar, de ce ar intra oamenii de calitate in politica, in conditiile in care risca sa iasa sifonati? De ce ar fi mai activi in societatea civila, daca nu-i asculta nimeni?

Aici este un cerc vicios. Oamenii de calitate se plang individual de mizeria de pe scena politica, dar neimplicandu-se ii lasa pe altii sa faca regulile. Daca se implica izolat, iarasi sunt coplesiti de ceilalti. Lucrurile se pot schimba abia cand se va constitui o masa critica in favoarea reformarii politicii.

Dar pana sa se formeze aceasta masa critica, este nevoie, cred, de mai multa implicare a oamenilor de buna credinta in treburile publice, in societatea civila. Este anormal sa te plangi acasa sau intre prieteni de ce patesti din cauza autoritatilor si sa nu faci nimic public. Nu este inutil sa vorbesti public. Eu sunt mai optimista si cred ca in momentul in care se vor gasi mai multi care sa ridice vocea in apararea drepturilor lor va fi mai bine pentru noi toti. Democratia functioneaza daca o ajuti sa functioneze, nu daca parasesti scena si iti vezi doar de ale tale.

Irina

15 comentarii:

  1. Incercarea ta de culpabilizare a elitei pentru neparticipare shi neimplicarea in socio-politic este total anapoda shi nefondata.

    Nu trebuie sa fii mare sociolog, politolog sau specialist in comunicare ca sa-tzi dai seama ca elitele sunt total scarbite shi ingretzoshate de ceea ce inseamna (shi am sa repet obsedant aceasta etichetare):

    TROACA POLITICA

    Shi ca sa n-o mai bananaim aiurea ce-i in mana nu-i mincina deci hai sa luam un exemplu direct shi la obiect( nu ascund faptul ca acest exemplu contzine o mare cantitate de venin personal generat de frustrarea personala vis-a-vis de increderea acordata unui om) .

    Deci :

    Mai acum ceva timp, in cadrul unei importante comunicari din parlament in timp ce Preshedintele prezenta raportul privitor la nemerniciile comunismului o lichea shi-un reciclat comunist pupator de funduri ceaushiste shi spurcator asiduu a tot ce inseamna valoare democratica shi elita romaneasca, conducator al unui jalnic partid care a adus Romaniei numai necazuri shi probleme in relatziile cu Europa civilizata, vantura pe sub nasul acestuia, vociferand ca un mahalagiu, un mare afish cu ....shtitzi voi bine ce imagine inscriptzionata pe el !
    Elita intelectuala a luat in acel moment pozitzie clara shi ferma pro-preshdentzie (inclusiv in incercarea nemernica a celor 322 de a-l faulta pe preshedinte)!
    Nu a trecut mult timp shi iata ca elita are marea surpriza ca Preshedintele shi partidul sau impanat shi supra-saturat de arivishti, oportunishti shi alte lichele profitoare sa resursciteze in mod direct (prin respiratzie BOC la WC-T) aceasta entitate distrugatoare, parazita shi daunatoare a vietzii politice romaneshti ! ....ba mai mult, Preshedintele ( dupa cate se vede folosesc apelativul corect deoarece mie personal INSTITUTZIA PRESHEDINTE imi inspira totdeauna respect..chiar daca acum ashi avea un chef nebun de a improshca cu laturi shi apelative ordinare ) deci revenind ...Preshedintele iese pe TVR1 shi ca o boare, ca o floare ne explica noua romanilor ca el habar nu a avut de acest troc ! Oare Preshedintele a crezut ca elita care deja il sustzinea neconditzionat se va ridica in picioare , va aplauda shi va fi de acord cu acest mizerabil troc ?

    A CREZUT GRESHIT PRESHEDINTELE !

    ..... daca domnia sa poate uita shi ierta un cocinar spurcator, elita sunt sigur ca nu poate uita anii multzi in care acest dement sub masca natzionalismului a improshcat toata intelectualitatea cu laturi !

    Deci iata exemplu shi daca mai vrei exemple I_S pot sa mai dau.....multe shi la obiect !
    Atentzie ( shi in acest moment ma doare-n bashchetzi de o sa te botoshezi sau o sa te bosumflii !)unul din exemple eshti chiar TU, care tzi-ai inshelat electoratul !
    Ar fi bine sa conshtientizezi faptul ca 80% din replicile shi aluziile veninoase actuale la adresa ta sunt venite din partea acestora !

    In consecintza nu cred ca cei care reprezinta elita sunt atat de inconshtientzi incat sa se amestece in TROACA POLITICA shi sa se implice direct in lupta pentru ciolan a ciolanarilor !

    Acelashi tembel, diliu shi purtator de bashchetzi, cu acelashi respect shi aceeashi lipsa de prietenie :

    Jiji primarul,

    care la intrebarea ce sta pe buzele multora :

    I_S o sa intre din nou in lupta electorala ?

    daca ashi fi I_S, ashi avea un singur raspuns :

    NU ! NU VREAU CA NUMELE MEU SHI AL FAMILIEI MELE SA MAI FIE AMESTECAT IN ACEASTA TROACA DE PORCI !.......

    Punct.

    PS1
    La ce sa ma ashtept ?....

    LA GHEARE SAU ANDRELE ?

    hihihi

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, multi dintre cei care ar putea sa se implice in politica si care sa vina si cu ceva creier la ei.....se tin retrasi in uitare.....
    Si poate ca si eu sunt printre ei, cu o cantitate de creier vesnic discutabila in bagajul vietii. De multe ori am vrut sa pasesc in politica, dar m-a ingretzosat comportamentul partidistilor.
    La primul partid m-au luat cu..."intai sa lipesti cateva zaci de mii de afise si abia apoi sa deschizi gura!". Altii mi-au zis ca "ai idei bune, care ar fi bine primite de populatie dar noi cu ce ne alegem???? cu munca depusa, si?

    Totul era privit ca o afacere...."cine din organizatie ar putea face xxx....organizam o licitatie si va castiga firma....." si tot asa....
    Sa faci bani este bine, dar sa jupoi de bani populatia unei urbe si sa-i dai inapoi exact nimic....este rau.
    De aceea nu m-am bagat in politichie, de aceea nu s-au bagat si altii....pentru ca nu suntem deacord cu CIOLANELE.

    Gabriel

    RăspundețiȘtergere
  3. TVR CULTURAL
    ...concertul orchestrelor shi corurilor BBC reunite - Hyde Parc ( reluare )

    REGATUL REGINEI RADE CANTA SHI ACLAMA !

    Cine l-a pierdut e un NATARAU !

    Jiji primarul

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce nu se baga in politica oamenii care ar putea face ceva pentru comunitate? Punctul meu de vedere e simplu : din bun simt! Fara indoiala exista oameni valorosi, dar isi vad de ale lor si nu se lasa trasi in - cum bine se vehiculeaza pe-aici - troaca de porci.
    Am auzit in anumite cercuri crearea unor ONG-uri care sa stea cu ochii ca pe butelie la ceea ce fac alesii nostri. O greseala, zic eu! ONG-urile sunt prin definitie apolitice si in opinia mea fac parte din, hai sa admit oarecum fortat de imprejurari, din societatea civila - ambiguu si cam fortat termenul, dar nu au ca scop monitorizarea activitatilor consilierilor, etc. Ba rolul lor e sa suplineasca lipsa de actiune a acestora, sa intervina in domenii unde autoritatile locale nu vor sau nu pot! ONG implica mult voluntariat, ori la noi ...mai putin, sub deviza "mie ce-mi iese" totul este lasat balta si la mana celor ca au ciolanul in mana la momentul t0 !

    Oamenii de afaceri, da ar putea !Dar..
    Cei care au afaceri private in general nu se baga atat timp cat le merge bine.
    Altii isi incep afacerile direct cu bani publici. Creaza o "Fantomas SRL" prin care intermediaza contractele cu bani publici. Sau participa ca "mana moarta" la licitatii, si cate si mai cate.
    Cunosc un important om de afaceri din Iasi. Il stiu de cand a inceput..de vreo 14-15 ani. simplu si modest. A avut cap si s-a dezvoltat foarte puternic in foarte scurt timp. La un moment dat a inceput ceva afaceri cu banii publici. Intre timp a ajuns sa nu poate dormi linistit si sta cu frica in san ca poate sa-i bata DNA-ul la usa in orice clipa !!
    Desi, omul nostru, nefiind sigur cine si cum va iesi pe la alegeri..a dat la toti! cumparandu-si astfel linistea in afaceri si mai ales dreptul de libera practica pe teritoriul orasului/judetului!

    Ca si concluzie final...cred ca societatea civila nu va atinge niciodata o "masa critica" si singura speranta e ridicarea unor oameni politici noi, curati, integri care sa doreasca pentru comuniate mai mult si mai putin pentru ei. Iar la uninominale...sunt altii? nu! la vremuri noi..cam tot ei!!!
    Asa-i ca am amestecat lucrurile? politica cu integritatea? deja e prea mult.. doi termeni pe care nici hartia nu-i suporta alaturi. Hai sa nu ne mai imbatam cu apa rece...pana si eu, idealist convins admit cu regret ca societatea civila e o...utopie !!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda ...frumos, foarte frumos
    .....fiecare editzie a PROMS-ului ...cea care a fost acum reluata este 2006 (daca nu ma inshel editzia 112) este un act de cultura de exceptzie un festival-maraton de 7-8 saptamani in care muzica ajunge la totzi cei care in mod normal nu prea au tangentze cu acest gen ......deci MARE ONOR lui Henry Wood shi hai sa ne reintoarcem pe Antena 3 unde comunistul declarat Cristoiu o arde aiurea cu o panarama de jurnalista (A.OPREA) pe tema de mare interes shi mare succes:

    CIOCA MELETZEANU" IDOLUL FOMEILOR

    ...asta da tema de discutziuni aprinse !

    Apropos facetzi pariu acum cu mine ca daca-l pun pe Cioaca sa candideze la urmatoarele alegeri spulbera tot, shi cashtiga detashat ????? face in orice colegiu minim 50 + 2 !!!!!

    :DDDDDDD (ranjesc !)

    Jiji primarul

    RăspundețiȘtergere
  6. Societatea civila?

    Ocupata. De exemplu, vizioneaza filmul indian de duminica seara de pe ProTv, cel cu Florin Calinescu si cu Sorin Copilu de Aur.

    Societatea civila?

    Nedumerita. De exemplu, dilema e ce sa faca dupa ce se termina filmu de pe ProTv. Sa dea pe Taraf sau pe Otv.

    P.S. Bine ai revenit in locul in care nimeni nu-si revine.

    RăspundețiȘtergere
  7. ...deci ai aparut pina la urma...
    :))))
    Bun venit si tie!!....

    RăspundețiȘtergere
  8. -Maestre ma bagashi in sperietzi ...tot am bocanit la poarta Castel-mess-ului matale shi cucu raspuns , pustiu shi pace ........

    CREDEAM C-AI EMIGRAT !

    -Stefan cel Junior vaz ca tot bosumflat shi carcotash este ....
    Auzi maaaaah ?...lu" shef-ta i-ai cerut scuze privitor la aia cu "categorizarea" ?

    :)))))))))))))))))

    -Despre postarea lui Gabriel n-am ce comenta ....deoarece adevarul totdeauna este incomentabil !

    - I_S vaz ca se bucureshte shi-i voioasa precum pasarica din padure ! De remarcat ca in sfarshit a invatzat care-i diferentza intre :

    :((((((((( shi :))))))))))))

    In rest ce sa va mai zic .....

    Tulcanca (multi traiesc cu impresia ca nu-i shtiu numele adevarat dar intentzionat o numesc Tulcan), finutza lui nenea Stolo-pectorali a mai batut campii vreo ora in emisiunea comunistului declarat Cristoiu, povestindu-ne ce frumos a fost cand facea ea facultate la Moscova shi ce mare consideratzie are ea pentru boborul rus !....
    Apropos de doamna in cauza, am shi io o intrebare grobiana :

    OARE NASHUL A VAUT-O P-AIA A FINEI
    ???????????

    Hmmm, io crez ca in conformitate
    cu obiceiurile impamantenite :

    I-A VAZUT-O !!!!!!

    :DDDDDDD ( ranjesc raaaaaaaaaau)

    Reiterez parerea mea ferma privitoare la curatzire a ceea ce eu numesc TROACA DE PORCI - POLITICA :

    UNICA METODA, ESTE PROMOVAREA SHI IMPLICAREA IN POLITIC A OAMENILOR FOARTE BOGATZI ....DOAR ACESHTIA POT FI IMUNI LA TROCURI SCARBAVNICE
    SHI FURACIUNI NEMERNICE, LA GOANA NEBUNA DUPA O IMBOGATZIRE RAPIDA SHI NERUSHINATA !

    ...bineintzeles imediat o sa fiu contracarat cu afirmatzia :

    NU TOTZI OAMENII BOGATZI AU CULTURA SHI STUDII !!!!

    ...vax,poate unii n-au cultura shi studii dar au bani sa-shi angajeze consilieri de exceptzie pentru a suplinii aceasta carentza !



    Auliuuuuuu uitasem :

    Buna seara, cacaciula mea n-are gura !!!!!!!

    Jiji primarul

    PS
    Cocoshelu' shi gainusha lu' nashicu' ....mama voastra de fini doctori shi "telectuali ce-mi suntetzi, nu va vad postarile p-aci !!!!!! ....sau nu mai prididitzi cu facutul de copii ?

    :)))))))))))))))

    Ia bagatzi shi voi la taste asocialilor shi apoliticilor ce suntetzi !!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna dimineata, iata ca am venit cu mult bine si bune pentru toti cei ce sunteti aici, in special frumoasei gazde!
    Din postarile tale observam ca esti tot la fel de suparat si radical.Stim ca nu o sa revii la sentimente mai bune si asteptam cu interes ce o sa urmeze !
    La Iasi sunt toate cum le stii si toate cum le stim cu slabe sanse de revenire la normalitate .
    Inca o data cele mai bune ganduri pentru Irina si prietenii ei

    Noi cei doi
    Iasi 22.09.2008

    RăspundețiȘtergere
  10. @Jiji : Stai,bre, linistit ca nu's defel bosumflat..ba dimpotriva! :))) ..nu ma vezi? dau pe dinafara de-atata entuziasm... numai ca adunai toata vara oarece frustrari si energie si acum mi-a cazut bine unul sau altul dintre subjecte!
    Scuze daca o fi sa fie, dupa ce ma conving si poate i le transmit live, in rest... las' ca pun io' laba pe tine, dom Jiji-stim-noi-cine, iar sticla de whiskey (sau whisky? sau amandoua? :))) )pe gat ti-o bag cu palnia...intr-o singura sesiune !!! Uite-asa de moldoveam a'draqului ce sunt !!! :)))

    @Ionut : cum maestre, ala n-a fost film indian ??? :))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  11. 1. @ Gaina bleaga-fina,
    Bleaaaaaaah, adormito shi finutzo shi educato lasa badaranul la taste ca tuuuuuuuu vai shi amar, daca mergi pe strada itzi mananca comunitarii din traista !!!!!!!!!
    Nu sunt suparat sunt foarte suparat, frustrat, enervat, tembelizat, cretinizat shi ashteptatzi cu interes ca n-o sa pierdetzi !!!!...iote de al dracului ce m-am facut io shi a mei o sa votam PSD shi pe prostanacul care cica doreshte sa bage 20000 de euroi in buzunarul celor care revin in patria muma !

    2.@ Stefan cel Junior
    Nu te obosi sa cautzi palnie ca oricum n-ai sa gaseshte una atat de mare precum palnia mea !

    3. Revenind la retorica :

    UNDE-I SOCIETATEA CIVILA ?

    am cel mai adecvat raspuns :

    UITE-O NU-I !!!!!!

    4. A fost facut un sondaj privitor la blocarea postarilor de pe blogurile personalitatzilor politice prin testul cu cele trei tipuri de comentarii :

    - comentariu favorabil
    - comentariu neutru
    - comentariu nefavorabil

    Foarte bine au trecut testul febletzea mea pirsonala E.UDREA shi I.ILIESCU ( da, da, da ...atzi citit corect I.ILIESCU !!!)

    MARE RESPECT PENTRU CEI DOI

    ....nah ca m-am ramolit shi-am ajuns sa laud fosila comunista, ataete, evidentzele nu pot fi contrazise nicicand !!!!!!

    La polul opus bineintzeles s-au plasat pidosnicii neamului rumanesc, monseurii A.NASTASE shi T.CHIUARIU care dau verboten la absolut tot ce nu-i comentariu laudativ !

    Personal ca tot rumanul am shi io un blog pe domeniul meu, unde datorita caracterului meu infam, nemernic shi ordinar sunt balacarit shi injurat cu foarte mult sarg ....ei ma-njura, io-i injur, toate bune shi-njurate, dar la caneau postarilor nu dau off. (apropos de canea, ce mai face breh cetatzeni, premarul ?.... a facut ceva sau n-a facut din ce-a promis ?)
    Pentru cei ce vor detalii ia de luatzi :
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-4418588-testul-democratiei-bloggerii-adrian-nastase-ion-iliescu-elena-udrea-alina-ghorghiu-tudor-chiuariu-vasile-dancu-cine-rezistat-mai-mult-mesaje-critice.htm

    Hihihi shi acum intrebarea bandita :

    I.SCHROTTER CUM STA LA LIBERTATEA DE POSTARE ?

    vreaaaaaaau pareri,
    vreauuuuuu opinii,
    vreauuuuu......
    scandal, reproshuri shi balacareli dar din cand in cand shi cate-o lauda ca dehhhhhh asha shadi ghini !

    Jiji primarul

    RăspundețiȘtergere
  12. pai dak stam sa ne gandim bine clsa muncitoare are multe de spus....dar sa zicem k-i plictisita....sau indiferenta...mai de graba plictisita cu sigurantza....in ceea ce priveste mass-media....eu consider k-s numai nishte lashi pt nici un pic nu critica activitatea celor ce ne cheltuie bani....pt au shi ei de cashtigat...in campanie nimeni DIN MASS-MEDIA NU VB DE EDILI....asha k....nu ma mai mir nik...pt k lumea e DEZINFORMATA!!!!
    nu ma mai mira nik.....de ex cu poli..dak eram in timishoara era cu totul altfel problema...asta e suntem MOLDOVENI!!!

    PACAT PENTRU CELE 7 COLINE!!!

    FLY FISH

    RăspundețiȘtergere
  13. Pentru a nu shtiu cata oara imi este reproshata expresia :

    TROACA POLITICA

    ieri doi carcotashi amici, au tzinut sa-mi reprosheze gresheala fundamentala pe care o fac afirmand ca politica este o troaca, cand de fapt politicienii sunt porcii !
    Reiau tema shi tastez aici raspunsul ce l-am dat amicilor :

    "Meeeeei boilorcubasca ce suntetzi voi boi,

    POLITICIENII,
    POT SA VA DEA IN JUDECATA PENTRU CALOMNIE........POLITICA NU !
    DE ACEEA VOI BOILORCUBASCA CE SUNTETZI VOI BOI, PERMANENT AFIRM CA POLITICA ESTE O TROACA ! ..UNDE EXISTA POLITICA, EXISTA POLITICIENI SHI UNDE EXISTA O TROACA EXISTA PORCI !


    Jiji primarul

    PS
    Buna dimineatza shi doresc o zii plina de accidente groaznice dcese in chinuri, cretinilor de comunishti care inca mai tzin in ghearele lor destinele invatzamantului din Romania ....este o crima ca elevii din clasa 1 sa inceapa cursurile la ora 7.45 ! Numai in vremea comunismului boborul roman se trezea cu noaptea-n cap shi navalea la serviciu , unde timpul treceaaaaaa shi leafa mergeaaaaa !
    Spun acest lucru direct interesat deoarece de cand a inceput scoala bobocul care-l am, io personal umblu ca un gansac beat cu ochii lipitzi de somn !....in viatza mea matusalemica doar in cazuri de extrema urgentza am facut ochi mai devreme de ora 09.00 .

    Jos comunismul, jos fosilele shi nostalgicii comunishti care inca ne mai otravesc traiul zilnic !

    RăspundețiȘtergere
  14. Ati vazut la stiri cum la o primarie dintr-o comuna se bateau intre ei cu oua?

    In curand, o veti vedea pe Oana Zavoranu ce (z)batute face in PRM.

    Tot printre oua.

    RăspundețiȘtergere
  15. Oua (z)batute ?....hmmmmm exista doua probleme :

    1. am auzit ca proaspata PRM-ista serveshte ouale doar cu paiul !
    2. daca totushi, sa zicem ca se ocupa shi cu (z)batutul oualelor, intrebarea de bun simtz este :

    CUI ????????????

    ca la varsta matusalemica a purtatorilor de pantaloni PRM-ishti, precum mine... demult shi-au agatzat afish :

    APARAT DE FACUT PISHHHHH !!!

    Jiji primarul

    RăspundețiȘtergere