vineri, 19 septembrie 2008

Prieteni si neprieteni

Am citit amuzata, dar si cu interes mesajele cu care a fost intampinata revenirea mea pe blog.

Asta m-a inspirat sa fac un mic exercitiu de categorizare a publicului meu, de la cei care ma contesta fervent pana la cei care au asteptari mari de la mine.

Contestatarii fireste sunt cei care ma percep fie ca adversara directa, fie drept concurenta.

Printre cei mai virulenti contestatari se numara misoginii manifesti, cei care nu suporta femeile pur si simplu, in orice ipostaza. Cu oamenii din grupul asta nu se poate vorbi, pentru ca orice ai spune „ei stiu” cum stau lucrurile dinainte.

Apoi vin traditionalistii, mai varstnici sau mai tineri, cei carora le place sa vada femeia doar in rolurile traditionale, ca gospodina si mama. Le respect opinia, dar nu sunt de acord cu ei.

Din aceasta categorie, se desprinde un segment care ar putea accepta o prezenta publica „mondena” a femeii, dar se opun implicarii ei in politica, pentru ca „nu i se potriveste”.

Un alt segment, destul de mare, dispretuieste politica si imi recomanda, cu toata buna credinta, sa nu ma bag in „troaca cu porci”, fie pentru ca asta nu e o treaba pentru femei, fie ca nu e treaba oamenilor cinstiti.

Insa din tabara anti-politica se trag si cei mai multi simpatizanti ai mei. De fapt, ei nu urasc neaparat politica, ci mai degraba clasa politica actuala. Acestia vad in mine si altii ca mine, oameni care au reusit in viata prin propriile forte, o alternativa. M-ar dori implicata pentru ca astfel s-ar simti si ei reprezentati.

Sondajele mi-au aratat ca am multe sustinatoare, in general din randul femeilor active.

Ma bucur de mai multa simpatie in randul electoratului de dreapta, activ, ceea ce este normal, fiind om de afaceri. Dar, spre placuta mea surpriza, sunt si destui oameni in varsta care ma sustin.

La mijloc, se afla suspiciosii si indiferentii. Primii au fost molipsiti, intr-o masura mai mare sau mai mica, de avalansa de invective lansata la adresa mea si se gandesc ca nu iese fum fara foc. Ceea ce stiu eu este ca din fabricile de mizerie din politica si presa poate iesi fara probleme fum fara foc.

Ar mai fi categoria, perfect legitima, a indiferentilor, care sunt indiferenti fata de mine, dar si fata de multe altele din jurul lor. Pe acestia nu ii misti cu una cu doua.

In fine, exista si tot felul de reprosuri sau aprecieri punctuale care vin si de la prieteni, si de la dusmani. Pe acestea le tratez cu toata seriozitatea. De exemplu, am retinut ca mi se spune ca sunt prea agresiva. Voi fi ceva mai temperata, desi la fel de atenta la ce se intampla. Mi s-a spus sa fiu atenta cu cine ma asociez politic. Am fost si voi fi atenta in continuare.

Cam asta ar fi, va astept sa va spuneti parerea despre interpretarea mea.

Irina

13 comentarii:

  1. bine zis dar multa lume cred k ar vrea fapte...eu va sustin pt k:

    PACAT ...MARE PACAT PENTRU CELE 7 COLINE!(de fapt...au mai ramas 2 MARI SHANTIERE shi vom avea 7)

    fly fish

    RăspundețiȘtergere
  2. Si toate astea din 8 comentarii amarate la un articol? Superba analiza. Cat despre am revenit? Cui ii pasa atata timp cat dupa alegeri iar o sa dipareti in neant. Deh fa-te frate cu dracul pana treci podul. Au fost alegeri hai cu blogul. Nu sunt alegeri, facem pauza. Uau e timpul pentru alegeri, deci din nou pe blog. Si am vrut sa va votez la primarie, pentru ca poate poate se schimba ceva... right. Da-ti dovada de mult mai mult oportunism decat toata "clasa" politica din Iasi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un singur comentariu ca restu-i bla, bla, bla apropos de tetlu:

    Prieteni si neprieteni

    Vax, vax, vax .....exista doar:

    Prieteni shi dushmani !

    ...accentuez: DUSHMANI !, nici neprieteni, nici adversari, nici concurentzi nici alte bla, bla, bla-uri d-astea !

    Jiji primarul !

    PS......am uitat sa dau un exemplu edificator :

    Uniunea in cujet shi simtziri PD-L / PRM nu il face pe Preshedintele sa fie un ciolanar, un mincinos, un fatzarnic shi-un papushar neprincipial... il face sa fie DUSHMANUL multora care au crezut in el !

    Am uitat sa spun:
    Buna dimineatza !

    RăspundețiȘtergere
  4. E usor de comentat atunci cind privesti de pe margine...
    Si eu la fel ca multi dintre voi aveam o imagine despre ce anume inseamna politica si credeam ca poti pune umarul sa faci ceva...
    Ceea ce am descoperit insa nu are nici o legatura cu ceea ce mi-am imaginat...
    Si asta e o discutie lunga care ar merita sa fie purtata...
    Stiu ca multi dintre voi ,ca si mine,va imaginati sau visati un alt Iasi...
    Dar pentru asta e nevoie de mult mai multa implicare din partea tuturor...
    Si se pare ca noi romanii avem cu totul alte prioritati(ceea ce de altfel ar parea pe deplin justificat...)
    :(((

    RăspundețiȘtergere
  5. Putini...din foarte putini! Mi-ar placea sa cred ca la categorisirea comentatorilor(si nu categorizare-inexistent in DEX, domnule de la butoane, ca vorba aia nu esti ca Jr in clasa a III-a) nu s-au luat in calcul doar cele 9 comentarii! Pentru ca multi inca n-au aflat ca s-a redeschis blogul !

    Am incercat sa ma regasesc/incadrez in vreuna din categoriile enumerate. Daca ar fi sa fiu subiectiv - pentru ca e vorba despre mine, nu? - m-as incadra spre cei de dreapta neinteresati, evidenti idealisti,utopici si..fraieri.
    Dar nu...cred ca am cate putin din fiecare categorie...mai putin poate misogin si contestatar. Anti-politica : 100% - dupa cum m-am justificat si intr-un comment mai vechi. Structurile de gospodarire ale unei comunitati ar trebui sa fie apolitice. Daca ar fi peste tot la fel n-ar fi nici o problema. Dar daca Iasul ar fi un caz izolat..pupici! trebuie sa se descurce singur. E foarte greu fara spijin "de sus". Asta, evident, in defavoarea membrilor comunitatii respective. O dovada in plus ca prostimea e doar masa de manevra, buni doar din 4 in 4 ani, usor de manipulat cu 2 mici, un pui si-un pahar de vin! Asa ca mi-a venit o idee..absolut nedemocratica, pentru care imi voi atrage multe-multe antipatii si nici un simpatizant...dar cu toate riscurile am s-o astern pe hartie si o sa o prezint la mine acasa !

    Nu era cazul unei asemeni categorisiri - cu atat mai putin sa citesti si amuzata comentariile. Sorry pentru remarca, dar sper sa apreciezi sinceritatea! Unii dintre noi, fraieri ca mine, de ex., chiar cred ca inca mai pot schimba ceva!

    P.S.@Jiji-stim-noi-cine - e o problema sa stii...greu de gasit un Roaita veritabil, adica ca cel descris prin cartile de istorie. Insa gurile rele spun ca Roaita a cazut de beat ce era peste sirena si s-a apucat aia de urlat incontrolabil! (Poate e vreun istoric pe-aici sa ne confirme daca e asa sau nu...parca era unul...o mai fi ?...ia sa vaaad...ESTE! ) Avand in vedere aceste ultime aspecte, daca mai punem un mic cu mushtar si un pui la punga (crud, deci neprajit ca la Carrefour)sunt convins ca s-ar gasi destui....dar s-ar crea riscul ca acestia sa fie dezamagiti ulterior si sa le stea micul si puiul in gat de-atatia pumni pe care si-i dau in cap...cu fapte trebuie convinsi sa puna mana pe sirena !!

    RăspundețiȘtergere
  6. Se cere!!!!
    Se impune !!!!
    Este stringenttttttt !!!!
    Foarte urgenttttttt !!!!!
    ......a face o corectura la postarea inculpatei, rau intentzionatei, distructivei shi a tot-vinovatei : I_S ( ca deh asha-i la Romanica....cui pierde i se sparg toate oalele shi ulcelele in cap !!!!)

    Asta :

    :(((((((((((

    nu inseamna nimic !!!!!!!

    Asta :

    :))))))))))))

    inseamna ca zambeshti !!!!

    In consecintza, rog urjent a se opera modificarea in postarea de la 20.22 !!!!!!

    Jiji primarul

    PS.

    ZAMBESHTE CA SA PLANGA DUSHMANII !

    RăspundețiȘtergere
  7. Uliuliuuuuuu tu STEFANE CEL JUNIOR da ce patzishi breeeeeee de dadushi asha in clocoteala ??????

    :)))))))))))))

    ...ia meiiiii un extraveral, shi nu te mai gandii atata la istorici....ca istoricii e loaze shi sluji bandite de pe vremea lui Darius ...scriu istoria asha cum le dicteaza stapanul care le umple punga shi aluia care-o vrea sa ma contrazica io bag p-aia a lu' Iorga...... ca sa-i inchid gura !

    Vaz io ca tu mare ghimpe ai la inimioara cu istoricii ashtia ..... lasa-i bre in plata lor ca e totzi nishte loaze precum sheful Tismaneanu, un pui de naparca comunista vopsita democratic prin America shi cele strainatatzuri.
    Ca sa te conving ia de aici shi citeshte un pic de la CV-Tismaneanu :

    Vladimir Tismăneanu este fiul militanţilor comunişti Leonte Tismăneanu şi Hermina Marcusohn[3],[4],[5]. A urmat cursurile Liceului 24 (actualul Jean Monnet) din cartierul Primăverii, unde a fost coleg de clasa cu Nicu Ceauşescu şi alţi copii sau nepoţi de nomenclaturişti (Răutu, Gheorghiu, Brucan, Onescu, Doicaru).

    A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, specializarea Sociologie în anul 1974 ca şef de promoţie. Lucrarea sa de licenţă, "Noua Stângă şi Şcoala de la Frankfurt" (Editura Politică, 1976), de orientare neo-marxistă, este considerată întrun articol din ziarul Washington Post drept un "rechizitoriu vitriolic la adresa valorilor occidentale". In aceasta lucrare, Tismăneanu ajunge la urmatoarea concluzie: "Capitalismul nu poate fi nimicit prin vagi reverii, prin revolte dogmatice, prin tranziţii bruşte şi prin studii metafizice. Singura modalitate de a depăşi acest statu-quo este revoluţia socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de partidul politic revoluţionar, va avea rolul principal." Acelaşi ziar apreciase pozitiv numirea lui Tismăneanu in fruntea Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România Teza de doctorat (Universitatea Bucureşti, 1980) are titlul "Revolutie şi Raţiune Critică. Teoria politică a Şcolii de la Frankfurt şi radicalismul de stânga contemporan".


    ...dupe cate vezi matale e un belit de comunist care acu shi-a tras vopsea de camuflaj shi se da mare dimocrat, precum panarama aia de Roman care la batranetze a inebunit hormonii in el shi dezvortzand, acum o arde cu gurista cantatoare !

    Jiji primarul

    PS1
    Aia cu betzia lui Roaita n-o shtiu ixact dar cred ca cam asha sta treaba, ca deh rumanul cand se apuca de-o treaba totdeauna traje o cinzeaca asha de incalzira shi de coraj !

    PS2
    Jr-ule da" Maestru pe unde abrambureshte ?....ca tot bat la poarta lui shi nimeni nu raspunde .....o fi emigrat ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Pt jr...
    Urmeaza cafeaua...cu siguranta..;)))
    In rest...corect(ma refer la partea cu ~amuzata~...)
    oricum ma bucur ca mai esti pe-aici...
    Si asta e valabil pt toti...
    Un mesaj special si pt cel cu durerea...in bascheti..
    :)))))))...
    Buna dimineata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Matinal la cafea + tzigare Stefane cel Junior hai sa tzi-o trag shi tzie din vole apropos de termenul :

    CATEGORIZARE

    ....ia de citeshte un fragment dintr-un curs dedicat celor care studiaza shi invatza JOCUL VORBELOR :

    "Din argumentarea problemei se deduce urmatorul scop al
    cercetarii: identificarea
    cât mai precisa a unor tipuri umane si aplicarea de tehnici specifice de comunicare fiecaruia dintre ele.
    Pentru realizarea sarcinii majore am stabilit o serie de
    obiective specifice, dupa cum urmeaza :

    -Investigarea structurii gândirii umane
    -Stabilirea modului în care are loc categorizarea
    -Cercetarea schemelor cognitive, cu rol principal în procesul categorizarii
    -Aprofundarea teoriilor cognitiviste asupra procesului de
    categorizare.
    -Realizarea unei critici constructive a punctului de vedere
    interactionist asupra categorizarii

    Introducere-Teorii ale categorizarii lumii
    si practici ale comunicarii "

    ...deci amice, controversatul termen CATEGORIZARE spre surprinderea ta EXISTA !!!!.....in concluziune fa bine shi baga repede niscaiva scuze la tanti shefa ca asha-i frumos shi galanton !

    Jiji primarul

    .....sper ca n-ai uitat vorba mea :

    CINE SE SUPARA HARSHTI TAIEM NASUL

    :)))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Apropos de :

    "Un mesaj special si pt cel cu durerea...in bascheti..
    :)))))))..."

    ...m-a amuzat comentariul shi bag re catre sursa :

    1.TOTDEAUNA SUNT RETICIENT LA DARURILE GRECILOR SHI ZAMBETUL FEMEILOR FRUMOASE !
    2.DUREREA IN BASHCHETZI E UNICA, ACUTA, VESHICA SHI NETRATABILA!


    Jiji primarul

    PS
    Show mediatic de exceptzie aseara la Realitatea-SOV sustzinut impecabil de o gajica mishto !
    Felicitari, laudaturi shi respecte maretze ....inca o data se demonstreaza ca umorul fin combinat cu sarcasmul zambitor este mult mai distrugator decat scosul ghearelor pisiceshti si replicile furioase !

    :DDDDDDDDDD (ranjesc !)

    RăspundețiȘtergere
  11. @Jiji : imi pare rau, da' inca nu sunt convins !! Mai studiez si daca voi fi convins o sa-mi pun si ceva cenusa in cap. Iar daca am facut un mic repros nu era pentru IS, ci pentru autor!
    Shef/shefa imi este doar cel/cea care imi valideaza pontajul dupa care sunt platit ...ori aici nu e cazul! Cu taiatul nasului ramane valabil si pentru altii ! :))))))...se poate...tocmai tu, fratele meu alb!! :))))

    RăspundețiȘtergere
  12. Hihihihi, tu Stefane cel Junior, nu ma face sa-tzi zic :

    MOLDOVAN CAPOS SHI INDARATNIC !!!!

    :)))))))))))))))))))))))))))

    Cere scuze la febletzea ta ca eshti in eroare ....

    :))))))))))))))))))))))))))))

    Jiji primarul

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara!Sunt destul de sceptica in ceea ce priveste o schimbare ,o reforma a clasei politice in Romania.Va mai trece multe apa pe Dunare pana vor veni altii...adevaratii politicieni .

    Salutari de la malul Marii Negre!

    RăspundețiȘtergere