duminică, 7 decembrie 2008

Este reducerea consumului o solutie?

Scriu din nou despre criza economica, intrucat sunt convinsa ca, dupa ce va trece febra alegerilor si dupa ce se vor fi consumat negocierile pentru constituirea guvernului, acesta va fi subiectul principal pe ordinea zilei. Si asta nu pentru ca oamenii politici sunt peste masura de responsabili, ci pentru ca vor fi obligati sa se confrunte cu acest subiect: exista toate semnele ca efectele crizei economice internationale se vor resimti dramatic in Romania.

In fiecare zi aflam vesti ingrijoratoare. Ba o fabrica isi suspenda activitatea, ba o firma isi concediaza oamenii. Scade numarul contractelor incheiate, al tranzactiilor efectuate, al platilor onorate. Scad exporturile. Banii europeni nu apar inca, desi dosarele depuse depasesc de 4-5 ori oferta. Oamenii incep sa se fereasca de credite, iar bancile ezita sa le mai ofere.

De la guvern, aflam ca vistieria tarii este goala si ca deficitul bugetar a crescut infricosator. Nimeni nu explica cum de am ajuns in aceasta situatie intr-un an in care economia tarii este in crestere „spectaculoasa”. Paradoxal, previziunile pentru anul viitor sunt tot de crestere economica.. Aceasta in situatia in care cifrele sunt in Romania intr-o scadere evidenta si abrupta.

Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca o solutie pentru criza este diminuarea drastica a consumului.

Nimic mai fals! Daca se reduce drastic consumul, cum va functiona economia? Economia se bazeaza pe consum. Acesta ii da dinamism, acesta o tine in viata.

Nu am pretentia ca inteleg foarte bine situatia, dar ma intreb, uneori, vazand cu cata usurinta se refera oamenii la bugetul statului ca la pomul laudat (ca si cum banii la buget ar pica din cer), de ce nu intelegem ca una din prioritatile momentului este accesarea fondurilor europene?...

De ce nu apar acei analisti care ne sufoca tot timpul pe ecrane sa explice situatia si sa urmarim si noi un schimb de idei atat de util in aceasta perioada in care toata lumea este dezorientata?...

De ce nu exista o strategie de comunicare care sa ajunga la populatie si sa orienteze comportamentul brownian al romanului pe directia care sa conserve macar ceea ce am realizat pana acum?...

Unde sunt eminentele cenusii cu care ne place atat de mult sa ne laudam?

Sau traim cumva vesnica reeditare a zicalei “dupa razboi multi viteji se-arata”. Numai ca, dupa aceasta criza, putini vor fi cei care vor mai fi credibili in ochii nostril. Va fi foarte greu de infrumusetat realitatea.

Irina

P.S. Mi-as dori tare mult sa aflu de la voi, prietenii mei, ce parere aveti si cum simtiti inceputul crizei in Romania.

22 de comentarii:

  1. Marii analisti sunt preocupati probabil cu scaparea din probleme spinoase gen acestea: http://www.realitatea.net/doi-tineri-au-ajuns-la-spital-cu-rani-grave-dupa-ce-au-fost-loviti-de-un-sofer_408911.html

    Un articol scris de mine despre traficul din Iasi inainte sa apara in presa problema de mai sus: http://digitaverna.blogspot.com/2008/12/cum-se-conduce-in-iasi.html

    Pe cand si in Iasi minuni de astfel de accidente ma intreb ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasa ca e bine ca si-a bagat lumea mintile in cap dupa criza asta. Ca prea ii apucase nebunia cumparaturilor, achizitiilor si creditelor pe toti. Putina cumpatare nu strica, stiti ce spunea Weber. Economisirea este cheia economiei sanatoase. Cumpatarea nu strica. Cand ai gaura pe card de 150 de milioane si continui sa traiesti pe picior mare atunci ai o problema, trebuie sa te traga cineva de maneca. Romania este o tare cu o mare gaura pe card. George

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand ramane fara bani, solutia clasica a romanului aflat sub criza este:
    mai schimba 100 de euro.

    RăspundețiȘtergere
  4. e important cred sa ne pastram macar simtzul umorului.....(desi parca niciodata nu am dus lipsa)...
    dar tare mi-e frica de un singur lucru: ca nu prea intelegem nici unii dimensiunea crizei care ne va lovi si panica va fi atit de mare ca fara persoane credibile care sa explice care sunt pasii de urmat...vor plati si copiii nostri ignoranta atit de subtil indusa si intretinuta de acum...:((((((

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca intri prin mall-uri, prin cluburi, prin hoteluri, nu s-ar parea ca a ajuns criza si in Romania. Este exuberanta mare, domle. Lumea canta si danseaza, cumpara in disperare, se distreaza pina nu mai poate. Despre ce criza vorbiti, dna Schrotter, ca romanii nostri nu au auzit de ea!?
    KNT

    RăspundețiȘtergere
  6. daca intri prin mall-uri in perioada asta iti dai seama ca romanii sunt foarte afectati de criza financiara. vanzarile au scazut cu cel putin 50% aproape la toate magazinele. cred ca doar la alimente nu se resimte atat de mult, ca vrand, nevrand, tot trebuie sa mancam. si daca esti in cautare de un loc de munca observi ca nu mai gasesti nimic care sa merite. eu cred ca va fi foarte greu pentru romani. cel mai mult vor simti cei care detin afaceri, insa vor resimti si angajatii daca se vor face reduceri de personal.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Maestru:
    Io schimb lire sterline ...are cineva ceva impotriva ?
    :))))))))))

    @ Anonim 18.35:
    -Tu spui:
    "Cand ai gaura pe card de 150 de milioane si continui sa traiesti pe picior mare atunci ai o problema, trebuie sa te traga cineva de maneca."
    -Eu spun:
    Shi care-i problema mea ? de ce sa-l trag eu de maneca ? sunt platit ca sa fac acest lucru ?...NU! Sa se spele banca care l-a imprumutat cu el pe cap!

    In rest ceea ce spune stapana blogului ca reducerea consumului in acest moment este o mare cretinitate este perfect adevarat!
    Tzin sa remarc cu obraznicia tipica a unei slugi leneshe shi barfitoare aparitziile din ce in ce mai dese ale prea-luminatei stapane, aici in mijlocul vulgului ce suntem noi vulg!
    Bre STEFANE CEL MIC mai boceshti in pumni acum, ca ai fost uitat shi lasat de izbelishte?........
    plangeai dupa stapana ....

    NAH CA A VENIT STAPANA!

    In rest numai bine shi bune sa avetzi mah moldovanilor, ca la alejerile astea atzi fost de nota zece plus..mama lor de comunishti!

    hihihi

    RăspundețiȘtergere
  8. bine ati revenit prieteni!!!!
    hmmmmm
    oare de ce se reface echipa??.......ca doar vin sarbatorile...?!!!
    sau simtiti voi ceva anume????
    ;)))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Lumea e putin prudenta deocamdata. Pentru ca mall-urile si supermarketurile sunt la fel de aglomerate si cosurile la fel de pline. Asta la un low-level. La nivelul afacerilor mari: imobiliare, bursa, piata de capital, etc investitorii sunt doar prudenti deocamdata. Pafaristii (ca sa folosesc un termen al unui clasic inca in viata-da' pun io' laba pe el :)) ) ca mine greu isi pot inchipui dimensiunile crizei din primavara!
    Pentru ca va fi !!
    Apropo' : e adevarat ca prin bancile din Bucuresti si nu numai au cam disparut casetele de valori? Pentru ca se spune ca din cauza lipsei de lichiditati multi si-au scos banii din banci si i-au depus in casete. Mai bine fara dobanda, decat sa-si bage dracul nasul (sau coada? ce-are asta mai de pret?) printre ei???

    P.S. Echipa? Doar strans uniti in jurul unei idei si a unei sperante!! Sarbatori? Cred ca e doar o coincidenta! Da' daca tot veni vorba: o sa ne primiti cu colinda, uratul, etc?

    (Sa-l aud io' iar pe Sarsaila-Carcotasul ca bazaie ca-l servesc...LIVE !!! :)))) )

    RăspundețiȘtergere
  10. ;))))))
    dada
    ne vedem cu siguranta
    poate reusim sa ne adunam toti...
    si cu ocazia asta sa-i cunosc si eu pe cei fara fata....dar atit de aproape ....
    ma gindesc la data si propun...

    RăspundețiȘtergere
  11. Poate ca nu, poate ca ... nu ... ideea este ca trebuie sa "producem" mai mult ... nu sa consumam mai putin ... parerea mea ...

    RăspundețiȘtergere
  12. Wooooow iote-te ce se incinsera p-aci!

    @Stapana blogului
    Ce sa spun ....vrea stapana blogului sa ne cunoasca fetzele !!!
    Hihihi.....
    CE COSHMAR O SA AIBA SARACUTZA!
    ....cand o sa dea ochii cu ceata de monshtri!

    @STEFAN CEL MIC
    Daca ne primeshte cu uratul shi colindatul pot veni shi eu cu ursul?.....pardon, cu basescul?(ca tot aia este)

    Hihihi

    PS.
    Pe afara subiectului =>
    P-afara =>
    PAFARISHTI

    hihihi

    RăspundețiȘtergere
  13. eeeeeeei.....
    aici e o discutie foarte corecta!!!
    sigur ca cel mai sanatos e sa crestem productivitatea,pentru ca oricum suntem la maxim60% din randamentele occidentale...
    numai ca mentalitatea noastra e din pacate inca afectata de anii de munca la stat...cu toate conotatiile pe care le cunoastem cu totii..
    dar problema mojora pentru mentinerea locurilor de munca va fi pastrarea consumului!!...
    din pacate nimeni din zona politica nu da semne ca ar intelege pericolul si avem parte numai de sfaturi si solutii populiste,foarte paguboase din punct de vedere economic insa

    RăspundețiȘtergere
  14. Asa este. Vin vremuri teribile si suntem constienti de asta. Vine vijelie. Vine foamete. Vin lipsuri majore.
    Insa noua, za people, astea ni se servesc de 80 de ani incoace.
    Suntem caliti!
    Si ne punem masca aia de "totul e ok, ne descurcam noi, ce-am avut si ce-am pierdut, bancuri, da o cana de ulei, uite ce masina are ala, sa bea paharu pana la fund, etc..."

    Ne mintim...

    Ma duc sa mai schim 50 de euro...

    RăspundețiȘtergere
  15. hmmmmm...
    ieri schimbai 100 de euro....
    azi ai coborit la 50 euro...sa inteleg ca totusi chiar daca intelegem fenomenul ,o prima masura instinctiva (si fireasca de altfel), e totusi sa cheltuim mai cumpatat???
    ;)))))

    RăspundețiȘtergere
  16. Rugam frumos pe aia care stau "geoana" pe acest blog sa-i transmita lui Nichita 3G urmatoarele:
    APRINDE MAAAAI UNINOMINALULE LUMINITILE DE SARBATORI IN ORAS!
    A trecut si 1 Dec,si Sf.Nicolae,ce mai astepti? 8 martie?
    Nu te asteapta nimeni pe tine, din partea noastra du-te-n...dorohoi!
    A,vrei sa vii sa apesi tu intretupatorul general si sa ti se faca poza si reportaj pentru palmares.
    Vezi? De aia ti se zice Nichita 3G:gheorghe, ghertoi, gheolban.

    RăspundețiȘtergere
  17. eu nu prea cred k e criza....dak era criza nu era asha de aglomerat in magazine...knd va fi prezenta la noi in romanica.....vai de aia ce au investit "prost"...

    fly fish

    pacat pentru cele 7 coline

    RăspundețiȘtergere
  18. Pai, tu neica-din-lumea-a-treia, nu stii ca lucrurile stau cam asa : "m-ati tradat: v-am schimbat bordurile, v-am pus pavele colorate, v-am asfaltat strazile, v-am tinut echipa in A si voi? nesimtitii si nerecunoscatorii. Oprea si cu Spanu sa va mai faca strazile si sa va adune pe stadioane. Unde o sa mai scuipati voi seminte?? Asa ca ciu-ciu luminite..sunt pe banii mei de la Primarie. Sa va dea Popa si cu Oajdea! Na! Iaca asa! Si nici artificii de Revelion nu pupati...."

    RăspundețiȘtergere
  19. ce sa mai zici cu orasul pregatit de sarbatori?... au trecut alegerile,copilul din mai multi sta linistit pentru inca 4 ani deci nu il intereseaza sa se faca ceva pt ieseni ca doar e din alte locuri,a trecut si vrajeala cu iasi 600,s-au tras toti banii atunci,nu a mai ramas nimic pt impodobit orasul de sarbatori.......asa e la noi teapa dupa teapa.sa traiasca locuitorii din alexandru si dacia care i-au dat inca 4 ani de mandat lu robinet,nu putem sa-i arondam la alt oras?... merge-ti pe cel mai emblematic simbol al iasului ,bld COPOU sa vede-ti cum arata luminite sterse ,putine si doar pana in dreptul unitatii militare ca deh pe urma se termina copoul nu?,mai ornat a fost de uninominale era rosu complet mai ceva ca pe timpul comunismului si nu numai copoul tot orasul,asta e ce s-a votat asta mancam.... 100%iesean

    RăspundețiȘtergere
  20. Am facut rata la banca pt. a achizitiona un autoturism si acum am ramas cu masina in fata blocului. Am de platit cca 7000 de euro conform noului calcul al taxei.

    Taricitroeneanu,deranjat de atitudinea electoratului de a nu-l vota,abia a intrat si el cu greu in colegiul lui,s-a gandit sa se razbune pe ultima suta de metri cu o ultima ordonanta de urgenta(825/8.12.2008)prin care face ca taxa de poluare la un autoturism second hand sa se tripleze si chiar mai mult.

    Astfel, lumea se mobilizeaza in Bucuresti pe 13 decembrie 2008,orele 10-11 intalnire si organizare, Piata Victoriei/Bld.Kisseleff - desfasurare 11-13.

    Prin aceasta manifestare de amploare, Uniunea Europeana va cunoaste adevarata preferinta a poporului roman liber cu privire la economia de piata concurentiala si nu cum au prezentat ministrii nostri situatia la Brussel(precum ca poporul roman imbratiseaza si accepta cu drag taxa de poluare).

    Uniunea Europeana este de partea noastra,insa trebuie sa ne cunoasca si sa ne recunoasca drepturile, si hotia din tara noastra.

    Plecarea din iasi:sambata 13 decembrie, orele 02.00 dimineata din fata Palatului Culturii.

    Se pleaca din marile orase ale tarii.

    Cheta la benzina si hai la Bucuresti!!!

    p.s. copy+paste si pe alte bloguri

    RăspundețiȘtergere
  21. cred ca Consumul si PIBul sunt mana in mana. scopul final e consumul cumva, o viata mai buna iar instrumentul e productia.
    cred ca in Romania autoritatile(oamenii de acolo) sunt cumva decuplati de restul tarii.
    politica BNR e sa mareasca dobanda sa creeze stabilitate. dar stabilitatea nu e un scop in sine,e cei mai stabili sunt mortii.
    BNR/Isarescu zice ca nu e bine sa consumam mult pt ca nu avem cu ce acoperi etc. viziunea ar fi ca putem consuma acum mult pt ca in viitor vom avea autostrazi(vom fi mai rapizi), vom avea scoli mai bune(vom fi mai educati), vom avea spitale mai bune(vom fi mai sanatosi) si vom fi mai competitivi si mai productivi si vom plati creditul inapoi. BNR/Isarescu asuma ca asta nu se va intampla, deci mai bine strangem cureaua. tipica solutie a birocratului: o noua restrictie(marirea dobanzii), iar de la guvern inca o taxa protectionista(ca tot sunt ei liberali :)). chestiile astea sunt obstacole care sufoca economia.
    cred ca cifrele cresterii PIB pot fi inselatorare. sa te uiti la cresterea mare si sa compari PIB-uri e o abordare relevanta in economiile inchise. Dar in contextul globalizarii si circulatiie libere a capitalului sa vii sa zici ca Romania are crestere 8%, iar Franta 2% si sa nu vezi ca Orange,BRD, Dacia, Lafarge Romania, Sofitel,Carrefour sunt businessuri care isi repatriaza castigurile in Franta e lauda fara acoperire. Daca mai punem marile firme OMV, BCR, Vodafone, Sidex etc vedem ca o mare parte din PIB nu e de fapt romanesc. si vedem asta in numarul de km de autostrada sau in faptul ca nivelul cheltuielilor guvernamentale e pe la 35% din PIB, mai mic ca in America sau Marea Britanie(unde era sa stea adevarata economie de piata unde statul e f mic). Serviciile publice sunt subfinantate in termeni relativi si absoluti(vedem asta in scoli, spitale, sosele).
    Ne amagim cu cresterea spectaculoasea a Produsului Intern Brut, dar nu vedem ca Produsul National Brut(ala care ne apartine de fapt) e mult mai mic(si creste doar daca adaugam banii "capsunarilor").
    depinde de unde privim: daca ne uitam la cresterea PIB, la inflatia mica si la cresterea nominala a bugetului de stat, putem jubila, daca ne uita ca PNB e mai ca PIB, ca dobanzile sunt f mari, ca nivelul consumului guvernamental e mai mic ca in SUA(nu cred ca-si imagineaza careva ca RO e o pita mai libera decat SUA) si la 2-3 milione de romani care nu lucreaza in RO, avem o imagine mai aproape de realitate.
    optimist: nu exista alta regiune in lume care sa se fi dezvoltat asa de spectaculor, politic si economic, in ultimii 20 de ani ca Europa de Est. asa ca nu e chiar rau(cel putin pt unii:)

    RăspundețiȘtergere