sâmbătă, 20 decembrie 2008

Testul opozitiei pentru liberali

Interesanta situatia creata de cooptarea lui Catalin Predoiu in noul Guvern. Asa cum stiti, actualul si viitorul ministru al Justitiei a produs furtuna in PNL prin decizia sa. Liberalii s-au grabit sa-l acuze de tradare, iar Predoiu s-a autosuspendat din calitatea de membru al PNL.

Dupa parerea mea, liberalii se supara degeaba. Ei sunt in acest moment prada propriei logici de guvernare, care a dus politizarea pana la ultimele consecinte. Or, tocmai impartirea stricta a functiilor pe criterii politice a fost marea problema, si in timpul guvernarii liberale, si inainte.

Probabil ca in spatele deciziei de numire a lui Predoiu ca ministru al Justitiei stau si calcule politice, dar, pana la urma, o putem lua ca un gest de deschidere fata de liberali. Acestora li se arata ca usa reconcilierii nu este pe de-a-ntregul inchisa.

PNL trebuie sa invete lectia umilintei, dupa ce a avut aroganta de a crede ca, prin pozitia sa mediana, de partid-arbitru, va fi indepensabil oricarui guvern, fie format de PSD, fie format de PD-L. Alierea surprinzatoare dintre PD-L si PSD i-a naucit pe liberali, care s-au vazut in afara puterii cu care incepusera sa se invete.

Perioada urmatoare nu va fi deloc usoara pentru liberali, dimpotriva. Exista chiar riscul ca PNL sa se dizolve sau sa se imputineze dramatic, in cazul in care tot mai multi liberali de la centru sau din teritoriu se vor simti atrasi de mirajul puterii. In conditiile in care PD-L se va dovedi atractiv si disponibil pentru a primi liberali, s-ar putea ca in PNL sa ramana doar radicalii anti-Basescu, cei care controleaza si acum destinele la varf ale partidului. Justitia este, iarasi, un pericol pentru liberali, pentru ca, asa cum stiti, destul de multi dintre ei au dosare penale si nu este exclus sa-i vedem pe unii in inchisoare.

Slabiciunea PNL va insemna insa si slabiciunea opozitiei din Romania, ceea ce nu este bine. Pentru binele democratiei din Romania ar fi bine ori ca PNL sa se reformeze pentru a deveni un partid puternic. A spera in formarea a doi poli dreapta-stanga in politica romaneasca pare o perspectiva destul de putin probabila acum cand spectrul crizei ameninta puternic economia romaneasca.

Irina

9 comentarii:

  1. Ideal ar fi ca PNL sa devina principalul partid de dreapta din Romania. Dar este mult pana departe...
    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  2. Prea merg to'arasii din PNL pe principiul "totul sau nimic" . Tariceanu se vede inmuiat de o lovitura data de electorat, fostii ministrii se vad minimizati politic si facuti raspunzatori de haosul in care ne aflam.....si cu toate astea nu-si dau seama ca noul guvern ii va acuza de dezastru si-i va arunca in bratele lalai ale legii....Faptul ca le-au oferit o solutie camaradereasca (sunt politiceieni, nu) PNL-istilor punandu-le un om la justitie, nu a fost inteles de tutuluci! Prosti, da cu diploma frate! Acu, nu prea vad cum se vor feri ei de preocese....dar au bani suficienti sa se dea scapati, prea bolnavi pentru regimul de detentie, cardiaci si cate altele.

    Mi-a placut cum l-au tratat revolutionarii pe singurul roman SARAC si CINSTIT! I-au dat cateva fise, sa aiba de-un kil de sare....sa nu se strice!!!!!

    Gabriel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Liberalilor le prevad soarte lu' Puiu! Daca tot nu mai dau oua....sa li se taie capul!
    Oricum o iau usor usor pe urmele PNTCD-ului!
    Sa le fie tarana usoara!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmmm, belesc ochii cam pe toate bloagele shi emisunile tv dedicate zonei politicului.....cu stupoare vad ca voi romanii nu realizatzi shi nu percepetzi unicul rezultat al acestor alegeri:
    ROMANIA, ACUM IN PREAJMA SARBATORILOR DE IARNA S-A PROCOPSIT CU UN TATUC!....DIN ACEST MOMENT IN ROMANIA DEMOCRATZIA A FOST DIZOLVATA DE VOTURILE VOASTRE! TOT CE-A RAMAS DUPA ACESTE ALEGERI ESTE:
    1.UN TATUC, UNIC CONDUCATOR SUFERIND DE DEMENTZA PUTERII ABSOLUTE, CARE MINTE, INSHEALA SHI NU-SHI RESPECTA ABSOLUT NICIODATA PROMISIUNILE!
    2.UN GUVERN BICOMPONENT IN CARE HOTZII AU BATUT PALMA CU TALHARII SHI LEGE DE CAPATAI LE ESTE IMBOGATZIREA RAPIDA SHI NERUSHINATA.
    3.O OPOZITZIE DEBILA SHI RAHITICA
    4.O STANGA FOMISTA CARE DUPA 4 ANI DE OPOZITZIE S-A ASHEZAT DIN NOU LA MASA BUGETULUI!
    5.O DREAPTA CRETINA (ATENTZIE CAND SPUN DREAPTA NU MA REFER LA PD-L, CA ASHTIA-S CLAR DE STANGA...DOAR CA UMBLA CU CIOARA VOPSITA-N PORTOCALIU!)

    ....o sa vina primavara,
    sa se-ashtearna-n toata tzara,
    floricele pe campii,
    cu foamea-n gat voi vetzi murii!

    SLAVIND SHI ADULAND UNICUL
    CONDUCATOR!

    hihihi...

    SA CRIZATZI BINE!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. cum am spune....fiecare cu ce-l doare!!!!
    eu vorbeam de liberali....dar se pare ca cei mai carcotasi dintre noi o tin doar intr-un singur sens.....
    apropos:cum vi s-au parut predarile de mandat de astazi???...
    ;)))))

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Stapana blogului.

    Doamna stapana a blogului va aduc la cunoshtintza ca pe mine in afara bashchetzilor chinezeshti din picioare nu ma doare nimic ....nici macar capul!
    Cat despre predarile de mandat:

    PLEACA-AI NOSHTRII VIN-AI NOSHTRII!

    RăspundețiȘtergere
  7. URARE DE CRACIUN......

    COMUNISHTII UREAZA TOTDEAUNA:

    SA AVETZI SANATATE SHI BUCURIE!

    EU UREZ TOTDEAUNA:

    SA AVETZI BANI, DAR SA NU IUBITZI BANII!.....CA DACA AVETZI BANI SHI NU-I IUBITZI, AVETZI SANATATE, BUCURII SHI LINISTE IN FAMILIE!

    La multzi ani STAPANEI BLOGULUI, MAESTRULUI shi STEFANULUI CEL MIC
    de la mine CARCOTASUL VESEL uneori trist!

    MOLDOVANI INCAPATZANATZI SHI INDARATNICI VA PUPA DULCE O HAHALERA DE MITIC!

    :)))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  8. Craciun linistit tuturor!...
    multumesc de urari!....
    sa va spun sincer tot vreau sa postez un mesaj pentru voi toti dragii mei prieteni dar ar fi un pic cam trist si nu vreau sa va stric bucuria sarbatorilor....:((((
    drept urmare astept sa-mi treaca starea proasta(mi se intimpla uneori...)si revin cu cele mai bune ginduri

    RăspundețiȘtergere
  9. buna ziua si sarbaori fericite...azi nu vreau sa ma gandesc deloc la politica,vreau doar sa va urez mult succesc in continuare.CRACIUN FERICIT!la multi ani.

    fly fish

    RăspundețiȘtergere