luni, 15 decembrie 2008

Incepe partea grea

Nu doresc sa fac speculatii despre gestul lui Theodor Stolojan de a renunta la pozitia de premier. Sunt sigura ca in perioada urmatoare vom auzi tot felul de comentarii, cu interpretari de tot felul.

Un lucru este insa sigur: plecarea lui Stolojan spune totul despre duritatea negocierilor pentru constituirea guvernului si a coalitiei guvernamentale. Dincolo de zambetele din fata camerelor de luat vederi, sunt sigura ca in culise se schimba lovituri grele si se joaca foarte tare.
Personal, imi pare rau ca Romania nu va avea un bun tehnician precum Stolojan ca premier, mai ales acum cand este nevoie de expertiza economica pentru a trece de criza care afecteaza deja Romania.

Traian Basescu are nevoie de un premier care sa indeplineasca, inainte de orice, trei conditii: sa-i fie recunoscuta competenta, sa aiba autoritate politica si sa fie loial presedintiei. Emil Boc - primar al Clujului reales cu un scor record, care conduce PDL, partidul cu cele mai multe mandate din Parlament, si care este un foarte apropiat al presedintelui - pare sa fie cel mai aproape profilul dorit. De asta a si fost desemnat pentru a-l inlocui pe Stolojan.

Desi viitorul guvern se va bucura de o majoritate record in Parlament, nu se poate spune nicidecum ca o va duce usor. Executivul se va afla la intersectia a numeroase placi tectonice - politice, economice, sociale. Din cate pot anticipa, va fi guvernul asupra caruia se vor face cele mai mari presiuni de la revolutie incoace. Criza economica va fi examenul cel mai sever, pentru ca va stopa cresterea economica, va crea nemultumiri sociale si va avea repercusiuni politice importante.

Viitorul premier trebuie nu doar conduca o echipa competenta care sa scoata Romania din necaz, ci si sa acomodeze diferitele interese politice la confluenta carora se afla. Or, sa faci pace intre PDL si PSD si, in acelasi timp, sa faci fata presiunilor si exigentelor ridicate ale presedintelui Traian Basescu nu este deloc usor.

Irina

16 comentarii:

  1. Hmmmmmmmm, nicidecum ! Totul se reduce la urmatoarele egalitatzi:

    BOC = PRIMINISTRU =>
    TBASESCU = PRESHEDINTE+PRIMINISTRU
    deci:
    TBASESCU SHI-A FACUT POHTA CE A POHTIT-O: PUTEREA ABSOLUTA!

    ....in rest nu este vorba decat de modul in care TBASESCU ishi bate joc de hoarda ciolanarilor care vad ca shi-au impartzit ministerele shi comisiile
    intr-un mod extrem de ciudat ....
    acum un ministerul sau o comisia apartzine in totalitate unui singur
    partid....adica fiecare are moshia lui shi nu are cum sa fie controlat
    sau jenat de amestecul celuilalt in modul cum jongleaza el malaiul!

    Bleahhhhhh, la asha scarbe de ciolanari asha golan de TBASESCU !

    :))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eh....chiar mi-a depasit asteptarile....Doamna IS, buchetul asta de trandafiri nu-l mai trimit.
    Acu ce sa zic...Boc, Boc, Boc.....Da! Intra! Si sa vedem ce ai sa faci!....
    Ca gargarist, nu la misto ci la cum te zapaceste din vorbe....cam lasa de dorit.....Acu sa vad daca intr-adevar l-au ales clujenii pe merit sau a contat numarul de membri PD din Cluj.
    Ce sa zic, mare-i gradina lui Dumnezeu! Acu ca i-a sarit gardul, sa-l vedem cum o s-o intretina!

    Boc este imprevizibil....de aceea nu-l cotez la bursa buchetelor de trandafiri!
    Doamna Irina, a mai ramas promis un buchet. SPER sa am motive sa vi-l trimit...nu sa vi-l dau.....(nu ma ridic eu la rangul dv....sunt un biet 'njiner)

    Gabriel.

    RăspundețiȘtergere
  3. poate cel mai mare defect al meu e ca am incredere in oameni...si pornesc de la plus cu oricine....
    de aceea nu ma grabesc sa arunc cu pietre si sa judec...
    ceea ce ma surprinde insa e ca toata lumea comenteaza dar nimeni nu da alte solutii...
    nu sunt aparatorul nimanui,dar cred sincer ca situatia in care se afla Romania si intreaga lume,nu e una in care sa ne jucam foarte mult cu ideea de stinga-dreapta...
    si aici sunt foarte multe discutii de facut...

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamna Irina, ce solutii sa dam? Sincer? La cine sa ne gandim ca va scoate tara din kkt? Stiti vreo unul in politichia romaneasa demn de o asemenea incredere? Cati dintre politicieni isi pastreaza verticalitatea? Bine-nteles, insemnand sa-o fi avut candva....
    Cancerul puterii parca-i orbeste.
    Cati oameni cu adevarat capabili, practici, destepti, intransigenti, ne-shpaguibili credeti ca sunt in politica?
    Stiti macar UN PARTID din tot mozaicul romanesc, dar asa, fara discutie patimasa, partid care sa convinga oameni de valoare sa li se alature si pe care sa-i promoveze fara sa le ceara sa-si incalce demnitatea, fara sa le ceara tribut, fara sa le ceara contracte si licitatii banoase, fara sai inglodeze in jocuri machiavelice si peste astea sa-i si sustina?
    Hehehe....asta este de fapt buba politicii noastre. Ducem lipsa unor Kogalniceanu, Iorga, Maniu, a unor oameni care sa radieze respect, care prin simpla lor prezenta sa inabuse tentativele de coruptie, unor oameni care sa se gandeasca la tarisoara asta amarata, si pentru care sa-si dea viata!
    Asta ne lipseste...politicienii adevarati.
    Cu ce ne-am ales acu? Niste personaje rupte din schitele lui Caragiale, perpetuanduse continuu la carma tarii, si dand cu oiste-n gard.
    De asta suntem nemultumiti...am fost si suntem educati in spiritul nonvalorii!

    Cand va aparea unul care sa merite....cu totii vom sti! Chiar si dusmanii lui il vor recunoaste drept lider, drept persoana aleasa!

    Pana atunci ne scaldam in rahatul ce curge din cocina porcilor.

    Imi cer scuze, sunt dezamagit si ma gandesc cu groaza la ce o sa-i astepte pe copii mei!
    Si sa nu-mi spuneti din nou ca vad doar partea goala a paharului! Care pahar? Pur si simplu nu avem pahar!!!!

    Gabriel.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai sa nu ne grabim, sa traim shi sa vedem o data guvernul minoritar PD-L cu ajutor UDMR si PNL instalat........ca atunci om vedea noi ce facem !

    hihihi

    RăspundețiȘtergere
  6. din pacate e adevarat ca profilul politicienilor nostri de la virf in mare parte lasa foarte mult de dorit...
    dar daca nu va e cu suparare,de cite ori au incercat persoane neimplicate politic sa intre in politica,intotdeauna au sarit toti pe ei,cautind motivatii,nod in papura,interese,grupuri de interese,etc....
    se pare ca asta e una din caracteristicele acestui popor :sa fim permanent nemultumiti, sa avem pretentii,dar sa nu ne implicam prea mult....
    cind vom intelege ca de implicarea fiecaruia din noi depinde calitatea vietii noastre,cind vom pierde timp sa vorbim cu prietenii,colegii,rudele si sa ii sustinem pe cei care incearca sa schimbe sau sa faca ceva,atunci probabil ca si politicienii vor fi altii..
    asa insa,vrind sa ne pice din cer oamenii buni si bine intentionati,nu se va schimba nimic...
    pentru ca de unii singuri oamenii buni care exista cu siguranta printre noi,nu pot schimba aceasta clasa politica

    RăspundețiȘtergere
  7. guvern pdl-pnl-udmr??
    nu prea cred,sincer...
    un mic comentariu daca imi permiti:
    in seara de 30 nov din cauza rezultatului manipulat anuntat,emil boc a aparut cu o declaratie pe care ne-o amintim cu totii:dreapta a cistigat!...
    dupa care rezultatele s-au modificat dramatic...dar acea declaratie a ramas...
    inclin sa cred ca emil boc a fost premierul preferat de presedinte din primul moment
    asa cum inclin sa cred ca presedintele nu putea face o alianta cu un partid care l-a tradat(pnl)-si cine dintre noi ar fi facut-o in locul lui???!!!
    teodor stolojan a fost momeala perfecta pentru pnl...care a cazut in plasa si a ratat negocierile cramponindu-se de persoana lui teodor stolojan....
    pact pdl-psd....
    stolojan renunta la mandat....
    este desemnat emil boc
    iata cum presedintele reuseste sa faca o alianta pt care nimeni nu il poate trage la raspundere!!!!
    ar mai fi iarasi multe de comentat...dar nu cred ca e cazul....
    un singur lucru e important de remarcat:
    presedintele nu iarta si nu uita
    iar tradatorii nu sunt deloc pe placul lui-indiferent de culoarea lor politica
    -psd-ul e clar divizat
    -presedintele nu mai poate fi acuzat ca nu isi tine cuvintul!!!....(vezi numirea lui stolojan...)
    ca sa inchei in stilul caracteristic...hihihi
    mie nu-mi displace!!!!
    si culmea e ca s-ar putea sa-i si iasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmmmmmm, cand n-or mai fi dulai la stana romaneasca, atunci poate lupului (de mare)...o sa-i iasa cu mioarele credule shi prostutze, dar cat inca dulaii exista, lupul(de mare) shi rasul (linxul) carpatin sa-shi vada in continuare de mioara Roberta care am auzit ca shi-o disputa in acest moment!
    ...apropos, am observat ca in toaleta Cotroceniului s-a montat un automat de prezervative......
    oare de ce?

    :DDDDDDD (ranjesc)....culmea-i ca ranjesc extrem de serios....precum dulaul ala batran care-i atarna limba printre coltzi shi are ochii injectatzi de furie!

    RăspundețiȘtergere
  9. cred ca procesul asta de desemnare a premierului nu e prea democtratic si transparent.
    daca premierul nu poate sa isi numeasca el ministrii(sau macar sa si-i negocieze) nu prea are ce sa faca(mai toti premierii Romaniei au aparut de dupa copac:auzise careva de ciorbea,vacaroiu, primul stolo etc?)
    puterea nu e concentrata in guvern, ce decizii poate lua premierul?
    daca Stolojan isi punea propria echipa si era investit premier, in 6 luni devenea cel mai puternic si mai popular politician roman. cine sa isi doreasca asa ceva?
    daca premierul ar fi ales direct ca presedintele, ar avea mandat popular direct, ar avea puterea sa isi impuna propria echipa si propriile decizii, fara sa depinde de niste smecherii care sa-l schimbe/blocheze a doua zi.
    cand a fost Isarescu premier i s-au bagat pe gat ministrii(ii tineti minte pe Remes la finante, Muresan etc?) sau Ciorbea: dat afara de un oarecare ministru Basescu, sau Radu Vasile(demis de presedinte cam ilegal, parasit de ministrii care teoretic el ii numise)

    RăspundețiȘtergere
  10. asi incerca sa lamuresc prezenta automatului de prezervative, printr-un banc cu bula ce se potriveste de minune:
    La plecarea in armata, Bula-si ia o valiza ticsita de prezervative. Il intreaba cei din comisie: "De ce bula, de ce? Ti se pare ca aici este o gluma?" Sa traiti Tovarashu' Gradu', am auzit ca e futai mare si m-am pregatit corespunzator, sa traiti!"
    Scuzandu-mi impolitetea si folosire cuvantului Tovarashu', se pare ca si cei din Cotroceni se pregatesc de vremuri grele, stresante. Si ce antistres mai bun decat sexul cunoasteti? Sexul pe muzica.....
    Acu intre noi fie vorba, sa se destreseze pana n-or mai avea pic de stres, oameni sunt, dar sa nu confunde poporul roman cu o femeie usoara pe care s-o lase grea!

    Vorba frantzuzului pe intelesul romanului: "se fu tu" (c'es fou toute...paraca asa se scrie) !

    RăspundețiȘtergere
  11. :))))))
    no comment!!!!.......
    dar ar putea fi o explicatie,ce-i drept!!!!
    (as posta aici emoticonul ala care se tavaleste de ris...dar nu stiu cum s-o fac!!!!.....)
    sinteti f simpatici!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Boc ... prim-ministru?
    Nu m-as mira daca maine, poimaine vom avea un premier ... de la UDMR ... circ si paine ... pentru prostime ...

    RăspundețiȘtergere
  13. Va rog sa ma iertati ca de la alegeri incoace intervin mai rar cu comentarii dar nu pot sa scriu si sa vomit in acelasi timp...

    Stati sa vad si guvernu facut, mai trag nistre jeturi, sterg monitorul si mai vorbim.

    bleaaaaaaaaaah

    :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Avem di tati !! Guvern ne mai lipsea....a! pardon..intai premier : in muzica (percutie, mai exact, cei care se pricep stiu la ce ma refer) premier se spune si la toba principala, nu aia de-i dai cu piciorul, ci aia in care lovesti cel mai des cu betele....

    RăspundețiȘtergere
  15. @ Stefan cel Mic:
    Deci sa intzeleg ca atunci
    cand loveshti toba cu betzele
    premierul face: BOC, BOC, BOC ?

    "E o ciuma viata, e greu de trait
    Lucru foarte hotarat avem si noi o drama
    Asa ca ne-am luat bunica cu-o doba si-o maciuca
    Eu pe post de calauza si toti cu dor de duca
    Tatal meu s-o facut urs, fata mea caprita
    Catam sprte Europa da' ne-o prins la granita
    Asculta-ne ghine, nu vrem sa fura
    Din joc si obiceiuri viata sa ne-o castigam

    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare
    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare

    Asculta mai doba cum face bum-bum
    Daca te pui cu dansa pe loc te face scrum
    Ii drept c-o vrajitoare te scoate la liman
    Cand zboara in transa ca samanul indian
    Nu stie de Beatles si nici de Peter Pan
    Boonica bate doba numa' si numa' din elan
    Rad si plang cand vad baba asta-i nebuna
    Venim Europa sa-ti spunem tie o ura, mai

    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare

    Haideti tati la joc
    Bunica face loc
    Bunica cu maciuca ?? si ea noroc

    Beat dupa beat ?? si intapenit
    Nu sta mototol intra dreptin in rock'n'roll
    Sa te ieie cu lesin you know what I mean
    Joaca la geamparale ca sa scapi de chin
    Eu cu ?? nu-ti trebuie nici un drog
    Si la capat de joc ie o vodka si-un batog

    Bate doba!
    Hai mama, asa!
    Aduna Europa!

    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare
    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare
    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare
    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare

    Nu n-ai dreptul, drum machine
    Ea vrea sa breake free ca formatia Kinn
    Ca s-ajungi ca ei trebuie sa bei ghin
    Sa poti bate doba in ritm carpatin

    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare
    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare
    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare
    Boonica bate doba in ritm de emigrare
    Boonica cu maciuca face loc la inaintare"


    EMIGRATZI FRATZILOR CA DEMENTZA-I
    LA BUTOANE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    @ Maestru
    Cand am auzit ca ai gretzuri ma cam speriashi maestre.....nu de alta dar de barbat gravid inca n-am auzit !!!!! Acum m-am linishtit.
    Mugi repede la marfacie unde marfacistele mut fushte shi ia nishte: emetiral sau metoclopramid.

    BANC:
    Unul mai prostanac
    care mereu cofunda
    P-ul cu F-ul
    se duce la pescarie,
    adica la fescarie,
    shi intreaba:
    -AVETZI FESHTE?
    -DA AVEM PESHTE!
    -FLATICA?
    -AVEM SHI FLATICA!
    -FUTE?
    -NU FUTE DOM'LE CA-I MORT!!!
    ....raspunde vanzatorul enervat!

    @ Dada-u
    Tot natzionalista ai ramas verzatura mica!....ce ai bre cu ungurii?...ca e eleganzi, se-mbata repede, se pun pe cantat shi fomeile le trimit la altzii ca ei nu n-au nevoie!

    Banc
    Targu Mures, teatru, spectacol....
    Actul 1
    -Pishta bacii, pishta bacii
    da-te jos din copacii!
    -Nu mi dau!
    ..cade cortina, ropote de aplauze.
    Actul 2
    -Pishta bacii, pishta bacii
    da-te jos din copacii!
    -Nu mi dau !
    ..cade cortina, ropote de aplauze.
    Actul 3
    -Pishta bacii, pishta bacii
    da-te jos din copacii!
    -Nu mi dau !
    -Da cand ti dai?
    -La sfarshitul piesei moi Ioane, moi.....

    Sa traitzi bine!

    PS
    @ Stapana blogului
    emotziconul cu tavalitul....de ras este: =)), eu insa pentru yahoo-mess.ro ashi fi bagat
    emotziconul cu tavalitul de plans
    .........

    :DDDDDDD (adica ranjesc rauuuuu)

    RăspundețiȘtergere
  16. Elena Udrea la Turism.

    Oare va implementa Muntele lui Venus in proiectul Dracula?

    RăspundețiȘtergere