miercuri, 1 octombrie 2008

Doar o vorba sa-ti mai spun: Dexia

Criza financiara care a afectat Statele Unite si s-a propagat in Europa pare ceva indepartat pentru noi, dar undele ei seismice se simt deja si in Romania. Economistii au anticipat ca leul se va devaloriza, iar creditele in euro vor deveni mai scumpe. Iar acesta este doar inceputul.

Exista o legatura directa dintre actuala criza si Iasi. Numele ei este Dexia. Adica banca europeana de la care Primaria Iasi a luat un imprumut de 60 de milioane de euro. Actiunile Dexia, care este cel mai important creditor din lume al administratiilor locale, au scazut dramatic in ultimul an si s-au prabusit in ultimele zile. Motiv pentru care Belgia, Franta, Olanda si Luxemburg au decis sa intervina, acordand bancii un ajutor de urgenta in valoare de 6,4 miliarde de euro, pentru a o ajuta sa faca fata socului. Practic, acest ajutor inseamna nationalizarea bancii pandite de faliment sau, mai exact, etatizarea ei.

Ma asteptam ca presa din Iasi sa acorde atentie acestei stiri, pentru a analiza consecintele pe care le poate avea criza de la Dexia asupra Iasului, asupra bugetului orasului. Ma asteptam ca Primaria sa iasa public si sa ne lamureasca cum stam.

Se stie ca bugetul Iasului a fost umflat in mod artificial cu ajutorul imprumutului de la Dexia. Multe din invenstitiile programate se bazeaza pe banii imprumutati. Asa stand lucrurile, intreb public Primaria ce se intampla cu investitiile municipalitatii programate in contul imprumutului?

Va amintiti, probabil, ca in luna mai am iesit in premiera cu informatii despre contractul municipalitii cu Dexia, pe care primarul Gheorghe Nichita l-a tinut strict secret, desi era de interes public. Informatiile despre conferinta de presa pe care am organizat-o in mai se pot gasi si aici, pe blog.

Am scos la iveala atunci mai multe minciuni ale Primariei privind contractul, am punctat prevederile prost negociate si am semnalat clauzele nerespectate de Primarie, care puteau duce chiar la executarea garantiei imprumutului, adica a tuturor veniturilor bugetare ale Iasului.


Intre timp, Primaria a lansat cu mare intarziere prima transa de obligatiuni municipale promisa in contract, cu ajutorul carora va fi platit imprumutul. Presa a aratat ca obligatiunile au fost vandute mai putin avantajos decat anul trecut, cand ar fi trebuit sa fie emise obligatiunile. Tot presa a aratat ca jumatate din banii imprumutului care impovareaza Iasul in urmatoarele doua decenii au fost deja irositi in investitii si lucrari de mantuiala.

Sper ca de data aceasta Primaria sa fie mai putin secretoasa si sa ne lamureasca public in ce situatie ne aflam dupa criza de la Dexia.

Irina

5 comentarii:

  1. Dar ce credeti ca Nichita s-ar pricepe sa raspunda la intrebarile astea?
    Daca nu e despre fotbal, pauza.
    Doris

    RăspundețiȘtergere
  2. Copy-paste :

    "În pieţele internaţionale, continuă eforturile autorităţilor de a salva băncile aflate în dificultate. Guvernele din Belgia, Franţa şi Luxemburg vor injecta 6,4 miliarde de euro în grupul de servicii financiare Dexia. Intervenţia vine în contextul în care, ieri, cotaţia titlurilor băncii a scăzut la Bursa din Paris cu 27 la sută.

    După o noapte întreagă de negocieri, premierul belgian Yves Leterme a anunţat ca guvernele belgian, francez şi luxemburghez au ajuns la un acord care prevede infuzia a 6,4 miliarde de euro in banca franco-belgiana Dexia. Guvernul belgian şi mai mulţi investitori vor injecta 3 miliarde euro, executivul francez va acorda 1 miliard euro, în timp ce Caisse des Depots, divizia financiară a statului francez, urmează să investească 2 miliarde euro.
    Luxemburg va investi, de asemenea, 376 milioane euro în salvarea băncii. Potrivit cotidianului financiar Les Echos, Dexia ar avea nevoie de o marire de capital de 7 miliarde de euro. Luni, cotaţia titlurilor băncii franco-belgiene s-a prăbuşit la Bursa din Paris cu 27,01%, la 7,35 euro.
    Înfiinţată în 1996, prin fuziunea Credit Local de France şi a Credit Communal de Belgique, Dexia este o bancă specializată mai ales în finanţarea colectivităţilor locale, dar are şi 5,5 milioane de clienţi persoane fizice, în special în Belgia, Luxemburg, Slovacia şi Turcia."

    Jiji primarul
    zis shi :
    Copypastuitorul

    PS .....cat despre priceperea lu' dom" Primar in jocul cu bashica pistruiata, nu intzeleg ideea asta cine a lansat-o ?......

    ca daca se pricepea,
    POLI campioana era !

    RăspundețiȘtergere
  3. Jiji, ai dreptate, rectific, nici la fotbal nu se pricepe.
    Doris

    RăspundețiȘtergere
  4. In timp ce scriu acest mesaj, vorbesc la telefon cu Dave care ma intreaba daca mai vine in weekend la Iasi, ca daca nu se duce la o nunta sa mai faca un ciubuc ca e grea strainatatea.

    Ce sa-i zic? Asteapta omu la telefon.

    Cum care Dave? Dave Gahan de la Depeche Mode.

    Stai ca acu ma suna si Bono...

    Nu mai inteleg nimic. Cine a zis ca-i aduce la Iasi?

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmmmmmmmmm , apropos de aia cu Dave shi Bono .....la orice petrecere serioasa:

    fomeilii frumoase shi lautarii e musai sa nu lipseasca !!!!!

    .....si cum in Iashi, precum vazui, chefu' e-n toi shi fomeile frumoase-s multe, precum negrii in Africa mie mi se pare normal ca lautarii nu trebuie sa lipseasca !

    Jiji primarul,eu cel ce sunt :

    IN SLUJBA
    CRUCII SI A NEAMULUI ROMANESC !


    PS :))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere