vineri, 3 octombrie 2008

Sa nu spuneti ca nu v-am spus

Ingrijorarile mele legate de Dexia s-au dovedit a fi intemediate. Seful Directiei Finantelor Publice Locale, Victorel Lupu, a recunoscut ca este posibil ca Iasul sa nu poata lua cea de-a doua transa a imprumutului de la Dexia, daca situatia bancii se inrautateste. Iar estimarile specialistilor fata de Dexia sunt destul de sceptice, pentru ca banca are active cu grad mare de risc si o rata mica de profit prognozata. “Financiarul” a abordat pe larg acest subiect in numarul de pe 2 octombrie.

Victorel Lupu mai spune ca alte motive de ingrijorare nu avem, “pentru ca noi am luat bani de la ei si nu ei ne sunt noua datori”. Asta este adevarat, dar daca pierdem banii din a doua transa avem toate motivele de ingrijorare. Sa nu uitam ca in contul imprumutului de la Dexia au fost proiectate de catre Primarie principalele investitii in infrastructura din Iasi, in anii urmatori. Fara cele 100 de milioane de lei din a doua transa, Primaria Iasi va fi lipsita de principalul instrument investitional pe care se baza. In conditiile in care Gheorghe Nichita si echipa lui nu au fost in stare sa atraga fonduri europene, iar angajarea unui alt imprumut dureaza, inseamna ca Iasul ar reveni la saracia bugetara de altadata.

In conditiile crizei actuale financiare de la nivel mondial, nici imprumuturile nu vor mai fi usor de obtinut. Daca vom primi totusi a doua transa de imprumut, cred ca va trebui sa fim cu totii infinit mai atenti cum vor fi cheltuiti banii. Presa este plina de reclamatii la adresa investitiilor aberante facute de Primarie, cu banii din prima transa de la Dexia, si a lucrarilor prost executate de firmele contractante. Banii vor trebui dramuiti cu mai multa responsabilitate pentru ca iesenii vor fi cei care ii vor restitui, multi ani de acum incolo.

Irina

9 comentarii:

  1. Am vazut ca presa din Iasi ignora subiectul in continuare.
    Doris

    RăspundețiȘtergere
  2. Da...sa fim atenti cum se cheltuie banii, but :
    -cine ma intreaba pe mine?
    -a facut public vreodata Primaria vreun raport REAL de cheltuieli catre cetateni din care sa rezulte cum s-au cheltuit banii?
    -daca (intr-un caz ipotetic,desigur), as fi intrebat :"ce-ati mai dori, stimate cetatean, sa stiti ca sa aveti pe deplin intredere in noi?"...m-ar baga cineva in seama?
    -orasul e plin de lucrari incepute si nefinalizate. E posibil sa ramanem asa forever! Antreprenorii se vor speria si pana nu le vor fi achitate lucrarile la zi, n-o sa mai puna nici unul plugul in brazda! Preteni-preteni, da' bordurile,dalele si asfaltul (care deja a inceput sa se transforme in gropitze prin jurul Carrefour-Baza3) "e" pe bani !!
    Solutia? Bani de la cetateni. Cu imprumut prin obligatiuni. Numai ca am auzit ca nu se prea inghesuie lumea si tot institutiile financiare (bancile) au mai luat cateva. Ba parca am auzit de un cetatean (doar UNUL!!!) care ar fi luat 50 de bucati! Ma asteptam ca cei din Primarie sa ia primii! Macar asaaaa modic, drept exemplu de urmat! Dar stupoare!PAS! au aruncat cartile, nu se baga in joc, au carti proaste;sau daca raman au doar o pereche de doiari cel mult si...se vede cu ochiul liber : miroase a... cacialma !!!

    P.S. A! era sa uit nelamurirea mea: in ce fel pot fi io' atent? si cam ce-as putea sa fac? doar sa ma 'nervez???

    RăspundețiȘtergere
  3. .....apropos de :

    Sa nu spunetzi ca nu v-am spus


    .....shi io am spus multora, multe.. dar au facut tot cum i-a taiat capul !!!!! un fel de cetatzenii latra administratzia lucreaza !....ba mai mult parca acu vreo ceva luni in urma, io shi altzii spuneam :

    O sa traitzi cum o sa votatzi!

    ....atzi votat, acum traitzi !!!!!

    Jiji primarul,
    eu cel ce sunt :

    IN SLUJBA,
    CRUCII SI A NEAMULUI ROMANESC



    PS la PS-ul lui Stefan cel Junior

    "A! era sa uit nelamurirea mea: in ce fel pot fi io' atent? si cam ce-as putea sa fac? doar sa ma 'nervez???"

    .....ce sa fie, ce sa fie ???
    ...reprosh ascuns, resemnare sau grija pentru confortul pshihic ???

    hihihi

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragi ieseni, nu disperati. Fiti calmi.
    Bine ca macar am apucat sa terminam pasarela de la Tigarete si soseaua de centura.
    Mai platim cateva taxe si reusim sa tinem si echipa de fotbal in continuare pe locul 2 in prima liga.

    Totul e bine si frumos.

    Ma duc sa-mi aranjez perciunii.
    Maine canta Depeche Mode la Iasi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamna irina m-ai lasati comentariile si tigania pe care o faceti , nu vedeti ca nu aveti nici o sansa sa castigati alegerile ? nu inteleg de ce va agitati asa .. :-j

    RăspundețiȘtergere
  6. Ba, anonimule cu "m-ai lasati", cine te-a invatat gramatica, Gogule? Jiji?
    Doris

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu-mi fac probleme ca primarul si ai lui ar fi speriati de posibila pierdere a transei a 2-a de bani....
    Ce s-a ales din prima transa?
    30% poate ca au intrat in ceva lucrari si proiecte, alti 30% s-au cam dus pe sponzorizari care se inchida intelegator anumiti ochi iar restul de 40% cred ca sunt in buzunarele lor. Poate ca 50% ar fi mai apropiat de realitate, ca doar ei sunt oameni de valoare, nu?
    Si uite asa, gandirea lor preputziana (sintagma imi apartine 100%) obisnuita cu profun(d)zimea, ne pune pe lista oraselor de cacao, pe un loc mult mai adanc ....si puturos.
    Avem patrioti pe care Ieseanul i-a votat ca sa aibe cine sa-l fure!

    Banca lu' Mos Craciun....cine stie ce aranjamente au semnat ei, sau au convenit tacit....
    Dar deja ma impotmolesc in teoria conspiratiei si ma ia cu flatulentze politice.....
    Sa le stea in gat!

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Doris.......

    Hoooooooo bre Doris ce te inflamashi asha ?... n-a vazut unde-a dat cu deshtu-n tasta !.... shi mai lasa comentariile la adresa lui Jiji ca iau fooooooc shi devin veolent .... hihihi

    :))))))))))))))))))))

    Jiji primarul,
    eu cel ce sunt :

    IN SLUJBA
    CRUCII SI A NEAMULUI ROMANESC

    PS ....mai Ioane nu umbla la favoritzi ca nu shtiu de te-o mai place a ta nevasta !!!! io i-am ras pana-n creshtetul capului shi a dezvortzat fomeia de mine ....cica nu mai am fatza comerciala !
    :))))))))))))))))))))))))

    :))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  9. dak numeni nu vrea sa SCHIMBE CEVA....ASHA SA RAMANA....

    fly fish

    RăspundețiȘtergere