luni, 27 octombrie 2008

Statul plateste! Pana cand?...

Criza fara precent de la CET este ca secretul lui Polichinelle: toata lumea stia ca se va ajunge aici, desi unii se prefac mirati. Mentinerea preturilor, din motive politice, la un nivel nerealist, lipsa deciziilor curajoase de modernizare si reformare a regiei, cocolosirea unui management mediocru sub patronajul primarului Gheorghe Nichita au aruncat CET-ul intr-o gaura neagra. In conditiile in care pierderile anuntate, de 189 de milioane de lei, reprezinta circa o jumatate din veniturile Primariei, este clar ca vorbim de un dezastru.

Raspunsul autoritatilor la criza? Stati linistiti, CET nu se inchide pentru ca de regie depind jumatate din locuitorii orasului. Este asteptat un ajutor de la guvern si, daca ajutorul nu vine, atunci este asteptat viitorul guvern.

Asadar, Primaria si conducerea CET asteapta para malaiata de la stat pentru ca nu au fost in stare sa ia deciziile manageriale care ar fi ameliorat situatia. Combustibilul nu a fost cumparat din timp, cand costa jumatate din pretul actual. Aburul a ramas nevalorificat desi Primaria promitea un parteneriat public-privat in acest sens. Investitiile de zeci de milioane de euro anuntate de Nichita in campania electorala nu au venit, pentru ca nu au de unde sa vina.

Primaria se asteapta, ca intotdeauna, in veritabilul stil PSD, ca statul sa plateasca pentru incompetenta unora, pentru incompetenta ei. Ei bine, eu cred ca statul nu trebuie sa plateasca intotdeauna. Si s-ar putea ca statul pur si simplu sa nu poata plati intotdeauna, pentru ca se anunta vremuri grele.

Acum, in contextul actualei crize financiare internationale, toata lumea se uita cu speranta la stat, ca la un salvator. Dar este usor de inteles ca statul nu poate duce prea multe in carca si ca va ceda daca este suprasolicitat.

Pe de alta parte, nici un ajutor nu poate suplini managementul inteligent si eficient. Daca Primaria nu este in stare de asa ceva, sa spuna cu voce tare si sa lase pe altcineva sa se ocupe.

Irina

6 comentarii:

  1. De crapat, nu crapa (de CET e vorba)! Asta e clar...Dar mi-aduc aminte ca unii latrau (scuzata-mi fie exprimarea!) in pustiu acum cateva luni si anuntau vremuri apocaliptice pentru 2009 ,tocmai avand in vedere cam ceea ce se intampla azi : eliminarea subventiilor, criza mondiala si mai ales un management defectuos !
    Iar meteahna asta cu "e treaba statului" - sorry, dar e o deprindere 100% comunista !!

    RăspundețiȘtergere
  2. simplu..pana cand nu va mai putea. o sa vedem cu totii ce se va intampla in curand cu planurile de pensionare 401 k ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. D-na Schrotter,
    Intr-o declaratie aparuta astazi in cotidianul "Flacara Iasului" insinuati o posibila retragere din politica. Dar ce presupune asta? Mentinerea doar a rolului de observator? Sustinerea directa pentru politicienii locali preferati, dar fara o inregimentare "pe hartie"? Pentru ca, in acest din urma caz, nu ati intrat, practic, niciodata in politica.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din cite imi dau eu seama, doamna Schrotter nu a spus ca se retrage din politica ci ca face o pauza, sare etapa asta, pentru ca ii este mai greu sa se pozitioneze pe moment, nu are ce sa aleaga. Aia de la PDL sint niste fraieri ca nu au stiut sa foloseasca oportunitatea, dar probabil le strica jocurile lor marunte. Eu cred ca o sa mai auzim de Irina Schrotter. Altfel, nici nu as intelege de ce tine blogul asta.
    Doris

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca se retrage din politica, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga....e decizia ei, dar sa se astepte sa fie aspru sanctionata de opinia publica ieseana! Cei ce aleg drumul politicii, nu pot fi cu fundul in doua luntrii, adica in politichie dar si in civilie. Acest aspect a fost bine definit ca fiind un semn de "preacurvie" politica. Toti practicantii acestui sport bi-luntral, au sfarsit prin a cadea la apa politica, fara sanse mari de uscare a feselor.
    Sper din tot sufletul ca dumneaei sa nu faca acest lucru, sa dovedeasca faptul ca un manager bun are si timpul si "inclinarea" sa rezolve probleme majore, desigur dupa studii atent facute, si sa stea cu fruntea sus.
    Mai mult, dezamagirea ieseanului va fi atat de mare incat in viitor cuvantul ei nu va valora nici cat un graunte de mac.
    Sper sa nu se intample, dar daca alege bi-luntrismul, voi face unsubscribe nu numai la blogul dumneaei, ci si la sustinerea ei si a parerilor ei. Ca mine vor face multi ieseni.
    Deja ne-a tras o clapitza mica la alegerile locale, dar am pus-o pe seama santajului politic imens...totusi ramanand cu un gust amar...
    O femeie atat de desteapta, capabila si frumoasa, de ce sa nu recunoastem, cu un rafinament aparte, care dadea putin parfum bine-mirositor politiceii iesene, trebuie sa fie si putin "barbata", sa arate ca prezenta imaginara a unor "cohones" poate inlocui cu succes prezenta lor fizica!


    O zi buna,
    Gabriel.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Gabriel

    ".....Deja ne-a tras o clapitza mica la alegerile locale....."

    Auzi breeeeeeee Gabriele...tu cel ce eshti vice-preshedinte in soborul Arhanghelilor, dupa ce ai pedepsit pentru rele purtari cu musafirii pe cei din Sodoma si Gomora, aterizezi p-aci shi bagi vrajeala cu clapitza mica...

    CAND EA FUSE BARTAI TZEAPA !!!

    ...era sa dau in metastaza la fiere de oftica !!!!!!

    :)))))))))))

    Butonista sefa.

    RăspundețiȘtergere