joi, 18 februarie 2010

GATA CU ÎMPRUMUTURILE

Cine, în toate minţile, ar putea accepta să-l mai lase pe Nichita să se joace de-a managerul cu soarta Iaşului forţând la maxim limita de îndatorare a municipalităţii? Şi mai ales pentru ce? Pentru aceleaşi cârpeli şi proiecte fără urmă de viziune? Angajarea unui nou credit, de două ori mai mare decât creditul Dexia, ar fi lovitura de graţie pe care un primar foarte mic o poate da dezvoltării oraşului său de adopţie. Practic, viitorul ne-ar fi amanetat, şi zeci de ani de acum înainte va trebui să acoperim cheltuiala iresponsabilă a actualei administraţii.

Iată doar câteva motive pentru care Consiliul Local şi opinia publică ar trebui să respingă ideea unui nou împrumut:

  • Unde este viziunea din spatele acestui împrumut? Câţi euro aduce după sine fiecare euro din cele 130 de milioane împrumutate? Împrumuturile le faci când ai idei excepţionale, în aşa fel încât să ajungă să se plătească singure. Nu faci împrumuturi pentru a le băgă în cheltuieli considerate curente (Municipalitatea trebuie să repare străzi şi căi de rulare din impozite, şi să se dezvolte din eventuale împrumuturi. Unde este dezvoltarea?)
  • Un împrumut de circa 130 de milioane de euro ar forţa capacitatea de îndatorare a oraşului. Creditul este un instrument de urgenţă, pentru situaţii excepţionale, iar viitoarele administraţii, poate mai inspirate, ar fi lipsite de el dacă actuala administraţie va decide să folosească împrumuturi pentru gestiune curentă, până la atingerea plafonului capacităţii de îndatorare.
  • Primarul solicită un nou împrumut pentru aproximativ aceleaşi obiective pentru care a cerut împrumutul Dexia. Asta ce înseamnă? Că banii fie au fost deturnaţi de la proiectele anunţate, fie au fost irosiţi în lucrări de mântuială. Starea execrabilă a drumurilor recent asfaltate spune totul. Aşadar, precedentul Dexia ne arată că nu avem nici o garanţie că fondurile vor fi investite în lucruri temeinice, care să contribuie la dezvoltarea Iaşului. Ba dimpotrivă!
  • Ieşenii şi viitoarele administraţii nu trebuie să plătească pentru lipsa de competenţă şi viziune a lui Gheorghe Nichita. Dezvoltarea unui oraş se face prin deschidere către investitori puternici şi idei novatoare, prin creare de oportunităţi, prin utilizarea capitalului uman din acest oraş universitar, prin management inteligent, prin accesarea de fonduri europene. Or, primarul Nichita a ţinut şi ţine oraşul închis, la cheremul clientelei pe care şi-a creat-o în jurul său, şi a respins cu obtuzitate orice proiect care nu intra în zona sa de interese.
  • Când decizi să iei un împrumut cât întregul buget al Iaşului pe un an trebuie să-i întrebi pe ieşeni. Poate este cazul unui referendum? Iar cel ce pierde pleacă acasă.
Irina

11 comentarii:

  1. Nu e ok! Cel putin dupa motivele invocate aici. Dar ce te faci daca fiecare vot din CL (indiferent de culoarea politica) are un pret? Pe cel putin 2-3 pot miza 100% ca n-o sa puna botu', dar ce te faci cu ceilalti? Banul e ochiul draqului si orice om isi are pretul lui! Din ce sa traiasca consilierii: din indemnizatia de sedinta? Aiurea!! Atunci pentru ce au tinut sa devina consilieri? A, da! pentru binele orasului...scuze, am uitat scopul lor declarat in campanie...dar nu-i problema ca si ei au uitat, asa ca parerea mea ca ideea va trece fara probleme! Vorbim si noi, asaa, ca opinia publica: noi ramanem doar cu latratul de dupa gard.... sad...very sad.. :((

    P.S.@stim-noi-cine: mi-a placut ! :)))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun, dar e clar ca Nichita nu mai are timp sa faca dezvoltare dupa reteta data de tine. Trebuia inceput mai devreme... Atunci de unde sa se ia bani pentru acoperirea strazilor sparte de iarna?
    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate Jr.,dar chiar stam sa ne manance de vii dorohoium puricus?
    Noi latram in curte, insa trebuie sa ne ridicam in doua picoare si sa latram peste gard, poate ne-aude un deratizator european ca avem purici si paduchi...

    P.S.

    Purice este numele comun pentru oricare dintre insectele mici, fără aripi, din ordinul Siphonaptera (unele autorităţi folosesc numele Aphaniptera pentru că este mai vechi). Puricii sunt paraziţi externi, care trăiesc prin hematofagia sângelui mamiferelor şi păsărilor. Dovezi genetice şi morfologice arată că puricii sunt descendenţi ai familiei Boreidae, ai cărei reprezentanţi sunt de asemenea nezburători; în consecinţă, este posibil ca ei să fie reclasificaţi ca subordin în Mecoptera. În trecut, se presupunea că puricii au evoluat din Diptera, această ipoteză fiind bazată pe similaritatea larvelor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-e-o leneeeeeee de nici băşcălie n-am chef să fac! VĂ FAC însă din copy-paste.

    Când rumânii vor înţelege că (şi acum V-O BAG p-aia cu "copy-paste"):

    "Împrumuturile le faci când ai idei excepţionale, în aşa fel încât să ajungă să se plătească singure. Nu faci împrumuturi pentru a le băgă în cheltuieli considerate curente."

    România va mai face un pas înainte!

    Semnat:
    Care pe care!

    PS1 Rog fiţi blânzi cu "topica" stăpânei blogului! Deh, aşa-i când vorghieşti tătă ziulica franţuza, ingleza şi taliana prin şeli străinătăţuri! Uiţi să mai topiceşti băştineşte!

    PS2 Bre ăl Mic!
    Am uitat să-ţi spun!
    Am şi-o capră cu patru picioare!
    De lemn!
    Pe ea suiam caprele cu două picioare!
    Dar acum gata nu mai sui nimic!
    M-am săturat de capre!
    Vreau lame!
    Patagoneze!
    :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Partea I
    În Europa civilizată (spun civilizată deoarece există şi o Europă necivilizată) cea în care noi românii cei necivilizaţi ne tot chinuim de o vreme încoace să ne integrăm, există preceptul că matricea motrice a economiei are undeva pe o linie m şi o coloană n un element numit credit bancar. Nu lipsit de importanţă într-o economie cu un algoritm normal de funcţionare, acest produs bancar defineşte unul dintre cele mai importante roluri pe care îl are o bancă: finanțare “unde este necesară și la momentul potrivit”. Mai mult, există o competiție reală între bănci, care permanent încearcă să lanseze pe piață produse cât mai atractive, pentru ca entităţile client, eu, tu, el, fabrica X, uzina Z, primăria I, ba uneori chiar guvernul B4 ( a nu se înţelege prin I, Iaşi şi prin guvernul B4, guvernul Boc4, deoarece acum vorbesc de Europa civilazată) să fie atrase irezistibil de aceste produse şi totodată să le poată accesa într-un mod facil şi extrem de rapid.
    Asta se întâmplă în Europa civilizată! La noi, la noi în România Europei necivilizate în românia geoanioţilor, becalioţilor, hrebelioţilor tismănioţilor, cioflăncioţilor şi a altor scursuri săftoiste şi mungiste totul este invers, este invers precum şi pidosnicul nărav ale hoţilor, bandiţilor şi escrocilor enumeraţi mai sus!
    Unica ofertă făcută de către toate băncile, lipsa competiţiei reale între oferte duce la un model comportamental al băncilor în relaţiile lor cu clienţii absolute bizar! Dobânzi aberante, finanțări aberante acordate după reguli absolute aberante, fac ca entitatea client (adică eu, tu, el, fabrica X, uzina Z, primăria Iaşi, ba uneori chiar guvernul Boc 4) şă fie tratată drept beneficiară a bunăvoinţei băncii, bunăvoinţă pentru care entitatea client ar trebui să fie etern recunoscător şi veşnic preaumil! O altă tendință extrem de păguboasă a băncilor românești este paranoia garanțiilor. Contează mai puțin capacitatea de rambursare a celui finanțat, contează doar capacitatea lui de a aduce cât mai multe bunuri drept garanţie (în general imobiliare) de o valoare cât mai mare. Acest comportament total inversat faţă de normalitatea impusă de civilizaţie, această filozofie barbară şi frustrantă face ca singurii care au acces facil la credite să fie exact cei ce nu au nevoie de ele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Partea II
    Motivele ce au generat această situației de acum sunt multe și vechi, iar cine crede că ne aflăm unde ne aflăm din cauza crizei financiare se înșeală precum s-a înşelat Prostănacul! Amarnic! În primul rând trebuie să vedem de unde am plecat: creditul a fost mereu foarte scump și destul de greu de obținut și înainte, deci se poate spune că bancherii români “au tradiție” în a-i jupui pe cei creditați. Năravul acesta vechi este foarte greu de schimbat, mai ales că ani de zile a adus profituri record cu minim de efort pentru bănci (clienți puțini - profituri mari).
    Un alt motiv pentru care băncile se comporta așa cum se comportă vine din partea guvernării. Mai toate guvernele care s-au perindat pe la palatul Victoria, dar mai cu seamă guvernele Boc, Boc, Boc, Boc (ferească cel de sus ca acest boco-guvern să fie precum pisica cea cu 9 vieţi), s-au împrumutat masiv de la băncile locale fără a pune prea multe condiții, transformând astfel statul român într-un client perfect: fidel, nu implică nici un fel de risc, deloc pretențios și nepăsător față de costuri. Ei s-au împrumutat, noi plătim şi particularizând Nichita s-a împrumutat şi voi plătiţi! Noi plătim şi voi plătiţi deoarece şi noi şi voi suntem nişte tâmpiţi, incapabili să luăm de ceafă geoanioţii, becalioţii, hrebelioţii, tismănioţii, cioflăncioţii, târfeturile săftoiste, scursurile mungiste şi trăgându-le şuturi în cur să-i dăm afară din ţară sau să-i băgăm în puşcării! Aceste jigodii legitimează slugi precum Nichita, Vanghelie şi alte panarame de primari care habar n-au de regulile impuse în jocul de-a primăria!
    Să sperăm măcar că marinarul va reuşi cât de curând să reducă la 4 numărul de vieţi al acestui pisico-guvern boc şi curând-previzionatul guvern pe schelet liberal beneficind din plin de susţinerea FMI să reuşească a urni căruţa numită România, după ce de bine de rău a fost aşezată pe făgaş!
    Vă doresc să nu fiţi proşti şi să nu speraţi a trăi bine, vă doresc să trăiţi normal!

    PS Mi-a spus o păsărică, să nu vă fie frică, că Nichita pică, la mititică!
    Haides paides fraierilor ce nu sunteţi în stare să mâncaţi rahatul până la capăt şi precum sălciile din Deltă vă aplecaţi încotro suflă vântu……Sorin şi Ovidiu!

    Semnat:
    Care pe care

    RăspundețiȘtergere
  7. @D.E:\> O spui cu atata convingere ca chiar imi vine sa te cred (desi n-am citit decat printre randuri foarte lungile tale impresii). Sa-ti fie gura aurita pentru peseu ! :))) ...dau eu shpritzul cand o fo sa fie.. ;)

    P.S.4 admin -> sunt probleme la postarea comentariilor

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010011838697/Actualitate/Primarul-Iasiului-Gheorghe-Nichita-nu-scapa-de-fantoma-colaborarii-cu-Securitatea.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Măh ăl Mic, io de când mi-am scăpat proteza-n toaletă (hai că asta mare problemă n-a fost, am chemat instalatorul care mi-a recuperat-o, am spălat-o şi strălucea ca nouă!) şi m-a alergat unul prin tot oraşul urlând cât îl ţinea gura: "Nenorocituuuuuuule, ce căuta proteza ta în pat la nevesta mea?", eu gură aurită nu mai vreau să am!.....mă limitez la avea gură spurcată şi cobitoare!

    Cât despre dosarul de securitate de care aminteşte nea Ion (care şi el este domn), ce să zic....nu cred că are vreo importanţă! 90% din actuala clasă politică face parte din tagma metalurgiştilor (turnători formatori
    ....de opinie). Pe la sfârşitul lunii o să apară oficial şi dosarul lui Antonescu
    "porumbacul" securităţii, spun PORUMBACUL că deh, dacă Nichita a fost MIHAI, domnul profesor de istorie a fost PORUMBACUL!...mda, lui Nichita o să i se tragă de la "curgeri de capital" nu de la "scurgeri de note informative"!

    Mda, ce să mai zic....ce spune stăpâna blogului p-aici poate fi îndosariat la categoria: "Nimic nou şi vechi sunt toate".
    Mda ce să mai zic? ...mai bine aş tăcea şi aş făcea! Dar habar n-am ce să mai fac, că vorba aia: atunci când calea păcătosului orb spre Olimp s-a deschis, însoţitorul devine inutil şi trebuie să-şi caute alt orb...că deh, e plină ţara de orbi!

    PS1
    Ecce homo
    Eu sunt o-mperechere de straniu
    Şi comun,
    De aiurări de clopot
    Şi frământări de clape -
    În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
    Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape...

    Eu sunt o cadenţare de bine
    Şi de rău,
    De glasuri răzvrătite
    Şi resemnări târzii -
    În gesturi port sfidarea a tot ce-i Dumnezeu,
    Şi-n visuri, majestatea solarei agonii...

    Eu sunt o-ncrucişare de harfe
    Şi trompete,
    De leneşe pavane
    Şi repezi farandole -
    În lacrimi port minciuna tăcutelor regrete,
    Şi-n râs, impertinenţa sonorelor mandole.

    Eu sunt o armonie de proză
    Şi de vers,
    De crime
    Şi idile,
    De artă
    Şi eres -
    În craniu port Imensul, stăpân pe Univers,
    Şi-n vers, voinţa celui din urmă Ne'nţeles!...
    (Ion Minulescu cel născut la 7 ianuarie)

    PS2 Oricum, mâine, chiar dacă nu pare, se va decide soarta lui Nichita! Nu direct, ci indirect! PSD-ul trebuie să-şi aleagă şeful! Există 4 opţiuni demne de luat în seamă: un homălău actv, un homălău pasiv, un prostănac şi Cristi Diaconescu care se potriveşte cu PSD-ul precum nuca-n perete sau mazărea dobrogeană cu cânepa braziliană!
    Hmmmmmmm, aici am cam greşit, am auzit că-n ultima vreme există totuşi o afinitate între mazărea dobrogeană şi cânepa braziliană!

    Care pe care.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si dacă Nichita adopta maniera premierului Boc , aceea de a arunca intai ideea, pentru a vedea cum reactionează adversarii sai pentru ca apoi, functie de reactii sa îşi poată plia atitudinea? Poate ca anuntul a fost făcut asha, la derută, (nu că nu ar fi derutat el , de felul lui de ceea ce i se intampla acum in partid). Omul e mai preocupat de functia si influenta din partid. Trebuie să îl înţelegeţi shi voi. Trebuie să îşi aşeze şi el apele, nu? Odată cu "Victoria" răsunătoare a lui Geoană ( a cata oare - omul ăsta chiar nu satură de eşecuri? - Trebuie intai sa vada ce face si cum isi aranjeajă jocurile cu Ponta. Şi apoi, functie de asta, poate va gasi timp si pentru Iasi. Dacă nu, il tinem aici la Bucuresti ca să scăpănm Iasiul de competentul primar. Nu vreţi să facem schimb? Vi-l dăm pe Oprescu contrea lui Nichita. E bine asha?. Şi incă ceva. Foarte frumoase versurile si sensibil cine le-a remarcat si postat. G.C.

    RăspundețiȘtergere
  11. Io le-am postat, dară să ştii că sensibilos nu mi-s! Sunt doar nesimţit, pervers, manipulator,
    mitoman, fitilist şi spurcat la gură..........
    SUNT UN MITIC!

    PS Io nu vreau să-l dăm pe Oprescu! Mi-s îndrăgostit lulea de dantura lui! Cum îi văd botul cum mă trec fiori perverso-erectili! Cică dantura i-a pus-o domnul doctor Bănicioiu!
    Da, da, da ...Bănicioiu de la PSD! Ăla de i-a pus dantura şi lu' Săftoaica!
    Da, da, da....Săftoaica aia pe care au prins-o bagabonţii de reporteri cu ginerele lu' Meleşcanu în pat!

    Fitil1:
    Acum o lună Daciana Sârbu a vrut să înainteze acţiune de divorţ pe motive de sexualitate pidosnică ale soţului!

    Fitil2:
    Nichita zboară din PSD!

    Fitil3:
    Dragnea a fost ce-l ce l-a trădat pe Geoană! (nesimţit al dracului mustăcois...după ce i-a tras-o pe "Mihaela dragostea lui" i-a mai tras o ţapă şi cu voturile!

    Fitil4:
    Geoană a dormit la hotel pe motive de "soacra Costea"!

    Gata....haides paides!

    Care pe care.

    RăspundețiȘtergere