joi, 15 ianuarie 2009

Cumularzii

Delicata dezbaterea despre cumulul salariului cu pensia…

Stiu ca in cazul multora dintre pensionari doar acest cumul le asigura un trai decent. Pensiile sint inca scandalos de mici si, de multe ori, oricite calcule si economii s-ar face, banii nu ajung. Mai stiu ca prin aceasta formula institutiile tin in activitate specialisti de a caror experienta au nevoie.

Dar la fel de bine stiu ca in spatele acestui mecanism al cumulului se ascund numeroase abuzuri, favoritisme si coruptie. Este unul din mijloacele prin care se intretin clientele in institutiile publice. In multe cazuri, nu conteaza experienta si profesionalismul celui tinut in activitate, ci tipul relatiilor pe care le are cu seful institutiei. Daca sefu’ are nevoie de niste aliati si de oameni ale carora servicii sa le ceara la un moment dat, ii tine pe pozitii. Daca vrea sa scape de niste indezirabili, ii lasa doar cu pensia.

Interventia Curtii Constitutionale in aceasta problema – mai mult de forma decit de fond – nu face decit sa intirzie reglementarea chestiunii. Nu ma pronunt asupra fundamentului legal al deciziei CC. Dar am doua observatii.

In conditiile in care patru dintre judecatorii Curtii Constitutionale sint in situatia prevazuta de ordonanta guvernului mi se pare ca exista un conflict de interese evident. In al doilea rind, dupa parerea mea, Curtea Constitionala intervine cam mult in ultimii ani in actul de guvernare. Curtea a inceput sa ofere la tot pasul retete de interpretare a Constitutiei si a legii, care nu sint intotdeauna obiective, si sa directioneze lucrurile spre un tip de parcurs politic, conform unor interese care nu sint tocmai transparente. Curtea Constitutionala este, prin modul de compunere, foarte politizata si acest lucru trebuie sa se schimbe. De altfel, asa ceva cere si Raportul Comisiei prezidentiale de modificare a Constitutiei, despre care am vorbit deja. Raportul solicita depolitizarea Curtii si extragerea acesteia din solutionarea unor chestiuni marunte si din rolul de arbitru in diferitele conflicte dintre autoritatile publice – elemente care ii diminueaza serios autoritatea.

Irina

5 comentarii:

  1. Sint pline institutiile de mosnegi care plimba mape si ii pupa in cur pe sefi. Am si eu bunici, dar ei sint la pensie, decenti. Dar sint bunici si bunici, unii se pare ca se descurca mai bine, desi fac bube la gura...
    Dan

    RăspundețiȘtergere
  2. Irina: ai pomenit de doua categorii, ba chiar trei, de pensionari care se infrupta din banutii de angajati. Cei care sunt vai mama lor, specialistii fara de care nu putem si cei care profita. Sa-i uitam insa pe profitori si sa ne gandim la cei care nu pot trai altfel, pentru ca au pensia mizerabila de care stim. Care este solutia pentru ei? Nu exista. Decizia guvernului este una imbecila, dupa chipul si asemanarea puterii (trebuie sa recunoastem ca este hidoasa). Nu asta este solutia: sa tai trei sferturi dintr-un corp pentru a scapa de un organ atins de boala. Dai afara organul cu pricina si lasi restul. Nu omori omul pentru o mana. Eu astept de la guvern decizii intelepte si solutii, nu tampenii pe banda rulanta. Crezi cumva ca ne-am fi relansat economia cu alungarea pensionarilor de la munca? Eu ma indoiesc. PS Frumos ai spus cu raspundere ministeriala, doar ca aceasta responsabilitatea trebuie sa o aiba si cel care a fost dar si cel actual. Asta nu se va intampla pentru ca ar trebui sa avem puscariile pline de politicieni. Si acum si dopa guvernarea PSD-PDL.

    RăspundețiȘtergere
  3. pentru tiberiu,
    foarte corecte comentariile tale, as vrea insa sa revenim un pic pe textul meu si sa vezi ca tot timpul am pus accentul pe criterii de performanta,pe profesionalism, exprimindu-mi dezacordul fata de metinerea in functie dupa virsta de pensionare pe criterii clientelare...
    una din marile probleme ale romaniei, pare a fi stabilirea criteriilor de performanta pt bugetari, desi de cite ori vorbesc cu reprezentanti ai acestora au convingerea ca se pot stabili criterii de evaluare a performantei( aici ma refer de ex la judecatori,procurori,profesori, medici,functionari publici,etc...)
    sunt de acord cu faptul ca aceasta ordonanta care pe fond are un scop cu care marea majoritate suntem de
    acord ,are o forma nefericita, ca sa nu spun gresita...
    dar lucrul care m-a deranjat cel mai tare a fost conflictul evident de interese a 4 judecatori ai curtii constitutionale fata de care reactia intregii societati civile a fost ca si inexistenta!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnilor totul se reduce la o singura logica:

    BOC-BOC BOCANESHTE CAMPII DEOARECE LEGILE IN ROMANICA NU SUNT FACUTE PENTRU A FI RESPECTATE DE CATRE SHMECHERI (cumularzii sunt de fapt nishte shmecheri)....SUNT FACUTE SA FIE RESPECTATE DE NOI CEI MULTZI, DE NOI CEI CU FRICA LUI DUMNEZEU....SAU AL LUI ALAH!

    De cand acest guvern a inceput sa functzionareasca tot ce se vede este doar un CRUNT POPULISM
    .....ca pana la urma, vina cea mai mare ca suntem condushi de o ceata de nemernici shi pafarishti nu o purtam noi prostimea saracana care i-am ales....vina o poarta al'de stapana blogului ce este ea stapana shi totzi cei din clasa ei.In loc ca aceasti potentatzi financiar sa puna mana de la mana shi minte de la minte ca ca sa porneasca o dreapta adevarata in Romania stau shi-i pupa in cur pe aceshti neterminatzi care-shi zic oameni politici shi cotizeaza din greu ca ei porcii cu p de la politica sa poieneasca bine.
    Cand spun potentatzi financiar numesc pe absolut totzi care shtiu sa invarta banu'....lichele sau nelichele, cinstitzi sau necinstitzi....ar trebui trasa o linie shi spus:
    Baaaaaaa tu-va rasa voastra de afacerishti ....GATA! S-a furat tot ce-a fost de furat, shtergem cu buretele toate excrocheriile shi ingineriile shi haida la treaba ...shi tu Patriciule shi tu Tiriacule shi tu Vantule shi voi Miculilor shi voi Negoitilor shi voi totzi dracu sa va ia, care atunci cand a trebuit atzi fost mai deshteptzi ca ceilaltzi shi-atzi facut camioane de bani!
    CEEA CE NU SE INTZELEGE SHI NU SE ACCEPTA IN ROMANICA ESTE FAPTUL CA SUNTEM O TZARA DE PROSTOVANI NEEDUCATZI, PUTUROSHI, MINCINOSHI
    SHI HOTZI CARE DACA NU SUNT PUSHI LA TREABA DE CINEVA, STAM SHI VEGETAM CU VOTCA-N NAS CA DEH AJUTORUL DE SHOMAJ DACA NU CURGE ...VINE!


    Bleahhhhh marinarule, marinarule ce mi-ai furat tu votul dar ce-o sa rad eu cand te-or flotiliza ashtia ca asha cum tu nu respectzi nicio intzelegere nici ei nu o sa respecte!...sa vezi distractzie cand tot o sa faci carare-n DNA!Tzi-o va trage Bombonel fara vaselina!

    Hihihi...nu ma autentific deoarece sunt prea dement ca sa fiu confundat!

    Sa va pup pe amigdale!

    PS
    .....enervant de trist este altceva:
    EFECTIV, ACUM DACA INCERCI SA GASESHTI NISHTE CAPABILI SHI OAMENI CU CEVA GLAGORIE LA NEURONI NU AI DE UNDE SA ALEGI SHI SA INLOCUIESHTI CLICA ACTUALA...
    POATE TOTUSHI ANU' ASTA O SA IN'MUGUR'EASCA TZARA CA DECAT SA FIU MATROZ PE VAPORUL MINCINOSULUI MAI BINE SA FIU LUSTRAGIU LA POARTA BANCII!


    Hihihi....marinare, marinare ce-o sa mai cautzi tu flota!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru raspuns. Ai dreptate cu judecatorii de la CC :) .

    RăspundețiȘtergere