joi, 29 ianuarie 2009

PARIS - 1 MILION DE MANIFESTANTI IN STRADA

Am plecat pentru citeva zile la Paris unde incepe Tirgul Pret-a-Porter, cel mai mare tirg de confectii din lume ( o sa va pot spune in citeva zile cum se simte criza aici ...)

Astazi, alergind pe strazile pline de manifestanti ale Parisului si neintelegind de ce au iesit in strada aproximativ 1 milion de parizieni, am incercat si eu sa aflu motivatia. Nu mica mi-a fost surpriza cind am aflat ca acea mare de oameni protesta impotriva scaderii puterii de cumparare a francezilor.

M-am tot gindit ce cred manifestantii ca pot obtine de la guvern prin aceasta manifestatie...

Nereusind sa intuiesc logica si avind in vedere ca eram blocata in trafic, am inceput, ascultind radioul din taxi, sa discut cu soferul - un batrin simpatic si foarte bucuros sa schimbe citeva idei cu clientii lui.

Si ce credeti ca spunea batrinul?... ''Francezii sint renumiti pentru faptul ca nu inteleg niciodata realitatile momentului, iar conducatorii nostri sint recunoscuti prin aceea ca nu reusesc niciodata sa explice populatiei ce se intimpla. Nimeni nu e dispus sa renunte la nimic din confortul pe care l-a avut pina anul trecut si senzatia majoritatii este ca cineva poate, actionind o bagheta magica, sa le rezolve problemele. Sa nu uitam ca francezii au fost primii care au introdus saptamina de lucru de 35 de ore, dar acum nimeni nu se gindeste ca poate si de aia am ajuns aici....''

Intre timp, la radio, comentatorii anuntau ca este pentru prima data cind intre manifestantii la un protest cu caracter social se numara un numar mare de angajati in privat.
Tensiunea si replicile invitatilor de la emisiunea transmisa la radio deveneau din ce in ce mai infierbintate pe masura ce motivele care ii scosesera pe manifestanti in strada erau discutate.

La un moment dat, o replica data de unul din invitati mi-a atras atentia. Am crezut ca nu inteleg bine. Era reprezentantul Partidului Comunist Francez care isi spunea punctul de vedere....

Batrinul taximetrist mi-a spus ca Partidul Comunist, aflat intr-un regres la ultimele alegeri, este foarte activ in ultima vreme.

Stiti vorba aceea ca "istoria se repeta". Pina acum nu m-a impresionat niciodata. Acum insa imi provoaca fiori reci pe sira spinarii.
Oare are cineva urechi sa auda si minte sa inteleaga?
Irina

4 comentarii:

  1. Efectul de bumerang.

    Comunismul ne-a dus in foame.
    Acum, foamea ne duce inapoi in comunism...

    Capitalismul?
    Sete...

    RăspundețiȘtergere
  2. Maestre, daca ti-e sete ...sarbatorim saptamana viitoare..stii tu..o sa vorbim si in particoler!
    Io' abia astept sa se repete istoria: ma fac in sfarsit membru de partid pentru n-o sa mai am nici o dilema vis-a-vis de orientarea politica (vezi AICI) si o sa am o singura optiune ! Si cum la vechiul comunism n-o sa mai putem ajunge, e posibila inventarea unei noi forme de manipulare, pardon! conducere a maselor sociale. Mai toate crizele si conflictele s-au concretizat in final cu sfarsitul unei epoci si inceputul unei alt fel de oranduiri. Poate a venit un altfel de moment...capitalismul actual s-a cam prafuit si teoriile sale tind sa ramana doar la nivel de teorii utopice (ca mine !! :)) )
    Daca o fi vorba de vreo nationalizare, mai mult de cele 3 camasi si doua perechi de pantofi n-au ce sa-mi ia, iar banii ii investesc! In rachiu, sa nu se strice !! :)))))

    RăspundețiȘtergere
  3. A propos de comunism.

    Intrebare pentru baietii si fetele de la "call center":

    Stie VODAFONE ca va folositi de numele unei corporatii internationale in verificarea de informatii personale? A? Sau ati facut conventie si pe metoda asta?Firma mama stie?Acolo n-a intrat comunismul si am eu grija sa le transmit(pe cai nebanuite de civilitatie si progres).

    P.S. Acum cu criza asta, e scump sediu la vedere...
    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine, acum francezii au avut mereu o relatie mai speciala cu socialismul/comunismul.

    RăspundețiȘtergere