joi, 15 ianuarie 2009

Pasi mici, dar siguri

Mi-am luat ragaz pentru a citi cu atentie Raportul Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania. Este un text elegant, inteligent, comparabil cu o lucrare buna de analiza politica.

Ceea ce apreciez cel mai mult este ca autorii Raportului nu au venit cu propuneri utopice de modificare a Constitutiei si a regimului politic din Romania. Pana acum, am privit cu rezerva proiectele revolutionare de reformare a sistemului politic – de la cele care propuneau trecerea la monarhie pana la cele care cereau instituirea unei democratii parlamentare sau prezidentiale. Pe cit de bine arata pe hirtie aceste proiecte, pe atit sint de dificil de pus in practica.

Chiar si citiva intelectuali influenti din anturajul presedintelui Traian Basescu au venit cu astfel de propuneri radicale, care, este clar, nu ar fi atras niciodata sprijinul unei majoritati parlamentare. Ma bucur ca pina la urma a invins intelepciunea si ca aceasta Comisie prezidentiala a mers pe o cale minimalista, dar sanatoasa.

De bine, de rau avem o experienta de 18 ani in aplicarea actualei Constitutii si ceea ce trebuie sa facem in continuare este sa reparam defectele din functionarea actualului regim politic semiprezidential, decit sa inventam un alt regim politic, pentru care nu avem experienta si ale carui defecte sa le aflam in urmatorii 18 ani. Este nevoie, asadar, de un reglaj fin pe actualul sistem, nu de inlocuirea sistemului cu ceva necunoscut.

Daca este un moment prielnic pentru modificarea Constitutiei, atunci acesta este. Se stie de altfel ca politologii spun ca reformele constitutionale trebuie facute, in general, imediat dupa alegeri – cind se instaleaza asa numitul “val al ignorantei” – pentru ca atunci inceteaza, pentru o vreme, luptele politice si este mai mic riscul ca modificarile sa fie dictate de o anumita conjuctura politica.

Sint de acord cu principala concluzie a Raportului, ca exista un decalaj intre legitimitatea presedintelui obtinuta prin vot universal direct si atributiile sale. Presedintele trebuie sa obtina citeva prerogative suplimentare care sa ne ajute sa iesim din blocaje atunci cind intervine un conflict cu guvernul sau parlamentul. Nu ne mai putem permite sa stam blocati ani de zile, asa cum s-a intimplat in ultima legislatura. Vin vremuri grele si este nevoie de o putere functionala, care sa poata lua decizii rapid, in timp real.

Cred ca propunerile Comisiei – adoptarea unui regim semiprezidenţial coerent; instituirea prerogativei la indemina sefului statului de a dizolva Parlamentul în situatii de criza politica; trecerea la Parlament unicameral; eliminarea imunitatilor in fata legii in cazul alesilor care comit fapte penale; limitarea guvernarii prin ordonante; reforma administrativa prin constituirea de regiuni; depolitizarea Curtii Constituţionale; referendum obligatoriu pentru Parlament; regindirea rolului şi structurii CSM; garantarea drepturilor economice si sociale pentru cetatean – sint corecte si ar trebui luate cit mai repede in discutie de catre Parlament.

Irina

3 comentarii:

  1. Cel mai bine trebuie reglementate relatiile presedintelui cu guvernul. acolo e buba. ca nu se stie care pe care. un principiu spune ca acela care numeste trebuie sa si poata destitui. Or, la noi, daca il numesti pe premier si ala se dovedeste o canalie, asta e, mai da-l jos daca poti.
    Gabi

    RăspundețiȘtergere
  2. personal nu sunt de acord cu schjmbarea constitutiei in sensul unicameral
    nu mai exista balanta a puterii parlamentare
    cel mai corectn e in USA.....

    RăspundețiȘtergere
  3. Vax....in loc sa se ocupe de ce trebuie, marinarul vrea sa modifice costitutzia deoarece ii este frica ca nu o sa mai cashtige inca un mandat ...este exact mishcarea care a facut-o Bombonel acum catziva ani in urma, la care s-a fript urat rau....adica fara vaselina.
    Marinarul poate sa faca pe dracu ghem ....inca un mandat de preshedinte nu mai pupa!
    Unicameralul este tot o jegoshenie a lui nenea marinaru' care chiar are impresia ca noi suntem nishte prostovani shi nu pricepem ca de fapt campania pentru prezidentziale
    a inceput shi in mod pervers deja fura la start licheaua!.....am auzit ca acum umbla in Logan dar Printzishoara tot in 4X4 o arde( 4X4 ma refer la tractziune nu la tragere in grup ......abelian!)

    hihihi

    RăspundețiȘtergere