luni, 26 ianuarie 2009

MASURILE ANTICRIZA SI BUGETUL PE 2009

Am citit si eu pachetul de masuri anticriza propus de Executiv.

Doar citeva comentarii pentru moment:

Senzatia mea este ca masurile vizate urmaresc mai mult efectele de la unul din capetele care trebuie stimulate (protectia celor cu venituri mici - ceea ce este corect), investitii in infrastructura, subventionarea (insuficienta, dar si prost gindita, a agriculturii), prelungirea ajutorului de somaj si marirea valorii acestuia - acestea fiind doar citeva dintre ele...

Unele dintre masuri suna corect si dovedesc o grija mult mai extinsa pe diversele paliere si sectoare in care actuala criza are sau se previzioneaza ca va avea impact.

Dar remarc o indiferenta fata de masurile care sa directioneze consumul, prin diverse facilitati, spre produsele fabricate in Romania.

Asa cum mi se pare periculoasa spirala care poate fi generata de un ajutor de somaj extins, fara obligatii din partea celui asistat fata de comunitate.

Investitiile in infrastructura trebuie sa fie bine controlate prin normele de realizare astfel incit sa avem garantia ca vor folosi intr-un procent foarte mare forta de munca si materiale fabricate in Romania.

Mai concret spus, toate masurile sustinute prin efort bugetar de stat ar trebui conditionate de cheltuirea lor in folosul societatilor care produc in Romania.

Cite despre bugetul de stat, sint curioasa care va fi reactia Executivului dupa colectarea taxelor aferente lunii decembrie si care vor fi reactiile si declaratiile oficiale in acel moment. Nu stiu de ce, dar cred ca situatia se va schimba din rea in foarte rea!...
Irina

6 comentarii:

  1. daca se structureaza bugetul pe baza statisticilor referitoare la incasarile din anii precedenti fara a se observa ca nu se mai invart rotitele, surprizele vor fi mari. datorita blocajelor si psihozei nu mai este de lucru ca in anii precedenti, existand riscul concedierilor masive si/ sau somajului. nu stiu cine a prevazut situatia prezenta; eu am banuit la sfarsitul lui 2007 o scadere importanta dar nicidecum de aceasta dimensiune. firmele au strans cureaua in 2008, au schimbat destinatia bugetelor de la investitii si dotari la salarii pt a proteja forta de munca de buna calitate cu speranta ca se vor reglementa lucrurile, dar... sper ca masuri minimale sa fie luate urgent, ca dupa cele 3-6 luni de atenuare a psihozei de criza sa ne regaseasca sanatosi si sa nu avem actiuni de strada care sa compromita si sa arunce RO cu multi ani in urma !

    RăspundețiȘtergere
  2. O data ce in campanie au fost facute fel de fel de promisiuni imposibil de realizat,era oarecum normal sa nu existe nici macar o corelatie de bun simt intre bugetul anului in curs si pachetul de masuri adoptate.Iar in ceea ce priveste colectarea fondurilor la buget...daca e asa usor sa promiti si oamenii sunt atat de creduli...mai e oare rentabil sa mai punem asemenea intrebari?

    RăspundețiȘtergere
  3. nu mai conteaza promisiunile, campania, corelatia intre acestea, et. bugetul previzionat statistic nu are nici o legatura cu ceea ce se poate incasa la buget si prima conditie este sa nu se scufunde prea multe firme care ar putea varsa bani la stat; 2,5 mil oameni sunt contribuabili la bugetul din care trebuie sa traiasca o tara, inclusiv salariatii bugetari (cu tot cu liderii de sindicat care-si fac treaba facandu-se ca nu inteleg ca, insistand pentru cresteri salariale risca sa lase fara serviciu-sau fara salariu- propriii membri).cu siguranta ca ar fi de dorit salarii mai mari pentru multe categorii sociale (mai ales pentru cei care traiesc greu din cat castiga- daca prestatia lor este de calitate), dar acum nu cred ca poate cineva emite o reteta miraculoasa.
    profesiile problema si cu impact mare la public- medici, profesori, functionari de contact) ar trebui sa inteleaga si sa restructureze propriul sistem in vederea recapatarii respectului propriu in afara certitudinii ca, in general, merita mai multi bani; dar asta ar insemna marirea taxelor asupra celor 2,5 mil contribuabili din firme private in conditiile in care acestia nu pot plati atat de mult nu pentru ca nu vor ci pentru ca nu se invart rotitele, nu mai este de lucru iar ceea ce este se doreste a fi cat mai ieftin (in absenta creditelor)...mai multi bani in buzunarul acestora ar insemna totodata cheltuieli ce pot sustine alte firme private; ce-i asa greu de inteles ?!

    RăspundețiȘtergere
  4. se pare ca problemele sunt atit de mari, incit nici politicienii cu mare experienta nu reusesc sa mai calmeze spiritele, dimpotriva, fiecare declaratie stirneste o spirala de reactii de necontrolat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-adevar..problemele par atat de grave incat ori n-am curaj sa comentez si sa mai arunc si alte prostii (sunt singurele care-mi ies de minune in ultima vreme), ori ma depasesc ori pur si simplu, habar n-am ce sa zic..asa ca mai bine tac...oricum nimeni n-are solutii. Fiecare isi da cu presupusu' si cu o idee: daca se potriveste i se face statuie, daca nu..asta e! din cauza crizei si mai ales ... grelei mosteniri !!!

    P.S. Si tocmai cand doream sa intru si io' in afaceri...poftim! ce an am nimerit...!!...nici macar un 10mp nu-mi permit sa inchiriez... :((

    RăspundețiȘtergere
  6. nu cred ca e nevoie de mare experienta politica ci doar de gandire adanca a intregului si a particularului, vointa si putinta...mi-e din ce in ce mai greu sa cred ca ceea ce este vizibil si in curand palpabil (din pacate) nu poate fi sesizat macar; inca se poate revigora situatia cu solutii pe termen lung, chiar daca acestea par a fi cele mai costisitoare. sa vedem ce aflam maine seara de la Bucuresti si de la Iasi !

    RăspundețiȘtergere