miercuri, 7 ianuarie 2009

Unde ne sunt intelectualii?

Dupa alegeri, m-am uitat cu mare curiozitate spre tabara intelectualilor de dreapta, ca sa vad cum se pozitioneaza, ce spun, cum vad lucrurile. Ceea ce cred eu ca le caracterizeaza cel mai bine starea de spirit din prezent este: nauceala.

Ei sunt bulversati de alianta neasteptata incheiata intre PD-L, partidul pe care il prefera majoritatea dintre ei, si PSD, partidul pe care il detesta toti.

O parte s-au retras jenati din prim planul vietii publice, nefiind in stare sa justifice in ochii lor si nici ai cititorilor lor ”monstruoasa coalitie” creata. Altii continua sa scrie – despre sexul ingerilor – ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Unii isi exerseaza din nou aerul analitic, de care uitasera in ultima vreme. Exista si categoria celor care au trecut cu arme si bagaje in tabara noii cauze, cautand argumente pentru a legitima inedita alianta de guvernare.

Nauceala si fragmentarea intelectualitatii de dreapta si cvasi-inexistenta celei de stanga sunt semne de slabiciune pentru sistemul democratic de la noi. O democratie puternica are nevoie ca vocea intelectualului sa se auda puternic si coerent in cetate.

In cazul intelectualitatii de dreapta, cred ca doua sunt sursele slabiciunii: utilizarea discursului anti-comunist ca un panaceu pentru reforma societatii romanesti si focalizarea pe persoane, nu pe idei.

Coerenta intelectualitatii de dreapta a fost data, mult timp, de discursul anti-comunist. Insa vremurile se schimba. Si spun asta ca o persoana cu convingeri anti-comuniste. Ion Iliescu este deja in afara Parlamentului. Societatea romaneasca se confrunta cu alte provocari, iar criza economica de acum este cea mai noua si mai grava dintre acestea. A venit vremea ca intelectualii sa-si largeasca perspectiva si sa fie ceva mai adaptati la prezent, pentru ca oamenii au nevoie de ghidajul lor.

A doua idee: intelectualii au inca obiceiul de a se afilia unor personalitati politice si de se raporta critic, virulent, la altele. Cand personalitatile de la cei doi poli se misca imprevizibil pe scena politica, dispare si sistemul de referinte al intelectualilor. Asta nu este in regula. Mai util ar fi ca intelectualii sa ne ofere idei in care sa credem, pe care sa ne bazam, nu sa ne arate personalitati pe care sa le iubim sau sa le dispretuim.

Daca intelectualii ar fi mai aproape de menirea lor publica, atunci ar avea si oamenii ceva folositor de invatat de la ei.


Irina

14 comentarii:

  1. Intelectualii mentionati sunt mai aproape de ziua de maine decat de o asa-zisa menire publica...asta e o idee mult prea fortata ca sa fie aplicabila la o societate in deruta indiferent de clasa sociala sau coeficient de inteligenta.E nevoie de oameni puternici si relativ curati pentru a schimba ceva,nu de litera legii sau de cea a cartii...

    RăspundețiȘtergere
  2. nu cred ca lumea se imparte in intelectuali si non-intelectuali.
    "intelectualii de dreapta" erau de dreapta pt ca erau in opozitie fata de "politicienii de stanga".
    cum politicienii de stanga erau/sunt mai toti multi-milionari fara porniri filantropice si intelectualii de dreapta erau o fantasma.
    s-a batut atata campii cu clivajul stanga-dreapta(tin minte ca acu cativa ani emil boc de la PD si cu Dan Voiculescu de la PC comemorau asasinarea primului ministru conservator Barbu Catargiu).
    realitatea actuala a aratat clar si brutal ca toata discutia erau o gargara, ca de fapt sunt 3-4 gasti politice care se pot imperechea in toate combinatiile.
    nu cred ca figurile intelectuale care au fost prezente in spatiu public in ultimii 20 de ani mai au energia sa vina cu ceva de impact. trebuie oameni fresh.
    si oricum, chiar si ideile care s-au vehiculat au fost greu de implementat. daca s-a zis ca e nevoie de autostrazi, era o idee buna, dar nu s-a aplicat. daca s-a zis ca nevoie un sistem politic trasparent, competitiv(eventual cu vot uninominal adevarat si democratie interna in partide/alegeri primare) nu s-a aplicat.
    intelectuali, idei mai apar. mai greu e de facut.

    RăspundețiȘtergere
  3. pt andrei bugeac,
    in cuvinte simple spus cred ca e bine ca fiecare dintre noi sa faca ceea ce stie mai bine ; adica
    -muncitorii sa-si foloseasca indeminarea si cunostintele profesionale ,dublata de intelepciune,
    -intelectualii sa-si foloseasca primordial creierul pentru a analiza,a trage concluzii,a oferi solutii ,pentru a aplica aceste solutii si a le comunica societatii atunci cind e cazul
    -copiii sa se bucure de copilarie,sa invete si sa isi gaseasca calea spre implinirea lor constienti insa de datoria pe care o au fata de parinti si fata de tara care le-a asigurat conditiile unei educatii corecte
    -virstinicii-sa fie alaturi de celelalte generatii cu intelepciunea lor si cu experienta de viata atit de necesara oricarei societati(in respectul generatiilor care vin din urma)

    -nu cred ca meseriasii ar fi fericiti daca intelectualii ar ajunge la concluzia eronata ca pot face treaba lor...probabil ca repede ar constata cu totii eroarea

    in acelasi timp nu cred ca cei mai putin pregatiti din punctul de vedere al acumularii de cunostinte avansate,ar incepe sa dea directii,sa stabileasca strategii,etc...
    in acest din urma caz dezastrul e mai greu sesizabil in timp scurt insa

    senzatia mea e ca vocea intelectualitatii a disparut!

    nu cred ca romanii ar refuza ca in locul marilor realizatori de emisiuni manipulatoare sa asculte pareri si idei avizate,argumentate, ale oamenilor care inca mai au credibilitate ,care au o notorietate incontestabila, dar care dintr-un bun simt inexplicabil s-au retras din viata publica!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum sa nu existe intelectuali de stanga? Dar d-nii Ernu, Rogozanu et company, care au scos (cu scandal) "Iluzia anticomunismului", ce sunt?

    RăspundețiȘtergere
  5. Irina...nu stiu ce anume ar refuza romanii,dar nu asta e problema.Nu stiu cat de mult si-ar gasi o voce de intelectual locul in viata publica atunci cand interesul opiniei publice gliseaza clar spre facil si amuzant...la noi si politica a devenit facila si amuzanta,oricum nu se face ce se spune si ce se face se face in scop pur personal.Si poate ca asta nu e gresit,gresit e refuzul omului de rand de a dori sa inteleaga ce se petrece.Ideea cu rolul si locul fiecaruia in viata este teoretica sau pur si simplu statistica,in practica aportul efectiv al unor minti luminate s-ar vedea prea putin si efectul ar fi zero.Si inca ceva,a spune ca cineva se retrage din viata publica in Romania anului 2009 din bun simt sau din cauze asemanatoare imi pare pueril cel putin,nu mai exista de mult povesti din acestea frumoase de gura sobei,ideea e ce se poate face nu ce se poate vorbi.Eroismul si cavalerismul sunt perimate total si reprimate uneori violent.Intr-o societate in care vocea ratiunii e luata in deradere rolul optim al unui intelectual pur si care are mustrari de constiinta este cel mult de a sta in spatele celui care iese la atac,daca nu de a-si emite propriile pareri intr-un salon cu lume buna si care macar se face ca il intelege...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mancare traditionala - Cu dedicatie pentru Ioni si Ioane

    Eu tac ingramadit intr-o putina.
    Ca mine multi altii tanjesc cu ochii spre abisul lumii
    Mirosul greu si sporii ne-nvaluie-n mutenie

    Pe-o masa jerpelita, rotunda-n trei picioare
    Duhneste-a acru maliga-n mucegai
    O haita de netrebnici mananca hulpavi c-o foame indracita
    Branza de burduf cu mamaliga si ceapa.

    Prostanul tot prostan.

    http://susoteli.blogspot.com/2009/01/mancare-traditionala-cu-de-dicatie.html

    Gabriel

    RăspundețiȘtergere
  7. frumos si stilul si ideile, dar mai ales acuitatea... pacat ca asemenea persoane raman in afara...probabil ca valoarea lor nu este suficienta, cu toate ca suficienta sau mediocritatea nu ar ajuta pe nimeni cu nimic...
    e greu e sa alegi valoarea, indiferent de gradul de calificare, e mult mai greu sa o accepti chiar atunci cand se confirma... e doar parerea cuiva care nu ar vrea sa raspunda la o singura intrebare referitoare la...

    RăspundețiȘtergere
  8. si nu uita ca o vizita la liceele de renume ale Iasului ar putea sa-ti aduca multa liniste (daca nu limpezire); citeste pe coloane, cauta liste si fotografii cu generatii de absolventi, vorbeste cu profesori ( inclusiv cu cei pensionari ), aminteste-ti de cei care ne-au influentat viata...

    RăspundețiȘtergere
  9. pt cristi,
    ceva imi scapa....
    ai putea fi mai explicit???
    :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Iote-te la ISCHROTTER ce prolifica este....ziua shi pac articolul!
    Ce patzishi bre doamna?....te imbolnavishi de tastatita?...vezi c-o sa faci bashicutze la buricutzele deshtelor!
    hihihi
    Intelectualii din Iashi habar n-am unde sunt dar cei din Bucureshti sunt totzi in carciumi shi-l injura pe marinar ca la usha cortului....din porc vandut shi securist imputzit nu-l mai scot!
    Vaz ca stapana blogului spune cam ce-ar trebui sa faca fiecare:
    -muncitorii sa-si foloseasca indeminarea ....
    -intelectualii sa-si foloseasca primordial creierul ....
    -copiii sa se bucure de copilarie...
    -virstinicii-sa fie alaturi de celelalte generatii.....
    Dar eu ce sa fac doamna?.... eu cel mintzit shi inshelat de Basescu!
    Razand-glumind shi multzumitzi in fiecare seara ca ne-am mai descurcat inca o zi, noi romanii nu realizam ca situatzia este maronie rau. Nu reushim sa percepem adevaratul sens al declaratziilor shi actziunilor clasei politice!...ma ashteptam ca ISCHROTTER sa sara ca arsa shi sa traga un comentariu referitor la starea de urgentza decretata de borduristul-shef care de fapt numai denumirea generica este STARE DE URGENTZA..in fapt este FURT SHI CAPATUIALA NERUSHINATA PE FATZA!
    Sa vezi acum cand licitatziile nu mai sunt obligatorii, tunuri de tunuri ce-o sa fie-n romanica!
    Sunt curios de ce nu iesa la interval , adica la B1TV comandantul suprem ca sa dea cu vorbele-n mogulii cei rai!

    Sa crizatzi bine!

    PS
    Orice mascul are doua posiblitatzi: sa fie barbat sau sa aiba doua fete....
    :D ranjesc

    RăspundețiȘtergere
  11. du-te, si nu vei avea nevoie de lamuriri; daca nu ai timp, mergi la Negruzzi, urca incet scarile de la intrarea principala ( nu uita ce ai simtit cand ai facut-o prima data), citeste numele de pe coloanele de la intrare...daca nu mai ai timp...dar cred ca mai poti aloca 5 minute pentru a strabate coridoarele, 10-15 minute pentru a face rost de numerele de telefon (fix) ale fostilor profesori...amana apoi preconizata vizita la primii trei pentru ca sigur va fi greu sa te hotarasti ce fel de flori sau ce carte sa le daruiesti; daca vrei sa economisesti acest timp, afla ( ce stii deja dar nu esti sigura) ca ei nu-si doresc decat sa confirmi respectul pe care-l porti simplului fapt ca si-au facut treaba...!!! sper ca mi-ai cerut aceste precizari doar pentru ca ai vrut sa verifici cat de atenti sunt comentatorii tai la cele mai simple lucruri... prefer sa nu nfie nevoie de prea multa reclama ( sau mai bine deloc)... am lasat sa treaca ceva pentru ca am observat ca lumea nu revine nici macar pentru confirmarea sau corectarea unor ganduri scrise si transmise in eter...! putem vorbi la telefon; daca se termina bateria sau daca nu mai ai semnal (la un moment dat), te mai gandesti sau razgandesti...

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce parere aveti despre asa zisul conflict din PDL? Jocuri politice? Lupta pentru surematie? De ce prefera rectorul Oprea(intelectual sadea, de altfel) sa se coboare la nivelul lui Carlan doar pentru o sefie de filiala, contra statutului de parlamentar? Nu inteleg de ce atat inversunare. Carlan stie dedesubturi si este specialist la lupte subterane, tocmai unde un intelectaul ca profesorul Oprea nu are antrenament. Cand a avut ocazia sa lupte corect a pierdut. Acum are castig de cauza cu mis masuri pe la colturi! E corecta perceptia mea sau nu? Veti interveni in medierea acestui conflict?

    RăspundețiȘtergere
  13. pe acest subiect mi-am spus punctul de vedere imediat dupa alegerile generale

    ceea ce se intimpla in filiala pdl iasi e rezultatul firesc al tolerarii situatiei anormale de convietzuire in acelasi pat cu dusmanul...

    pot adauga un singur lucru: nesimtirea si tupeul exagerat nu pot fi stapinite decit prin solutii extreme de genul:
    totul sau nimic sau
    acum ori niciodata...

    cit despre mediatori...sau punti....sa nu uitam ca rolul lor e doar sa fie calcate in picioare..

    nu cred ca asta e impresia pe care am lasat-o!...

    RăspundețiȘtergere
  14. Intelectuali? Cui prodest/la ce bun?
    Intr-o tara in care modelele sunt:
    Monica Columbica, Raduleasca, Magda Ciumac, Tolea, Simona Senzual, Gina Pistol, Bahmuteanca si alte animaluri ...

    RăspundețiȘtergere