sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Austeritate

Guvernul a luat in ultimele zile mai multe masuri de austeritate. Au fost eliminate facilitati, au fost taiate fonduri, au fost abandonate, cel putin pentru moment, unele promisiuni electorale.

Nu toate masurile au fost fericite. Ma refer aici la eliminarea reducerii de 5% pentru plata cu 10 zile inainte de termen a impozitelor pentru firme.

Guvernul ar trebui sa inteleaga ca masurile sociale, care aduc atatea voturi, pot fi aplicate doar daca sunt incasati bani la buget. Iar banii la buget vin preponderent din sectorul privat!

Masurile care urmeaza a fi luate trebuie sa se concentreze in primul rand pe conservarea locurilor de munca sau crearea de alternative!

Indisciplina fiscala este, poate, cel mai mare pericol viitor, pentru ca riscam in Romania ca legea sa nu poata fi respectata chiar de institutiile statului (vezi legea de marire a salariilor profesorilor cu 50% sau a punctului de pensie la 45% din valoarea salariului mediu). Cum va putea statul sa aplice legea pe care nici macar Guvernul nu o mai respecta?

De aceea cred ca stimulentele de genul reducerii de 5% sus amintite sunt binevenite.

Decizile pe care urmeaza sa le ia Guvernul trebuie discutate si verificate de data aceasta si cu Banca Nationala, si cu mediul de afaceri. Dar nu in cadrul clasic, pentru ca asta presupune pierdere de timp, iar acum masurile trebuie luate contra cronometru.

Solutii sunt, si mediul de afaceri real le poate propune, sustine si justifica!

Trebuie insa curaj, coeziune si deschidere catre dialog.

Partenerii sociali trebuie sa stea la aceeasi masa si sa spuna lucrurilor pe nume.

Numai transparenta dublata de comunicare inteligenta, si nu mincinoasa, este solutia!

In speranta unor decizii politice inteligente,

Irina

8 comentarii:

  1. "In speranta unor decizii politice inteligente....."
    Cica:

    SPERI MATA DAR SPERI DEGEABA!


    Sa nichititzi bine !

    RăspundețiȘtergere
  2. "Jimmy-Jimmy...imi plac fetitele-n bikini" (if u remember, Nonstop= moldoveni de-ai nostri - Barlad- - sic! - )...a! pardon! esti jimminy !!

    Citind stramb si luminanad drept (adica :eu luminez, tu luminezi, etc?) am ajuns la o concluzie ciudata: ori astia de prezinta si dezbat stirile (printre care Andreea Cretulescu, care mi-a ramas la suflet din vremuri...o-ho!! ) iar noi ishtea de privim ca viteii la poarta noua (ca sintagma de "boucubasca" deja a acontat-o altcineva :)) ) si ne minunam/infricosam de Apocalipsa ce sta sa vina, mai ceva decat Lady in Black - aia cu coasa, dar data fiind criza economica nu ne asteptam sa vina in mantie neagra ca are prea mult material, ci mai degaba in deux pieces, eventual marca Jolidon)...m-am ratacit...stai sa caut firul....a! ori stam ca tampitii si inghitim toate de pe la teveu, ori ne punem mintea la contributie si vedem ce vor sa spuna "astia" mai exact, cui se adreseaza anumite reguli, restrictii, reduceri, etc si in ce masura ne afecteaza si daca ne afecteaza.
    De exemplu: asta cu 5% - pai io' am auzit-o din folclor, din gura in gura, ca n-am apucat sa citesc sau sa o aud "live" de pe nicaieri. Si toata lumea a perceput-o cam asa: "nu se mai acorda reducere atunci cand iti platesti impozitul mai devreme" . Adica in traducere libera : nu se mai dau aia 5% daca iti platesti impozitul inainte de 31.03. DAR la casa si eventual 'otomobil !!!! Io' asta am inteles din folclor!! Foarte greu a fost sa-i conving ca se refera la altceva !!!! Altii au auzit ca bunicii care au nepoti in intretinere vor primi o indemnizatie de 120E. Ba au si inceput sa-si pregateasca dosarele!! Numai ca au ignorat ca asta se intampla in Bulgaria !!!! Si tot asa.... Personal cred ca mare parte din haos este creat partial de informarea incompleta, partial de perceperea eronata a informatiile, toti fiind sub influenta presiunii evenimentelor.

    Uf ! Sper s-o fi scos la capat pana la urma cu ideea....deh! recuperarea de dupa sarbatori e in ...curs !! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. la cat de netrasparent s-a facut guvernul asta, ar fi un paradox sa lucreze transparent.
    pai daca e o gaura de aproape 5% deficit bugetar(nici nu mai conteaza de unde e gaura), ea trebuie acoperita cumva.cineva trebuie sa plateasca pt ea.
    anularea reducerii de 5% la impozite platite in avans e dovada ca cineva va plati mai mult sa acopere gaura.
    sunt doar cateva variante: taxe directe si indirecte mai mari, inflatie mai mare(si in felul asta plateste toata lumea care are bani in buzunar),reducerea cheltuielilor publice(adica n-o sa se contruiasca spitale sau autostrazi-bine, asta o stiam deja) sau angajare de noi datorii care sa tot fie prelugite si refinantate pana vine un nou guvern(daca nu merge asta, sigur merg restul in care platesc cetatenii direct).
    nu cred ca Boc si Geona sunt ingrijorati ca deficitul e 3, 4,5 sau 10%.Geoana a colectat pe langa functia de sef PSD si pe aia de la Senat, vice la CSAT. intrebarea e care e noul pas calculat al carierei sale. cred ca asta-l doare acu. iar Basescu si Boc sunt intr-o pozitie de putere in Romania in care nu mai fost pana acum. Cred ca pt ei nu e criza. e maximum ce au obtinut pana acum.
    la ce le trebuie austeritate?

    RăspundețiȘtergere
  4. pt liviu,
    judecata ta era perfect valabila daca excludem realitatea crizei mondiale al carei spectru da fiori tuturor si anul cu alegeri europarlamentare si prezidentiale.
    cred ca daca dam deoparte increderea in oamenii politici din romania(oricum s-ar numi ei),mizele acestui an vor functiona perfect pe post de opozitie(care oricum este total decredibilizata-cu exceptia udmrului)
    restul comentariilor -corecte de altfel-tin de firescul luptei politicienilor pentru putere care din pacate in romania este profund afectata de avarismul clasei politice mai vechi secondat de saracia si dorinta de parvenire a unei parti din clasa politica tinara...astfel incit cei putini minati de idei si cauze generoase chiar nu mai conteaza in ecuatie.
    TARE MA TEM CA VA TREBUI SA ACCEPTAM CA SINGURA VARIANTA SA PIERDEM TOTI(dar in nici un caz ei)...
    de aceea societatea civila va fi mai importanta ca niciodata

    RăspundețiȘtergere
  5. @irina:
    abordarea actuala a guvernului ar putea sa nu functioneze. daca cresterea economica scade, e nevoie de masuri de stimulare. guvernul are instrumentul fiscal. iar politica fiscala de reducere a cheltuielilor e contractionista. in State, in UK s-au incercat injectii de capital.
    daca se taie cheltuielile, se reduce consumul, impactul asupra economiei e negativ. alternativ, guvernul ar putea reduce taxele pt stimularea economiei.
    din pacate, la un deficit de 4-5% nu poate sa o faca. aproape sigur, vor intra mai putine investitii straine in RO.
    da, cred ca lipseste opozitia. cel putin din perspectiva urbana, educata, aerisita, democratica si pro-market.
    grupurile educate, afluente, urbane nu se simt reprezentate la nivel de discurs politic,agenda.
    toate partidele mari s-au grupat in zona unui discurs populist etc. exista practic un cartel al partidelor. nu e nicio transparenta in partide, democratie interna nu prea e, sunt aceasi oameni.
    vom vedea cum se va manifesta societatea civila, zona neacoperita de partidele parlamentare.
    partidele astea anchilozate(au multe trasaturi gen PCR) monopolizeaza jocul politic, dar au si puncte slabe tocmai pt ca nu produc oameni competenti si nici nu prea ofera mari solutii si nici nu le iubeste lumea.
    daca exista presiune competitiva, partidele se pot schimba sau pot fi trimise acasa.
    daca nu exista competitie, vom ramane tot cu situatia asta. partidele nu se vor schimba singure.

    RăspundețiȘtergere
  6. Situatiile de criza majora cer solutii de management puternic.

    Deocamdata in Romania se face doar politica, politica in care cea mai folosita solutie de management este: "Nu mai avem nicio fabrica de vanzare?"

    Stiu, pe toate produsele scrie Made in China, dar suntem cumparatori si de Made in Romania. Romanu e un manufacturier bun insa in conditiile actuale doar pentru corporatiile de afara.

    Daca , criza asta e facuta sa tina vreo 7 ani la nivel global e clar ca urmeaza o noua solutie/revolutie in forta de munca: robotii.

    RăspundețiȘtergere
  7. corect punct de vedere
    ai uitat insa un lucru esential:fara discutie ca e normal si corect sa platim cu totii impozite la stat!
    DAR STATUL TREBUIE SA FOLOSEASCA ACESTI BANI IN FOLOSUL TUTUROR
    ORI PINA ACUM(ADICA DE APROX 20 DE ANI NU SE INTIMPLA ASTA)
    nu avem infrastructura(in special autostrazi)
    spitalele ai asistenta medicala snt sub orice critica
    sistemul de invatamint mentinut cu obstinatie in parametrii epocii industrializate care nu mai are nici o legatuta cu epoca in care ne aflam
    despre cultura...ce s-ar putea spune???o liniste si indiferenta totala....
    samd...
    asadar platim taxe dar trebuie sa vedem ceea ce se face cu ele!!!
    e momentul sa ne convingem si noi societatea civila ca statul este corect!
    e moentul ca legea sa fie aceeasi pentru toti!
    nu putem fi de acord ca unii sunt vesnic smecheri si altii sunt doar niste oameni corecti care nu se bucura de respectul nimanui!

    LEGEA ACEEASI PENTRU TOTI E UNICA SOLUTIE POSIBILA!

    RăspundețiȘtergere
  8. la noi taxele au fost puse dupa 1989 la un nivel sau altul, fara sa insemne automat plata unui anumit serviciu. In tarile astea mai dezvoltate, capitaliste, aparitia unei taxe insemna si o dezbatere, o explicatie , de ce se pune o noua taxa etc. Negocierea intre cetateni si guvern a fost alta, mult mai stransa, mai exigent. La noi s-a copiat un model de pe undeva fara sa fie o vanzare a unui serviciu anume in schimbul taxelor.
    Cu cresterea asta economica, bugetele au crescut, multe proiecte au ramas pe loc. Autostrazile sunt un exemplu. Ce a fost in plus la buget probabil s-a furat daca nu s-au imbunatatit serviciile. Nici sistemul de redistribuire nu a functionat,nu cred ca a ajuns mare branza la cei saraci.
    Situatia asta ca dupa 8 ani de crestere economica, uneori de 8% pe an, s-a ajuns la deficit bugetar de 5%(fara sa se fi facut mari proiecte etc) e cam furt pe fata(sau incompetenta). Daca bugetul are deficit 5% la cresterea PIB de 8%, ce o sa se intample la recesiune?
    Aristocratia politica, mari smecherii de pe coridoarele puterii vor sa controleze ei jocul, bugetul de stat. Ei nu au nevoie de transparenta, autostrazi,spitale, scoli mai bune etc atata timp controleaza resursele, au puterea , parghiile importante. Pe partea aialalta e o clasa de mijloc emergenta care vrea o dezvoltare accelerata, mai multa democratie, transparenta, autostrazi etc.
    Problema e ca nu poti sa ii tragi la raspundere pe baietii de la putere(mereu aceasi-prin rotatie sau impreuna in diverse formule). In jocul cu voturile ei reusesc formal sa surclaseze grupul de cetateni urbani, educati etc. Populatia saraca, rurala, ignoranta are alte standarde, exigente. Jocul democratic e deturnat si guvernantii nu raspund la nicio intrebare.
    Pana si cei care au alergat cu un discurs reformist(Basescu et co.)si , teoretic, au luat voturile clasei de mijloc, au batut palma la varf cu aia care erau recunoscuti ca smecherii consacrati. Asta e acum. Ce poti sa faci? Si daca-i votezi data viitoare si daca nu o faci, rezultatul cam tot acolo converge.
    Din perspectiva unei agende reformiste, liberale, , astia care controleaza parlamentul sunt mana moarta. Nu cred ca au in sange sau in cap o viziune pe dezvoltare. cred ca sunt super multumiti ca au functiile pe care le au.
    si a propos de taxe, se zvoneste ca S Bodu va fi iar sef la Fisc(dupa un an de europarlamentar, candidat la primarie etc). Tin minte ca l-a pus Turcescu sa calculeze un TVA. nu stia(conceptual) ce e ala TVA.tipul era cu tupeu, mereu la stiri cand era sef la fisc. daca nu stie ce e ala TVA ce poa' sa stie el sa justifice prezenta sa la colectarea taxelor?
    abia astept sa vina intransigentul Bodu sa ameninte la tv :)

    RăspundețiȘtergere