duminică, 1 februarie 2009

Avem din nou presedinte jucator

Presedintele Traian Basescu se implica mai mult, in ultima vreme, in chestiuni executive.

Reactiile fata de activismul sefului statului sint diferite. Unii striga in gura mare ca Traian Basescu are tentatii dictatoriale. Ca ar dori sa controleze tot ce misca. Ca vrea sa modifice Constitutia ca sa-si consolideze puterea. Si tot asa.

Am urmarit cu atentie argumentele celor care sustin astfel de lucruri, dar, sincer, nu prea le consider intemeiate. Din cite imi dau eu seama, presedintele Basescu este un om de actiune, nu un cripto-dictator. Nu suporta sa stea deoparte, sa fie de decor. Acest lucru mi se pare onorabil.

Sa nu uitam ca traim vremuri in care este nevoie de implicarea oamenilor politici cu autoritate. In situatia actualei crize economice, acestia au datoria sa-si asume responsabilitatea in fata societatii. Traian Băsescu a avut in nume propriu iniativa (extrem de delicata) de inghetare a salariilor si s-a amestecat in dificilele negocieri cu sindicatele. Aici sint doua din punctele cheie ale guvernarii din perioada urmatoare.

Autoritatile trebuie sa stringa punga si sa nu faca cheltuieli necugetate. Iar sindicatele trebuie sa-si tina cumpatul si sa nu faca cereri care nu pot fi indeplinite sau sa provoace tulburari sociale.

Presiunile populiste pe care le face PSD chiar din interiorul guvernarii nu mi se par de bun augur. Partidul lui Mircea Geoana vrea sa fie cu un picior la guvernare si cu altul in opozitie. Or asa ceva nu se poate. In aceasta perioada dificila ultimul lucru de care avem nevoie este ca partidele sa inceapa sa supraliciteze populist in fata electoratului, pentru a iesi bine la alegerile europarlamentare si cele prezidentiale.

Irina

P.S. Privesc cu aceeasi atentie atitudinea liderilor liberali si sint realmente socata de tupeul unora dintre ei care vin si fac teoria bunei guvernari, uitind complet jaful pe care l-au patronat in bugetul statului. Ma intreb intr-una cind vor realiza liberalii ca unele personaje de genul Relu Fenechiu nu fac decit rau partidului si ar trebui scoase definitiv din fata pentru a nu compromite total sansele acestui partid.

Un comentariu:

  1. Nici eu nu cred ca Basescu e dictator. De fapt, daca ar simti ca se poate, cine stie. Cert este ca el chiar nu poate deveni dictator, chiar sa vrea. Sint prea multi ochi pe el. Mai e nevoie de multe chestii ca sa ajungi la dictatura. Deocamdata democratia este mai profitabila si mai comoda pentru baietii de la putere. Nu au ei chef de scandal, pentru o dictatura pe care sa o huleasca toata lumea. Ei au nevoie sa controleze punctele esentiale, de unde iese banul. Restul e gargara.
    Gabi

    RăspundețiȘtergere