duminică, 1 februarie 2009

CRIZA VAZUTA DE LA PARIS

Asa cum v-am spus, de citeva zile sunt la Paris la cel mai mare tirg de moda din lume.

Va promiteam atunci o relatare a impresiilor mele legate de felul cum este perceputa criza aici, din prisma contactelor cu parteneri de pe toate continentele, care vin in capitala modei pentru a-si comanda colectiile.

In primul rind, am remarcat o scadere importanta a numarului de firme participante. In mod normal, la acest tirg veneau aproximativ 1100 de companii din toata lumea. Senzatia mea este ca acum sint cu aproximativ 40% mai putini expozanti.

Se simte, de asemenea, o scadere importanta a numarului de cumparatori. Traficul este mult mai mic, desi suprafata ocupata de colectii este mult mai mica

Clientii si-au schimbat foarte mult optiunea. Cauta solutii de buna calitate, dar cu preturi mult mai mici.

Modelele cele mai vindute sint mult mai putin sofisticate, dar care inglobeaza o experienta si solutii tehnice pe care nu multe companii le au.

Despre comentariile clientilor din diverse tari va pot rezuma urmatoarele:

- americanii sint convinsi ca urmeaza o perioada foarte dificila, dar au incredere in Obama; ei sint convinsi ca dolarul va cistiga teren in urmatoarea perioada; surprinzator, au fost mai multi clienti din SUA decit la ultimele 3 editii.

- englezii sint socati de evolutia lirei sterline; nu sint deloc multumiti de premier si echipa lui; nici pe Blair nu il regreta, insa si-ar dori-o pe Margaret Thatcher din nou in fruntea executivului.

- au aparut mult mai multi clienti din tarile africane, care nu par deloc afectati de criza.

- nici australienii nu par deloc ingrijorati.

- a scazut dramatic numarul clientilor rusi - aproape inexistenti.

- japonezi foarte putini.

- chinezi deloc - de obicei, veneau la fel ca si turcii, sa vada modele.

- din Europa, grecii par cei mai increzatori si, observ, au crescut mult fata de ultimele editii ca putere de cumparare.

Delegatia Romaniei este una dintre cele mai mici prezente la ultimele editii. Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Paris sint mult mai activi decit in alte editii (nu am gasit explicatia), ceea ce este de-a dreptul imbucurator pentru noi.

Mica mea echipa prezenta la tirg (echipa de criza) a lucrat nonstop. As putea spune ca, pentru mine, este una dintre cele mai bune editii din ultimii 2 ani!

Voi intelegeti ceva??! Eu sincer va spun ca nu!...

Irina

2 comentarii:

  1. Daca nu intelegi iti spun eu: a inceput criza... take care..

    RăspundețiȘtergere
  2. Englezii si-o doresc inapoi pe Margareta....dar ea e cam dili-dili!
    De fapt si cand era in functie dadea semne. Ca altfel nu putea sa faca ce a facut.
    De fapt de asa ceva avem si noi nevoie, de niste nebuni patrioti, capitalisti convinsi, care sa secere intr-o saptamana, fara nici o remuscare, intreaga clica de hoti. Sa-i bage la mititica, sa le confiste averile ilicite si sa le bage la buget. ooooo ce contributie ar fi atunci ...de la Patriciu, Becali, Copos, fratii "apa minerala de la tzeava"......
    Cu astia de-acu....e mai mult un teatru vesel (de fapt o drama). Niste marionete ghidate de maini ce ar trebui incatusate!

    Boc, Boc, Boc....cum mai crezi tu ca kktul mestecat in campanie nu te va inneca!...Ha ha ha, si inca cum!
    Profesorii si cadrele sanitare vor fi cei ce-l vor pune pe marele Dop (de bagat in coor), pardon Boc, la colt. Ba si ce-o sa-i dea la gioale....Si bine ar fi ca marinarul Popey sa-si tina gura, si sa-si fereasca provizia de spanac daca nu vrea sa ramana fara el.

    Greu fratilor, greu.

    Doamna Irina, daca au ajuns la targul de la Paris mai putine colectii desucheate, nu-i bai. Si asa unii considera hazenia derpt frumos, anorexicele drept femei, si curvele masculine drept barbati...Nu-i mare pierdere.
    Mai vad pe la FashionTV niste colectii, de merg cainii cu coada'n fatza...si sa le dai foc ar fi o pierdere de timp.
    Ce amuzant e cand cate o baba descreierata promoveaza cate un nemernic far gust drept designer!
    Grea problema cu menopauza....

    Gabriel.

    RăspundețiȘtergere