miercuri, 25 februarie 2009

ROMÂN, PRIN EUROPA

Zilele trecute, trecind prin Italia catre Elvetia, incercam sa inteleg cam cit de greu trebuie sa le fie romanilor nostri raspinditi prin lume sa faca fata valului de acuze care planeaza asupra lor si a noastra, a tuturor, din cauza unor delicventi, pe al caror pasaport, ne place sau nu, scrie Romania...

De multe ori, trecind prin diverse vami, am trait momente destul de umilitoare atunci cind, la vederea pasaportului romanesc, in mintea celor care imi controlau actele vedeam cum rasar tot felul de scenarii, urmate de tot felul de intrebari stupide.

Am avut rabdare, de cele mai multe ori, si am raspuns calma tuturor intrebarilor...

Mi s-a intimplat insa si sa ma revolt cind am vazut cum erau tratati unii romani care, neintelegind limba pe care o vorbeau ceilalti, nu reuseau sa-i convinga de buna lor credinta pe lucratorii neinfricati din frontiera.

Odata cu intrarea in Comunitatea Europeana, parca reactiile adverse la adresa noastra s-au mai calmat. Totusi, ceva pluteste in aer...

Incet-incet, romanii risca sa fie transformati in ochii opiniei publice europene intr-o natiune de infractori...

Ma intreb: De ce nu sintem in stare sa ne "vindem marfa" cu incredere si siguranta?!

De ce nu ne facem singuri imagine, acum cit mai este timp si perceptia generala nu este total influentata?!

De ce nu vorbim noi despre atitea realizari ale romanilor care sint folositoare unei lumi intregi?!

De ce nu ne adunam cu totii sa protestam impotriva unei discriminari mincinoase si nemeritate?!

De ce nu intelegem ca numai impreuna, uniti de adevaruri si realizari, ii putem determina pe ceilalti sa ne respecte si sa ne priveasca ca pe egalii lor?!

Irina

9 comentarii:

  1. incearca sa faci o asociere de 2-3 romani in RO si vei vedea cat rezista...
    incearca sa vezi apoi cat rezista aceeasi (sau alta) asociere in strainatate...!!!
    alte natii sunt ca un arici atunci cand lucreaza in strainatate, chiar daca nu sunt toti prieteni intre ei; noi nu reusim decat sa avem comportament de sluga, cu convingerea ca STRAINUL e cel mai...
    cand ia un sut in fund de la strain va reusi sa gaseasca o scuza, o motivatie acestuia sau o vina romanului de langa el, nicidecum propriului fel de a fi...

    RăspundețiȘtergere
  2. cat despre lucrurile bune facute de romani in atatea tari din lume, sa nu ne asteptam ca strainii sa ne laude sau sa recunoasca macar faptul ca putem fi harnici, inteligenti, intelepti si cinstiti, ci sa constientizam ca asa este dar din pacate am reusit sa fim asa mult mai mult afara decat in propria tara...in care este nevoie de toti; a ne comporta in propria tara ca afara ar putea sa insemne o dovada de mandrie si o demonstratie ca... tot mai buna-n tara mea...

    RăspundețiȘtergere
  3. Irina,

    Stiu ca iti plac oamenii care-ti vorbesc direct.

    Sincer, de o perioada, simt ca ti-ai schimbat stilul de scris, e putin altceva decat postarile din perioada alegerilor locale.

    Ai ales tu sa schimbi stilul sau ai pe cineva la butoane care se straduie sa-ti exprime gandurile?

    p.s. ca exemplu, finalul acestui post are ceva american gen discurs de obama, cinci "de ce"-uri. nu e stilul tau sa pui atatea intrebari retorice, tu de obicei ai raspunsuri la intrebari.

    merci

    RăspundețiȘtergere
  4. @CDC......shugubatz shi cu talc eu spun:
    SLUGILOR CE SUNTETZI, VENITZI LA MINE SA VA TRAG SHUTURI IN FUND!


    @Maestru':.....shugubatz shi cu talc eu spun:
    n-are nimic cu discursul obamian
    .....duhneshte a scoici!

    de ce ?
    de ce ?
    de ce ?
    de ce ?
    de ce ?
    de ce ?
    nah ca io am bagat shase dece-uri....sunt mai shmek!

    hihihi

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Ionut: "Americanu' " e chiar in America...ia discursurile in copy-paste direct de la sursa. Si cum esti expert in copy-paste..l-ai prins si pe asta !!! :))))) Noroc sa nu se vede si accentul :)))

    Rai suntem..ma mir ca nu se crapa pamantul sa ne inghita:)))))!!

    On topic: intrebare retorica: de ce stirile din RO nu exprima decat nenorociri in 90% din timpul alocat stirilor? Incepand de la ora 5, apoi emisiunile care urmeaza (mai putin a lui Maruta) toate prezinta crime, violuri, spargeri de case valutare si banci, care mai de care mai dementi, spanzurati, ucisi, etc...nimeni nu urmareste altceva decat senzational si rating-ul sa fie cat mai mare. Goana dupa castig, dupa bani in detrimentul unei informari utile face din RO tara cu cele mai multe belele pe cap de locuitor!! Iar astea sunt convertite din pacate in modele de viata si exemple demne de urmat!
    @Irina:Poate ai sau nu ai timp sa privesti teveul de pe unde esti, dar permite-mi o intrebare: atat cat te uiti, ai vazut undeva mai multe stiri negative la "ei"?? Nu inseamna ca nu sunt, dar noi, spre deosebire de altii, facem act de bravada din ele si avem grija sa ni le punem in frunte. Imaginea proasta ne-o facem cu mana noastra !!!....si media ne ajuta din plin !!

    RăspundețiȘtergere
  6. Rau cu RAI dar mai rau far'de RAI!
    hihihi

    In plus mie degeaba mi s-ar crapa pamantul sub mine ca tembelul ala de Scaraotzchi mi-a revocat numirea in postul de mecanic shef la cazane shi a facut plangere scrisa la Doamne-doamne precum ca-s prea dement shi ca daca ma ia la el, ii bramburesc tot Iadul. Asha ca Doamne-doamne mi-a rezervat postul de CURIER AL VESHTILOR BUNE....shi cat de curand am sa am nishte veshti foarte bune!
    hihihi

    PS auzi mah CEL MIC da telecomanda la tv-u n-ai sau tot la MIRAJUL lu' bunica te uitzi?

    Noapte buna ca chic de somn precum o chicat podul tzeparilor de la BEHTEL !

    RăspundețiȘtergere
  7. Ati vazut pe National Geographic documentarul "Evanghelia lui Iuda"?

    RăspundețiȘtergere
  8. bre...anonimus...te info ca primul teveu pe care l-am vazut in viata mea a fost un "Modern" (la care schimbam PL-ul si PY-ul ca pe ciorapi! )...care a murit ezact odata cu Brejnev (cre'ca prin '84). Si cum tata nu putea rata ingropaciunea a facut pe dracu-n 4 si a pus de-un "Snagov" (circuite integrate, deh!).
    Cea mai mare bucurie a fost in momentul in care TVR a anuntat (prin '86-'88..) ca va incepe sa emita color. Si stau si ma uit k prostu' la teveu si nu vedeam nici o culoare!!! :( !! Atunci am luat hotararea sa ma fac electronist si sa deslusesc tainele electronicii.....:))))))))))))))))))

    P.S. Asteptam si vestile bune, dar mai ales alea care ne intereseaza. Daca vrei sa ne anunti ca ai gasit schema castigatoare la 6/49 las-o balta...nu vrei s-ajungi ca Ogica, nu ? :)))
    Si ai grija cu sforaitu'....peretii ca peretii....da' ce te faci daca pica varul de pe ei? ...si mai sperii si vecinii de zic ca e 9/11....si uite-asa ajungi si tu la proteveu !! :)))

    RăspundețiȘtergere