luni, 23 februarie 2009

E nevoie de o reforma morala a Politiei

In ultima vreme s-au inmultit in tara incidentele legate de crima organizata. Asistam la jafuri, reglari de conturi intre clanuri, agresiuni asupra reprezentantilor autoritatii statului.

Mi-e teama ca toate acestea sa nu fie semnul unei tendinte. Tot ce sper este ca Romania sa nu ajunga in situatia Bulgariei – si a altor tari din zona, Albania, Ungaria, fosta Iugoslavie – unde gruparile implicate in crima organiza sint foarte puternice, sfidind cu succes puterea autoritatilor. In Romania sint deja zone – precum Craiova, Brasov, Timisoara – unde organizatiile de crima organizata constituie, practic, stat in stat.

Intre timp, Romania este la al treilea ministru de Interne pe parcursul citorva saptamini. Nu pot sa nu pun in legatura instabilitatea de la virful sistemului cu recrudescenta violentei organizate. Politia este afectata in plus de lipsa fondurilor, a echipamentelor, de proasta organizare si de numeroasele cazuri de coruptie. Politistii sint demoralizati, defetisti si tind sa nu-si mai faca treaba asa cum trebuie.

Este nevoie, cred, de o reforma radicala a Politiei, dupa reguli moderne si precise, precum si de o gestionare rationala drastica a fondurilor alocate – nu multe, dar nici putine. In plus, trebuie sa existe toleranta zero pentru cazurile de coruptie si nerespectare a legilor din interiorul Politiei. Daca politistii nu se vor bucura de autoritate in fata populatiei, puterea lor se va diminua constant.

Cred ca nu (doar) banii constituie cheia problemei. Ca un corolar, ar fi nevoie de o reforma morala a Politiei, care, pe de o parte, sa restabileasca autoritatea acesteia in fata cetatenilor, si, pe de alta, sa le redea politistilor increderea in sine, motivatia si hotarirea de a apara legea.
Irina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu