duminică, 8 februarie 2009

ELVETIA - PRO SAU CONTRA ROMANIEI SI BULGARIEI

In Elvetia astazi are loc un important referendum pentru Romania. Asa par a spune stirile transmise pe aproape toate canalele media din tara...

Pentru ca sint in Elvetia acum, poate relatarea citorva discutii avute zilele acestea cu citiva cetateni ai tarii cantoanelor nu sunt lipsite de interes...

Intrebarile le-am adresat direct persoanelor cu care s-a intimplat sa intru in contact in aceasta perioada (bancheri, arhitecti, vinzatori, ospatari, stilisti, florari, designeri de interior, terapeuti, profesori...) si au vizat exclusiv parerea lor despre referendumul la care urmeaza sa participe, ce ii intereseaza in decizia pe care urmeaza sa o ia si care este subiectul pe care il urmaresc cel mai mult in aceasta initiativa legislativa.

Concluzia care se desprinde este una singura: elvetienii obisnuiti nu au deloc manifestari xenofobe. Nu au nimic impotiva romanilor, sunt foarte toleranti si vad partea plina a paharului. Atita timp cit romanii vin in Elvetia si aduc bani, oamenii de aici nu vad o mare problema, avind o mare incredere in capacitatea statului elvetian de a le asigura securitatea.

Problema principala care ii preocupa este cea legata de repercursiunile pe care un vot negativ le-ar putea avea asupra tarii din partea Comunitatii Europene.

Majoritatea celor pe care i-am intrebat nu erau interesati de mesajele transmise de extremistii elvetieni, ba chiar erau jenati cind auzeau intrebarea.

Cu toate acestea, merita mentionat faptul ca nu au auzit - si nici eu nu am auzit - de vreo actiune de imagine facuta de ambasadele celor doua tari implicate.

Ca de obicei, ne multumim sa privim pasivi si sa asteptam ca altcineva sa ne rezolve problemele...

Irina

P.S. Intre timp, rezultatul referendumului a confirmat cele spuse. 60% dintre cei prezenti la urne au votat in favoarea extinderii dreptului la libera circulatie pentru romani si bulgari.


4 comentarii: