vineri, 6 februarie 2009

TESTUL NASTASE

Cazul Adrian Nastase va fi un test important pentru coalitia PDL – PSD. Faptul ca trimiterea dosarelor sale penale in instanta depinde de votul Parlamentului aduce subiectul in zona negocierilor politice. Asa cum se stie, Comisia juridica a Camerei a votat deja impotriva trimiterii dosarelor mai departe, deputatii PDL si cei ai PSD gasindu-se in tabere opuse.

Acum Adrian Nastase recomanda Parlamentului sa voteze pentru trimiterea dosarelor, dar nimic nu este sigur pina nu vedem votul final al Legislativului. Avem deja presiuni asupra PSD din partea presedintelui, a premierului si a presedintelui Camerei Deputatilor. Adrian Nastase striga peste tot, dar neconvingator, ca este victima politica a unui regim autoritar si ca va sfirsi ca tap ispasitor.

Am doua comentarii aici. Sint convinsa ca o buna parte din imaginea proasta a Parlamentului este cauzata de faptul ca parlamentarii sint privilegiati in relatia cu justitia, in comparatie cu cetatenii obisnuiti. Exista senzatia ca ei beneficiaza de impunitate in fata legii, datorita imunitatii parlamentare. Acest lucru trebuie sa se schimbe. Oamenii politici si cetatenii obisnuiti trebuie sa fie egali in fata legii. Daca se va intimpla acest lucru, probabil ca si imaginea Parlamentului se va imbunatati.

Nu stiu cit de politizata este justitia. Probabil ca este destul de tare, pentru ca se fac presiuni teribile din toate partile. Dar nu poti rezolva aceasta problema printr-un plus de politizare. Atita timp cit judecarea cauzelor parlamentarilor depinde de tot felul de manevre si negocieri politice atunci nu vom progresa prea mult in instaurarea statului de drept.

Irina

Un comentariu:

  1. Bombonel este constient ca va iesi basma curata deoarece are cateii lui in justitie gata sa-l protejeze la necaz cum si el a facut-o de altfel in perioada cat a fost premier.
    De aceea isi indeamna colegii sa voteze ptr trimiterea dosarelor in instanta,pentru ca stie ca nu va pati nimic.
    Este rusinos si strigator la cer ca un spagar ordinar ca el si ca multi alti hoti din tara asta,sa nu fie trasi la raspundere dupa atatia ani de la comiterea faptelor.

    RăspundețiȘtergere