marți, 29 ianuarie 2008

Buget fara dezbateri

Luna ianuarie a trecut si municipiul Iasul nu are inca un buget. Pentru Consiliul Local sarbatorile nu s-au incheiat, anul acesta neintrunindu-se macar intr-o singura sedinta. Dupa ce Primarul Nichita ne-a anuntat, cu multa publicitate, existenta unui buget umflat pe anul 2008, aceasta tacere este pentru mine un semnal de alarma. M-as fi asteptat, macar intr-un an electoral, sa se organizeze o dezbatere reala asupra prioritatilor pe care le au iesenii.

Dincolo de controversele cu diferiti lideri politici asupra domeniilor pe care unii sau altii le considera prioritare, o discutie cu reprezentanti ai ONG-urilor, oamenilor de afaceri la care sa participe si contribuabilii obisnuiti ar fi fost necesara. Cred ca autoritatile locale ar fi trebuit sa nu se multumeasca doar sa declare ca asteapta opiniile iesenilor, ci sa creeze cadrul adecvat pentru o dezbatere reala. Or, de acest lucru Nichita s-a ferit intotdeauna. Asa se face ca, desi nu mai este mult timp pana la expirarea termenului anuntat pentru dezbatere, nu am auzit vreun comentariu, din partea consilierilor locali sau a unui lider de partid, pe seama modului in care este constituit bugetul.

In fata acestei taceri ciudate am cateva explicatii: fie documentatia tehnica aferenta redactarii bugetului nu a fost inca intocmita, nedepasind faza comisiilor de specialitate din consiliu, fie cunoscutele intelegeri locale nu au fost inca perfectate si mai au nevoie de ceva timp. Oricum, Primarul trebuie sa explice care sunt sursele de venituri reale la buget si nu cele inchipuite. Poate de acest lucru se fereste cel mai mult, fiindca nu are cum sa ofere explicatii credibile. Ma tem mai ales de tentatia cunoscuta a primarului Nichita de a realiza anumite lucrari intr-un an electoral indiferent de costurile lor sau de sursa de provenienta a banilor. Lipsa dezbaterilor si amanarea votarii bugetului pe 2008, intr-un oras care are atatea probleme de rezolvat, este pentru mine o dovada a lipsei de respect fata de ieseni.

Irina

4 comentarii:

  1. Asa este , Nichita nu este credibil , este ''expirat'' ,dar tu? Vreau sa ma convingi ca sa te votez , vreau sa te cred si sa fii speranta acestui oras...dar argumentele lipsesc , fa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  2. ma uit acu pe antena3 pe site.
    http://www.antena3.ro/Primaritele!-Elena-Udrea-si-Irina-Schrotter-ar-putea-conduce-Bucurestiul-si-Iasiul_pol_44981_ext.html
    e un articol despre Elena Udrea si Irina Schrotter.
    sunt puse niste poze cu ipostaze oarecum lascive...simpla asociere cu Elena Udrea e deja un minus. se face referire si la un post a lui Dan Andronic.
    Se pare ca campania de discreditare, bagatelizare a inceput.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu cred ca m-am indragostit de Irina si de-aceea am sa o votez la catemandate va candida. pavel

    RăspundețiȘtergere
  4. Bugetul local e intr_adevar o discutie destul de tehnica si aparent complicata, de care din pacate cetatenii nu sunt f interesati...
    Cred insa ca acest dezinteres e generat de mai multe cauze:
    -in primul rind sondajele efectuate indica f clar faptul ca iesenii nu cunosc faptul ca bugetul local al Iasului este constituit intr-un procent de peste 85% din taxele si impozitele platite de noi,cetatenii acestui oras..paradoxal,perceptia este ca bugetul local se aproba si vine de la Bucuresti..
    -de aici probabil aceasta indiferenta fata de risipa si proasta administrare a banilor nostri!
    -apoi urmeaza aceasta pacaleala cu subventiile acordate de Primarie, care de fapt sunt tot din banii pe care noi ii platim (pt ca sunt acordate tot din bugetul local)..
    -mai departe e usor de sesizat dezinteresul primarului fata de gasirea unor solutii viabile pentru CET si RATP,dar si pentru celelalte regii aflate in subordine care printr-o proasta administrare (intentionata!!)consuma o parte importanta din bugetul Iasului care si asa este mic(comparativ cu cel al Clujului si Timisoarei)
    -sa mai vorbim si despre sportul iesean care se rezuma la sustinerea unei echipe falimentare ,ajunsa in aceasta situatie tot prin proasta administrare pastorita de acelasi primar?!...
    ..SI E DOAR INCEPUTUL!!...
    Irina

    RăspundețiȘtergere