miercuri, 23 ianuarie 2008

Circulati, va rog!

Str. A. Panu, luni 21 ianuarie, ora 12.00


Acum un an, domnul Nichita ne anunta ca are un nou plan de fluidizare a traficului in Iasi. In ziua in care s-au pus in aplicare noile reglementari, circulatia in centrul orasului aproape ca a intrat in colaps. Atunci s-a aflat ca firma “Consilier Construct” din Bucuresti a gandit acea planificare, dar a fost modificata “din ochi” putin mai tarziu de angajatii de la Rutiera, ingrijorati ca traficul devenise un imens ambuteiaj.

Rezultatul: la aproape un an diferenta, in toate marile intersectii, la orele de varf ale diminetii si ale pranzului, soferii sunt in continuare exasperati de cozile interminabile. Stiu ca nu numai sensurile unice de pe bulevardul Independentei si de la Gulliver au facut din mersul cu masina un mijloc mai incet decat mersul pe jos, ci si semaforizarea nesincronizata. Cel mai bun exemplu ar fi semaforul din fata Palatului Culturii, pentru cei care stau sa faca stanga pe bulevardul Stefan cel Mare. Intersectia se blocheaza cu masinile care au facut deja spre Centru, dar in drumul lor intalnesc cele doua semafoare de pe bulevard, care tin coada pana la capatul celalalt. Astfel, intersectia de la Palat se blocheaza pe ambele sensuri zilnic, intre 7-9 dimineata si 12-14 la amiaza.

Ce sa mai zicem de intersectia bulevardului Tudor Vladimirescu cu Calea Chisinaului sau cea de la Tesatura ori intersectia din Bucsinescu? Toate acestea, chiar daca au fost semaforizate, continua sa ne ingreuneze traficul in loc sa-l usureze.

Ce solutii vad eu? Politia rutiera ar trebui lasata sa-si faca treaba si sa dea solutiile cuvenite. Nu-i poti impune acesteia in ce mod sa faca profesionist semaforizarea adecvata a intersectiilor mari, care sunt timpii optimi de verde pentru pietoni, ori sa calculeze, dupa urechea Primarului, secundele de asteptare pentru a sincroniza semafoarele de pe un bulevard intreg.

Si totusi, acum aproape un an domnul primar Nichita a cheltuit 6 miliarde de lei vechi pe un plan de circulatie. Ce s-a intamplat cu el?


Intersectia din fata Palatului Culturii, luni 21 ianuarie, ora 9.00


Irina

Un comentariu: