joi, 24 ianuarie 2008

Ziua Unirii

M-am tinut deoparte de orice aparitie publica legata de 24 ianuarie. Am vrut sa stau departe de orice incrancenare politica, de orice discurs gaunos, de orice semn al unui patriotism de fatada. In fiecare an este la fel. In fiecare an ma simt jenata de acest spectacol steril.

Ma gandesc ca 24 ianuarie ar trebui sa fie, in primul rand, un moment al bilantului pentru ieseni. Ce am avut de cistigat si de pierdut in urma unirii?

Privind la scara istorica, in cei 149 de ani, cred ca fosta capitala de Principat a avut enorm de pierdut dar si multe lucruri de cistigat. Centralizarea de la Bucureşti i-a rapit institutii, economie, finante, i-a produs tot timpul o hemoragie a oamenilor de cultura. Iasul a intarit Romania prin unire, dar in prezent nu mai este atat de puternic incat sa beneficieze din plin de ea.

Cred ca 24 ianuarie ar trebui sa-l puna pe ganduri pe fiecare iesean. Este necesar sa transformam aceasta sarbatoare intr-un exercitiu de pragmatism si prilej de viziune. Sa ne gandim cum recastigam vechiul prestigiu si importanta de demult. Şi, in special, sa aflam cum poate Hora Unirii sa devina Hora Prosperitatii si Civilizatiei. In felul acesta cred ca vom avea mai multa decenta, stima de sine si respect fata de inaintasi.

Irina

2 comentarii:

  1. Bloggerii din Iaşi se întâlnesc pe 24.01.2008, ora 20.00 în Maideyi Cafe:
    http://www.cgavriliu.com/blog/intalnirea-bloggerilor-din-iasi-un-nou-episod/

    RăspundețiȘtergere
  2. vai de capul lor.....cu unirea lor de tot kktul.nici nu stiu sa vb fara copiuta:))!bv base!numai bine irinaaa,si pt iasi

    RăspundețiȘtergere