marți, 22 ianuarie 2008

Timpul a expirat, domnule Nichita!

Asa cum ne-a obisnuit, inainte de a ne explica executia bugetara paguboasa a anului 2007, care abia s-a incheiat, primarul ne propune un proiect SF al bugetului din 2008. Un buget pur electoral, potrivit caruia tot ceea ce nu s-a realizat in cei patru ani de mandat ar trebui sa se intample exact in 2008, mai precis in cele cateva luni pana la alegeri. Cred ca este prea tarziu si inutil pentru ieseni. Daca era capabil sa faca ceva, avea timp destul in cei patru ani care s-au scurs. Timpul a expirat, domnule Nichita!

Inainte de a intra in amanuntele bugetului, asupra caruia voi reveni cu observatii punctuale de cate ori voi avea ocazia, cateva chestiuni sar in ochii oricui.

Suma pregatita pentru investitii in 2008 este mai mare decat toate investitiile realizate in mandatul actualului primar. Adica, domnul Nichita pretinde ca vrea sa faca intr-un an ce nu a facut in patru.
Dar din ce surse de venituri sunt facute investitiile? Nu din venituri proprii, bineinteles. Cele mai importante investitii se spune ca vor fi realizate din imprumutul Dexia. Se intentioneaza cheltuirea intregii sume ramase din acest credit, peste 155 milioane lei. Domnul Nichita urmareste sa cheltuiasca in aceste luni pana la alegeri, pentru a-si asigura un nou mandat, ceea ce iesenii vor rambursa in 20 de ani. Ma indoiesc ca acesti bani vor fi investiti cu cap si nu doar pe aparente, asa cum ne-a obisnuit: strazi peticite, pasaje neterminate, ori o Piata a Unirii in care se repara de patru ani.

De unde mai vin in buget banii pentru investitii? 136 de milioane de lei ar fi „nerambursabili” , adica nu exista de fapt. Cea mai mare parte a sumei ar trebui atrasa prin proiectele depuse spre finantare sau proiecte intentionate de municipalitate. Banii nerambursabili sunt, cum stim cu totii, fondurile europene. In cei patru ani de mandat, domnul Nichita nu a reusit sa obtina mai nimic din aceste fonduri. Cum va reusi sa atraga aproape 40 de milioane de euro? Nimeni nu l-a impiedicat pe primar sa aiba pana acum acesti bani. Poate numai incompetenta lui.

Cred ca, prin acest buget, domnul Nichita ne vinde pielea ursului din padure. Va invit sa va spuneti parerea in legatura cu aceasta chestiune care priveste viitorul tuturor.

7 comentarii:

  1. Dupa o portie buna de ras precedata de citirea bugetului pe 2008, m-a apucat tristetea.Este adevarat ca pana acum nu m-a interesat acest subiect, dar de aici si pana la a descoperi cu groaza cum o cantitate imensa de bani va umple cateva buzunare...numarul lor nu depaseste degetele de la o mana...ma face sa cred ca sunt luati de prosti cam 350 000 de ieseni. Sunt curioasa cam cat din acea lista de investitii se va pune in practica. Dau un prognostic:10%...restul...praf in ochi...cam tot atata praf cat am inghitit in ultimii ani in acest oras-santier.
    Pentru cine nu a vazut emisiunea Vorbe grele din seara de 21 ianuarie, invitat fiind Bogdan Teodorescu...le recomand sa o vada. Veti auzi ce nu vreti sa credeti si veti vedea realitatea cu alti ochi.Este o lectie buna pentru orice aspirant politician cu mintea limpede.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua dna Irina
    va scrie un tinat din Chisinau
    si cred ca aveti sanse foarte mari la alegerile pentru primaria de Iasi....mult succes
    vreau sa va rog foarte mult sa imi datzi numarul d-stra de telefon
    voi astepta un email.....
    o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  3. Amenzi, penalitati si confiscari -14606.97 mii lei
    Subventii de la bugetul de stat -2328.00 mii lei

    Si se spunea in gura mare ca politia nu are plan de amenzi.
    Bine ca se bazeaza bugetul pe o suma fixa de amenzi. Restu-i abureala.

    RăspundețiȘtergere
  4. chiar are nichita un film cu irina pentru electoratul iesean? nu cred ca acest lucru ar pune in pericol imaginea irinei. stim cu toti ca este o persoana care tine la imagine..in fond e una din putinele femei cu gust si eleganta pe care le are romania. despre nichita, ce pot sa spun..chiar daca sondajele il arata inca in topul preferintelor electoratului iasean, realitatea ii va canta asa "mai gheorghita nici nu stii cat de mic incepi sa fii". irina, mergi in traficul politic ca mergi bine..ai insa grija la politrucii din trafic. cu stima un alegator grabit..... a am uitat sa spun..imi place faptul ca in comparatie cu alti politicieni care ai blog-uri pe acest blog poate comenta oricine, si anonimii (cei ca mine)

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim

    Asa am auzit si eu, dar daca are asa ceva nu cred ca il va lansa acum. Daca il lanseaza acum efectele lui s-ar atenua pana la alegeri, daca exista ce se lauda aia de la PSD il vor lansa cu 2-3 zile inainte de vot ca sa bulverseze electoratul si sa nu dea timp de reactie.

    Show must go on...

    RăspundețiȘtergere
  6. ln citeva zile va voi prezenta o comparatie intre bugetul orasului nostru si cel al oraselor Timisoara si Cluj..
    Pentru a puta face simplu o comparatie si nu o discutie sterila despre primari care au viziune, strategie si interes pentru orasul lor si primarul nostru care a ingropat lASUL.
    Irina

    RăspundețiȘtergere
  7. de foarte multe ori m-am intrebat daca albia raului Bahlui este in atentia municipalitati, si asta pentru ca arata jalnic. Nu cred ca ar costa prea mult plantarea de copaci si arbusti pe maluri, iar bani pentru astfele de proiecte cu siguranta ar putea fi atrasi din surse externe, desi in Proiect se regasesc sume alocate Spaliului.
    Mai concret:

    Cap. 67.02 Cultura, receere si religie
    Lucrari de intretinere spatii verzi de pe aliniamentele stradale, gradini, parcuri cimitire = 11.217.000 lei

    71.01.30 Proiectare Amenajare rau Bahlui 700.000 lei

    71.01.30 Proiectare Amenajări zone spaţii verzi 50.000 lei
    total = 11.967.000 Lei

    Asadar, pana la realizarea unor proiecte grandioase, cred, ar fi bine sa facem macar atat cat ne putem permite. Si se vede ca ne putem. Doar bunavointa ne lipseste.

    RăspundețiȘtergere