vineri, 6 iunie 2008

Fratia oraselor portocalii

I-am vazut aseara la TELE M pe doi dintre primarii PD-L realesi in functie din judetele invecinate: Gheorghe Stefan de la Piatra Neamt si Catalin Flutur din Botosani. Ambii au iesit victoriosi la un scor detasat; „Pinalti” s-a apropiat de recordul national, ceea ce arata ca nemtenii sunt multumiti.

Ascultandu-i am avut o strangere de inima. Ambii aveau proiecte aprobate, fonduri europene obtinute pentru transparenta si eficienta administratiei. Catalin Flutur spunea ca 99% dintre autorizatiile solicitate primariei primesc raspuns in 30 de zile. La Iasi, termenul cel mai scurt este de jumatate de an. De aceea, Botosaniul, potrivit unei evaluari independente, este pe primul loc in tara la eficienta aparatului birocratic. Un sfert din bugetul orasului este alocat activitatilor culturale, pentru teatru si filarmonica! Acelasi primar spunea nonsalant ca reusise se creeze 6000 de locuri de parcare noi, dintr-un necesar de 9000. La noi ar inseamna sa se faca, pastrand proportiile orasului cam 20000, dar avem în patru ani doar cateva sute si acelea reamenajate!

„Pinalti” a facut in doar 4 ani din Piatra Neamt o adevarata perla a Moldovei, are in proiect dezvoltarea unei statiuni concurente pentru Poiana Brasov. Astfel, o regiune cu o industrie slab dezvoltata va fi profilata in viitor pe servicii de agrement si turism. Am vazut la „Pinalti” cum stie sa scoata bani din piatra seaca. Cel mai bun exemplu este reabilitarea statiilor de transport in comun, fara nici o contributie a primariei. In plus, mai obtine si bani din publicitatea facuta in acele spatii. Orasul este asfaltat, parcurile sunt ingrijite, troturale arata ca in occident, pana si fatadele blocurilor comuniste au inceput sa fie reabilitate. Telegondola a deveni un punct de atractie pentru intreaga regiune si scoate profit. Treceti pe acolo ca sa va convingeti.

Gheorghe Stefan si Catalin Flutur vor sa vada ca Iasul, orasul studentiei lor, renaste. Sunt gata sa dea o mana de ajutor.

11 comentarii:

  1. Asa este.

    In Botosani inca nu am ajuns dar despre Piatra Neamt stiu ca s-a transformat intr-un oras frumos si aud numai cuvinte de lauda despre el.
    Si asta pentru ca acolo, Primarul face management si vede potential turistic in oras.
    Nu o vaca de muls cu masline de la oi,
    Cum vede la Iasi tzaranu de la Dorohoi.

    As spune ceva si de Bacau,
    Dar rimeaza drept in...

    RăspundețiȘtergere
  2. am stiut eu ca Botosani-ul, bata-l norocu', e o mare metropola culturala, un centru financiar modern, o avangarda arhitectonica, un pol de dezvoltare.
    cui nu-i place la Iasi poate emigra la Botosani...

    RăspundețiȘtergere
  3. sa dea domnul asa sa fie. cand am ajuns in piatra neamt acum 2 ani, orasul arata ca dupa bombardamente: strazi si trotuare stricate, lume nervoasa. acum insa, strazile sunt ca in palma, parcari sunt cu nemiluita, mai ales in cartiere unde fiecare isi are locul lui (chiar daca e platit, macar e al tau si nu te certi cu vecinii. nu mai vb de strand sau de gondola. vara trecuta am fost de 4 ori la ei la strand si niciodata la noi (din cauza celor din pacuret care misuna pe acolo).
    sa speram ca iasul o sa aiba o sansa cu oprea daca nu a fost sa fie cu irina

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum vreo 4 ani am avut ocazia de a ma plimba prin Piatra-Neamt. Am fost uimit !! Anul trecut am avut din nou ocazia de a vizita orasul. Dupa parerea mea este cel mai frumos oras din Moldova (eh! exceptand oarecum doar centrul Iasului !!). Dar putem avea neplacuta surpriza de a pierde mult in continuare in favoarea Neamtului si Bacaului. Datorita unei administrari paguboase atat a administratiei locale, cat mai ales a celei judetene care n-a stiut sa faca lobby pentru judetul Iasi destule foste regii sau firme importante au ales PE CRITERII STRICT POLITICE sa-si mute sediile centrale la Bacau sau Piatra Neamt!! Astfel incat pe la Iasi au ramas niste biete sucursale, filiale sau pur si simplu puncte de lucru.
    (detalii putem discuta in particoler din motive obiective)

    Despre autorizatiile eliberate de Botosani, adevarul e undeva la mijloc. Intr-adevar autorizatiile se elibereaza legal in 30 zile, asta in conditiile in care documentatia este completa! etc, etc...
    Pentru Iasi exista partial un suport logistic si instrumente necesare pentru :
    - a elibera avizele si acordurile in timp minim, de la majoritatea detinatorilor de utilitati. Stiti unde se blocheaza hartiile? la editare si semnaturi !!
    - exista si posibilitatea ca avizele si implicit autorizatiile sa se faca dintr-un acelasi loc - un serviciu dedical in cadrul Primariei. Satisfactia ceteanului ar fi maxima si n-ar trebui sa umble prin "n"-shpe birouri si regii pentru avize. Ideea a mai fost pe tapet dar din cauza "comisionelor" care se pierdeau de anumiti detinatori de utilitati s-a renuntat. Asta spune multe....iarasi nu vreau sa spun mai multe - si asa ma mai mananca limba, pardon deshtele! (vezi paranteza de mai sus).
    Evident ideea solicita anumite forte de personal si ceva logistica in plus, dar personal cred ca interesul ieseanului este mai presus de toate aceste investitii suplimentare.

    Una pste alta, orasele mentionate in post nu mai sunt rosii si e foarte important. Daca iesenii nu se vor trezi, se pot lua de mana cu Vasluiul - e drept lupta inca nu e incheiata acolo. Dar n-ar fi de mirare sa-si schimbe culoarea. Cel putin la fotbal mereu iesenii sunt cu coada pe sus, mai mult sau mai putin intemeiat. Anul asta VS a stat mai bine la fotbal, mai ales implicarii unui actionar privat. Noi inca mai inotam in mediocritate (vezi recenta declaratie-santaj POLITICA a lui Ionut Popa vis-a-vis de viitoarea cariera de antrenor a domniei sale). Dar daca asta se doreste , cu ce mandrim? ca ne-a ajuns Vasluiul din urma? sau nu cumva am coborat noi pana aproape de Vaslui?
    Si imi cer iertare tuturor vasluienilor si as dori sa fac cunoscut tuturor ca sunt vasluian de origine si adoptat de Iasi in urma cu 20 de ani, oras caruia ii respect culorile si pot sa afirm cu toata taria si increderea ca ii datorez totul pentru ceea ce am si sunt astazi. De aceea am ales sa-i apar numele si prestigiul !! (cine doreste poate sa arunce cu pietre in mine :))) - pentru ca azi sunt mai iesean decat iesenii !!)

    aaaa...na! m-am ratacit! unde am ajuns ?...evident , o tona de prostii...sorry !

    P.S. La proxima intalnire pe langa parantezele de mai sus, mai am povestea trandafirilor alb-rosii - sa-mi aduci aminte, stimata doamna !! :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari Dom' Profesor pentru prestatia de la Tele M!

    Bravo Florin Ghetau!
    In sfarsit presa locala, incepe sa miste un deget.

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar daca e offtopic ...
    Ati vazut relaxarea lui Nichita din emisiunile de azi de la TV Bit, respectiv Tele M.
    Miroase a frauda ... daca as fi in locul vostru as angaja cate un reporter sa stea sa filmeze in fata fiecarei sectii de votare.
    Tehnica cu "intra la inceput de zi un membru al centrului de votare cu 2 buletine de vot, le stampileaza pe amandoua cu Nichita si apoi le schimba, cu bani, prin jurul sectiei celor dispusi sa accepte, care la randul lor trebuie sa scoata un buletin de vot stampilat Nichita" nu e o noutate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu am vazut nici o relaxare la Nichita.
    Era doar un om disperat,haituit,speriat de perspectiva descoperirii hotiilor facute in primarie.
    Ii tremura buza si avea un rictus ingrozitor.
    Iar minciunile pe care le debiteaza pe banda rulanta si pe care are senzatia ca cineva le crede,nu dovedesc decit ca a pierdut complet contactul cu realitatea.
    Echipa lui e disperata si nu mai gaseste nici o solutie.
    Si noi inca nu am inceput ...
    noapte buna

    RăspundețiȘtergere
  8. Si ce veti face daca iese Nichita primar? Voi toti cei care acum sariti pe el? veti emigra la Piatra?

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai bine te-ai intreba ce va face Nichita ,caci Oprea cu siguranta va fi primar!!!!
    Cam cum va justifica toate ilegalitatile facute in primarie si la clubul poli Iasi???
    Cam cine va mai iesi sa-l apere atunci cu minciuni,cind principalii lui aparatori vor trebui sa se gindeasca mai intii la problemele lor???
    Stiu ca e greu de crezut si imposibil de imaginat pt ei,dar pe 16 iunie,oprea va prelua primaria pt ca iesenii s-au saturat de minciuni si de un primar care nu s-a remarcat decit prin:tupeu,minciuni,protejat interesele adropiatilor lui si lipsa totale de respect fata de acest oras si ieseni.

    RăspundețiȘtergere
  10. ;) Usurel, Irina. Nu pleaca nimeni la Piatra. Or fi avand ei oras frumos, dar strict din punct de vedere profesional, it's a dump, dupa cum spun americanii.

    Anyway, relaxarea de care vorbea anonimul de la 23.42 e doar parearea unui ochi nespecialist si neinteresat de detalii. O mana intinsa flegmatic pe spatarul scaunul, lejeritatea cu care se lasa pe spate e doar straduinta de a parea linistit.
    Daca mai privim odata inregistrarile emisiunii, cautati rictusurile din coltul gurii, greutatea cu care se uita la ambii moderatori, frecatul pixului si notarea pe hartie a propriilor cuvinte. Combinate su gesticulatia neintrerupta, broboanele de transpiratie si fata extrem de livida, denota un comportament incleiat de spaima. De teroare ca nu mai are ce face.

    Totusi, cu siguranta nu exista decat pe 16 iunie, dupa anuntarea scrutinului.

    Nu va extaziati. Nici unii, nici ceilalti. Intai mergem la vot. Ne imbatam dupa.

    RăspundețiȘtergere
  11. bv....bine zis

    pacat pentru cele 7 coline!!!

    fly fish

    RăspundețiȘtergere