luni, 11 februarie 2008

Bugetul iresponsabilitatii

Astazi, la votarea bugetului local, mi s-a confirmat convingerea: Consiliul Local a devenit o anexa a primarului, desi ar trebui sa joace rolul atribuit de lege al unui for deliberativ si reprezentativ pentru ieseni. Sa treci un sfert de miliard de euro prin mainile unor oameni intr-o atmosfera de harta si balci, ironii ieftine si plictiseala, mi se pare o atitudine departe de asteptarile tuturor iesenilor.

Am mai vazut cu aceasta ocazie frica de dezbateri a primarului, lipsa totala de transparenta a acestuia. Gheorghe Nichita nu a tinut cont absolut deloc de observatiile facute pe seama bugetului, ca si cum nu ar fi existat. S-a spus ca, desi proiectul de buget a stat pe site-ul Primariei 45 de zile, nu au venit „observatii serioase” pe buget.

Personal, am atras atentia asupra principalei probleme din acest buget: 136 de milioane de lei nerambursabili introduse in buget, fonduri pe care nimeni nu poate conta in mod real. Cum domnul Nichita nu a atras mai nimic din fondurile europene in acesti ani, din cauza incompetentei, cred ca suntem trasi pe sfoara cu zambetul pe buze. La aceasta observatie are vreun raspuns?

De fapt, proiectele aprobate sunt, totdeauna, mai degraba declaratii de intentie. Realitatea o vedem la executiile bugetare, insa acestea sunt cu multa grija ascunse de primar. Ii solicit imperativ domnului primar Nichita sa desecretizeze toate executiile bugetare din timpul mandatului sau. Sa discutam, transparent, cu datele pe masa: ce propuneri de buget au existat si ce fel de executii bugetare s-au realizat. Avem nevoie de un control public al banilor iesenilor.

14 comentarii:

  1. Dc. nu s-a dezbatut public si suficient de sed si pe intelesul alegatorului de rind, bugetul local si ci s-a facut doar o prezentare si insiruire pe internet, s-a incalcat legea ptr. ca publicul trebuie informat activ nu pasiv si trebuie ca primarul care este reprezentantul cetatenilor sa informaze activ prin intilniri saptaminale cu cetatenii si presa local despre intentiile si directiile de buget.
    Dc. asa cum se zice nu a primit suficiente raspunsuri, interpelari, sesizari, inseamna ca bugetul ori nu e bun, ori nu intereseaza cetateanul caci el stie ca e apa de ploaie.
    In vest inainte de prezentarea noului buget se face binantul realizarilor vechiului pe puncte cu interpelari prin presa si directe si dc. nu s-a realizat ceva se reintroduce in noul buget explicit inaintea noilor propuneri bugetare, exista o disciplina de urmat de catre servantul civic, asupra caruia primarul nu are nici o putere. dc. nu e asa inseamna ca e primaria lui tata si se incalca legea. Ieseanule desteapta-te,si ascult-o pe Irina si fa-ti vocea auzita in viitoarele alegeri.
    Dute la vot, voteaza independent si la treaba.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar ceva constructiv...adik ce sa facem cu banii aia? Atacuri in valuri la Nichita si atata? Pai el are bugetul in mana, tu nu, el are planul de buget in mana, tu nu ai decat niste atacuri penibile..asa nu Irina, asa nu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar tu Irina chiar vei face ceva pentru Iasi? Cine ne garanteaza ca, odata ajunsa la Primarie, nu te vei comporta ca toti ceilalti? Vei face strazi de calitate, care sa nu se strice in 2 luni? vei ajuta cultura ieseana? vei face parcari? Promisiuni am auzit si vom auzi mult: de la ceilalti se de la tine? oare cum ne vei convinge sa te votam?

    RăspundețiȘtergere
  4. pentru carmen: eu sper din tot sufletul ca Irina o sa face ceva bun. ea are deja bani, are case, are masini. nu cred ca o sa fure cu fura astia de acum. plus ca am vazut la ea ca tot ce face face de calitate. poate o sa avem si noi strazi si trotuare bune.
    eu oricum o sa o votez. nu stiu daca fac bine dar macar incerc sa scap de comunistii astia care candideaza

    RăspundețiȘtergere
  5. cu cit ai mai mult, cu atit iti doresti mai mult... Eu unul nu imi pot scoate din minte conflictul pe care l-a avut si probabil ca il mai are zaharia schrotter cu primarul, asa ca sa nu fim naivi sa credem ca irina nu are nici un alt interes cind candideaza decit binele iesenilor.... sa fim seriosi.
    Ca de obicei, vor fi promisiuni, care in cea mai mare parte nu vor fi respectate niciodata

    RăspundețiȘtergere
  6. Ptr daniel, carmen:
    sper ca sinte-ti niste oameni tineri cu vederi progresive ptr viitor.( eu din pacate nu am virsta pe care asi vrea s-o am dar am experienta de viata traita in 2 sisteme, in locuri diferite ).
    Irina ,cind s-a prabusit vechea societate era un om f tinar (este si acum)deci care nu a cunoscut vicleniile vechii societati, ea s-a descurcat admirabil ptr ea si familia ei de atunci pina acum,facind-o total fara a apela la grupurile politice de interese si asta este o baza si certitudine
    a cea ce va incerca ea sa faca dc. voi o alegeti primar. Oricine are interese pe lumea asta dar dc. Irina reprezinta in proportie de 80% interesele cetatenilor si 20% interesele de familie, atunci ati cistigat uun primar. Si eu cred asta ptr ca situatia financiara care si-a creat-o ii permite sa apere interesele cetateanului si sa incerce dezvoltarea orasului pe baze complet diferite, de ce se practica acum in Ro. Aceasta dezvoltare va fi grea, cu sacrificii financiare din partea orasului dar cu grije se pot face lucruri frumoase ptr. voi tinerii si ptr. copii vostri fara sacrificare de generatii. Totul va depinde de voi s-o alege-ti (ea si-a declarat deja disponibilitatea si
    echidistanta politica nu, este independent)
    Cu stima si gindire simpla.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru dan: m-as bucura daca lucrurile ar fi cum zici tu. si m-as multumi chiar si cu procentul de 80% pe care il dai tu. la urma urmei, trebuie sa incercam si sa speram. eu oricum am de gind sa o votez pe ea, pentru ca, asa cum ziceai, a stiut sa se tina deoparte de jocurile politice si grupurile de interese. de aici insa, pana a face ce a promis e cale lunga.

    oricum cred ca ea e cea mai buna optiune in momentul de fata. Dar tu, o votezi?

    RăspundețiȘtergere
  8. ptr Ioan:
    De unde sint, eu vad problema afacerii Palas diferit. Sa-ti spun ceva, eu nu i-am vazut deocamdata in viata mea pe Irina si Zaharia dar prin cea ce incearca ii consider niste patrioti si de aceea ii sustin. cu riscul de am ma repeta iti spun ca NU exista pe lumea asta lipsa totala de interes, dar atunci cind interesul
    este fatis este ceva rau in toata afacerea, cind interesul este ca o rezultanta a actiunii in sprijinul cetatenilor si intereselor generale
    ale polulatiei, este ceva normal si un cistig. Te intreb simplu, ai nevoie de cladiri de locuinte mai multe in centru, de alte magazine si malluri, si spatii verzi printe ele, sau ai nevoie de aer curat de verdeata cit vezi cu ochii de amplificare a asezamintelor culturale din zona pe fondul unui spatiu aerisit?
    Ptr carmen, eu doar imi spun o parere care vine zic eu din experienta mea de viata, nu vreau sa ma mai repet, eu sint convins fara sa am vreun interes ca Irina este cel mai bun candidat ptr Iasi,
    si nu am epuizat toate modalitatile de convingere, problema este alta, voi cei tineri si restul populatiei din Iasi sinteti gata de schimbare, de punerea in practica a unor gindiri noi inovatoare de ridicarea bunastarii individuale pe ansamblul unor raporturi noi in societate...nu sint un om al cuvintelor frumoase si de adormit , cu alte cuvinte, vrei nou inhama-te la el, viitorl il construiesti acum dar numai cu idei noi inovatoare. Si nu e usor ... La asta se inhama Irina si noua echipa de la primarie dc. va fi aleasa. In legatura cu cine asi vota, votul e secret, nu, dar se poate deduce intentia de vot din cele spuse.
    Cu stima tuturor si respect ptr. gindirea si ideile altora....

    RăspundețiȘtergere
  9. un singur lucru as vrea sa stiu si as fi dispus sa te sutin in campania electorala daca imi oferi un raspuns corect : cum te vei pedepsi in cazul in care la sfarsitul mandatului nu vei reusi sa indeplinesti promisiunile facute in campania electorala pt ieseni

    RăspundețiȘtergere
  10. Ptr. Adrian,
    Irina trebuie sa reprezinte un simbol dc. va fi aleasa, adica o renastere a Iasului nu prin sfera politicului ci dinafara. Ce va insemna asta, libera concurenta nebazata pe sfere de influenta politica.
    In general in vest sau N America toti oamenii de afaceri care au devenit primari au avut in primul mandat realizari, dar ce-i mai important au impulsionat activitatea economica , au transformat modul de gindire al omului, au dat incredere micului intreprinzator. Eu zic ca dc. se reconstruieste o singura strada majora este o mare realizare in lumina problemelor de azi la Iasi.
    Intelegi, impulsul conteaza si increderea crescuta a oamenilor in sistemul politico-civic local.
    Problemele sint f grave in Iasi si rezolvarea lor nu sta doar in primarie ci in atitudinea primariei fata de cetatean. Este nevoie de un plan cu bataie lunga ptr transformarea Iasiului, nu de cirpeli de moment care oricine le poate face, este nevoie de specialisti care sa inteleaga dinamica de dezvoltare a orasului in viitor s-o canalizeze in directii bune, realizabile.
    De ex. am auzit ca s-a inceput realizarea unui plan de construire a unei linii de centura, eu zic ca asta este un dezastru din punct de vedere al cresterii orasului,si din punct de vedere al fluidizarii traficului in oras, vezi liniile de centura din Bucuresti si Ploiesti. De asemenea vezi ce se construieste pe plan mondial ptr. fluidizarea circulatiei in orasele de peste 1/4 mil locuitori.
    Cu stima. Sa sti ca o autostrada care sa taie orasul si l-ar fluidiza ca trafic necesita cam un an de munca (proiectare, simulare, aprobari, etc.) si aprox 4-6 ani de constructie, deci un plan cubataie lunga dar ramii cu ceva si de aici te muti la faza urmatoare, dar in aceasta perioada se creeaza si locuri de munca se impulsioneaza si activitate economica adiacenta,etc.problema este dc. voi iesenii sinteti de acord cu acasta perioada de asteptare si greutati pe parcurs sau vrfeti doar o rezolvare rapida dar repercursiiuni de viitor ,fara deschiderea de noi culoare de dezvoltare, aicie problema la care voisi tu trebuie sa raspunzi in primul rind tie...
    Nu te grabi , gindeste-te si vin-o
    cu idei constuctive.
    cu stima.

    RăspundețiȘtergere
  11. domnu dan, nu ii cunosti pe patriotii irina si zaharia, da ii sprijini neconditionat si ai raspunsuri si sfaturi pentru toata lumea de pe blogu asta. Cred ca e jenant ceea ce face echipa din spatele acestui blog: daca e sa folosesc termeni fotbalistici, voi centrati, voi dati cu capul...

    RăspundețiȘtergere
  12. Ptr. anonim (Nu stiu care dintre ei dar stiu sa-l arat cu degetul,
    cel care a citit cu atentie respunsurile mele , nu mesajele Irinei)
    Eu consider patriot pe cineva care a ajuns la situatia lor financiara si fi sigur ca nu semnind ca anonim ici, colo...
    Ei ar putea f. bine sa stea la soare tota viata ca au bani si sti ca banul la ban trage...
    Dar se implica in problemele Iasiului, si atunci cind gresesc au puterea s-o recunoasca...
    E foarte usor ca la adapostul anonimatului sa acuzi, de fapt spune totul...
    Referitor la rangul la care m-ai redicat, iti multumesc dar nu-l merit, sint la fel de simplu si bine intentionat ca si tine( ?!),
    poate cu ceva mai multa experienta de viata de aceea si incerc sa va imping pe toti la discutii constructive si critica la subiect nu persoana, dar imi e teama ca anonimii inteleg asta mai greu,trebuie dusa munca mai multa cu ei, ptr. a le da curaj sa-si arate adevarata fata...
    Sa sti ca nu sint nici bloggerul sau suferul tipic din Ro, nici nu fac parte din vreo echipa fie ia si a Irinei ca sa nu mai spun de Poli Iasi ptr care am simpatie dar nu sint fanul ei din motive de competitivitate, intelegi,asta nu inseamna ca nu pot deveni. De fapt bine ai spus ei centreaza, ei dau cu capul, numai echipa ai gresit-o din pacate...
    in alta ordine de idei poate la sfirsitul alegerilor ma voi deconspira ptr. a intelege cit de depatre de adevar sint unii anionimi,
    Anyway, with consideration for an anonymous opinion.

    RăspundețiȘtergere
  13. nenea dan, asa e, e de neiertat ca eu am ramas un simplu anonim pe blogu asta, in vreme ce matale ai dat toate datele de identificare: si adresa, si nr de telefon, probabil si ceva fotografii, nu am cautat eu prea bine, dar sunt sigur ca gasesc si asa ceva de la tine pe aici.
    Ce mai, te stie toata lumea cine esti, esti recunoscut si pe strada, numai eu stau aici ca un anonim ce sunt, fara sa am bunul simt sa imi spun vasile, marian, traian basescu, george bush sau... Dan, de ce nu?

    Nu ti-am urmarit mesajele, pur si simplu mi-a sarit in ochi ca tu ai raspunsuri pentru oricine si pentru orice, chiar daca poate ca nimeni nu asteapta raspunsuri din partea ta.

    De ce am scris ca anonim?
    Pentru ca e mai simplu sa postezi un mail ca anonim pe un blog decit sa stai sa completezi niste rubrici unde oricum poti sa scrii orice.

    Scuze celorlalti pentru discutiile in afara subiectului.

    Cu stima,
    Vasile
    Marian
    Traian Basescu
    George Bush
    ...Dan, de ce nu?

    P.S. - pina la alegeri mai e mult, nu am de gind sa ma duc la vot, dar poate ma convinge cineva pina la urma...

    RăspundețiȘtergere
  14. Ptr. anonim,
    Iti multumesc ptr porecla si tonul ironic, de fapt era de asteptat asa ceva la adapostul anonimatului
    absolut.
    Eu nu sint un anonim absolut(sint relativ), mi-am dat numele(chiar asta e) si mi-am facut un email pe Gmail si deci la o adica pot fi identificat, cred ca te pricepi putin la IT.
    In alta ordine de idei ti-a sarit in ochi ceva gresit, poate o mica pietricica care te face sa nu vezi mai departe de ironia si superioritatea tonului tau.
    Eu nu ma supar ca am invetat unde sint sa ascult si sa sar mai departe dc. zic eu tonul deviaza de la un standard urban...
    Atit timp cit scriu politicos si incerc sa impartasesc din ce stiu eu , zic ca totul e in regula, problema e cu cel caruia ii e adresata interpelarea, dc. nu are argumente, ar trebui sa treaca mai departe , dar ce sa faci cei 7 ani de acasa...
    In lumea blogului oricine poate scrie ce vrea si ce nu vrea dar in limitele bunului simt . Dc. ar trebui sa-ti fac jocul ti-asi zice GHE. NIKITA dar mi-e teama sa nu te jignesc. Nu-ti place, nu citi, dar nu jigni.
    Sti care marele farmec al blogului, poti spune ce vrei si nimeni nu te opreste din sirul celor spuse asa ca poti termina idea pina la capat.
    Uita-te la tv in tara sau in europa si uita-te dc. poti la un interviu din America sau Canada, vei vedea o diferenta care emana mult respect, la cea de-a doua grupa. Noi romanii avem multe de invatat inainte de a ne pune pe treaba....
    Te rog fi rezonabil si te poti adresa la per tu dar politicos intelegi...
    Si incearca sa vezi ce vreau eu sa spun referitor la un subiect, atit, nu-ti place sari si mergem mai departe ca buni amici bloggeri...
    Oricum , cu stima.

    RăspundețiȘtergere