miercuri, 20 februarie 2008

O jignire adusa inteligentei iesenilor: cladiri acoperite cu promisiuni



Panza aceasta, sub care stau ascunse zidurile crapate ale cladirii fostului Cinema Tineretului, este tot ce a putut face Primaria in ultimii 5 ani pentru regenerarea urbana a strazii Lapusneanu. Textul de pe panza este confuz redactat, astfel incat cine trece pe acolo sa inteleaga faptul ca Primaria are un proiect pentru cladirea „Bragadiru”, in cadrul programului „Redarea in circuitul turistic a monumentelor istorice afectate de trecerea timpului”. Ei bine, nu exista nimic, nici un proiect depus undeva pentru finantare. Cu putin timp inaintea montarii panzei, care ne arata eternele intentii ale primariei, directorul tehnic al Primariei si arhitectul-sef al Iasului recunosteau ca nu exista decat niste schite orientative de reabilitare a strazii.

De altfel, in ultimii 4 ani, 19 schite de dezvoltare urbanistica au fost abandonate de municipalitate. Cea mai celebra dintre ele provine din campania electorala din 2004, cand primarul Gheorghe Nichita promitea „o zona de dezvoltare economica pe strada Lapusneanu! De atunci, primaria a dat, pe rand, vina pe lucrarile RAJAC, pe revendicarile fostilor proprietari din zona sau pe asteptarea momentului lansarii programelor europene.

Ce sanse avem sa vedem macar Coloseul „Bragadiru” refacut in timpul actualului mandat? Absolut nici una. Din momentul depunerii proiectului pentru finantare europeana, oricine stie ca dureaza cel putin 9 luni pentru aprobarea lui. Asadar, admitand ca Primaria este in stare sa conceapa un asemenea proiect fezabil, ceea ce nu a fost confirmat pana in momentul de fata, lucrarile pot demara cel mai devreme prin decembrie 2008. Ce putem deduce de aici? Asa cum prin anul 2004 ne promitea ca in 2005 incep lucrarile, Primaria transmite iesenilor ca va demara regenerarea urbana, nu se stie cu banii cui, probabil ai UE, prin 2008-2009. Comic este faptul ca, in prezent, Primaria mai cauta consultanti, nu are nici un fel de proiect fezabil si spune ca ii va intreba pe cetateni. O noua tragere de timp, o noua jignire pentru inteligenta iesenilor.

Irina

8 comentarii:

  1. poate ar fi mai bine sa va concediati fotograful, ca de vreun album intreg incoace tot da rateuri :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Curios e ca pana azi nu s-a gasit un mostenitor al acestui ansamblu -sau cel putin nu stiu eu. Sau poate va aparea in momentul (sau dupa) cand va fi reconsolidat si renovat. Idem cazul Filarmonicii - despre Filarmonica, Palat, Teatrul National si altele cred ca trebuie sa reveniti cu un articol dedicat - nu stiu daca sunt sub jurisdictia Primarie sau al Ministerului Culturii - indiferent cui ar apartine, oricum nu cred ca au miscat prea multi vreun varf de deget. Cu ceva comentarii in urma aminteam de gunoiul ascuns sub pres. Cam asta cred ca se intampla acolo; dar cladirea nu e gunoi si are importanta si prestanta ei, dar e unul din cele mai relevante exemple prin care actuala Primarie isi ascunde neputinta. Mai bine lipesc afise si autocolante pe ea. Mai simplu, mai ieftin, mai comod, oricum nu vede nimeni. Proiecte ? Pai se procedeaza cam asa, cred: comandam un SF la firma Z.SRL...., sau ma rog la o firma "oarecare" - dar care a castigat "cinstit" o licitatie, care ne costa X mii de euro, ni se ofera solutiile si evaluarea (scump, doamna, scump...)apoi o lasam balta...Hei, dar cu banii cu care s-a platit SF-ul cum ramane ????????????
    P.S. Pozele sunt intr-adevar nereusite, din pacate....

    RăspundețiȘtergere
  3. =)) am ramas doar cu imaginile :-j

    RăspundețiȘtergere
  4. In alte orase proiectele pentru fondurile UE au fost facute in totalitate inainte de 1 ian. 2007 astfel incit atunci cind a fost"liber" la bani primarii din acele orase au introdus documentatia si au primit rapid si banii. "Puternicul" Iasului ne minte ori de cite ori e nevoie ca proiectele dureaza nu stiu cit.O alta jignire adusa iesenilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. !! de unde aveti aceasta fotografie? nu aveti drepturi de copyright pentru ea. va somez sa nu o folositi.

    RăspundețiȘtergere
  6. adica vrei sa spui ca nimeni nu are dreptul sa faca poze pe strada LAPUSNEANU???

    RăspundețiȘtergere
  7. mda ... sute de cladiri prin oras darapanate, sute de baruri, camine si hali universitare transformate in crashme, strazi pline de gropi si mizerabile ... iar eu un student, platitor de taxe si impozite am ramas fara bani ... ii pasa cuiva ? nu cred !

    RăspundețiȘtergere
  8. Carcotasul vesel dixit :
    "Anonim spunea...
    !! de unde aveti aceasta fotografie? nu aveti drepturi de copyright pentru ea. va somez sa nu o folositi.
    21 februarie 2008 09:10"

    .....deoarece sunt de-a lu' conu Iancu postez intrebare pentru anonimul cu copyright-ul : AMICE ESTI IDIOT ?.....eu personal cred ca da !
    ......si totusi democratie fiind cetateni hai s-o punem repede de-o votare pentru a stabili daca amicul copyright este idiot au ba !
    Carcotesc, carcotesc , carcotesc .....

    RăspundețiȘtergere