sâmbătă, 16 februarie 2008

Nicolina: Unica certitudine este indiferenta Primariei




Pe un frig mai patrunzator decat anticipasem, astazi am avut o noua intalnire cu iesenii din cartierele Nicolina I si II, la Scoala “Vasile Conta”. Intalnirea mi-a confirmat multe dintre problemele pe care le-am observat in intalnirea precedenta din Alexandru, dar am descoperit si o noua serie de nemultumiri legate de aspectele specifice cartierelor.

Oamenii mi-au atras atentia cu insistenta de necazurile produse de repartitoare, intrucat exista familii care nu si-au montat asemenea dispozitive si platesc mai putin decat cei care le au deja instalate. Proiectul este considerat un esec total si nimeni nu mai vrea sa plateasca nejustificat sume foarte mari.



Printre problemele specifice zonei sunt parcurile distruse sau reconstruite cu materiale improprii, periculoase pentru copii, mansardarile si reabilitarea termica a blocurilor, pentru care nu exista precizari clare ale variantelor avute la dispozitie de asociatii. Reprezentantii acestora sunt plimbati intre diversele servicii ale primariei, care nu au habar de conditiile in care se pot face aceste lucrari. In plus, atat sefii de asociatii cat si simplii locatari au cazut de acord ca spatiile verzi devenite locuri de parcare sunt unele dintre problemele cele mai stringente ale Nicolinei, in conditiile in care s-au facut cereri la Primarie pentru locuri special amenajate si platite.

Multi dintre cei prezenti s-au plans ca exista 8 blocuri turn fara lift, desi acesta fusese prevazut in planul de constructie. Mai mult, spun oamenii, cu toate ca banii pentru proiecte au fost platiti, liftul apare doar in acte, afectand confortul si agravand situatia persoanelor bolnave. Astfel, aproape 500 de ieseni au de suferit zilnic.


Mizeria de pe strada si investitiile prea mari din fotbal sunt subiecte pe care iesenii le abordeaza fara speranta gasirii unei solutii, parand descurajati si invinsi de minciunile si aroganta administratiei locale. Concluzia acestei intalniri este ca iesenii nu vad nici un rol benefic, activ al Primariei in administratia orasului. Lucrurile grave, aspectele profunde sunt pasate de la un an la altul, comunitatea este lasata sa se descurce cum poate, oamenii sunt lasati sa vorbeasca de unii singuri. Indiferenta autoritatilor este unica certitudine pentru ieseni.


Irina

6 comentarii:

  1. Buburuzele is ff dragutze :X

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca tema asta poate canaliza un vot negativ catre un candidat care arata Compasiune. versus un primar care arata lipsa de compasiune si lipsa de eficienta.
    Compasiune, Eficienta, Moralitate...ar putea fi 3 teme de campanie. Pe care ati alege-o?
    Inevitabil, campania va aluneca pe undeva(pe unde ...mi-am dat cu parerea de chibitz pe email).

    RăspundețiȘtergere
  3. draga livium,
    nu e foarte greu de intuit:eficienta e cuantificabila(adica obiectiva..),moralitatea e discutabila(adica subiectiva ),iar compasiunea vine doar impreuna cu iubirea...iar asta e limpede ca la unii lipseste cu desavirsire....

    RăspundețiȘtergere
  4. ''parerea de chibitz?''

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim:
    "parere de chibitz" ...nu stiu daca e corect spus...am incercat sa o scurtez...dar tot lunga a ramas...asa ca am dat-o direct pe email(sper sa nu fi blocat casuta de email cu ideile mele-aveam si partea a 2a,dar am renuntat..:). pe blog nu ar fi fost, estetic vorbind, potrivita.
    Campania inca nu are o tema dominanta. Ar putea fi o chestie Morala(eventual anti-coruptie...) cu PD-L si D.Oprea cu steagu sus...sau poate tema va fi cea a eficientiei...unde Irina Schrotter ar putea avea initiativa etc. Nu stiu ce tema s-ar lipi de actualul primar.
    E interesant cum vor influenta stirile nationale lupta locala: alegeri parlamentare anticipate, Kosova sau o cadere de guvern ar putea rasturna multe calcule.
    in 2004,tema a fost Moralitatea...prezenta in discursul anti-coruptie etc ...
    voi care credeti ca va fi "criteriul" principal de selectie?
    eu nu pot sa imi dau seama la ora asta. vad ca incepe sa se incalzeasca campania la Bucuresti. zgomotul electoral incepe sa creasca ...va fi din ce in ce mai greu sa ne auzim.

    RăspundețiȘtergere
  6. In 2003, printr- o hotarire de consiliu local, in Timisoara s-au infiintat Consiliile Consultative de Cartier. De fapt, ideea este importata din Franta si promotorii ei principali in Romania au fost viceprimarul Adrian Orza, PNTCD, care a descoperit-o si a importat-o si primarul Gheorghe Ciuhandu, PNTCD, care a facut toate diligentele necesarii punerii ei in practica. CCC sunt, de fapt, un fel de organisme apolitice in care poate intra absolut orice locuitor al respectivului cartier in scopul de a face propuneri si sesizari executivului si legislativului timisorean cu privire la probleme administrative aparute in viata comunitatii. Aceste sugestii sunt analizate periodic de comisiile de specialitate ale Consiliului Local precum si de compartimentele de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Timisoara iar concluziile acestor analiza sunt folosite la luarea deciziilor viitoare. In plus, in fiecare an, in luna noiembrie, inainte de alcatuirea bugetului pentru anul urmator, CCC fac propuneri privind investitiile necesare in zona.
    Nu vreau sa intru in amanunte tehnice. Cei interesati le pot gasi pe sit-ul Primariei Timisoara. Cert este ca acum, dupa 4 ani de functionare se apreciaza ca aceasta initiativa este foarte utila. Practic, in componenta acestor consilii intra de obicei 50 de oameni din care 10-12 sunt activi, pensionari sau oameni obisnuiti, cu mai mult timp liber, care se ocupa efectiv de semnalarea si rezolvarea problemelor administrative din zona. Executivul primariei are intilniri trimestriale cu ei, bugetul municipiului se alcatuieste pe baza propunerilor lor, politia comunitara ii convoaca la intilniri si dezbateri, presa a inceput sa le recunoasca si sa le aprecieze activitatea, pe sit-ul primariei si in monitorul scris al municipiului apar tot timpul informatii despre activitatea acestora. De vreo 2 ani incoace, chiar si posturile de radio si televiziunile locale ii perinda prin fata microfoanelor si camerelor de luat vederi in emisiuni cu subiect cetatenesc de cel putin doua ori pe an, emisiuni care au audienta sporita. Esentialul este, ca de la un timp incoace, locuitorii Timisoarei au capatat convingerea ca problemele lor generale sau particulare sunt cunoscute si analizate de catre guvernantii lor. Personal, cred ca ideea CCC este valoroasa si ar putea fi folosita de oricare candidat la oricare primarie municipala din Romania . Am inserat-o intr-un sit politic, fiindca acesta este statutul declarat al sit-ului. Dar ideea, desi a fost importata in Romania de catre taranisti, poate fi folosita cu succes de oricare administratie municipala, indiferent de culoarea ei politica. Ar fi pacat sa refuzam o idée valoroasa, din cauza faptului ca promotorii ei nu au in sondajele vehiculate decit 2 la suta. In primul rind, multi timisorenii nu cred in sondajele nationale, iar, in al doilea rind, ideile valoroase au viata mai lunga decit administratiile alese din 4 in 4 ani. Implementati ideea, indiferent de culoarea politica pe care o aveti, si veti vedea ca va ramine ceva trainic si productiv in urma dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere