vineri, 1 februarie 2008

Veselie si graba mare in Consiliu Local

Desi nu mai aveam nevoie de motive pentru a fi de acord cu acea parte a cetatenilor care nu mai au incredere in clasa politica, sedinta de ieri a Consiliului Local mi-a oferit unul suplimentar.


Am crezut ca apropierea alegerilor va responsabiliza mai mult pe alesii nostri din administratia publica locala. M-am inselat. Tonul discutiilor, dar si modalitatea de abordare a diferitelor subiecte au fost dezamagitoare. Graba si bascalia au fost dominantele sedintei de ieri.


Maestrul de ceremonii al sedintei, consilierul PSD Vasile Munteanu, si-a indemnat colegii sa voteze cat mai repede cele 55 de puncte de pe ordinea de zi, „data fiind ora inaintata si oboseala acumulata pe parcursul zilei”. Dar oare cine ii obliga pe consilieri sa accepte ca sedinta sa inceapa de la orele 16.00, cu o ordine de zi extrem de incarcata si pentru care nu a existat timp suficient de documentare si analiza serioasa?


Primarul Gheorghe Nichita profita de faptul ca multi consilieri trateaza pozitia lor in legislativul local drept o sinecura si isi promoveaza nestingherit interesele.

Indemnul lui Vasile Munteanu a fost urmat intocmai, proiectele primariei fiind votate la foc automat, intr-o atmosfera nepermis de relaxata. Abia de au existat cateva voci care au pus la indoiala corectitudinea investirii unui milion de euro din bugetul municipalitatii in construirea unui bazin la strandul promis de Iulius Group sau au intrebat de unde vor fi gasite resurse pentru majorarile salariale solicitate de Politia comunitara. Oricum, astfel de observatii s-au pierdut in veselia generala, masina de vot a primarului facandu-si din nou datoria.


In rest, nu s-a gasit nimeni sa ridice semne de intrebare, de exemplu, asupra schimbului de terenuri din zona Elena Doamna ce duce la cedarea unor spatii verzi, printre putinele locuri cu verdeata din oras, pentru dezvoltarea unor noi proiecte imobiliare. Au fost votate mai multe PUZ-uri peste care nici nu stiu daca a avut cineva curiozitatea sa se uite. Si mai ales nu s-a gasit nimeni sa-l intrebe pe primar cum explica avalansa de investii din bani publici cu vadit scop electoral trecuta ieri prin Consiliu, in conditiile in care, in patru ani, nu s-a facut mai nimic pentru intretinerea strazilor, a parcurilor de joaca sau a spatiilor verzi.


Stau si ma intreb daca membrii de partid, cei care activeaza cu buna credinta intr-una din formatiunilor politice din Iasi, stiu ce fac liderii lor si alesii trimisi in Consiliul Local. Am senzatia ca in Iasi nu mai exista demult o opozitie reala. Sunt numeroase situatiile controversate cand se voteaza transpartinic. Asa s-a intamplat in cazul bugetului de anul trecut, in cazul impovaratorului imprumut Dexia sau al controversatului proiect Palas.


Nu credeti ca ar trebui sa incepem sa le cerem socoteala celor care decid in numele nostru viitorul acestui oras? Asta o putem face pentru inceput fiind prezenti in sala la sedintele de consiliu local. Haideti sa le aratam ca noua ne pasa.



Irina

7 comentarii:

  1. si cum crezi ca le putem cere socoteala? chiar daca mergem acolo, ne asculta cineva? deciziile tot ei le iau

    RăspundețiȘtergere
  2. Avem o singura varianta de a_i face sa inteleaga ca pana la urma dau socoteala:la alegeri sa nu le mai dam a doua sansa!
    Si daca vom face acest lucru de fiecare data,pina la urma vor sti ca trebuie sa-si faca treaba si sa-si tina promisiunile!

    RăspundețiȘtergere
  3. Admirabila intentia cu evidentierea problemelor Iasului.

    Sunt insa circumspect cu privire la candidatura dvs..e de notorietate ca nu v`aveti la inima cu primarul actual ( amic bun si sprijinitor al dlui Dascalu)..si de aici se pot lega lucrurile si in alt fel..Va incomodeaza afacerile dl Nechita? Se mai spune ca sotul dvs avea si el planuri pentru zona Palat dar i` luat`o inainte Dascalu..

    Mai scurt, temerea mea este ca inlocuim o gasca ( a actualului Primar) cu alta gasca- a dvs si a
    sotului dvs !

    E cel putin indraznet sa credeti ca aveti vreo sansa ca independent..chiar presupunind ca o sa fiti un manager genial pt Iasi, atit timp cat nu aveti sprijin in Consiliul Local o sa fiti blocata cu orice initiativa..Deci cine e gasca care va sustine?

    Spor si voie buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca trebuie precizate cateva aspecte:
    -la primaria Iasului candidez eu si nu sotul meu
    -afacerile mele si ale sotului meu sunt complet diferite ,fiecare ocupandu-se singur de ele
    -toata aceasta perioada de 18 ani de cand fac (facem)afaceri nu am avut niciodata nici un contract cu statul(administratie locala,judeteana sau institutie bugetara),toate relatiile de afaceri fiind exclusiv in sfera privata
    -comparatia facuta cu grupul de afaceri din jurul primarului Nechita ,in aceasta perspectiva,este gresita deoarece practica acestor ani de afaceri demonstreaza ca am rezistat pe o piata concurentiala reala,fara aranjamente.fara sustineri politice,fara licitatii dubioase aranjate,fara atribuiri directe,fara asocieri paguboase pentru stat sau diverse institutii
    -companiile pe care le conduc se numara printre putinele din orasul Iasi care nu au datorii de nici un fel
    -nemultumirea manifestata de mine fata de primarul Nechita se refera strict la prestatia dumnealui ca si primar
    -iar tupeul cu care incearca sa ne pacaleasca inca o data trebuie sa recunosc ca ma revolta profund!
    -la fel ma mahneste "fratia"care se creaza in jurul unui adevar pe care il simtim cu totii:AM AVUT PARTE DE CEL MAI RISIPITOR SI LIPSIT DE ANVERGURA PRIMAR!
    ...iar acele interese sesizate din jurul lui nu fac altceva decat sa sufoce sansele acestui oras!
    -consider ca proiectul Palas este pagubos pentru orasul nostru si fac parte dintre cei care sustin si spera ca legea e aceiasi pentru toti si trebuie respectata!
    -proiectul Palas este insa un subiect pe care nu se mai poate pronunta decat justitia...si aici este marea problema a celor din jurul primarului Nechita!...
    Irina
    -

    RăspundețiȘtergere
  5. nu stiu nimic despre proiectele astea, dar strict pe text: un cetatean pus o umbra de indoiala peste bunele intentii ale candidaturii. Pe modelul " razboiului intre Palate" a reusit sa simetrizeze confruntarea:" si voi sunteti la fel". Pt electoratul destul de indiferent acesta e un argument f puternic. Il "convinge".Toti candidatii sunt la fel. Nu va exista prea mare entuziasm din partea alegatorilor sa schimbe ceva. Lucrurile vor ramane tot asa. Asta e tipul de scenariu care urmeaza unor asemenea mesaje.
    Ce remarc este raspunsul inabil(din fericire doar pe blog- audienta mica). "Se mai spune ca sotul dvs avea si el planuri pentru zona Palat dar i` luat`o inainte Dascalu.." Desi nu pare a fi o dovada,ceva concret..a provocat o "disociere":"afacerile mele si ale sotului meu sunt complet diferite".Un raspuns care e diferit de:"sotul meu nu e implicat in acest proiect" sau "afacerile familiei sunt corecte".Cand spui ca nu ai nicio legatura cu afacerile sotului, lumea se va gandi ca e ceva necurat in afacerile lui,deci si nevasta are o problema...Lumea nu inghite nuante din astea.Ori negi totu(cu argumente)ori va ramane suspiciunea. Asa vad eu ca ar fi perceptia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai explicit:
    Nici eu si nici sotul meu nu avem nici o legatura si nici un interes legat de proiectul Palas!
    Nu ne dorim decat ca legea sa fie respectata de catre toata lumea!

    RăspundețiȘtergere
  7. Va stimez doamna Schrotter si aveti votul meu la alegerile locale. E inadmisibil ca un oras de talia Iasului sa fie condus de niste indivizi sinistri. Va urez mult succes!

    RăspundețiȘtergere