miercuri, 13 februarie 2008

Iesenii nu sunt roboti


Multi dintre voi mi-au semnalat o problema uitata de autoritatile locale. Este vorba de lipsa toaletelor publice in Iasi. “Toaletele” existente, daca pot fi numite asa, sunt ori inchise ori adevarate focare de infectie in care nu se mai incumeta nimeni sa intre. Pentru 350.000 de ieseni, in patru ani, primaria nu si-a propus decat sa refaca o singura toaleta, cea din Copou, la niste costuri exagerate.

Iesenii nu au nici macar o singura toaleta ecologica mobila la dispozitie. Sunt orase mai mici, imi vine in minte Galatiul, care a rezolvat problema de mult timp. La fiecare colt de strada exista un asemenea „obiectiv”, cu servicii de vidanjare asigurate de firme private. La noi, municipalitatea aduce cabinele de acest tip doar la sarbatorile Iasului. In restul anului, iesenii trebuie sa se abtina ca niste roboti. Oamenii in varsta, copiii si femeile au anumite probleme de sanatate. Ei sunt siliti sa ceara permisiunea prin baruri sau prin institutii publice. Iesenii mai au solutii alternative, pe la rude, prieteni, dar ganditi-va in ce situatii umilitoare sunt pusi turistii, condamnati sa caute prin tot orasul o toaleta.

Oamenii sunt condamnati sa se descurce cum pot. De aceea, orasul miroase in multe locuri ca o hazna. Spatiile de sub poduri s-au transformat in toalete in aer liber si focare de infectie. Salubritatea si igiena generala au de suferit. Daca ajungi in zona Podu Ros se simte de la zeci de metri. Ne confruntam cu aceste probleme din cauza ineficientei serviciului de salubritate. El este incapabil sa stabileasca prioritatile si sa realizeze un plan coerent pornind de la nevoi, prin prisma asigurarii standardelor minime la care avem cu totii pretentia sau speranta, macar din perspectiva apartenentei la Comunitatea Europeana.

Irina

11 comentarii:

  1. Irina, tu de unde stii k orasul miroase in unele locuri k o hazna? In ce masina te plimbi tu toata ziua, si cat de mult stai in iasi intr-o luna de zile? Nu te-am vazut niciodata plimbandu-te pe la perferie si ma indoiesc de faptul k ai timp de plimbari la pas prin oras..
    Oricum foarte buna initiativa, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ptr. Daniel Dia,
    Poate ca stie din blogul tau,poate a fost la primarie si cvind a iesit a incercat sa se dezmorteasca facibd citiva pasi in sus si in jos...
    Am citit blogul tau, ba cu multa atentie si sti de ce, nu ptr. ca ai trimite un mesaj mai puternic decit alti nemultumiti de ce se intimpla in Iasi ci ptr a intelege aceasta atitudine de hartuiala care emana din fiecare interpelare a ta. Respectul este mai presus de orice intr-o discutie, iar tu nu emani asa ceva , chiar dc. spui felicitari...
    Nu te critic , poate asta e stilul tau, gindesc doar ca nu e adecvat.
    Personal eu vad toaletele ecologice o solutie de moment, de santier adica de oras in reparatie.
    In orasele din vest sau din N. america sint putine locuri unde gasesti toalete de sine statatoare si e usor de inteles.
    toaletele ecologice sint bune doar ptr evenimente scurte (sportive, culturale in mijlocul naturii,etc.) pe termen lung sub nici o farma din motivul neexistentei unei chiuvete adiacente unde sa-ti speli miinile dupa ce-ti faci nevoile.
    In N. America MAI NOU AU APARUT CHIUVETE ECOLOGICE care se posteaza adiacent toaletelor, cu spun lichid si hirtie. Solutia e extrem de simpla si aplicata in marile orase si nu presupune nici o cheltuiala din partea primariei ci numai chibzuinta si legi locale echilibrate.
    Am fost pe la Galati si am intrat intr-o toaleta asazis ecologica si cum am intrat asa am iesit adica pe cale sa ....
    Trebuie sa gindim logic si simplu nu simplist.
    Cu stima .

    RăspundețiȘtergere
  3. pt daniel dia: eu sunt un cetatean normal. si eu ma plimb, la fel ca irina, toata ziua cu masina(chiar daca e dacie) si cu toate astea vad prin oras tot ce vede si ea. vad wc-urile alea publice, de la distanta, murdare si vai de steaua lor. nu tb sa intru pt ca imi imaginez ce e acolo.
    si nu tb sa o vezi tu plimbandu-se cu masina. e problema ei pe unde circula; bine e ca vede problemele.

    crede-ma, daca ai avea ca ea, masina proprie, nu cred ca te-as mai vedea nici pe tine la pas. nu tb blamata ca merge doar cu masina. asta fac si eu, si alte zeci de mii de ieseni. pt ca e mai comod si atat.

    bravo irina

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie imi place ca scrii "Cu stima" la sfarsit de comentariu ;)
    Adevarul e ca vreau sa fiu critic si in dreapta si in stanga, ce am scris mai sus e total adevarat, Irina nu are de unde sa stie practic treaba asta cu toaletele publice, care, este intr-adevar o PROBLEMA extrem de GRAVA a Iasului, dar si a altor orase. Sunt o groaza de lucruri de facut in oras, si sper k oricine ar iesi noul primar sa faca ceea ce trebuie..am sa pun in curand pe blog o serie de prioritati pe care le are Iasul (in viziunea mea), care ar trebuie realizate de oricine a fi primar. Nu o hartuiesc pe Irina, chiar ma bucur de faptul ca va candida, si stiu k dak va castiga alegerile va face mai mult decat a promis in campanie, de accea am spus si "Felicitari pentru initiativa"!

    RăspundețiȘtergere
  5. Citindu-mi postarea de mai sus , am vezut ca nu rezulta clar la ce ma refer
    Nu ma refer la solutia de moment de toalete& chiuvete ecologice, dar nici nu vreu sa spun inainte de inceputul campaniei, sint prea multi "anonimi" pe blog...
    Irina va afla in mod sigur, doar imi arat atasamentul prin iterpelari, fata candidatul independent, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Da de unde stii k nam masina proprie, Mirela? hai sa fim seriosi, Irina nu isi face campanie singura, stie foarte bine care sunt problemele Iasului si vad k stie si cum sa le scoata in evidenta. Miar placea totusi sa vad si ceva solutii, nu doar comentarii peste tot k nu avem, ce nu avem, si ce ne trebuie. Vreau sa vad un plan bine stabilit adik trebuie un numar de "n" toalete publice, plasate in locurile "x, y, z", cost final "xxx lei"... Vorbe scriu si eu pe blog, k alte resurse nu am spre deosebire de d-na Irina Schrotter...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mirela
    Sunt tare curios cum reusesti sa vezi wc-urile alea publice de la distanta, murdare si vai de steaua lor? Te intreb pentru ca acele wc-uri publice nu sunt functionale. Practic nu exista. Sau poate reusesti sa vezi, din masina, wc-ul public din Pasajul din Piata Unirii. Interesant. Dar poate ne spui si noua cum reusesti...

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa nu fim malitiosi, daca d-na Schrotter a vazut toaletele in aer liber de pe sub poduri, inseamna ca avea treaba pe acolo.
    Dar cine are nasul fin poate lesne vedea ca un aer la fel se raspandeste si din primele institutii publice ale Iasului:Primarie, Prefectura, Finante.....poate acolo trebuie igienizat.Petru

    RăspundețiȘtergere
  9. @Petru: Nu sunt malitios, dar daca ai fi citit cu atentie comentariul meu, ai fi observat ca se adresa Mirelei.
    In schimb ceea ce consideri ca fiind o ironie fina: "daca d-na Schrotter a vazut toaletele in aer liber de pe sub poduri, inseamna ca avea treaba pe acolo."este de fapt o ironie de mitocan.
    Totusi, din fotografia de pe blogul tau pari un tip serios.

    RăspundețiȘtergere
  10. Carcotasul vesel dixit :
    A se vedea (revedea) filmul micului mare Chaplin , Dictatorul .......dementiala faza cu testarea vestitelor rachete V2.....singurele tinte atinse fiind niste biete toalete publice ! ...deci in viitorul buget al primariei neaparat de alocat bani pentru rachete V2 in vederea demararii actiunii "WC-UL"
    Carcotesc, carcotesc , carcotesc ....

    RăspundețiȘtergere
  11. Carcotasul vesel dixit :
    Amu observai postarea plina de substanta a sfantului ....yahhhhhh gresiiiii a malitiosului Petre !.....stimabile,viitoarea primarita dorea sa-ti faca o vizita la domiciliul tau in aer liber sub al doilea pod pe dreapta pentru a incerca sa-ti rezolve problema spatiului locativ ! Din pacate a ajuns prea tarziu .....umbla zvonul prin targ ca i-a luat-o inainte tovarasul Nichita care din fondul locativ al primariei ti-a repartizat un apartament de 3 camere conform cu necesitatilor tale ...o camera dormitor ,o camera sediu de firma si o camera eeeeeeeeeee asta camera este speciala pentru intalniri malitioase !!!! una-i la iarba verde si alta-i la saltea relaxa !!!
    Sa nu fiu "malitzios"...dar nu cumva pute a spaga electorala ?
    Carcotesc ,carcotesc,carcotesc

    RăspundețiȘtergere