miercuri, 6 februarie 2008

Iasul scapat de sub control

Intr-un oras in care fiecare face ce-l taie capul, fara cele mai mici repercusiuni, inseamna ca administratia este suspendata. Am sa dau un exemplu care nu-mi iese deloc din minte si pe care, sunt sigura, l-ati observat cu totii. Nu vedeti aproape pe fiecare strada cate un sant sapat apoi astupat, repejor, cu pamant? S-au spart strazi, trotuare, pentru diferite racorduri. Santurile CET-ului si RAJAC-ului sunt cele mai celebre, dar ma refer si la cele ale diferitelor santiere din oras, pentru legaturi electrice, canalizare, gaz, la diferite institutii, firme, persoane private, pentru panourile publicitare, prin mijlocul bulevardelor, strazilor, printre blocuri, pe oriunde a fost posibil si mai ieftin.

Ce fac firmele sau persoanele care au sapat pe strazi? Este incredibil ce am vazut, dar realitatea arata ca strang bucatile de beton ori de asfalt si le ingramadesc apoi pe locul care ar trebui sa fie ca inainte. In cel mai bun caz, cateodata, trantesc beton de calitate indoielnica peste bitum, sau bitum peste beton. Alteori, lasa pamantul cu ceva pietris. Oricum, la prima ploaie sau ninsoare totul devine noroios ca pe o aratura.

Ma intreb de ce primaria asista, impasibila, la deteriorarea covorului asfaltic din Iasi. De ce nu se iau masuri? S-a tot spus ca aceste asfaltari pentru trotuare si strazi sunt scumpe si ca nu exista bani. Cu atat mai mult ar trebui Primaria sa se sesizeze.

Dupa cate se observa, nu este nimeni care sa aplice legea in Iasi in asemenea cazuri. Va propun o centralizare a datelor despre zonele in care asfaltul este facut zob si astept mesaje, poze, cu indicarea precisa a locatiilor cu probleme pe adresa de email irina@pentruiasi.ro. Voi tine cont de acestea. Cred ca orasul trebuie sa reintre sub controlul iesenilor cu simt civic, daca primaria nu-l mai poate administra.

6 comentarii:

  1. F bune pozele, de pus la dosar penal in unele cazuri. intr-un oras civilizat cum este Iasiul , nimeni nu are voie sa sparga trotuarul sau strada fara un contract de lucrari publice cu aprobare de la primarie sectia lucrari publice. Deca s-a spart si last asa ceva e neinregula...
    Dar din pozele prezentate eu vad si altceva, ceva despre care numai Irina trebuie sa stie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai ieri ma adresam la persoana a II-a singular catre doamna Irina - dar nu dintr-o lipsa de respect, ba dimpotriva : pentru ca am simtit-o aproape...mai apoi am filtrat si mi-am dat seama ca ma adresez de fapt unui viitor primar caruia trebuie sa-i aratam respectul pe care il merita.
    In opinia mea respectul se castiga , nu se cerseste !!
    Vazand pozele din materialul de fata nu mi-am putut stapani o usoara satisfactie ca aceste lucruri sunt dezvaluite (o sa va trimit si eu poze similare), dar mai ales ca cineva le-a vazut...pentru ca, nu-i asa? suntem maestri in a ne ascunde gunoaiele sub pres. Problemele strazilor, a trotuarelor, a locurilor de parcare nu sunt noi, dar nu se intrevede nici o masura pentru rezolvarea lor. Cel mai probabil vor fi oarece carpeli, pentru ca e an electoral, nu ?
    Stimata doamna Irina luptati pentru a castiga respectul iesenilor si nu a-l cersi - asa cum fac altii de multa vreme. Si-au castigat, din pacate pentru ei, dispretul cetatenilor prin atitudinea si ignoranta lor fata de oameni. Respectul si increderea cetatenilor in dumneavoastra este cea mai buna dovada ca se poate !!!
    Si scuze din nou pentru maniera nepotrivita in care m-am adresat catre dumneavoastra intr-un mesaj anterior.

    RăspundețiȘtergere
  3. bun.... inteleg... foarte multe constatari... insa astea le stim cu totii.... zi de zi dam cu nasul in jegul de pe strazi... sincer iasul arata ca un oras al noroaielor...
    totusi va rog sa prezentati si cauzele acestor constatari... eventual si solutiile :) nu numai adevaruri general valabile

    imi permit sa adaptez o vorba a lui JFK "nu intreba ce poate face iasul pentru tine... intreaba ce poti face tu pentru Iasi"

    RăspundețiȘtergere
  4. Aveti dreptate, nu cred ca exista in orasul asta strada sa nu fie sparta fie de diverse lucrari fie prin deteriorare. Atita vreme cit nu se face nimic, de ani de zile, e imposibil sa rezolvi, calitativ, situatia dezastruoasa a strazilor. Pe esplanada din Oancea,de exemplu, RAJAC a spart o portiune importanta si a astupat-o conform vechilor obiceiuri. De multe ori vad prin ziare ce explicatii dau cei de la RAJAC dupa ce termina o lucrare: "refacem la nivelul strazii dupa care anuntam Citadin sa refaca covorul asfaltic."Gogosi. Daca macar o persoana din acest lant s-ar ocupa cu adevarat de acest lucru nu s-ar fi ajuns aici. Dar cine ii verifica sau ce act normativ ii penalizeaza? Nimeni.Alt exemplu: trotuarele de la Siraj sint ca dupa bombardament iar trotuarele cuprinse intre intersectia de la fabrica Mase Plastice pina la podul din Tudor au devenit drumuri de pamint, mai rau ca la tara.Trebuie sa vedeti! Dinainte de'89 nimeni nu a mai facut nimic acolo. De ce? In ce oras traim? Cui platim impozite si pentru ce?

    RăspundețiȘtergere
  5. Petru , nu te-ai gandit ca Nihita sta cu ochii peste tot ce se intampla in oras si incearca sa arat ca el are solutii la toate ?Prezentarea de solutii nu este , poate , un pas strategic foarte bun , in conditiile in care nici macar nu a inceput campania elecotrala. Pararea mea...

    RăspundețiȘtergere
  6. draga Stefan,
    putem comunica relaxat,ca intre bloggeri,fara sa ne formalizam prea mult...
    imporatante sunt ideile,mesajele voastre,faptul ca va pasa, ca va consumati din timpul vostru pentru a fi alaturi de mine...
    nu sunt suparacioasa si imi place sa cred ca stiu de gluma...

    RăspundețiȘtergere