vineri, 1 februarie 2008

Ca sa nu uitam

Pentru ca ne apropiem de campania electorala pentru Primaria Iasi, mi-am zis ca n-ar fi rau sa ne amintim cum a fost in campania din 2004. Materialul alaturat face o scurta trecere in revista a personajelor politice care s-au perindat pe micul ecran pentru a cere votul iesenilor si a promisiunilor care s-au facut cu generozitate atunci.

Multumesc doamnei Gabriela Gruia care mi-a atras atentia asupra acestui material!
Irina


7 comentarii:

  1. din clipul respectiv, tre' sa recunosc, Primarul era cel mai moderat.
    intrebarea e: cum ar arata irina Schotter intre cei 16, in dialog cu ei? ar arata ca ei, ar cadea in acelasi peisaj.
    am stat si m-am gandit,cu mintea mea...
    :)
    in cursa asta e Primarul PSD, care are un electorat monolitic,si probabil va lua 30% in primul tur.
    Mai e PDL,care probabil are un bazin de pana la 40% daca va folosi pe Oprea sip e la 20-30% pe varianta Carlan.
    Mai e PNL :10-15% care desi nu are sanse mari are mai multe “personaje” care au capatat relevanta nationala,si va juca un rol.
    Din cate imi dau eu seama din sondaje: IS e undeva intre 5-10%
    In campania electorala propriu-zisa,vom aveam batalia nationala PSD-PDL-PNL,care va acapara spatiu mediatic, va polariza,va naste pasiuni si va atrage cetatenii intr-o tabara sau alta. Asta va avea efect pe plan local, unde votul va fi unul “politic”(cum se zice...). Aceasta influenta nationala va fi prea puternica ca sa fie ignorata sau sa ii poti rezista usor.
    Daca irina schotter intra in Campania electorala cu 6%, imaginea ei va fi a unui candidat neviabil..si va fi ignorata de electorat(de fapt proiectia confruntarii nationale o va elimina din zona competitorilor relevanti).
    Daca intra in campanie cu 15-20% si e in primii 3(cu PSD si PDL), va fi perceputa ca un candidat viabil si va fi luata in considerare de catre public. Confruntarea intre taberele nationale(care ar putea sa aiba aspecte isterice, grotesti) ar putea indrepta electoratul local catre o a 3a varianta, independenta IS.
    Cred ca daca IS ar reusi sa intre in Campania electorala oficiala de pe pozitia de Challenger pt Primarul Nichita(asta ar fi o mare realizare, mai ales ca sunt sanse sa comunice mai bine cu electorate PDL decat cel al PSD) sau macar intr-un triunghi: PSD-PDL-IS cu procente apropiate,ar avea sanse sa intre in turul 2 si sa castige.
    Daca la PSD lucrurile par clare(Primarul va candida), la PDL e o stare de incertitudine(asa pare de unde vad eu). Inteleg ca sunt 2 potentiali candidati. Dan Carlan, cred ca a mai candidat de cateva ori si nu e suficient de popular(dar insistent sa mai incerce). D. Oprea,e mai popular,dar abia a fost ales eurodeputat si probabil va mai astepta un pic pana sa anunte o candidatura. Recenta fuziune la PDL, reorganizarea si lupta interna intre PD si PLD, Oprea si Carlan e o oportunitate buna care poate fi speculata in a ocupa locul ramas oficial gol in postura de challenger a lui Gh. Nichita. Nici PNL nu are inca un candidat clar si nici nu pare sa gaseasca unu.
    Practic, exista o posibila oportunitate de timp de vreo 2 luni in care, formal, postul de principal contracandidat al primarului sa nu fie ocupat de nici un pretendent de la un partid puternic. Aceasta oportunitate ar trebui folosita acum.
    Nu prea am vazut prin presa nationala pe care o citesc ca IS sa fi produs stiri vizibile si serioase legate de candidature(am vazut pe antena3 ceea ce era opusul a ceva valabil-normal, era produs de altii). Ideea de a publica pe blog teme legate de administratia locala etc e salutara,dar tot acest mini-publishing(care are avantajul ca alege temele publicate) ar avea impact daca ar fi preluat de media traditionala( e o chestie de PR pe care alte bloguri reusesc sa o resolve).
    Cred ca, in urmatoarea perioada, o prezenta puternica si un mesaj puternic pe fondul absentei temporare a unor competitori declarati ar putea schimba ceva perceptie publica si ar construi un profil de candidat mai viabil
    Parerea mea...
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. draga livium,
    esti iesean?
    ar fi multe de comentat referitor la cele scrise de tine...(corecte de altfel..)
    nu inteleg insa de ce nu il percepi pe D.Oprea ca ceea ce este (candidatul pdl la primaria Iasi)..?!
    daca te ajuta cu ceva sa stii ca datele ultimului sondaj pe care l-am facut stau mult mai bine decat calculele tale (in ceea ce ma priveste)..
    =)))

    RăspundețiȘtergere
  3. nu, nu sunt iesean.am fost elev de liceu la Iasi si cunosc cat de cat orasul.
    s-ar putea sa gresesc legat de candidati si de procentele lor. nu am facut calcule. pur si simplu nu stiam ca domnul Oprea e candidatul PDL si singurul sondaj care l-am vazut pe net arata IS la 6%.
    Daca e mai sus e si mai bine.dupa parerea mea, le puteti face publice daca ele arata ca va fi o batalie in 3 (PSD-PDL-IS) destul de echilibrata.Daca tot sunt unii care comenteaza pe blog, macar sa comenteze pe date reale(sa nu mai bata campii...).
    Ar fi mai interesanta o discutie pe date mai substantiale si pe candidati decat una ipotetica.
    Da,ar fi chestii de comentat. Ar fi si mai multe de facut, de executat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga livium,
    Toate la timpul lor...
    Sper sa intelegi ca nu actionam visceral si nici nu ne entuziasmam ,chiar daca rezultatele arata mult peste asteptarile oricui...
    Iti promit insa ca vei vedea principalele rezultate ale sondajului cat de curand.
    O ultima curiozitate:traiesti in Romania?...(am senzatia ca analizezi situatiile extrem de didactic,dar neaplicat intotdeauna la realitatile romanesti?!...-daca vrei detaliez...)
    :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne ce inapoiati suntem unii. Voi nu intelegeti ca ne este greata de partidele voastre. Faceti si voi o plimbare prin Europa, prin lume si asa o sa intelegeti poate de ce nu ne prezentam la vot. Sau macar aruncati un ochi la disputa electorala Hillary versus Obama si feceti-va temele ca sunteti in urma rau cu politica.

    RăspundețiȘtergere
  6. e adevarat ca la momentul asta nu sunt in Romania(dar sunt la curent-asa cred eu :)-cu ce se intampla in tara(unde am petrecut cea mai mare parte a vietii-si unde probabil o sa mai petrec).
    am stat 3 ani in Iasi(cat am fost elev la Lic de Informatica)la mijlocul anilor 90,am locuit in zonele Copou si Podu Ros.Am idee care e situatia, am rude si fosti colegi in Iasi,etc.
    Abordarea mea legata de campanie a fost "rece", teoretica(ca unul care e in afara jocului) vs o abordare practica si implicata(pe care o aveti dvs, normal...).m-am ferit de un discurs "Doamne ce inapoiati suntem"(e cel mai usor de alunecat in zona asta).poate a fost doar un mod de a deschide discutia.sa incerc sa fiu didactic ar fi ridicol(fata de cineva cu mai multa experienta, mai mult succes si un profil mai conturat).
    pot avea si o perspectiva partizana si am sa incerc sa o dezvolt zilele astea.

    RăspundețiȘtergere
  7. draga Livium,
    nu a fost un repros..pur si simplu eram curioasa daca asta era explicatia unei lipse de informatii in anumite zone..
    in rest iti multumesc mult pt interes ,pt timpul alocat si pentru implicare
    astept in continuare opiniile tale pe care cu siguranta ai remarcat ca le iau serios in considerare
    :)

    RăspundețiȘtergere