luni, 25 februarie 2008

Ieseni, treziti-va, sunteti mintiti pe banii vostri!

In Iasi exista o presa profesionista. Cred ca nu se indoieste nimeni de aspectul acesta. 7 cotidiane, 4 saptamanale, 2 televiziuni locale, 3 filiale ale unor posturi TV centrale. Imi cer scuze daca am sarit pe cineva! Concurenta este acerba. In cadrul ei se regasesc, cred, opinii din tot spectrul politic. Informarea iesenilor este facuta prin filiere si bani privati. O buna parte din mass-media prospera sau se mentine numai prin regulile economiei de piata si numai pentru ca este cumparata de cititori. Aceasta inseamna ca isi face treaba, informeaza publicul.

Nu cred ca mai este nevoie de o institutie mass-media intretinuta artificial din banii iesenilor pe aceasta piata extrem de concurentiala. Ca om de afaceri, imi dau seama ca orice proiect editorial, in momentul de fata, gandit pe profit, se poate lansa foarte greu. Daca nu se cumpara un ziar, inseamna ca nimeni nu ii gaseste utilitatea. Asa este in toata lumea, numai la Iasi nu.

La Iasi, Primarul Gheorghe Nichita isi face propriul ziar, Curierul de Iasi, tiparit din banii publici, si-l ofera gratis in campanie. In sute de mii de exemplare, in tiraje nationale, strivitoare ca numar. Ca un candidat poate sa-si faca ziar, televiziune, radio sau site pe internet, este un drept pe care nimeni nu i-l poate nega. Dar nu din detunarea banilor publici in scop electoral.

“Curierul de Iasi” este ziarul personal al lui Nichita, realizat dupa modelul “Scanteii”. Un ziar in care orasul este prezentat ca infloritor, prosper si curat. Acest ziar nu vorbeste despre problemele oamenilor, ci despre asa-zisele realizari ale primarului. Nu e o cale de comunicare si informare, ci una de propaganda. In aceste articole exista doar ieseni fericiti si incantati care-i multumesc conducatorului iubit. Acolo se vorbeste de proiecte care se deruleaza, dar care nu exista decat pe hartie, de finantari care nu s-au aprobat, dar din care se fac deja cheltuieli. E desprins totul dintr-un scenariu absurd.

Cer institutiilor statului sa se sesizeze pentru faptul ca Primaria aloca bani publici campaniei electorale pregatite de primarul Nichita. Mai solicit Consiliului Local sa-si exercite rolul de cenzor al actiunilor primarului si sa nu se faca partas la deturnarea fondurilor publice.



Irina

7 comentarii:

  1. Irina, trezeste-te! Nu exista presa la Iasi, si nu o sa existe atat timp cat orice institutie massmedia are un patron aservit politic. Hai sa fim seriosi akum, dak ai avea tu un ziar sau o televiziune, ar aparea ceva impotriva ta acolo? Ma indoiesc. Fiecare isi vede de interesele lui. De asemenea, nu prea exista institutie mass-media profitabila de sine statatoare, toate sunt in umbra uunor mari firme, corporatii, etc. Vrei sati zic ce tiraje au ziarele din Iasi si ce retururi au? Un singur zia se mai vinde in Iasi insa nu bine, restul functioneaza pe baza de abonamente la firme. Cetateanul de rand nu are un ziar pentru el in orasul asta, initiativa primarului Nichita ar fi una buna daca si numai daca ar fi una cinstita, ceea ce bineinteles ca nu e. Hmm.. astept sa-ti faci tu propriul ziar, ai resurse suficiente, oameni se gasesc si ar fi un punct in plus pentru tine in campania electorala si daca te hotarasti, am sa te sustin.

    RăspundețiȘtergere
  2. pt danyell dia

    exista si institutii media cit de cit corecte si jurnalisti. daca iti dai cu parerea si vrei sa fii avizat(a) dute la piata ori la bazar. mi se pare revoltator ca orice prost isi da cu multa suficienta cu parerea. iar ce spui la inceput vine in contradictie cu fianalul. vezi idependenta media. ori poate ca nici nu stii ce scrii...

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule anonim, nu sunt un oarecare, si nu-mi dau cu parerea, spune-mi tu in schimb o institutie media corecta din Iasi. Daca nu lucrezi in presa, daca nu stii anumite cifre, si anumiti "domni" si dak folosesti expresii gen "cat de cat" inseamna k esti total pe dinafara. Irina si-ar putea face un ziar care sa stie sa loveasca unde trebuie si care ar ajuta si Iasul si pe dumneaei, din acest punct de vedere o sustin. Dar niciodata, nu o sa vezi un ziar care loveste in propriul patron, asta e lege in presa, vrei nu vrei... Jurnalisti exista foarte multi care ar vrea sa fie corecti, insa foarte putini reusesc,din cauza coruptiei prezenta in mass-media de la nivel inalt - vezi directori de ziare (adik da un search pe google cu numele fiecarui director de ziar din Iasi si citeste ce scrie pe-acolo, si daca gasesti vreunul curat, eu ma las de comentarii, ca si-asa "nu prea stiu ce scriu"..

    RăspundețiȘtergere
  4. stimata doamna se pare ca cine ti-a scris textul asta nu a avut curiozitatea sa se uite prin publicatia mentionata. daca stau bine si ma gandesc e cam la fel cu atitudinea lui stiopa sus,nai care s-a trezit vorbind despre un articol din numitul curieru in care se zicea de un monument care se afla pe dealul galata iar el foarte ofuscat si inflamat a zis ca crucea aia e in nicolina. mititelu nu stie ca dealul galata e ceva mai mare si se intinde de la crucea lui ferent pana pe valea ezareni si padurea seculara de la uricani. dar dvs stimata doamna stiti mai bine de atat si cred ca articolul asta nu va caracterizeaza. pana la urma de ce nu faceti un exercitiu simplu, demonstrati ca un articol din curieru ofera informatii false. sau ca unul din ziarul de iasi e nepartinitor, sau si mai simplu, uitati-va la stirile tele ma si ziceti-ne si noua ca alea sint obiective si strict informative.
    e greu ... foarte greu dar inainte de orice un om politic trebuie sa fie cinstit cu propria imagine. ionel.lungu@personal.ro

    RăspundețiȘtergere
  5. Carcotasul vesel carcoteste :
    "Bibicule anonimule" io-ti propun un joc :
    -tu tastezi numele unui jurnalist roman necorupt
    -eu tastez numele unui jurnalist roman corupt
    Jocul se termina cand unul dintre noi nu mai are ce tasta ....o sa vedem care-i lista mai lunga !
    -daca pierd eu ma sinucid !(un jucator mai putin, ca jucatori avem multi in tarisoara asta ...presedinti ,prim-ministrii...joaca toti pe nervii nostri !)
    -daca pierzi tu , te sinucizi sinucigas mic ce esti !
    Cat despre termenul "presa, media si jurnalisti corecti " am un amendament care inca in Romania nu este cunoscut:
    AMENDAMENT : POTI FI CORECT DACA ESTI SATUL !
    Si ca sa extrapolez la treaba cu primaria pot tasta :
    EXTRAPOLARE : UN PRIMAR ESTE CORECT DACA ESTE SATUL ! ......si dupa cate stiu io irina schrotter este cam " FOARTE SATULA " deci ieseni pe cine alegeti ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Ceea ce se puncteaza aici este faptul ca Nichita isi va face propaganda pe banii nostri, ai iesenilor. Este de-a dreptul revoltator si imi provoaca o furie imensa aceasta actiune a neghiobului de primar. Ce actiune am putea lua, doamna Irina, in afara de a lua la cunostinta ?

    RăspundețiȘtergere
  7. D-na[ra],va multumesc ptr buna intentie de imformare ,DAR.....nu pot sa primesc informatia pe baza de PREZUMTII ne documentate,ne sustinute de probe concludenta care
    sa sustina acuzatia cauzala sesizata in articol-ziar propriu platit din banii contribuabililor.miroasa a...clasi-ficati-o dtra .santeti in drept juridic de a sesiza organele de cercetare penala , D A ,faceti-o.

    RăspundețiȘtergere