sâmbătă, 2 februarie 2008

Politicienii isi iau revansa asupra CNSAS

Dupa ce mi-am revenit din uluire, am incercat sa inteleg care sunt argumentele deciziei Curtii Constitutionale pentru desfiintarea legii de functionare a CNSAS. Si n-am reusit sa vad, citind paginile din motivatia juridica, decat revansa asupra celor 18 ani petrecuti in libertate.

Acei oameni din CNSAS reusisera sa puncteze ceva foarte important, fara sa utilizeze tortura sau condamnarile la inchisoare. Cu documentele alaturi, putusera sa-i priveasca in ochi pe oamenii de baza ai sistemului comunist si sa-i intrebe, simplu, doar atat: este adevarat? De ce? Intrebari, se pare, nepermis de obraznice pentru cei luati astazi la intrebari de CNSAS, dar absolut indreptatite pentru noi, ceilalti, care am avut de suferit.

De aceea, am perceput intotdeauna CNSAS ca pe o institutie-reduta. O institutie in care societatea civila isi gasise un avanpost si mai reusea sa faca, de pilda, o bresa in randul figurilor sinistre din politica romaneasca.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii este printre putinele institutii romanesti despre care pot spune ca ma apara de ceva. CNSAS ma apara de oamenii trecutului, indiferent ce au facut acestia: turnatorii ieftine, delatiuni rautacioase ori controlul cinic al destinelor.

Pentru mine, problema arata in felul urmator: desfiintarea CNSAS echivaleaza cu o noua invitatie adresata raului, in cea mai pura esenta, sa intre in vietile noastre si sa-si intareasca controlul asupra tuturor. Este o invitatie pentru securisti sa candideze la functiile publice, ceea ce ne poate ingreuna, in diferite feluri, posibilitatea de alegere, daca nu ne vom mobiliza pe masura.

Libertatea nu se obtine la fara frecventa. Voi sustine orice initiativa civica menita sa rezolve rapid si fara compromisuri functionarea CNSAS.

Irina

6 comentarii:

  1. S-ar putea ca scndalul "CNSAS" sa fie un motiv de "incaierare" intre politicienii din vechiul sistem si cei din tanara generatie. Pe plan local insa nu putem sa-l acuzam de exemplu pe fostul angajat al Rajac-ului, Gigi Nichita(asa cum ii place Irinei sa-i zica), ca ar fi colaborat cu securitatea. In lipsa unui consiliu la CNSAS fostii colaboratori sunt de fapt niste umili urmariti se securitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce aveti senzatia ca imi place sa-i spun Gigi Nechita?...
    Am convingerea ca sunt o persoana care in primul rand ii respecta pe ceilalti...Cu siguranta nu m-ati auzit niciodata referindu-ma la primarul orasului fara a respecta regulile de adresare..(cu exceptia poate a unor discutii directe )

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate nu ar fi rau sa mergeti la mitingul de sprijinire a CNSAS de la Bucuresti sau sa faceti in Iasi un miting de acest fel

    RăspundețiȘtergere
  4. Gigi a spus de mai multe ori ca i-ar fi placut sa fie la Secu, numai ca acolo lucrau si colaborau nu specimene cu un QI ridicat !

    RăspundețiȘtergere
  5. Spuneti că veţi susţine orice acţiune civică..bla bla .. dar de ce nu iniţiaţi o acţiune civică? Aşa e în România, toţi sprijinim, dar niciunul nu iniţiemm, iar atunci când totuşi iniţiem ori iniţiem prost ori suntem prea puţini să fim băgaţi în seamă.

    RăspundețiȘtergere
  6. ma bucur sa vad ca aveti pareri si despre alte probleme. mi-ar placea sa va citesc mai des comenttarii pe teme politce, pe problme tintite. daca as fi iesean probabil ca v-as vota

    RăspundețiȘtergere