marți, 19 februarie 2008

De ce arata Bahluiul ca in 1940?


Nimic nu s-a schimbat in ultimele sapte decenii pe Bahlui. Cele doua poze alaturate, una din 1940, alta dupa 68 de ani, din aproximativ acelasi unghi, arata aceleasi buruieni printre care curge o apa murdara si plina de gunoaie. Bahluiul a ajuns o rusine a Iasului, o masura a mizeriei, poluarii si dezinteresului autoritatilor. Nimeni nu vorbeste de amenjarea sa, nu exista nici un proiect, nici o propunere de rezolvare.


In timp ce alte orase au facut din rauri obiective turistice, iesenii intorc capul pentru a nu fi loviti de miasmele apei. Timisoara si-a curatat si amenjat raul cu banii UE. Reamenajari s-au facut la Cluj cu Somesul, in Arad cu Muresul, in Bacau cu Bistrita, in Oradea cu Crisul. La Piatra Neamt, raul Cuejdi, care si in prezent este amenajat, va fi supus unei operatii urbanistice de amploare, deasupra lui fiind amenajate parcari. Doua probleme rezolvate printr-o singura investitie !

Noi, iesenii, avem doar promisiunile lui Nichita din 2004. Cronologic, ele au fost ultimele. El spunea ca atragerea de fonduri europene pentru amenajarea Bahluiului ar fi solutia ideala. De atunci auzim numai lamentatii: nu exista documentatie, nici consultanta, nimeni nu vine la licitatii. Si nimeni nu are solutii. Iar Bahluiul arata tot ca in 1940.


Irina

7 comentarii:

  1. Eu m-as multumi sa se faca macar niste lucruri ''gospodaresti''-- sa nu mai fie gunoaie aruncate , sa nu-si mai spele caldararitele rufele in apa Bahluiului , sa nu-i mai pasca iarba caii si sa se faca ,naibii , un trotuar ca lumea , pe care sa merg lejer , fara sa ma simt intr-un camp de pietre si gropi. E atat de greu? E atat de greu sa se ia niste masuri, indiferent de tipul lor , ca sa dispara mirosul ala insuportabil de langa podul din PODU ROS ?
    Ca e vina lui Nichita sau nu , asta nu ma intereseaza ,important ca exista atatea de facut in oras.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! Nu sunt de acord ca portiunea din fotografii arata ca in 1940. Diferenta consta in faptul ca...acum arata mai rau. Parculetul ala e si plin de betivi. Dar sa nu disperam. Domnul Nichita are o extraordinara strategie-orizont 2020-in cre se spune ca malurile bahluiului pot fi reamenajate sa se joace volei. cred ca atit ne-a mai ramas. dar am o intrebare: eu ce ma fac pentru ca mie nu imi place sa joc volei?

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos punctat ! Da, spuneti un mare adevar: Bega, in Timisoara, are presarate de-a lungul albiei restaurante, cofetarii,parcuri sau zone de promenada. La Cluj, Somesul e intr-un amplu proces de curatare si amenajare si se lucreaza intr-un ritm alert. La Iasi? Nimic. Numai balustrada ce margineste piriul arata de parca abia am iesit dintr-un razboi(probabil nu sint bani pentru citeva mii de metri de teava ce se fabrica in Iasi).Pentru un wc la stadionul lui Nechita (tare-i place sa i se spuna asa)se gasesc ceva sute de milioane. Asta e diferenta, primarilor din orasele amintite chiar le pasa de de cei care vin la vot. Noi(adica unii ieseni),suportam un primar puternic dar care nu actioneaza decit in interes propriu. Oare mai merita?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eh .. oamenii din primarie sunt " prea ocupati" sa faca ceva nici macar bara de protectie de langa sosea nu este intreaga .. ajung oamenii cu masinile in bahlui :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiti ce ar mai putea spune domnu Nichita? "Pai...am inlocuit un pod care face legatura intre Podu Ros si Bucsinesc? Nu taiem iarba in fiecare vara? Iar de Bahlui sa se mai ingrijeasca si Apele Romane." :))

    RăspundețiȘtergere
  6. In sfarist un comentariu care m-a convins .Nu..nu sa va votez ci sa fiu mai atent la ce se spune pe blogul asta . Va propun sa continuati acest experiment si cu alte zone din oras .

    RăspundețiȘtergere
  7. E bine ca totusi vorbim de secolul acesta...Dar pe Sos. St. cel Mare langa Farmexpert (la 3 minute de Targusor Copou si de Aleea Sadoveanu unde metru patrat se vinde cu 150 Euro)a mai fost cineva in ultima vreme? Exista case fara electricitate, noroiul e pana la genunchi, gazele si apa ajung doar pana la Farmexpert:-))iar asta-vara, in timpul secetei, un cartier intreg se alimenta de la o fantana infecta care avea apa "limpede" doar pana la 7 dimineata si dupa 9 seara. Cu toate ca toti mandrii locuitori ai zonei se lauda cu buletine de Iasi si cu o distanta de cateva minute cu masina pana in Centru, explicatia formulata de o "sefa" de la RAJAC la care am ajuns prin "cineva cu un nume mai sonor de cat al nostru":-)) la solicitarea de a racorda cele cateva zeci de familii din zona la reteaua de apa a orasului a fost "nu am nici un proiect acolo si nici nu cred ca o sa gauresc dealul ca se duce la vale". Fara a pune la indoiala expertiza in geotehnica a doamnei in discutie, nu pot totusi sa nu ma intreb daca cum de nu isi va lua dealul culmile in spinare atunci cand, asa cum a sugerat tot ea, pe banii preafericitilor si instaritilor contribuabili si votanti din zona s-ar putea totusi aproba un proiect...Ca sa nu mai spun de expicatiile celor de la Salubris care, la intrebarea "De ce se transforma zona intr-o groapa de gunoi si de ce , in cel mai bun caz, oamenii de aici isi ard inca gunoaiale in fata portilor lor sau ale altora, in functie de dispozitia la momentul respectiv, cand ridicarea sapatamanala a gunoiului, din pubela personala oferita cu generozitate de Salubris costa 7-8RON lunar?" a fost "Nu avem contracte cu ei si nu-i putem obliga sa arunce gunoiul acolo unde trebuie" Dar cu spatiul public care este un focar de infectie de vis-a-vis de Farmexpert cum ramane, daca primaria uita ca poate da amenzi persoanelor fizice pentru nerespectarea unor hotarari ale administratiei publice locale? Pot sa va impartasesc o multime de povesti "de groaza" din zona, sustinute chiar si de fotografii extrem de acurate si cu drept de copyright, insa ma abtin, deocamdata.Singurul motiv pentru care postez si acest mesaj este acela ca, fara a-i face reclama gartuita, singura persoana care imi inspira uncredere si spirit civic ca primar este in acest moment doamna Schrotter.

    RăspundețiȘtergere