miercuri, 5 martie 2008

COMUNICAT DE PRESA




Irina Schrotter a organizat astazi conferinta de presa cu tema „De ce nu suntem pregatiti pentru Iasi 600?”. In cadrul intalnirii cu presa a fost abordata problema turismului iesean din perspectiva strategiei de dezvoltare a orasului.

Candidata independenta a amintit ca in sondajul comandat de Primaria Iasi pentru fundamentarea Strategiei Orizont 2020 turismul este indicat de ieseni drept principala directie de dezvoltare asupra careia ar trebui sa se concentreze municipalitatea. Asa stand lucrurile, Irina Schrotter a intrebat public ce a facut Primaria pentru aplicarea strategiei, care prevede ca Iasul trebuie sa devina capitala turistica a Romaniei.


Oprindu-se asupra singurului proiect anuntat de Primarie pe aceasta tema, Iasi 600, Irina Schrotter a subliniat ca proiectul a fost lansat tarziu, pregatit insuficient si gestionat neprofesionist si netransparent. Mai mult, desi au trecut mai mult de doua luni din acest an, nu s-a desfasurat inca nici o actiune din proiect si nici nu exista semne ca se va intampla ceva semnificativ in viitorul apropiat.

Irina Schrotter a declarat ca proiectul trebuia sa urmeze un fir rosu si sa aiba un scop precis, iar obiectivul cel mai potrivit ar fi fost acela de a face imagine Iasului.


Iata declaratia Irinei Schrotter cu privire la Iasi 600:



In timpul conferintei de presa a fost proiectat un film, avand ca fundal sonor melodia „Iasule, mandra cetate” cantata de galeria de la Poli Iasi, care a ilustrat starea jalnica in care se afla mai multe cladiri-monument reprezentative pentru Iasi. Candidata independenta a declarat ca banii alocatie pentru Iasi 600 – se vorbeste de sume intre 3-15 milioane de euro – ar fi bine sa fie directionati pentru consolidarea acestor cladiri, care s-ar constitui intr-o atractie turistica importanta.

Pentru a demonstra ca exista solutii, Irina Schrotter a creionat o strategie pentru turismul iesean, care vizeaza transformarea orasului intr-o atractie turistica si fixarea acestuia pe harta ca punct de plecare pentru turismul regional. Drept exemplu, candidata independenta a oferit mai multe trasee: unul prin Iasi, de-a lungul unei axe care pleaca de la Manastirea Cetatuia si se termina la Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu”, pe care ar putea circula doua city-bus-uri ale municipalitatii, dupa sistemul jump-in / jump-out; un altul care are ca punct de plecare Iasul pentru traseele din nordul Moldovei (vezi hartile alaturate); un „traseu al amintirilor” destinat etnicilor evrei care au locuit in Iasi sau urmasilor acestora; un „tur al vinului”; un traseu pentru turismul medical etc. In viziunea Irinei Schrotter, autoritatile locale trebuie sa se implice prin lobby, prin parteneriate cu institutiile publice si cu operatorii privati de turism, pentru a da coerenta strategiei si pentru a informa mai bine publicul (prin centre de informare, prin harti, pliante si alte materiale, traduse si in limbi de circulatie internationala).



La conferinta de presa a participat si domnul Razvan Diaconescu, directorul agentiei de turism Atlantic, care a insistat asupra importantei modernizarii aeroportului pentru turismul iesean. In prezent, aeroportul din Iasi are 10% trafic fata de aeroportul din Cluj. Razvan Diaconescu a subliniat ca, pana acum, au fost lansate numeroase programe, dar nici unul nu a fost pus in aplicare cu seriozitate de catre autoritati. Acest lucru trebuie sa se schimbe, a mai spus Diaconescu, pentru ca Iasul are un potential turistic extraordinar.




Biroul de presa al Irinei Schrotter


10 comentarii:

  1. Carcotashul vesel dixit :
    Mdap io-te dom'le ca are stofa de primar: BINE GANDIT ,BINE OCHIT ,BINE TZINTIT !
    Cine a jucat cartea turismului a cashtigat totdeauna....a se vedea activitatea superprimarului din Sibiu !

    Carcotesc , carcotesc , carcotesc ......

    RăspundețiȘtergere
  2. man, plictisitor mai esti

    RăspundețiȘtergere
  3. Off!!
    Sa zicem ca doamna Irina a prezentat in film partea intunecata a orasului (si cate ar mai fi!) - si din pacate e realitate, astfel incat astept(-am) replica d-nului Nichita care sa ne spuna - ca in secventele cand "el" e prins de "ea" cu alta in pat - "draga, ceea ce vezi nu e tocmai ce crezi, stai sa-ti explic...."...si sunt taaare curios daca are cu ce sa vina...cu ce realizari marete o sa combata !!
    Despre "Iasi 600" ...daca nu va fi o mana de fier, o minte chibzuita si un bun manager al acestui proiect se va alege praful de toate milioanele - indiferent cate vor fi ele : se vor arunca banii pe studii, pe proiecte, pe comisioane(cea mai mare parte), licitatii, contestatii, apoi se va constata ca strategia e gresita...si alti bani in alte directii, etc, etc. Noi iesenii, vom fi amagiti cu vreo doua spectacole pe la Palat, vreo doua focuri de artificii, baloane colorate si mult fum (de mici si carnaciori)....si asa ajungem la 601, care deja nu mai e o cifra rotunda, nu mai prezinta interes, etc,etc...Oricum nimeni nu va ataca problema serios pana nu se fac cartile la sfarsitul lui mai....Sa dea Domnul sa ma insel !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am si eu o intrebare.
    De ce dupa conferintele d-tra de presa nu se scrie nimic in ziarele locale?
    D-tra nu intelegeti ca sunteti marginalizata total de mafia comunista a primarului nichita?
    stimata d-na v-ati manifestat deschiderea pentru procesele care sunt in cercetare penala vis-a-vis de infractionalitatea de la sctermo-service sa iasi,dar vati rezumat doar la intentii.De ce?

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelent filmul! O imagine cum nu se poate mai veridica a ruinelor care tind sa inlocuiasca cit a mai ramas dintr-un oras altdata frumos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Carcotashul vesel dixit :

    "Anonim spunea...
    man, plictisitor mai esti

    05 martie 2008 16:00"

    Pe ce te bazezi domnule C ?

    Carcotesc, carcotesc , carcotesc ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Iasi 1900
    http://www.youtube.com/watch?v=drtVsOqPV8o&feature=user

    RăspundețiȘtergere
  8. INFRASTRUCTURA(sosele,aeroport international) NU, SPORT NU,TURISM NU,dar ce avem bun in iasi NIMIC pana si aerul ESTE POLUAT de aceste deseuri comuniste care conduc orasul si din 4 in 4 ani ne mai baga planuri marete pentru viitorul "cincinal".bine ca avem palas fara licitatie publica,oare DNA-ul doarme?!ne-am saturat de voi muraturi puturoase!si ca sa fiu in ton cu galeria echipei de suflet si de capital pentru nea gigi di la dorohoi ii transmit un mesaj din inima LASA-NE!LASA-NE!LASA-NE!bravo DOAMNA PRIMAR IRINA SCHROTTER pot sa va zic deja asa.astept cu nerabdare cat mai multe solutii pozitive pentru orasul IASI.se vede clar ca sunteti 100%ieseanca si vreti sa faceti ceva pentru orasul nostru.BRAVO!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. "Pe ce te bazezi domnule C?"
    Ma confunzi, nu sunt domnul C sunt domnul S
    de fapt, rectific, nu atit plictisitor cit enervant

    RăspundețiȘtergere
  10. Carcotasul vesel dixit :

    Eeeeeeeeeeeee se schimba perceptziunea domnule C care de fapt eshti domnul S , dar totushi nu pricep... asha hodoronc tronc de la polul nord la polul sud ?....adica plictisitor este ceva ce te adoarme pe cand enervant este ceva ce nu te lasa sa dormi (ca tzantzarul ...bazzzz, bazzz....) oricum daca te enervez prea tare ia dom'le un extraveral shi trece !...ce naiba domnule C care de fapt eshti domnul S la scoala de domni S nu v-au invatzat sa va pastratzi calmul ?
    Carcotesc, carcotesc ,carcotesc ...shi totushi cred ca eshti domnul C !

    RăspundețiȘtergere