duminică, 9 martie 2008

Primaria a abandonat cartierul „Frumoasa”




Cu incantare am observat astazi participarea simplilor cetateni, nu doar a sefilor de asociatie, la intalnirea din cartierul Frumoasa, sala de clasa din Scoala nr. 43 “Dimitrie Sturdza” fiind umpluta pana la refuz. Problemele stringente, intalnite de altfel si in alte zone ale orasului, au fost semnalate si aici: plata la intretinere, facturile imense cauzate de repartitoare, problema cainilor vagabonzi, care s-au inmultit in ultimii ani si sunt foarte agresivi.


Cetatenii s-au plans de faptul ca municipalitatea isi aduce aminte de cartierul Frumoasa doar in an electoral: angajatii vin sa spele strazile si sa asfalteze din 4 in 4 ani. Lipsa unei crese si putinele gradinite din zona sunt un motiv pentru care parintii isi orienteaza copiii spre alte zone cu unitati de invatamant din Copou, Canta, dar le este complet peste mana sa duca si sa aduca copiii de la asemenea distante.

Cetatuia este vazuta ca o zona pe care Primaria a uitat-o complet, nu s-a facut nimic acolo de zeci de ani, iar monumentul si zona inconjuratoare se afla intr-o stare deplorabila. Oamenii sunt suparati ca edilii nu s-au gandit nici macar o data in ultimii 4 ani sa curete dealul, sa-l salubrizeze si sa-l amenajeze ca o zona de relaxare, de plimbare, atat de necesara cartierului si intregului oras.

O problema importanta relevata de unul dintre cetateni a fost existenta unei antene mobile instalate de RDS pe un bloc cu 4 etaje (bloc 777, sc. D), in conditiile in care doar cetatenii acelei scari au semnat ca-si dau acordul. Celelalte scari nu au semnat nimic, dar semnalul antenei ii afecteaza pe toti. Toate acestea in conditiile in care in lege scrie ca orice astfel de antena trebuie montata la minim 150 de metri de prima locuinta.



Parcurile de joaca dezmembrate, spatiile verzi invadate de masini si lipsa bancilor sunt aspecte de care iesenii din Frumoasa s-au aratat total nemultumiti. Lipsa spatiilor de parcare si faptul ca masinile sunt oprite pe ambele sensuri pe strazi cu o latime de 6 m si pe trotuare maresc riscul de accidente, pentru ca pietonii sunt obligati sa mearga pe carosabil.

Igienizarea prin introducerea mai multor cosuri de gunoi pe strada este iarasi o problema care ii preocupa pe cetatenii din Frumoasa. Chiar daca exista containere in spatele blocurilor, pe strazi sunt plasate prea putin cosuri mici de gunoi, din cele prinse pe stalpi.

Ce-si doresc locuitorii acestei zone de la noul primar: sa-si propuna proiecte realiste, realizabile si sa le implineasca. Oamenii vor, mai ales, ca Primaria sa trateze cartierul „Frumoasa” ca pe o componenta a Iasului, sa nu-l marginalizeze.

Irina

4 comentarii:

  1. da domnilor.... si eu sunt din acest cartier si ar putea fi ca o orientare turistica......noi aici avem 2 MANASTIRI si nu se valorifica...pacat de prostii astia de la primarie(acum 2-3 saptamani au venit si au "salubrizat" strazile cu puscariasi...)...k ei asa procedeaza si trateaza SIGURRRRRRRR SI ALTE CARTIERE!ar trebui sa fie IN FIECARE AN ,AN ELECTORAL!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din informatiile care le am se pare ca noua centura a Iasului va fi taman pe b-dul Poitiers (iesire la Dacia Service->Trei Fantani, etc). Cum va arata zona in momentele alea e greu de presupus. Dar, cine calca mai des prin zona (tot omul de conditie medie care isi face cumparaturile si in Siraj-printre care si eu) nu poate sa nu observe inghesuiala de masini care se creaza in zona Siraj. S-a luat in calcul de catre domnii proiectanti ai centurii (printre blocuri???) un eventual studiu de trafic? A! Nu e nevoie!? Hmmm...Cat despre praf, zgomot, miniseismele generate de traficul greu care vor afecta cladirile, ambuteiajele de la cele doua capete de bulevard ce sa mai zic....vom vedea. Asta daca nu ma insel eu asupra traseului centurii...
    P.S. ...si NU locuiesc in Frumoasa !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. din 4 in 4 ani ni se promite ca iasul va arata mai bine....dar cand dupa 1 mandat tragem linie si adunam..rezultatul da cu minus...iasul e un oras care merita si necesita mai mult decat promisiuni...si cateva strazi asfaltate in campania electorala...orasul nostru are nevoie de noi!!!iar impreuna il putem face sa arate asa cum ne dorim!!

    RăspundețiȘtergere
  4. nu doar in frumoasa e problema asfaltarilor din 4 in 4 ani...tot orasul se confrunta cu aceasta problema..din multe altele.
    Afara de asfaltarile din 4 in 4 ani..mai sunt si acele reabilitari ale retelei de distributie a apei, care tot din 4 in 4 ani este carpita..a parcurilor de joaca pentru copii, care tot din 4 in 4 ani sunt construite. De la primarul Simirad imi amintesc ca a facilitat construirea pietei Alexandru cel Bun, de la Nichita, imi amintesc ca a daramat stadionul Constructorul. Sper ca urmatorul primar sa aiba o imagine cat de cat favorabila

    RăspundețiȘtergere