marți, 4 martie 2008

Examenul real al clasei politice - votul uninominal

Dupa mai mult de un deceniu de discutii, in sfarsit, s-a facut pasul. Politica romaneasca se va juca dupa noi reguli la urmatoarele alegeri, unele care vor tine cont mai mult de de asteptarile oamenilor. In ciuda observatiilor critice pertinente facute pe formula votata in Parlament, nu pot decat sa ma bucur si sa observ partea plina a paharului: liderii de filiale nu vor avea incotro si vor fi nevoiti sa deschida larg portile partidelor in cautare de persoane mai credibile si cu mai multa notorietate. Aranjamentele privind locul pe lista vor fi inlocuite cu realismul gasirii candidatilor cei mai potriviti in colegii. Daca nu vor fi oamenii potriviti la locul potrivit, partidele vor avea de pierdut semnificativ pe ansamblu.

In acelasi timp, votul uninominal pentru presedintii Consiliilor Judetene ridica miza alegerilor locale. As spune chiar ca importanta sefiei Consiliilor Judetene începe sa o concureze pe aceea a primariei municipiilor resedinta de judet, daca luam în calcul rolul pe care acestea il vor capata in derularea fondurilor structurale europene.

In felul acesta, poate incepe o primenire a clasei politice. Prin intermediul votului uninominal, clasa politica se apropie mai repede de standardele unei societati europene si tine pasul cu dezvoltarea societatii.
Irina

2 comentarii:

  1. Te stiu, Irina, pentru ca sunt din Iasi. Imi place ce citesc pe acest blog pentru ca este intr-adevar bine informat, foarte echilibrat, pastrand o tonalitate de ridicata moralitate (in comparatie cu mizeria de pe "piata").

    In ciuda celor de mai sus:
    - chiar candidezi la Primaria Iasi sau doar ai doar un blog politic?;
    - astept sa inceapa campania electorala sa iti citesc programul managerial (iti sugerez sa nu le zici nici tu, promisiuni electorale);
    - astept sa inceapa campania electorala sa te vad, pe tine, in dezbaterile publice, si nu pe echipa de redactie/campanie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Carcotasul vesel dixit :
    CARACTERISTICA VOTULUI NOMINAL ADOPTAT : afara vopsit gardul inauntru leopardul ......adica nu este chiar votul nominal adevarat asteptat ! dar decat nimic vorba romanului este bine shi asa !
    Carcotesc ,carcotesc , carcotesc .....

    Carcotasul vesel nu carcoteste acum spune :

    MESAJ PENTRU RELU FENICHIU ( cunoscut la Bucuresti drept RELU TUCURELU SAU PRODUCATORUL DE VOME )
    Deoarece stiu precis ca monitorizezi acest blog citeste cu atentie ce am sa tastez : am aflat cu stupoare de la partid ca ai avut proasta inspiratie sa te auto propui la partid candidat pentru primaria Iasului (de fapt pe tine sau pe Adomnitei....ala cu stelele de pe steag ! ).Homosexual mititel eu personal care-mi doresc sincer ca Schrotter sa castige primaria (din motive strict personale si deloc civice ...precizez: nu o cunosc, nu am relatii de prietenie sau de afaceri si nu sunt fan Irina Schrotter !!! ) sunt extrem de incantat de decizia ta total sinucigasa din doua motive :
    1. esti un contracandidat total neglijabil adica nu ai sa realizezi decat maxim 4-6%
    2. am ocazia sa te toc marunt adica mai pe romaneste cum scoti capul in campanie cum poc cu dosarul .......si am niste adevaraciuni de dosare de la mama lor !!!!!!
    Deci astept cu interes candidatura ta sau a lui Adomnitei ......
    Am mai tastat eu pe aici dar tastez din nou ( repetitia este mama invataturii ): FERESTE CA NU STII DE UNDE TE NIMERESTE!

    RăspundețiȘtergere