joi, 20 martie 2008

De ce nu mai vrem sa votam?

60% dintre ieseni nu au de gand sa voteze la alegerile locale. Este o cifra ingrijoratoare, una care tinde sa afecteze importanta scrutinului. Motivatia acestui absenteism de proportii are cauze profunde. Sondajele spun ca multi dintre ieseni fie sunt convinsi ca nu au identificat omul care sa-i reprezinte, fie isi spun ca nu vor sa mai mizeze in viata lor pe un politician. Eu cred ca motivele sunt mai diverse. Voi ce spuneti? Care sunt cauzele acestei atitudini ?

- Senzatia ca oricum nu se schimba nimic.
- Toti politicienii par corupti.
- Lumea s-a saturat de politicieni.
- Politicienii sunt de slaba calitate.
- Se asteapta alt fel de politicieni. Cum trebuie sa fie?
- Faptul ca votul se cere doar o data la patru ani, de nevoie, in rest oamenii sunt ignorati.
- Oamenii sunt prea ocupati cu treburile lor si nu au timp sa urmareasca ce fac politicienii
- Alte motive.

16 comentarii:

  1. S-a vazut de multe ori ca luptele, conflictele politice nu fac altceva decat sa ascuta contradictiile dintre oameni, sa-i imparta in tabere adverse, iar polemicile starnite in jurul unuia sau altuia dintre punctele de vedere sunt paguboase si nu duc niciodata la ceva constructiv. In consecinta aceste lupte sunt in defavoarea majoritatii populatiei, a cetatenilor de rand, a celor care nu impartasesc punctul de vedere al nici unei formatiuni politice, a celor care merg la vot cu constiinciozitate in speranta ca lucrurile vor merge intr-o directie buna. Apar apoi regrete ("bunica o sa va mai voteze !!" - asta ca sa ma exprim elegant), intotdeauna tardive, pentru proasta inspiratie de a vota un candidat care, prin faptele sale ulterioare, dovedeste ca nu a meritat increderea cersita ,de fapt, in cele 30-40 de zile de campanie electorala. In opinia mea primarul trebuie sa fie in primul rand un gospodar si mai putin politician. Asta e motivatia mea pentru care am ales - atat cat imi e cu putinta - sa sustin un candidat independent !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi se pare o prostie imensa faptul ca atat de ocupatii nostri concetateni nu isi gasesc o ora libera o data la 4 ani ca sa isi exercite acest drept de vot. Si dupa ce se termina alegerile (pe care le castiga exact cine nu trebuie - de fiecare data din 90 incoace), acesti nevotanti incep imediat sa arunce cu rahat in dreapta si in stanga ca "asa ne trebuie, asa suntem noi, nu ne putem depasi conditia, suntem condamnati la mediocritate, asa-s moldovenii".

    Fratilor, daca nu iesiti la vot asa VA trebuie!!!

    Lasati comoditatea la o parte si votati pentru schimbarea destinului acestui oras.
    E drept ca de multe ori este foarte greu sa decizi cui sa acorzi votul tau, dar in conditiile date se merge pe deviza "din tot raul, sa alegem raul cel mai mic".

    Nu votezi, nu existi! Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu de ce am impresia ca acest post este(pe care l-ar fi scris Irina S) compus de cineva de la Ziarul de Iasi. Si daca ma gandesc bine de unul Ciornaca sau Cioflanca (cam asa ceva), care avea o apetenta pentru sociologie, metodologii si investigatii memorialistice.

    Daca n-o fi asa, oricum nu l-a scris Irina S. Nu cred ca poate scrie in aceasta cheie. Chiar nu cred.
    La moda, frumusete s.a. nu o intrece nimeni. Dar la scris...n-are nici in cli, nici in maneca cu asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  4. Carcotashul vesel dixit :

    Inrebarea "DE CE NU MAI VREM SA VOTAM ?" se vrea retorica dar din pacate este total tembela deoarece orice roman are un singur raspuns :
    DE SCARBA ,
    DE SCARBA PENTRU CLASA POLITICA !

    Io personal mai am un raspuns caracteristic :

    D-AIA! IO-TE CA ASHA VRAU IO !
    VRETZI SA VA VOTEZ DETERMINATZI-MA SA VA VOTEZ ! ARATAZI-MI SHI DEMONSTRATZI-MI CA MERITATZI VOTUL MEU ! DAR NU DEMAGOGIE ...SOLUTZII PUNCTUALE !!!

    IATA UN EXEMPLU DE SOLUTZIE PUNCTUALA :

    STIMATZI ALEGATORI ASEARA CAND MA INTORCEAM ACASA MI-A TRECUT PRIN CAP IDEEA SA NUMAR CATE GROPI SUNT PE STRADA FARA NUME ...SUNT 23 DE GROPI SHI ACUM CAND VA VORBESC DEJA AM O ECHIPA CARE LUCREAZA LA ACOPERIREA LOR !

    ASTA INSEAMNA SOLUTZIE PUNCTUALA CA DE BLA, BLA , BLA E ALEGATORUL SATUL !

    IN ATENTZIA STAFF-ULUI I SCHROTTER :

    Daca nu va potolitzi in cautarile voastre de a afla cine de unde shi de ce postez va articulez !
    Repet ce am mai postat :

    1. A venit vremea ca primarii sa fie oameni bogatzi care prin activitatea firmelor proprii au demonstrat ca sunt shi foarte buni manageri !
    2. Postarile mele sunt pro I.SCHROTTER deoarece :
    -este un om bogat
    -este un foarte bun manager
    -este candidat independent
    shi mai are un atu :
    - este ieseanca get-beget shi orice primar care este fiu al urbei pune shi un gram de suflet in ceea ce face la primarie !
    3. Aceleashi tip de postari pro-candidat independent le am in toate orashele cheie ale tzarii bineintzeles ca sub alt nickname !
    4. Nu cunosc personal ,nu am relatzii de afaceri, nu am interese materiale shi nu-s determinat pecuniar de ISCHROTTER sau de vreun membru al staff-ului pentru aceste postari
    5. tot ce stiu despre activitatea sau despre ISCHROTER nu este datorat scurgerilor de informatzii din cadrul staff-ului ci doar dexteritatzii mele in lovitul tastelor !
    6. sunt bucureshtean !

    Deci lasatzi cautarile sterile shi mai bine datzi drumul mai repede la SITE ! ca timpul trece ...vedetzi ca deja avetzi postari in care este reclamat acest lucru ....lipsa site-ului !

    PERSONAL PENTRU CIOFLAN :
    Nenishorule "telectuel shi doct pe matalutza trebuie sa te intereseze CONTZINUTUL shi nu FORMA POSTARILOR !
    Voi totzi ashtia care v-atzi apucat de meseria asta trebuie sa invatzatzi urmatorul lucru :
    ALEGATORII SUNT SHI TRACTORISHTI SHI INGINERI SHI GUNOIERI SHI PROFESORI SHI SARMANI SHI OAMENI DE AFACERI SHI TZIGANI SHI ROMANI SHI , SHI , SHI ...SHI CA UN CANDIDAT SA CASHTIGE ESTE IMPERIOS NECESAR SA SHTIE ATAT EL CAT SHI STAFF-UL SAU A INTRA IN COMUNICARE DIRECTA, LA NIVELUL DE INSTRUCTZIE CARACTERISTIC FIECAREI CATEGORII MAI SUS MENTZIONATE ! DACA NU SHTIE TREBUIE SA INVETZE SHI DACA NU POATE SA INVETZE ....SA SE DUCA TAREEEEEEEEE !
    IN CONCLUZIE DACA OCHII TAI MUSTIND DE ''TELECTUALITATE SUNT RANITZI DE POSTARILE MELE PUNETZI DOMNULE OCHELARI SAU REPET VORBA ......DU-TE TAREEEEEEEE .ORICUM VAD CA NU TZI-A INTRAT IN CAPUL ALA PLIN DE GAZE DOCTE REGULA NR.1 A ORICARUI BLOG : LIBERTATEA POSTARII !
    CAT DESPRE TREABA CU "TELECTUALITATEA, SHEZI MATALE CUMINTZEL IN BANCA CA NU DE ALTA DAR FATZA DE MINE ESHTI PE UNDEVA LA NIVELUL ELASTICULUI DE LA SOSETA DREAPTA ...ADICA MAI INVATZA MAI CITESHTE MAI STUDIAZA SHI DUPA ACEEA UMBLA LA ROBINETUL BLOGU-LUI ... CA SA INTZELEGI MAI BINE : NU ESHTI INCA INDREPTATZIT SA AFIRMI CA NU POSTEZI DEOARECE NU-TZI PLACE FORMA CARE EXPRIMA CONTZINUTUL !
    Daca ai ceva de comentat intra pe adresa de mail-Iasi : carcotasul_vesel@yahoo.com shi te balacaresc acolo conform normelor in vigoare !

    Carcotesc ,carcotesc ,carcotesc extrem de iritat !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragul meu ANONIM , ai inceput cu afirmatia ''nu cred ca..''( ''Nu cred ca poate scrie in aceasta cheie. Chiar nu cred.'')
    , si eu voi incepe cu aceeasi afirmatie , nu cred ca poti sa spui ca nu doamna irina schrotter scrie texul ci altcineva , caruia tu nici macar nu-i stii numele ci doar incerci sa-ti dai cu parerea , ca e Ciornaca sau Cioflanca . Pararea mea , este ca trebuie sa te mai documentezi inante sa incepi sa faci afirmatii pe care nici macar nu poti sa le demostrezi. Ce zici? Am dreptate sau ramane sa-ti mai spuna si alti cititori ai blog-ului si al cometariilor de pe blog?

    RăspundețiȘtergere
  6. Carcotasul vesel dixit :

    Pentru anonimul cu postarea :
    "....Nu stiu de ce am impresia ca acest post este(pe care l-ar fi scris ......"

    Am sa bat sheaua ca sa priceapa alegatorul :
    NU PRIMARUL TREBUIE SA PUNA MANA PE LOPATA CA SA ACOPERE GROPILE DIN STRAZILE MUNICIPIULUI, PRIMARUL TREBUIE SA AIBA FONDURI CA SA ANGAJEZE SHI SA SHTIE CARE ESTE ECHIPA CEA MAI BUNA IN ASTUPATUL GROPILOR ! DECI IMPLICIT SA FIE BOGAT CA SA POATA ANGAJA SHI BUN MANAGER CA SA SHTIE CINE ESTE IDEAL PENTRU ACEASTA ANGAJARE !
    Ca spirit de gluma ....Tariceanu nici bogat nu este, ca deh guvernul nu prea mai are fonduletze shi nici bun manager nu este ca altfel cum palaria mea punea un inginer constructor sa conduca invatzamantul romanesc ...d-aia e invatzamantul nostru acum un adevarat shantier !
    Aaaaaaaaa sa nu uit ....inginerul constructor este monseur Adomnitei fereasca soarta sa ajunga primar ca daca face cu Iasul cum a facut cu invatzamantul .....

    Cand vorbesc de Adomnitzei shi Cioroianu ma apuca veselia deci :

    Carcotesc ,carcotesc ,carcotesc shugubatz !

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu va suparati.....om bogat si descurcaret.....hmmmmm suna a combinatii.....dar poate din avion se vede mai bine orasul Iasi....Fiti modesti, nu opulenti!!!ca de aia nu voteaza nimeni....

    RăspundețiȘtergere
  8. Este normal ca alegatorii sa nu mai doreasca sa se prezinte la vot (intr-o democratie ca a noastra) deoarece de 19 ani auzim aceleasi cuvinte, aceleasi promisiuni, aceleasi vorbe umflate; ei bine alegatorii s-au saturat, vor fapte, vor lucruri palpabile. Am lucrat pentru o perioada in cadrul primariei din orasul Hirlau...ei bine, este de groaza ce se intampla in cadrul acelei primarii si banuiesc ca la fel se intampla peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  9. Carcotasul vesel dixit :

    Anononimule de la 18.52 ai facut vreodata ruta Bucuresti-Iasi folosind serviciile celor care toata ziua o ard aiurea in greve ?....incearca shi ai sa intzelegi de ce avionul este o simpla necesitate nicidecum opulentza atunci cand itzi permitzi financiar !
    Shi mai am o intrebare rautacioasa : avionul a fost platit cu bani publici ? nu cred ....daca tu shtii ceva ,ashtept cu interes replica .
    Cat despre notziunea de "descurcaretz" hmmmmmmmmm daca a reushii sa pui pe picioare shi sa impui in strainatate un brand inseamna ca te numeshti descurcaretz ....eeeeeeeee atunci vreau shi io sa fiu un descurcaretz !....da io nu-mi iau avion imi iau petrolier ma fac comandant imi iau o blonda secund shi calea mi-e deschisa la Preshedentzie !

    Carcotesc , carcotesc , carcotesc .....

    RăspundețiȘtergere
  10. pai .....fratzilor nu mai am cuvinte pt asemenea discutzii fiecare face kt il duce capul!ATAT SHTIE,ATAT FACE!!!
    PACAT PENTRU CELE 7 COLINE
    FYL FISH

    RăspundețiȘtergere
  11. Carcotasul vesel dixit :

    Mah ce bogatzi suntetzi in coline ......precum Roma ! :)))))))



    Carcotesc , carcotesc ,carcotesc !

    RăspundețiȘtergere
  12. sincer....

    PACAT PENTRU CELE 7 COLINE

    FLY FISH

    RăspundețiȘtergere
  13. carcotasule....nu ma reprezinta cel cu bani, ca la el nu sunt rate de platit si intretineri exorbitante....cred ca sunt cu totii desprinsi de cruda realitate....nu-mi place nici unul si ce votati-aia avem....se descurca omul ,dar sa stii si tu ca de la baneasa pana in bucuresti tot cu masina se ajunge.....mai practic era un elicopter......

    RăspundețiȘtergere
  14. .....si inca o chestie.....crezi ca intr-o tara in care inca mai sunt analfabeti si oameni care n-au case sau ce manca de pe o zi pe alta, se merita sa te reprezinte cineva care te vede DIN AVION...mai bine sa-i ajuti pe oamenii aia... FITI MODESTI, CINSTITI-NU OPULENTI!!!

    NU MA REPREZINTI SI NU MA REPREZINTA NIMENI CARE A UITAT DE UNDE A PLECAT....

    RăspundețiȘtergere
  15. Carcotasul vesel dixit :

    -pentru anonimul de la 01:09

    Stimabile "de la Baneasa pana in Bucuresti" nu potzi sa ajungi nici cu mashina nici cu helicopterul nici cu nimic ....ca BANEASA E BUCURESHTI ...nu shtiu daca intzelegi cum vine asta !
    Io personal revin la ceea ce am postat : ia fa matali un drum BUCURESHTI - IASHI cu trinul shi mai vorbim ....de avion !
    Cat despre faptul ca "pi tini nu ti reprezinta oamenii bogatzi" asta este problema ta ete ca " Io vrau sa fiu reprezentat numai de oameni bogatzi " ca sa se duca buhul in lume ca Romania este o tzara de bogatzi nu o tzara de cershetori ,muzicantzi shi violatori !
    Shi hai sa-tzi mai spun ceva ...pentru mine ca-i Tziriac ca-i Becali ca-i Dascalu ca-i Schrotter nu conteaza ...sunt oameni bogatzi care au reushit in viatza shi-i respect ca au fost in stare sa faca mai mult decat mine ! .....mi-e sila insa de al'de Solcanu , Fenechiu, Nastase shi alte muhaiele din astea ca-i plina politica de ele shi care intr-adevar sunt shi ei bogatzi dar bogatzia lor vine din traficul de influentza care l-au facut in favoarea oamenilor cu adevarat bogatzi !
    Bleahhhhhh comunismul asta ...trebuie sa fim totzi aplatizatzi shi sa nu existe varfuri bleahhhhhhh de'al de fosila aia de Iliescu ...apropos vrei sa-tzi spuna tata cum lua spaga tovarashul Iliescu ?...in plic baiat numai din mana lui Nastase ca deh el nu vroia sa se murdareasca ! Inca o data : bleaaaaaaaaaaah scarba mi-a fost ,scarba imi este , shi scarba o sa-mi fie de aceasta utopie dementa numita :COMUNISM shi observ cu o mare groaza ca inca mai este prezenta in mintea romanilor .....ufffffff de-ar creshte copii ashtia ai noshtri intr-un an cat in zece sa vina shi sa ne dea un shut in fund la toate aceste loaze batrane ce suntem - mi-e greu sa spun dar totzi cei trecutzi de 45 de ani suntem nishte loaze fara verticalitate care atunci cand am fost tineri ne-am milogit pe la BOB ca sa ne dea un apartament ,am ingroshat randurile pe la cozi pentru un ou shi-o bucata de salam cu soia , am ashteptat sa treaca timpul ca leafa oricum merge, au existat shi exceptzii-incontestabil ...doar ca exceptziile intaresc totdeauna regula ....bleaaaaah mi-e scarba de mine shi de generatzia mea !

    Carcotesc ,carcotesc ,carcotesc ...

    RăspundețiȘtergere
  16. Scumpul meu carcotash....eu cel anti opulenta, am constatat ca vrei sa fii reprezentat de independenti descurcareti....nu sunt comunist si nici nu sunt impotriva liberei initiative...atat doar ca varfurile noastre nu ne reprezinta si ar trebui sa stiti si voi, de exemplu, ca in Franta, politicienii mai au si studii in domeniu....si ca daca vorbesti ca un iesean cu accent de moldovean prost nu prea se merita sa scrii pe blogul unei persoane in al carei orash se mai vorbeste asa (in cazul persoanelor de peste 45 ani).
    ...e simplu un om fara background politic e zero barat pt. mine....cel mai bine ar fi un vot de blam prin neprezentare....sa se aleaga un staff de tehnocrati care sunt meseriasi in organizare, au studii si experienta in management...faptul ca ai o firma sau invarti un avion....sau ca ai ca Becali pamanturi nu te face mai destept decat altul care si-a petrecut viata cu nasul in carti si care cunoaste intr-adevar problema....esti o victima a ipocriziei carcotashule!!!....deschide ochii si ai sa vezi ca salariul unui angajat reflecta respectul bogatasului fata de el....uita-te la analfabeti,flamanzi si bolnavi care n-au bani de medicamente, gandeste-te ca nici nu le pasa de noi, si ca actele de caritate sunt doar de imagine...poate ca e bine poate ca nu e....cine stie.... nu sunt comunist fraiere...ca astia au ingropat cultura si libera exprimare, ca in '89 aia au murit- si pentru ca tu sa-mi raspunzi la comentariu....romanii sunt rataciti pt. ca toti cei pe care ii alegem ne trag tepe!!!
    sunteti cu totii niste ipocriti care in goana voastra dupa imagine va dati cu totii mari grijulii in prag de campanii, aveti solutii pe banda rulanta dar cand e sa le aplicati cam o dati cotita...
    astfel de comentarii le gasesti la oricine care gandeste 5 minute si se uita imprejur...dak esti salariat atunci uita-te in buzunar....daca esti patron uita-te in jur si ajuta-i pe nevoiasi....asta nu e comunism frate, e doar neo-marxism sau neo-socialism, chestii care te depasesc oricum...FITI MODESTI, NU OPULENTI!!!

    RăspundețiȘtergere