joi, 17 aprilie 2008

2008, anul independentilor in politica

Bate un vant favorabil pentru candidaturile independente in acest an electoral. Si asta fiindca in toate sondajele de opinie, romanii spun, in proportie de 70 %, ca intre doi candidati valorosi, unul desemnat de un partid si unul independent, l-ar alege, fara sa ezite, pe cel independent.

Toate partidele au stiut acest lucru, dar au evitat solutia independentilor, pentru a nu-si pierde suprematia in viata politica. Mai mult, chiar au incercat s-o discrediteze prin orice mijloace.

Iata ca Sorin Oprescu, omul politic in care bucurestenii au declarat ca au cea mai multa incredere dintre potentialii candidati la Primaria Generala a Capitalei, pune la grea incercare PSD si alege varianta candidaturii independente.

Optiunea lui Sorin Oprescu este cuiul lui Pepelea nu doar pentru Cristian Diaconescu, ci si pentru ceilalti contracandidati. Daca bucurestenii vor renunta, pentru prima data dupa 18 ani, la votul politic, atunci Oprescu are mari sanse sa rastoarne toate calculele si sa devina primar general.

Si asta pentru ca romanii nu mai au incredere in politicienii de meserie si in partidele politice. Ei vor sa voteze omul, nu candidatul partidului cutare, iar lipsa obligatiilor de partid este argumentul forte.

Alegerea independentilor care se aliniaza la startul localelor ar fi o premiera, dupa 18 ani de suprematie a partidelor in viata politica romaneasca. E un moment greu pentru partide, care marcheaza falimentul politicii pentru sine si pentru partid, in defavoarea interesului public.

Ca si la Iasi, un independent, real sau conjunctural, incurca total calculele partidelor. Nu si pe cele ale alegatorilor. Ei semneaza cu draga inima listele cu sustinatori ale independentilor, sanctionand, astfel, indiferenta politicienilor fata de soarta celor care i-au ales, din patru in patru ani.

Doar cetatenii vor decide daca vor paria pentru independenti, fara sa le pese de temerile, calculele si strategiile partidelor.

13 comentarii:

  1. Bleaaaaaaaaaah.....................

    "Optiunea lui Sorin Oprescu este cuiul lui Pepelea"........

    nu cumva :

    "Optiunea lui Sorin Oprescu este cuiul lui Hrebenciuc ?"

    ....prea este trasa la indigo povestea ......s-a mai intamplat o data !!!!!

    ....cat despre "endependentzi" io ce mama lui proces verbal latru pe blogu' ista di 'tata amar de vreme ?........

    SUNT SINGURA SHANSA CARE O AVEM NOI CETATZENII ELECTORI CA SA SCOATEM TZARA ASTA DIN RAHAT !

    (shi cui nu-i convine termenul sa faca reclamatzie la primarie !!!! )

    Revenind la "OPRESCU"....hmmmmmm traim shi vedem ,mi-ar face o deosebita placere ca acest golan mishto chiar sa se fi suparat pe PSD shi sa fie independent !...hai totushi sa mai ashteptam ....2-3 zile !

    Carcotesc ranjind !

    RăspundețiȘtergere
  2. S-a intamplat ca azi sa am prilejul sa discut cu un angajat al Primariei, n-are importanta de unde si cine, dar om muncitor si care-si vede de treaba. Evident, omu' n-avea de un' sa stie preferintele mele electorale. Printre altele, imi zice: "-deocamdata nu ni s-a dat nici o prima de Pasti, nici macar nu stim daca mai candideaza d-nul Nichita../ ei, as! zic io', mai acum vreo doua seri a fost la TV si a prezentat marile sale realizari din ultimul cincinal si nu parea nicicum descurajat.../ -n-ati auzit ca vrea la Primarie si aia a lu' Schrotter?/ -si? ii este teama de o femeie? plusez eu / -nu stiu, dar se irita si se enerveaza de cate ori aude de ea...!!!!"
    I-auzi? carcotashul nu latra in van, stie el ceva, deci domnul primar taman de I.S. se teme? Pai asta e de bine, nu ? :))))
    Mai ales ca acum d-nul Oprescu face valuri mari prin Bucuresti.
    Chiar era unul dintre putinii din PSD, despre care aveam o impresie pozitiva, chiar de multe ori ma intrebam ce cauta prin PSD.
    Are sanse mari sa iasa, va lua mai multe voturi decat PSD. Alegerea domniei sale e una inteleapta. Ar putea fi intr-adevar anul independentilor.
    Unul dintre dezavantaje il constituie si pozitia pe buletinele de vot. Se trag la sorti candidatii, dar intai partidele si apoi independentii.... dar cine va fi convins, isi va cauta omul potrivit si il va vota cu inima impacata, chiar de ar fi sa fie
    ultimul(ultima) din lista...dar e bine asa..."Multi sunt vocati,pauci vero electi" sau Matei 20,16 : "Tot asa, cei din urma vor fi cei dintâi, si cei dintâi vor fi cei din urma; pentru ca multi sunt chemati, dar putini sunt alesi" !!!

    P.S. se vehiculeaza sume intre 10.000 si 50.000 pentru prezenta d-nului Nichita la B1TV. Poate sa confirme cineva ceva? Oricum non-combatul lui Moraru a fost evident....

    RăspundețiȘtergere
  3. am auzit pe aici ca Nichita a zambit cand a fost intrebat de irina schrotter la B1TV.
    din pacate, politicianul Irina Schrotter incepe sa stranga zambete si mistouri prin propunerile facute. Sa ne amintim de independentii relevantii la locale: George Padure, Dumitru Sechelariu, Radu Mazare, Marian Vanghelie. Pe Oprescu si Schrotter nu ii pot pune aici pt ca ei nu au castigat primarii ca cei de mai sus.
    senator PSD cu vila in Primaverii, sustinut de baietii lui felix, Oprescu e prototipul de independent pe care Romania il cauta :)
    cand esti pe locul 3... casa ajungi pe locul 1 tre sa il intreci pe cel de pe locul 2. asa e la formula 1. daca nu il ataci, nu incerci sa il depasesti...ramai in spatele lui.poti spera ca el sa intre singur in decor ...si sa urci tu pe 2...
    cam asta e situatia la Primarie la Iasi. candidatul de pe 3(Schrotter) nu face nici un efort sa il atace/intreaca pe candidatul de pe locul 2(Oprea). Singurul care e anti-Oprea e chiar Oprea :)
    Candidatul de pe 3 nu are nici macat un program(ceva oferta pozitiva). Fara oferta proprie si fara sa il ataci pe cel de pe locul 2, nu poti schimba dinamica campaniei sa sa treci in fata lui. Daca nu faci asta, inseamna ca nu vrei sa-l intreci sau speri ca isi va rupe el gatul. E ca strategia de echipa la Ferrari: pilotul nr 2 il lasa in fata pe pilotul nr1. daca ala rezista si se bate pt locul intai cu adversarul...e ok, il sustine din spate...fara sa -l atace. daca ala isi rupe gatul in decor..ii ia locul.
    deci sa recapitulam: irina schrotter de pe 3 il ataca pe Nichita, nu-l ataca pe Oprea de pe 2 si nici nu prezinta o oferta proprie. Poate ea castiga? NU
    asta e blat... ceea ce nea costica din Bularga care creste purcei la margina de Iasi stia din prima, din instinct, dar mie mi-au trebuit 3 luni sa ma prind.
    timpul va oferi raspunsul. sa nu ne miram daca IS va deveni parlamentar sau europarlamentar PDL sau altceva pe acolo... just wait!
    irina schrotter va inregistra victorii ca si pana acum, dar in zona ei, in zona privata, in spatele usilor inchise etc. nu va fi mai credibila in randul oamenilor mai mult decat a fost. va lua 20% si cam atat. 80% vor avea o parere proasta despre ea. oamenii educati din iasi iti vor zambi plictisiti cand le vei spune despre ea,dar averea si influenta ei va creste mai repede decat numarul de voturi pe care le va lua.

    RăspundețiȘtergere
  4. Neaservirea politica a candidatilor independenti reprezinta motivul independetei lor de mai tarziu cand nu trebuie sa mai returneze favorurile nominalizarii. Deci sunt de acord cu acesti candidati.
    Intrebarile pe care le am eu sunt legate de relatia primarului (candidat independent) vs. consiliul local (format mai mult ca sigur, majoritar, din oameni politici).
    In situatia optimista in care ati iesi pe locul I, cum va veti intelege si cum va veti promova proiectele intr-un consiliu local majoritar, sa zicem, PSD (mai ales ca in aceste zile sunteti intr-o lupta apriga cu Nichita si partidul din care provine)?
    Cred ca va fi o "familie" cu mari probleme. Sau, va trebui facut compromisul unei aliante ...
    De ce nu va promovati (la fel de bine ca pe brandul IS) o serie de oameni pe care sa va bazati in consiliul local?

    RăspundețiȘtergere
  5. Apropos de ce spune valym /
    17.04. 2008 17:25 :

    ......mda , aceasta problema am mai spus-o shi eu p-aci pe blog - exemplu clar al dezastrului produs de nealinierea pe o unica directzie a tandemului primar-consilieri este activitatea primareasca a lui TBASESCU la Generala capitalei.....unde totul s-a redus la : are dreptate nu are dreptate, TBASESCU trebuie contestat shi faultat !

    Dar totushi revin obsedant :
    1. sa nu punem caii inainte carutzei !
    2. toate se fac la timpul lor !

    Daca ISCHROTTER o sa cashtige primaria modul in care o sa-shi asigure sprijinul consiliului este prima "munca" din ciclul :
    "Cele douăsprezece munci ale lui Herakles" ...pardon ...ale lui ISCHROTTER !!!!!

    Shi tot obsedant revin :
    ISCHROTER O SA FIE PRIMAR DOAR DACA VOI CETATZENII ELECTORI O SA-I ACORDATZI VOTUL !

    Carcotesc, carcotesc ,carcotesc..

    PS. cu toate ca am multe rezerve in privintza "independentzei" doctorului OPRESCU (miroase a guzganie rozalie de la doua poshte !) se pare ca in Bucureshti totushi este un curent pro-candidat independent extrem de puternic....am intrebat shi ascultat pe multzi in aceasta privintza ....aceeashi reactzie verbala :

    "DAI MORTZII LOR CU PARTIDELE LOR DE MINCINOSHI ....IL VOTAM PE DOCTOR !"

    Hmmmmmmmmmm........

    RăspundețiȘtergere
  6. ...shi revin in debilitateta mea apropos de anonimul: 17.04.2008 /15:22 :

    Daca nu erai anonim (shi sunt sigur ca nu eshti, dupa logica care o ai in postare clar faci parte din zona politicului / media ) shi ai fi postat inregistrat poate ashi fi comentat putzin "rolul de iepurash a lui ISCHROTTER" care recunosc, cu mare subtilitate il induci ..........deci deocamdata incadrez postarea ta anonimule la categoria "FITILE DESHTEPTE" !........nu uita insa ca orice fitil are foarfeca lui !

    ....ia totushi in considerare un lucru : in spatele lui Oprea este F.TATARU......nu-i asha TATARULE ?
    :)))))))))))))))))))))

    MAI RASFIRATZI BAIETZI ,MAI RASFIRATZI ! ....CA NU PUNE BOTU' CARCOTASHU !

    Bleaaaaaaaah....

    PS. chiar nu pot sa ma abtzin sa nu bag shi io o stramba :

    Dom' profesor am auzit ca in ultima vreme suntetzi sheful unei sectzii de PRESE care exercita PRESIUNI .....nu uitatzi ca jocurili cu presiunili e periculoase....ixplodeaza furtunili shi musai chemam INSTALATORUL !...PRICIPISHI MATALI ?....adicalea e cam ce-a zis nea INSTALATORUL la TV ...joci inca la pitici .....n-ai loc inca la echipa mare !

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmm...

    Independenti in politica?
    Nu numai candidatul trebuie sa fie independent. Ci si alegatorul!

    http://www.independentvoting.org/

    Succes! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Spuneam mai de mult ca pe floricelul de Adomnitzei sa vrei sa-l injuri nu potzi ....cand ii vezi zambetul ala copilaresc gen :

    EU MI-S MIC NU SHTIU NIMIC ,RELU-N POD BELESHTE OAIA....

    te pufneshte automat bonomia ....
    Care credetzi dumneavoastra stimatzi electori ca este preocuparea lui Adomnitzei in prag de alegeri cand totzi shushotesc shi fac trocuri ?....ia de luatzi aici rafala-mondena trasa tot din shold :

    "Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, are gânduri "foarte serioase" să se însoare, numai că unii consilieri l-au sfătuit să facă acest lucru pentru a-i creşte cota de simpatie. (cred că au râs de el). "Unii consilieri mă sfătuiau să mă însor în campanie, ca să-mi crească cota de simpatie a electoratului. Am gânduri foarte serioase să mă însor, a declarat Cristian Adomniţei, care este candidatul PNL la Primăria Iaşi. El a vizitat împreună cu viitoarea sa soţie, Sabina Vişinari, un târg de nunţi desfăşurat la Iaşi. Apropiaţi ai cuplului susţin însă că Sabina şi-a comandat o rochie de mireasă de la creatoarea de modă Agnes Toma, în valoare de 2.500 de lei."

    Asta-i ca in aia cu :

    TZARA ARDE SHI ADOMNITZEI SE INSOARA !
    OARE CINE-O FI NASHUL ?....SHI OARE O S-O VADA SAU NU ?..hihihi

    CARCOTESC MONDEN !

    RăspundețiȘtergere
  9. @carcotasul:
    nu sunt din zona media sau politica. sunt cel mult un dezamagit.
    eu doar am spus ce vad. un tip de non-combat al Irinei Schrotter atat in relatia cu Oprea cat si in relatia cu alegatorii(nu a prezentat nicio oferta).
    Cand vezi asta, te poti gandi ca exista o intelegere intre IS si Oprea.
    oprea e un candidat slab(cu sau fara Felix T).
    irina schrotter putea sa riste(ca tot e antreprenor) sa isi prezinte de timpuriu oferta iesenilor, nu lui nichita sau oprea. putea sa riste sa abordeze preponderent teme serioase.
    riscul asta ii putea aduce un tip de respect in zona independenta a votantilor. oamenii ar fi vazut un altfel de candidat si ar fi spus la altii, ar fi facut campanie voluntar pt ea. in cateva luni s-ar fi vazut ca are o alta abordare. cand ea a venit cu tema cu turismul,a avut presa buna. am remarcat un editorial al lui L.Antonesei,parca, care o lauda. Daca ea ar fi repetat astfel de propuneri, ea ar fi generat si alte editoriale,alte articole de fond in ziare,ale unor formatori de opinie independenti(un element f important intr-o campanie), o chestie in care ar fi putut deveni simpatica presei. Media are intotdeauna nevoie de eroi. Pe la partide in campania asta nu prea gasesti. zi-mi cine? negoita? e prea mic..daca candida la capitala putea fi...restul sunt expirati. independentul oprescu e bine cunoscut.stim cine e si ce poate.
    nici pe blogari nu i-a cultivat. i-a pierdut si pe ei(prin temele superficiale abordate)...
    putea fi candidatul independent, care improvizeaza cu resurse putine(asta iar atrage simpatie), insa a avut o abordare de candidat al establishmentului, incercand o replica a organizarii campaniilor de partid. niciun candidat independent, oricat de bogat ar fi, nu poate face asta. la un moment se sufoca. candidatii independenti nu au capitalul politic si de simpatie
    suficient de mare sa castige de unul singur. tre sa ii faca pe altii sa lucreze voluntar pt el, venind cu elemente care sa ii convinga sa ii faca campanie intr-o forma sau alta. IS nu a reustit asta.si mi-a creat impresia ca nu a incercat. a incercat canalele clasice.
    parerea mea e ca IS ori isi asuma pozitia : locul 3(si o face cu un motiv neprezentat public)si pierde formal primaria...ori face un calcul(politic) gresit si intarziind actiunile puternice conserva status quo-ul care nu o avantajeaza.
    in ultima luna doar o catastrofa care sa-i distruga pe Oprea sau Nichita ii da o sansa mare Irinei.
    Sunt curios sa vad. intr-un an vom sti ce a realizat fiecare din jucatorii de azi si vom intelege mai bine ce s-a intamplat.
    sa nu iti imaginezi ca alde Tataru posteaza strambe pe blogul asta. e moderat. eu doar scriu. cei cu blogu publica(daca vor)...
    nu e vorba de strambe...sunt simple opinii... asta cred acum...pt ca asa se vede...

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonimule 18.04.2008 01:19....
    echilibru cere echilibru deci am sa raspund :

    Acum este o perioada caracteristica oricarei astfel de confruntari, dupa ce s-au zanganit armele shi sau reglat inaltzatoarele este linishte, linishtea din-naintea furtunii, lihishtea care acopera trocurile politice din adancurile politicului.......

    PANA NU VAD DEPUSE SHI APROBATE OFICIAL CANDIDATURILE MAI IMI PERMIT SA BAT CAMPII GRATZIOS (SAU POATE NEGRATZIOS )IN STIL FORUMISTIC !

    [b]DECI SUBLINIEZ :[/b]

    DACA VAD .......VORBESC
    DACA AUD........BARFESC
    DACA MIROS .....GANDESC
    .................................
    CAND AM SA VAD,AUD SHI MIROS
    [b]AM SA HOTARASC ![/b]

    Bleaaaah dar tot am mancarici la degetutze..... ia de cititzi :

    "In Romania, un tip, zburand cu deltaplanul, ajuns deasupra orasului intalneste niste turbulente, pierde controlul, se izbeste de un bloc turn si cade facandu-se varza......cu carne.
    In apropiere, un betiv ( martor la intregul eveniment ), mai trage-o dushca si-si spune scarbit :
    Tzara de kkt..... atentate de kkt !
    ..o fi fost cetatzeanul turmentat ?

    DA' EU CU CINE VOTEZ ?

    Hmmmmmmmmm ....oare ai intzeles ?

    RăspundețiȘtergere
  11. telegrafic off-topic :
    azi pe la 11 fix se deschid oficial sarbatorile "Iasi 600" Unde? La statuia lui Lapusneanu (in fata la RomTelecom). Nu-i bai! Adica este : se intampla sa lucrez si io' prin zona si sa-mi las masina in fiecare dimineata in parcarea de langa RTC. Azi niste domni politisti (cu mult bun simt, pe bune!!) m-au invitat frumos sa incerc in alta parte ("asa e ordinul" - oamenii isi fac treaba- n-au nici o vina). Parcarea a ramas aproape goala. Ghiciti de ce ? Pentru ca, presupun doar la ora asta (cam 8.40), se vor aduna cateva autocare cu membri de partid si in loc de "Iasi 600" totul se va transforma intr-un miting electoral.
    Sa vedeti ce se mai dezinfecteaza de dimineata si se spala in zona de parca ar veni Gheorghe Bush...!!!
    Revin cu amanunte dupa actiune....(daca intereseaza pe cineva)

    p.s. cam ce parere credeti ca au cei 30-40 de cetateni care-si parcau masinile zilnic in aceasta parcare? sunt convins ca dau marunt si buze ...si nu de dulce, va spun sigur....!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. HTML-ETICHETE functzioneshte ?
    Cine-i mai dashtept ca nataraul ce mi-s rog sa-mi spuna shi mie .......ca-s tare boucubasca !

    Multzumesc cu anticipatziune !

    RăspundețiȘtergere
  13. ei...m-am inselat de data asta...nici autobuze si nici referiri electorale...s-a abtinut foarte bine ....

    RăspundețiȘtergere